Интервюта и коментари

Хасан Адемов: Сотир Цацаров е професионалист, нямаме основания да се притесняваме (ВИДЕО)

17:27 | 11 Декември 2019 г.

Всеки гласува по съвест днес за председател на КПКОНПИ. Добре е когато се изявяват позициите на една политическа група, те да бъдат еднакви е нея. Не искам да коментирам нагласите на колегите от БСП, каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”, председателят на социалната комисия в Народното събрание д-р Хасан Адемов.

Първото нещо, което искам да кажа е, че на заседание на нашата парламентарна група, взехме решение да подкрепим кандидатурата на Сотир Цацаров, след като прегледахме и двете налични. Нашите очаквания са на първо място да прегледа законодателството. Той е с ярко изразен профил на сериозен професионалист и с дълбоки познания, нямаме основания да се притесняваме, каза още той.

Четете още новини от България и света!

Нашата позиция за субсидиите е за публично финансиране на политическите партии. Ние сме убедени, че това е начина за прозрачно финансиране. Ние предлагаме 11 лева, но да има дискусия какъв да бъде модела на финансиране. Защото ако тези пари са достатъчни за малките партии, то остава усещане на излишност при по-големите. Предлагаме да се седне на една маса и да се предложи модел- по-различен от сегашния. Нека има и яснота за какво могат и какво не могат да се харчат парите, заяви Хасан Адемов.

Нито една политическа партия извън ДПС не си направи труда да каже защо се финансират партиите. Тогава имаше референдум, ние призовахме да не се гласува на него и сега берем плодовете на това. Все пак трябва да има някакви пари в партиите- предложението за 1 лев, звучи абсурдно. Затова и предложихме 0 лева финансиране, за да се види колко е безумно. ,категоричен беше той.

Вижте повече във видеото: 

Румен Христов: На местните избори на много места се представихме добре (ВИДЕО)

17:51 | 10 Декември 2019 г.

Нормално и логично е да направим празнуване на 30 години СДС. Рождения ден винаги може да се направи по-късно. На празника ще има десни хора. Партията промени България и тези хора заслужават да бъдат поканени- творци, политически лидери, както и премиерът Бойко Борисов, каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”, лидерът на СДС, Румен Христов.

Ние сме партньори с ГЕРБ в Европейския парламент. На местните избори на много места се представихме добре, както и смятам, че нашата помощ беше важна, за да се избере Йорданка Фандъкова, който е и най-добрия кмет, каза още той.

Четете още новини от България и света!

Това, което започна да се случва в тогавашния съветски съюз, видяхме, че нещата започват да се променят. Успяхме да издигнем кандидат за кмет на район „Студентски”. Усещаше се духа на промяната, нмо не знаехме кога ще се случи. Мислехме, че за 10 години ще променим живота, но това се оказа много трудно. Този процес продължава вече 30 години, но нека отбележим, че СДС промени държавата, но имахме възможност да управляваме само 5 години. Ако включим и ГЕРБ, стават 15, защото те са дясно-центристки. Необходимо е България да бъде управлявана от десници, които ще продължават да водят страната по правилния път,заяви Христов.

Никой не беше правил такъв преход- от социализъм към капитализъм и това не беше никак лесно. Трудно беше и за други източно-европейски държави. СДС има знакови фигури, при нас процесите малко по-трудно се случват, но не съм съгласен, че България е в летаргия, каза лидерът на СДС.

 

 

Анна Александрова: Въздухът в столицата е най-замърсен (ВИДЕО)

17:28 | 10 Декември 2019 г.

Смятам, че дори и в маловажни случаи да се прилага наказание и глоба за горенето на отпадъци, може да доведе до напредък. Това е мярка, която би подпомогнала до подобрение на въздуха. Нека всички граждани, които видят да сигнализират, каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”, председателят на правната комисия в Народното събрание Анна Александрова.

Самият факт, че нерегламентираното горене се криминализира би трябвало да ни накара да се замислим. Една от мерките по проекта е за смяна на подобни печки,в които се гори. Обявени са условията и проектите, по които ще се кандидатства за такива печки. Нека всички граждани, които имат нужда, да кандидатстват, защото това е безплатно и необходимо, каза още тя.

Четете още новини от България и света!

Не мога да кажа дали тези, които се отопляват на нафта, биха били нарушители, но това ще бъде обсъдено. Надявам се всеки да даде предложение и мнение от големите политически сили, за да се подобри внесеното предложение. Самото криминализиране означава, че ще има разследване и ще влиза в съда, който ще се произнася какво е горено, кога и по колко. Засега инспектората ще се сезира и ще ходи на проверки, няма да могат да влизат в къщите, но все още не сме говорили с полицията, може и това да бъде направено. Контрол наистина има, но е въпросът да има и наказания, за да спре това горене,заяви Александрова.

Проблемът не е само в София, но в столицата нивото на въздуха е наистина много замърсено. Факт е, че вече съществува възможността да се измерва въздуха. Това, което трябва да правим е да си вършим работата, каза още председателят на правната комисия в Народното събрание.

 

Теменужка Петкова: Пожарът в ТЕЦ \

Синдикати и работодатели скачат и искат прекратяване на договорите на ТЕЦ 1 и ТЕЦ3

17:18 | 10 Декември 2019 г.

Поводът да повдигнем остро въпроса отново точно сега е фактът, че инвестицията на една от централите вече е напълно изплатена. Това бе потвърдено и от Брюксел, и от наетата от българското правителство водеща световна консултантска компания. Категорични сме, че българските потребители нямат „излишни“ милиони за неправомерни печалби чрез недопустима държавна помощ. В същото време цените на електроенергия за индустрията в България отново са най-високи в ЕС и търпението ни се изчерпва. Време за поредно отлагане вече няма.

Предстои въвеждане на капацитетен механизъм, при който въглищните централи могат да получат средства в конкуренция с други производители от страната и чужбина и съобразно европейските правила /след нотификация – допустима държавна помощ/. Каква е ситуацията с въпросните две централи? По силата на подписани договори преди присъединяването на България към ЕС те получават в противоречие с правото на ЕС държавна помощ. Само за регулаторната година от 01.07.2019 г. до 30.06.2020 г., без необходимото в такива случаи одобрение от ЕК,  над 700 млн. лв. ще се платят непазарно на инвеститорите в "Ей и Ес – 3С Марица изток 1" и "Контур Глобал Марица изток 3", от които 301 млн. лева са за втората, изплатена напълно електроцентрала. Припомняме, че държавните гаранции за инвестиции се забраняват от Договора за функциониране на ЕС, който е подписан и от България по време на присъединяването. Да, двете централи са нужни на българската енергийна система. Без тяхното производство няма да има достатъчно електроенергия. Да, те ползват местен ресурс – български въглища. Но за тях важат същите правила и закони.

Четете още новини от България и света!

Конкуренцията и върховенството на правото е за всички! Крайно време е компетентните органи да вземат мерки, за да се прекрати ненужното натоварване на българския бизнес и да се потърси отговорност на тези, които е трябвало да предложат навременни решения и действия за прекратяване на неправомерната тежест за българския бизнес и домакинства. Поради важността на поставените въпроси настояваме за обсъждане в тристранен формат на предприети действия за прекратяване на дългосрочни договори, подготвени предложения за механизми за капацитети и текста на актуализирания Интегриран план за енергетиката и климата. 
 

Съвременният превод на "Под игото" е грубо вмешателство в един съдбовен за българите свят (ВИДЕО)

19:33 | 09 Декември 2019 г.

Съвременният превод на романа "Под игото" ме ядоса, даже вбеси, защото това е едно много грубо вмешателство в един неприкосновен, съдбовен и сакрален за българите свят. Това е светът на Иван Вазов. Националният ни класик и първостроител на езика, упованието ни, на самочувствието ни. Мнозина от тези, които дори не са чели Вазов, както и децата, които още не знаят да четат, все пак са го пуснали в същността си, тъй като той ни е съчинил и днес, такива каквито сме, живеем в романа му "Нова земя" и до ден днешен. Това каза за предаването на Канал 3 "Денят на живо", Мирела Иванова, драматург в НТ "Иван Вазов".

"Този скандал е и продуктивен, защото говорим за този голям национален класик и писател писател, за езика на България и в тези дискусии, които се водят на по-високо от махленското ниво, се раждат и някои добри идеи, за това как можем да убедим, да заразим с ентусиазъм младите хора на България. Да четат Вазов и да четат "Под игото". Не е лесно, в един такъв разговор да се намери доброто и градивно разбирателство между поколенията, така че слава богу този разговор се отприщи и той надмина в пъти разговорите по много по не толкова важни теми.", допълни тя.

Четете още новини от България и света тук!

"Когато влезеш така грубо и безцеремонно във света на Вазов, това наистина предизвиква и други крайни реакции, други отговори, които виждаме и от жителите на Сопот.  Дали това посегателство ще урони излъчването и могъществото на словото на Вазов, без съмнение бих казала не! Вазов е изтърпял твърде много покушения още приживе. Не бих казала, че то е толкова страшно за самия роман или на самия Вазов, т.е. страшното е по отношение на нас самите, които не умеем да съхраняваме нито вярата, нито ценностите си." каза Иванова. 
 

Александър Каракачанов: Иван Костов взе от СДС каквото можа

15:34 | 09 Декември 2019 г.

Във филма на Канал 3 „Скелетът на демокрацията“ показахме историята на Прехода. Три десетилетия по-късно се върнахме назад в годините, за да припомним за политическата и икономическата промяна.

От къде тръгнахме и през какво минахме разказаха д-р Петър Берон, Ивайло Трифонов, Александър Каракачанов, проф. Димитър Луджев, Румен Воденичаров, Нешка Робева, Емил Георгиев и д-р Трифон Цветков.

Kanal3.bg ще публикува пълните интервюта, части от които са използвани във филма „Скелетът на демокрацията“.

 

 

Александър Каракачанов е доктор по философия. Роден е на 11 септември 1960 г. в София. Съучредител на Русенския комитет, на Клуба за гласност и преустройство, секретар на "Екогласност", инициатор за създаването на Зелената партия и неин председател.

Народен представител в 7-ото Велико народно събрание от листата на коалицията СДС. Кмет на София (1990-1991) с мандата на СДС. Народен представител в 38-ото НС (1997-2001) от Коалиция "Обединение за национално спасение".

-Г-н Каракачанов, вие сте участник в Кръглата маса, на която властта и дисидентските организации договарят прехода в първите месеци след 10 ноември 1989 година. Верни ли са слуховете, че представители на управляващите и на опозицията сте се разбирали зад кулисите?

-Кръглата маса беше и има смисъл да се разберем за дадени решения. На масата. В България умираме, че всичко не е това, което виждаме. Все някой на някого дърпа конците. Това са измислици. Винаги в един политически процес има разговори зад кулисите, но не в лошия смисъл. Има и разговори официални, при които се подписва нещо.

Кой какво си е говорил и обещавал аз не знам. А и не ме интересува толкова. По време на Кръглата маса се взеха няколко ясни решения. Край на тоталитарната държава - още тогава БСП бе принудена да свали член първи от Конституцията, където се казваше, че има ръководна роля. Тогава се разбрахме, че ще има нова Конституция, в която ще залегнат всички основни принципи на съвременната демократична държава.

-Иван Костов, знаково име от Прехода, влиза в политиката през Зелената партия, а Вие сте неин лидер по онова време. Кой ви запозна и защо изборът падна върху него?

-Беше написал една статия във вестник „Дума” (по това време „Работническо дело“-б.р.), която беше прогресивна за времето си. В смисъл как ще се демократизира икономиката. Няколко положения, които от днешна гледна точка не са нищо особено, но тогава си бяха доста напредничави. Влязох във връзка с него, трябваха ни хора, които имат по-прогресивно мислене и го привлякохме. Той работеше срещу пари. И тогава мисля, че му платихме 300 лева.

Между другото Зелената партия беше единствената партия в рамките на СДС, която имаше собствена платформа за изборите. Включително с икономическа част, която написа Иван Костов тогава. После той имаше късмета, че го включихме в нашите листи. В СДС всяка партия си имаше отделна квота.

-30 години по-късно, как мислите, правилен ли се оказа този ход?

-Аз не съм в добри отношения с него. Даже не си говорим по ред причини. Но на Иван Костов са му ясни нещата и точно затова той би трябвало да носи по-голяма отговорност и по-голяма вина.

Д-р Берон: Децата на комунисти станаха първи капиталисти

За разлика от един Филип Димитров, който беше мой заместник, но който нищо не беше наясно какво става в България и в икономиката. Той живееше в друг свят.

- Защо не сте в добри отношения?

-През 1997 г., когато Костов стана министър председател, аз бях в опозиция в Народното събрание и го атакувах за много неща.

Ето, тук се вижда от моя балкон „Копитото” на Витоша. Той чрез държавни пари практически подари „Копитото” на братята Джанкови, които абсолютно незаконно направиха там един огромен строеж. И след това, когато аз почнах да го атакувам той изкомандва парламентарната си група в

Народното събрание. Той беше капитанът. И те взеха уникалното решение и понижиха статута на Витоша от национален парк на природен парк, за да може постфактум да бъде узаконен този строеж. И по-интересното - построен с държавни пари, защото РВД беше платила луди пари на Джанкови да им прави курортни постройки. Иван Костов ги подари. Но това е дреболия в сравнение с другите негови, според мен, вини пред България.

Например, американските централи. Аз винаги съм се чудил, всички знаем за какво става на дума, че плащаме специални пари на американските централи, защото Иван Костов е сключил с тях такъв договор. Най-малкото има два варианта – или да бъде обвинен в корупция, или в некадърност.

Когато той стана премиер, през 1997 г. аз внесох един Закон за кредитните милионери. По това време излезе огромен списък с хора, взимали пари от банките, но не ги връщат.

Между другото това беше една от причините за финансовата криза и хиперинфлацията през 1996-1997-а година.

Тези хора излезнаха на списък с всичките си пари вътре. Някои даже започнаха да връщат, защото се уплашиха от самото излизане на закона. Върнаха някъде към 500 милиона сегашни лева. А става дума за 1 милиард и 700 милиона долара. Цялата сума, която тогава беше изтеглена от банките. Огромен финансов ресурс, който беше приватизиран.

Вместо да продължи този процес, Иван Костов де факто го спря. Аз предложих кредитите, повечето във валута, да бъдат върнати не по курса, по който са взети преди това, а по настоящия курс, в момента, в който текат техните задължения. С хиперинфлацията курсът бе променен поне 1000 пъти. Обаче Иван Костов каза: такъв проблем няма. Излезе в Народното събрание и спря този закон.

\"\"

Фирма Трон, примерно дължеше 10 милиона марки на една от големите банки, която фалира тогава. Питам, случайно ли ще има интерес да спре този закон Костов?

-По време на кабинета на Иван Костов бяха приватизирани структуроопределящи предприятия. Какво мислите за тази трансформация на държавната собственост?

-Много се дразнят хората и то с основание е, че повечето от тези предприятия, поне на първо прочитане, са дадени доста евтино.

Така се направиха тези приватизации, че не можеш да разбереш къде с основание е продадено евтино, къде без основание. Но това е по-малкият проблем. По-лошото е, че част от тази предприятия просто бяха съсипани. Затворени, понякога целенасочено от фирмите, които ги купиха. Други бяха продадени за скрап по най-елементарен начин.

Примерно, ако предприятието работи, ще ви носи на година 10 милиона лева. Но понеже този, който купува няма желание да се занимава, го разпродава на скрап за 5 милиона лева. И си отива с 5 милиона, защото го е купил за жълти стотинки.

Но най-лошото е, че не се допусна приватизация чрез Фондовата борса. И тук вече е виновна цялата политическа класа. Аз се опитах да лансирам тази идея в Народното събрание, но вече не ми стигнаха силите, защото бях сам. Навсякъде по света фондовата борса е този обективен показател, който може да каже колко струва едно предприятие.

А при нас приватизацията в огромна степен беше по няколко принципа. Или на т.нар. договорни начала с избран евентуален купувач. Или на някакъв измислен търг, който в повечето случаи беше буквално манипулиран.

Беше най-доброто да се направи приватизация чрез фондовата борса, но никой в България не го пожела. Когато купиш един завод през фондовата борса на реална цена, няма да имаш интерес да го затваряш, защото ще загубиш.

Нямаше принципни положения, по които да върви приватизацията в България. И основата на тази приватизация да бъде индустрията да остане цялостна, да може да работи.

И както стана в селското стопанство? Обявихме т.нар. ликвидационни съвети още по времето на Филип Димитров, с които всъщност ликвидирахме бившите ТКЗС-та. И почнаха да разпродават племенни крави, кочове за по 100 000 лева... Продаваха и колеха. Разбиха имуществото, разбиха базата.

-Това беше, за да върнат собствеността, земята на хората.

-Но какво направиха в Чехия? Нещо съвсем просто. Кооперациите, техните текезесета ги превърнаха в акционерни дружества. Вместо да връщат един коч, един трактор или нещо друго, което нищо не можеш да го направиш освен да го продадеш, да го изядеш и разпарчетосаш и после да обработваш 10 декара с рало. Защото ние и до там бяхме стигнали през 90-те години. Просто трябваше да се каже: цялата техника остава в текезесетата. Всички, които имат претенции са акционери. Ако искате продайте си акциите, вземете си пари, но тази структура да остане и да работи.

Но не, не стана единствено по политически причини, защото СДС и БСП се счепкаха кой ще управлява на село. Тогава БСП разчитаха много на председателите на текезесетата, които повечето бяха близки до техните кръгове. СДС пък желаеше да разбие тези структури. Унищожиха икономиката, за да могат да се преборят за гласовете на село.

-Битуват различни легенди за зимата на 1996 - 1997-а година, когато държавата беше разтърсена от хиперинфлация, а курсът достигна 3000 лева за долар. Има твърдения, че Сорос е изсипал огромен финансов ресурс и е обезценил лева. Каква е вашето обяснение за случилото се?

-Когато някой върви по ръба, а има много недоброжелатели, винаги ще се намери кой да го бутне леко с пръстче, за да падне. Нашата икономика 1996-1997-а година вече беше на ръба. Банките бяха докарани до фалит. Държавните предприятия буквално се източваха на принципа: продавам скъпо на входа, купувам евтино на изхода. Това е основна схема. Да не говорим какво ставаше на митницата. Един пълен бардак в държавата. И няма идея как да се излезе от него. Накрая балонът се спука. И може Сорос

да е помогнал, може който друг да е бил, но това е било натискането с пръст на човек, който пада в пропастта.

-Кога и защо се разделиха пътищата ви с Иван Костов?

-СДС се разцепи през 1991-а година. Иван Костов тогава още не беше фактор. Той беше министър на финансите, беше второстепена фигура. Зелената партия, Социалдемократическата партия на д-р Дертлиев, земеделците на Дренчев, Петко Симеонов с клубовете, организациите, които бяхме основни в СДС, фактически бяхме изтикани навън от една нова вълна хипердемократи, страхотни борци за демокрация, които решиха, че сега ще направим революция.

А ние не бяхме съгласни да се прави революция в смисъл да излезем на улицата и да се бием. Нали си спомняте тогава тридесет и деветимата, които лежаха пред Народното събрание, защото считаха, че ако бъде приета Конституцията, ще се срине държавата. А всъщност, ако я нямаше тази Конституция, която ние подписахме, наистина щяхме да стигнем до кръвопролития в България.

Цялото разцепление на СДС беше борба за власт вътре в СДС.

А Костов взе от СДС каквото можа. Ние създадохме СДС: аз, Петко Симеонов, Жельо Желев, Петър Дертлиев и т.н., да не пропусна още хора, които наистина са работили за тази идея. Но това беше коренно различно от СДС-то на Костов.

Първото СДС, истинското, това е широка антитоталитарна коалиция, чиято цел беше да върне демокрацията в България.

Тази коалиция постигна своята цел с подписването на Конституцията, която положи демократичните основи на България. А Костов 92-а, 93-а, 94-а беше опозиция на БСП. И накрая, когато държавата се срина, просто вълната го изкара и го направи министър председател. В този смисъл аз мисля, че той само печелеше от СДС.

Ивайло Трифонов: Провалихме се в икономическия преход

Когато всичко беше изконсумирано той реши, че това СДС не му харесва достатъчно и си направи още по-своя партия. И създаде тогава Демократи за силна България.

-Така ли си представяхте България през 1989 година?

-Не очаквахме, че процесите ще се развият толкова бързо. Това е големият проблем на Прехода. България не беше готова. Полша, Чехия, всички те бяха много по-готови, бяха развивали едно дисидентско движение десетилетия. Всичко беше на крак, оттук чули, оттам - видели. Това е липсата на подготвеност на обществото. Опозицията не беше готова.

Хората, които бяха против тоталитарната власт не бяха готови да поемат властта. А БСП имаше само една грижа през Прехода. Как да запази тази номенклатура, която беше останала в рамките на БСП, как да запази себе си икономически и политически. Огромна част от вината носят те, защото вместо преход те си уреждаха бъдещия живот.

-Едва сега някои от участниците в приватизацията са с обвинения. Вярвате ли, че е възможно възмездие след толкова години?

-Обществото желае да види някаква справедливост. Повече се надявам, че това е един процес, който е почнал. Дай Боже от 10 да има поне 1 наказан. И по-нататък да влезем в едно русло на престъпление и наказание.

- Вие сте работили по програма за изследване на човешкия мозък. Как си обяснявате всенародната еуфория през онези години, обхванала масово българите.

-Хората плачеха. Особено по-старите, борили се за демокрация, не можеха да повярват, че това се случва. Това е нормално. Жалко е, че в голяма степен тази огромна енергия именно поради неподготвеност на българското общество за демократичните промени, се изля напусто. В много случаи хората останаха разочаровани.

Но има и положителни промени за тези 30 години. Проблемът е, че са бавни. Можеха да са много по-бързи с по-малко загуби за населението и с много по-малка диференциация и несправедливост.

В тази държава всички сме виновни в различна степен. Най-много тези, които са били на власт и не им търсим отговорност. Примерът с Костов е христоматиен. Но не е само той. Защо никой не търси отворност на Станишев, който направи заменки някъде за 6 -7 милиарда лева. Земи покрай морето бяха заменени на безценица.

Лайфстайл

гледай на живо

12.12.2019
 • в момента
  Новини
 • 12:15
  Парламентът на живо
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Парламентът на живо