Интервюта и коментари

Гостите на \

Стойчо Стойчев: Бойко Борисов е много добър балансьор (ВИДЕО)

20:13 | 08 Декември 2019 г.

Балканите са мултикултурна среда, не само по отношение на вътрешния състав на страните, но и по отношение на интересите на този регион. Тук успешните политици са тези, които успешно проправят мостове между тези интереси и търсят баланс. Към такъв вървим и ние, защото в момента, в който се осъществи адекватна свързаност с Гърция например, по отношение на газа, това означава, че ние можем да внасяме и американски газ, който се изнася компресиран с кораби. Това каза в предаването "Беновска пита" на Канал 3, доц. Стойчо Стойчев, политолог.

"Путин разбира се има интерес и той е страните в Източна Ервопа да са максимално зависими от руската външна политика. Това е напълно разбираемо и е легитимна политика на всяка една от Великите сили. Смятам, че Борисов много добре се справя с балансирането и това е основната причина да се задържа толкова дълго време актуален в българската политика. Тук говорим и за сделките за самолети, реактори и т.н. , допълни той.

Четете още новини от България и света тук!

"Винаги се търси баланс, не се взима едната крайна страна по отношение на този министър-председател говоря. Имали сме други примери, с други министри-председатели, които взимат страна и виждате много бързо си отиват, както се случи с Иван Костов. Той се надяваше, на фона на реформите, които беше направил, да бъде преизбран най-малкото втори мандат, но виждате, че доста бързо приключиха тези амбиции", каза Стойчев. 

 

Гостите на \

Рамадан Аталай: Ако някой ще контролира главния прокурор, защо някой да не контролира министър-председателя? (ВИДЕО)

19:15 | 08 Декември 2019 г.

"Всяка политическа формация трябва да има политически живот и той се провежда чрез парични средства. Ние от ДПС се борим за това нещо от 10 години и по отношение на субсидиите сме на мнение, че трябва или тотално да се премахнат, да се "откъснат от опашката" или да почукаме на бизнеса. Нека излязат да ми обяснят защо ГЕРБ и БСП се обединиха когато стана въпрос за тези субсидии". Това съобщи в предаването "Беновска пита" на Канал 3, Рамадан Аталай от ДПС. 

"Валери Симеонов не е проблем за ДПС, а за цялата страна, той е един арогантен тип и не искам да имам нищо общо с такъв политик. Борисов се опитва да направи баланса между Венецианската комисия и това, което се случва в България, но няма да успее след като в Конституцията има ясни правила как това да се случи. Ако някой ще контролира главния прокурор, защо някой да не контролира министър-председателя", запита се Аталай. 

Четете още новини от България и света тук!

"В момента управляващите най гордо обясняват, че ще влагат в ядрената енергетика, но от сега мога да кажа, че тя е приключила в Европа, Германия например е затворила всичките си ядрени системи, както са направили и повечето европейски държави. Ние заради това да направим добро впечатление на Путин, относно "АЕЦ Белене" говорим, сме готови да направим подобни безумни действия. Ако сега не заложим на нашите газови централи, то това ще означава, че сме закъснели с 12 години. Също така, ако се борим да бъдем газов хъб, трябва да имаме още източници, за да може това да се случи и трябва да се работи в тази насока. Газът е преходния етап на енергетиката, следващия е водородната енергетика, което е доста непознато. В света има институции, които се занимават с модификации на времето, отклоняване на бури и т.н., а ние сме доста далеч в това отношение." Този път когато птичката е кацната на рамото, а тя и от страната на Русия и САЩ, ние трябва да действаме. 

Гостите на \

Явор Нотев: Какво ще прави надзорника на гл.прокурор когато няма повдигнати обвинения срещу него? (ВИДЕО)

18:47 | 08 Декември 2019 г.
"Поводът да се оттегля от поста е свързан с оттеглянето ми от ОП. Аз в момента седя в последния ред на парламента, при независимите депутати, но влизам с вдигната глава и открито лице. Аз съм необвързан с парламентарна група, но обвързан с партия, която има представители в парламента". С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" екс заместник-председателят на 44 НС и депутат от  ПП"Атака" Явор Нотев.
 
"На изборите доста субекти участваха активно в политическия живот. Бях изненадан от спешните мерки на правителството по повод становището на Венецианската комисия. Не мога да си обясня с друго, освен с известно отстъпление, с вид на сговорчивост с неправителствените организации. Трябва да има много убедително съображение за внасянето му. Няма място такъв контрол, не се вижда края на подобно администриране, така се принизяват фигури, които трябва да представляват държавността", заяви той. 
 
 
"Нямам отговор на въпроса за кого се прави поста надзорник на главния прокурор. Не мога да си отговоря защо трябва да има такъв пост. Какво ще прави когато няма повдигнати обвинения срещу главния прокурор? Може би ще бъде в трепетно очакване той да допусне грешка, за да се изпълни със смисъл неговата длъжност", сподели Нотев. 
 
"Г-н Цацаров засега е кандидат на КПКОМПИ, поддържам тази кандидатура, внесъл съм я и я намирам за разумна. ВСС показа, че не е в състояние и няма силата да повлияе на скандални поводи, когато обществеността реагира. Със Сидеров се виждаме рядко, за съжаление. Не се срещаме на една и същата стартова линия. Парламентарната дейност означава да бъдеш с ръка на пулса, тук и партията губи от липсата на контакт", коментира Явор Нотев. 
 

Гостите на \

Нено Димов: Въздухът в Париж е по-замърсен от София (ВИДЕО)

18:06 | 08 Декември 2019 г.
"Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението, през нощта трафикът не е силен. Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място. Това не трябва да ни успокоява, въпросът е че сме сред градовете, където има замърсяване с фини прахови частици". С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" министъра на Околната среда и водите Нено Димов.
 
"Домашното отопление използва голямо количество въглища, има изпратена наредба за ограничение на сяра и пепел във въглищата. Тя въвежда изисквания в количеството им в употреба за бита. През миналата година сключихме със 7 общини договори за подмяна на инсталациите. Въглищата са много важен източник на енергия за България", сподели той.
 
 
"Икономическата част е безспорно важна, но трябва да обърнем внимание на околната среда. RDF не може да замени въглищата, те са много важни за нашата страна. Нивото на депониране трябва да падне под 10 %. Има разлика от 25 % която трябва да се използва чрез изгаряне. Хората очакват първо да бъде инвестирано, после да бъде разрешено използването на тези горива", заяви Димов.
 
"Зелените отпадъци могат да са внасят, но не за да се изгарят. Потокът, който минава през митницата, се публикува. За RDF фирмите трябва да получат разрешение от конкретната страна за внос, а и да се види къде може да бъдат изгорени", каза още той.
 
"Има прецедент в Сливен, това е един от градовете, който покри изискванията за фини прахови частици. Разширяването на топлопреносната система е най-добрия начин за качеството на въздуха, но при спазване на нормите от ТЕЦ-овете. Те могат да се контролират, за разлика от домакинствата. Министерството е краен етап за разрешение, трябват становища от регионалните инспекции, здравната инспекция.Даваме възможност тежките процедури да бъдат съвместени. Тогава се съкращава срока с повече от 6 месеца", обясни министърът.
 
"Водите се управляват от много институции. Ние следим 52 язовира, 12 са за питейно водоснабдяване. Някои от другите са към едно предприятие. Водата е много ценен ресурс. Всеки има нужди, важно е вода, която се използва за битово-питейни нужди, да не се използва за промишлени. На тях не им трябва толкова чиста вода. В Перник основният проблем са огромните течове. Там дебитът е малък. Имало е отклоняване. Водата се увеличи, но в последните дни пак намаля, сигурно защото водата е замръзнала. Дългосрочното решение е намаляване на течовете. Това е проблем за голям част от страната. За ВиК сектора се дават най-много пари. Подписали сме с ВиК оператори за над 800 млн. лева. Проблемът с Перник е въпрос на ВиК оператора", коментира министър Димов.
 
"През миналата седмица успяхме да парираме желанието на „зелените” комунисти. За тях парите са движеща сила, това е новият комунизъм. Можем да приемем магистрала "Струма" като екологичен проект в района", завърши Нено Димов.
 

 

 

Красимир Ципов: Има достатъчно добри прокурори, които ще могат да отговорят на изискванията за "независим прокурор" (ВИДЕО)

18:02 | 08 Декември 2019 г.

Последният доклад на ЕК ясно казва, че мониторинга може да бъде свален, и има реален шанс да бъде свален за България. По отношение на Румъния доклада казва, че става дума за отстъпление към доклада за корупция, докато при нас препоръките казват, че са изпълнени. Последното нещо, което трябва да направим е тези промени в съдебната власт и това е приоритет, който ние стриктно спазваме през последните 13 години. Това съобщи в предаването на Канал 3 "Беновска пита",  Красимир Ципов,  заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ. 

Той коментира решението от събота да се въведе фигурата на “независим прокурор”, който може да разследва главния прокурор, без да му докладва за хода на работата си на нито един етап. "Той ще завежда Инспектората на прокуратурата. Ще се избира с мнозинство от 2/3 от прокурорската колегия на ВСС, тоест, от подчинени на главния прокурор. Смятам, че има достатъчно добри прокурори, които ще могат да отговорят на изискванията за такава позиция. Нямам информация, вече да е определен такъв прокурор, но на на 1-во място трябва да се направят тези законови промени", констатира Ципов. 

"Първоначалния проект включваше и да могат да се повдигат обвинения на ръководителите на върховните съдилища. Получихме становището на Венецианската комисия, именно в това становище се споменава, че няма да може да се повдигат такива обвинения. Опасения от рода, че  "независимият прокурор" ще контролира под някаква форма главния прокурор не би трябвало да имаме, тъй като имаме достатъчно добри и стриктни правила, които ако се спазват, няма как това да се случи. Неговата функция ще бъде единствено и само да разследва главния прокурор и неговите заместници и ако има някакви нарушения да ги констатира, разследва и да повдига обвинения в съда", допълни той.

Четете още новини от България и света тук!

"Процедурата за избор на такъв орган е такава, че ще се чуят мненията на общността и неправителствения  сектор. Кандидатурата ще е внесена от трима магистрати на прокурорската колегия според Закона за съдебната власт. И към настоящия момент всички ръководители в съдебната власт се номинират от определен брой прокурори. Много е важно в този момент момент да покажем и на обществото и на ЕК, че завършваме този процес на законодателни промени така, че да завършим законността.Надявам се още тази седмица да бъде преразгледан този закон и към края й да вземем някакви решения", обясни Красимир Ципов.

 

Беновска: Г-н Борисов - Тръмп, Путин и ЕС - България ще побере ли в дланта си? (ВИДЕО)

12:55 | 08 Декември 2019 г.
"Земя като една човешка длан" беше нарекъл поет България.
 
Премиерът Борисов се опитва българската длан, независимо ,че е малка да е корава и да побере и "газовата пирожка" на Путин, и "Мак доналдса" на Тръмп - с "кюфте" от сигурност, "зеленчуци" от енергетика, "сос" от борба срещу корупцията, и венецианска "пица" - от контролиран главен прокурор и независими върховни съдии.
 
В дланта - българска БСП и ОП ни пуснаха да подрънкват и 8 железни левчета - субсидия на глас за партиите, шумолят 250 лева пенсия и10-15-18% процента увеличение ва заплатите.
 
 
На 19 декември, на показалеца, Ахмед Доган ще постави поредния си "пръстен с печат" – аналитичното му слово се очаква, както винаги, да подреди фактите и да изрече неизреченото.
 
На безименния пръст на българската длан си нанизахме и предпазен "напръстник"- независим върховен прокурор, който да контролира главния.
 
На ноктите на българската длан си инструктирахме и Валери Симеонов - зам на 44 НС и лика на Румен Радев – анализатор на избори.
 
Председателят на ВКС Лозан Панов и представителят на България в ЕСПЧ Йонко Грозев нанизаха на китката на българската длан поредната "гривна" дрънчаща на нападение в защита на олигарси, на грантаджийска политика, но не на правосъдие.
 
През пръстите на българската длан изтича и 70% от пернишката вода.
 
На дланта ни "кацат" и превъплъщаващите се в политици шоумени на Слави.
 
Ще успее ли тази българска длан да обърше и сълзите за почти столетната икона Стоянка Мутафова, но и да поднесе цветя на великата Лили Иванова?
 
Аз съм Беновска. И питам.

Лайфстайл

гледай на живо

09.12.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:00
  Социална мрежа
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини