Тема: Скелетът на демокрацията - филм на Канал 3

"Скелетът на демокрацията" (част 4) - филм на Канал 3

16:06 | 19 Ноември 2019 г.

Три десетилетия след 10 ноември 1989 година се връщаме към онова преломно за най-новата ни история време, за да погледнем назад през бинокъла на годините и да видим какво се случи.   От къде тръгнахме и през какво минахме? Сбъднаха ли се големите обещания или бяха излъгани надеждите ...

всичко по темата

Интервюта и коментари

Борисов: Потресен съм от действията на секретарките на болничните директори

19:28 | 20 Ноември 2019 г.
Днес следователи са иззели рецепти, документи и записи по случая с починалото 3-годишно дете. Родителите са снимали състоянието на детето в дълги записи. Те са снимали и как се държат секретарките на шефовете на болниците. Просто съм потресен, затова са и толкова резки решенията ми. Това обясни във видео в своя профил във Фейсбук за случая с починалия 3-годишен Александър премиерът Бойко Борисов преди заседанието на Европейската народна партия в "Арена Загреб" в столицата на Хърватия.
 
Премиерът Борисов е в хърватската столица по повод Конгреса на Европейската народна партия (ЕНП). По време на конгреса ще бъдат избрани нови председател на ЕНП, заместник-председатели на партията и генерален секретар. В състава на делегацията на ГЕРБ влизат още българският еврокомисар Мария Габриел, евродепутатите от ГЕРБ, двамата заместник-председатели на партията - Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, кметове и областни координатори на ГЕРБ.
 
Във фокуса на конгреса са теми като европейските инвестиции в регионите и градовете след 2020, предизвикателствата и споделените отговорности около Западните Балкани, поемане на лидерството от страна на ЕНП по отношение на действията за климата, както и гласуването на "Визия на ЕНП за устойчива планета“.
 
 
"И тук, както и в България, има само един кандидат. Казвам го за българската публика", каза пред журналисти в Загреб Борисов. "Доналд Туск е изключителен приятел на България. Всички си спомняме приветствието му на български език за председателството ни. Познавам го добре, той е добър човек, а годините в Европейския съвет не отговаряха на енергичността му. Въпреки това той успя да договори председател на ЕК и условията за Брекзит. Не на последно място той е партиец, бил е премиер, познава Балканите. ЕНП правеше много компромиси, за да не ме разберете грешно, Жозеф Дол направи много неща, но Туск ще бъде по-твърд", коментира още министър-председателят. 
 
Той направи сравнение с Хърватия по повод стачка на учителите заради ниски заплати. "Ето сега сме в Хърватия, тук протестират заради ниските учителски заплати, при нас са двойни", изтъкна министър-председателят. "51 милиона лева отпуснахме за българските пенсионери, направихме така, че да ги получат преди празниците. Трябва да се отчете и вдигането на минималната пенсия. Нека не се подценяват тези неща – държавата и приходните агенции са работили много. Битката с корупцията и контрабандата е дала резултат, така че да имаме най-ниския външен дълг и бюджет на излишък."
 
\"\"
 
Бойко Борисов и Силвио Берлускони в "Арена Загреб"
 
В кулоарите на "Арена Загреб" Бойко Борисов се прегърна с бившия премиер на Италия Силвио Берлускони, с когото размениха няколко думи със съдействието на евродепутата Андрей Ковачев. "Ако някога имаш нужда от нещо, ела в Италия, дори и само за вечеря. За всичко", обърна се дон Силвио към Бойко Борисов на английски. 
 

Доц. Чакъров (ДПС): Колкото и пари да се наливат в здравеопазването, те отиват в нереформирана система (ВИДЕО)

18:26 | 20 Ноември 2019 г.
Колегите от ГЕРБ управляват вече 10 години с малко прекъсване, така че реформите в здравеопазването са крайно наложителни. За съжаление на този етап колкото и средства да се наливат, те отиват в една нереформирана система.  Така депутатът от ДПС доц. Джевдет Чакъров обясни в "Денят на живо с Наделина Анева" защо народните представители от движението отказаха да подкрепят новия бюджет за здравеопазване за 2020 г.
 
"Бюджетът на НЗОК беше 800 милиона, сега е 4,5 милиарда лева - неа пациентите сега да кажат дали има подобрение. По анализ на Световната банка и Европейската комисия разходите у нас не са по-малки от европейските страни. В европейските страни е нормално до 15% доплащане от пациентите, при нас е до 40%. Всички тези диспропорции са заложени и в новия бюджет", посочи доц. Чакъров.
 
 
Колегата му доц. Георги Йорданов, депутат от БСП, добави, че в България вече 10 години така и няма електронна информационна система в здравеопазването. "Първо трябва да имаме информация каква е потребността от медицинска помощ на българските граждани. Нямаме ги тези сведения, в България над 10 нямаме електронна информационна система - без нея не можем да планираме нищо", изтъкна доц. Йорданов.
 
\"\"
 
Доц. Георги Йорданов от ПГ на БСП за България
 
Той призова колегите си от ГЕРБ и ДПС да възприемат едно от предложенията на групата на БСП: "Искам да заостря вниманието за едно предложение, което искрено се надявам колегите от ГЕРБ и ДПС да приемат - ние предлагаме лекарствата за децата до 14 г. да са напълно безплатни", каза доц. Йорданов.
 
По думите му "навсякъде се инвестира в извънболничната помощ, при нас е точно обратното - и всяка година бюджетът се увеличава". "С този бюджет, който е copy-paste на миналия, с леко вдигане, не постигаме нищо. Както каза доц. Чакъров - продължаваме да получаваме още от същото, което, обаче, не ни трябва", цитира колегата си Георги Йорданов.
 
Според Борислав Борисов от ГЕРБ много скоро ще влезе в действие системата за електронна търговия от дългоочакваната електронна система в здравеопазването. "Нещата не се случват, както ни се иска на всички, но тестовете са приключили за електронната търговия, и всеки момент очакваме тя да заработи. Това означава болниците да купуват лекарства централизирано от тази платформа, може би от началото на 2020 г.", изрази надежда фармацевтът.
 
За освободените временно директори на "Пирогов", на Специализираната болница за активно лечение по детски болести и на болница "Лозенец", докато тече разследването кой е виновен за смъртта на 3-годишния Александър, доц. Йорданов каза: "За тази координация (между болниците) отговаря Министерство на здравеопазването, а не директорите - те отговарят за собствените си болници. Не искам да се изказвам, болката е много голяма, тежестта е много голяма, но мисля, че е много несправедливо директорите да понесат отговорността върху себе си", каза доц. Георги Йорданов.
 
Колегите му от НС Борислав Борисов и доц. Джевдет Чакъров се обединиха около мнението, че на въпроса за отговорността би трябвало да отговори разследването на прокуратурата. "Мисля, че премиерът чисто човешки и емоционално реагира. А кой е виновен - нека да оставим компетентните органи, ако има виновни, те със сигурност ще понесат своето наказание", заяви Борислав Борисов.
 
\"\"
 
Борислав Борисов от ГЕРБ в "Денят на живо с Наделина Анева"
 
"Първо бих искал да поднеса най-искрени съболезнования на опечаленото семейство. Болката и тъгата е безмерна, да не дава Господ да има повече такива случаи. Аз също споделям казаното от колегата - нека компетентните органи да извършат проверката, да се изяснят обстоятелствата и да се взимат адекватни мерки", заяви доц. Чакъров.
 
Целият разговор с доц. Джевдет Чакъров, доц. Георги Йорданов и Борислав Борисов в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:
 

Тодор Капитанов от КНСБ: Ще има национален протест за болничните в края на месеца (ВИДЕО)

17:32 | 19 Ноември 2019 г.
"КНСБ има кампания "Сивото убива". Правим срещи във всички областни градове и обясняваме колко губи човек, ако работи на черно. Темата със сивата икономика и корупцията е една от важните теми, в които трябва да осъществяваме контрол. Намаляване на корупцията е част от намаляване на „сивата” икономика. Така ще остават повече пари в работниците и работодателите, за да живеят нормално. С тези думи започна интервюто си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Тодор Капитанов, председател на националния стачен комитет на КНСБ.
 
"Относно номинацията на г-н Цацаров, не мога да коментирам. Пожелавам му успех. Дано се справи. Чудесно е да има състезателно начало" ,каза той.
 
"Синдикатите не са във възторг, че хората трябва да живеят с 350 лв. Апелираме всякакви усилия за увеличение на пенсиите и заплатите. Едни доходи никога не могат да са достатъчни, но нека са равни с тези в Западна Европа. Защото хората тук получават различни доходи за същата работа като тях. Да бъдат осреднени с Европа. Дано условията на труд да са блестящи, за да няма нужда от синдикати", коментира Капитанов.
 
 
"В 0,33 % от изплатените болнични в страната има манипулиране дали от страна на лекари, или от пациенти. Говорим за издаване на болничен лист, който е документ, дали е с вярно съдържание следва да се определи от отговорните органи. Доколко работодателите следят кои болнични са фалшиви, няма как да знаем", заяви той.
 
"Очакваме да се определи конкретната дата на протест. Ще бъде в края на този месец. Обявили сме 4 дни, че ще правим протести. Ще се решат конкретните дни след допълнително обсъждане. Темата е "болничните", сподели синдикалистът.
 
"Днес учредихме национален стачен комитет, обединяващ КНСБ и КТ "Подкрепа". Разбрахме, че премиерът отменя решението за болничните за болничните по време на заседанието. Това няма да ни спре да поемем по пътя, по който очакват работещите, защото нямаме гаранция, че някой няма пак да повдигне тази тема".
 
"Бе нарушен законът. Тези въпроси минават първо през тристранния съвет. Това провокира гняв. Едностранно бе направено предложението. Това беше бомба, която взриви обществото. Нямаме официална информация от институция, която да даде гаранции, че няма да бъде повдигана темата занапред", каза още Тодор Капитанов.

Психологът Калин Гайтанджиев: Зад решетките е важно да си максимално автентичен

21:41 | 18 Ноември 2019 г.
Познат като психолога от затвора Калин Гайтанджиев не малко пъти е бил спасителният пояс за хората, които попадат зад решетките. В продължение на 10 години той е правел престоя на лишените от свобода по-лек заради умението му да говори с душата на отсрещния.
 
,,Ролята на психолога в местата за лишаване от свобода е да даде надежда на човек и да го накара да вярва, че когато излезе отвън не всичко е загубено и че ще може да рестартира системата‘‘, сподели Калин в предаването ,,Другото лице‘‘ по Канал 3.
 
Той разкри, че зад решетките е важно да си максимално автентичен – от външния вид до начина, по който говориш с лишените от свобода.
 
,,Ако вътре се изтупаш с един костюм и сложиш един чепик за парлама, веднага те хващат и усещат, че това е признак за несигурност. През лятото аз ходех вътре с джапанки и къси гащи. Държах се максимално автентично и дори говорех на техния език. Правех нещата, които
 
Правят и те – играехме футбол и дори съм се хранел заедно с тях в столовата‘‘, казва още психологът.
 
За тези 10 години, през които Калин е работил в затвора, е видял различни истории, които помни и до днес. Има една от тях обаче, която го е разтърсила.
 
,,Най-разтърсващата история ми се случи в затвора в Кремиковци. В съзнанието ми е запечатано едно момче, което тогава беше на 18 години. Русо е и с огромни очила. Той беше един от първите, с които контактувах тогава и водех интервю. Той започна разговора по следния начин: ,,Единственото, което си спомням през съзнателния живот е как баща ми ме смазваше от бой. Това се случваше всеки ден. Ден след ден... Майка ми се опитваше да ме защитава и тогава той смазваше и нея от бой. Станах на 15 и един ден избягах от вкъщи, напих се, прибрах се и взех брадвата, и докато баща ми спи в леглото си, го направих на пастет. Удрях, удрях, удрях... докато се убедя, че няма никакъв шанс той да е жив. Когато вдигнах завивките се оказа, че тази нощ майка ми и баща ми са сменили местата си...‘‘.
 
 
Другото тежко нещо, което Калин Гайтанджиев е виждал зад решетките, са мъжките сълзи.
 
Към днешна дата Калин е психолог в едно от столичните училища и освен това работи като семеен консултант.
 

Д-р Морфи Скарлатов: Ще има второ нашествие на мигранти към България и Европа (ВИДЕО)

18:06 | 18 Ноември 2019 г.

Най-вероятно ще бъде използвано второ нашествие на мигранти към България и Европа, но ние трябва да знаем, че тези майки, които са нарамили деца, възрастни хора и т.н., не всички са джихадисти или от Хизбула. Да, има много, които не ни мислят доброто, но не трябва да ги поставяме под един знаменател. Това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева", д-р Морфи Скарлатов, арабист.

"Мигрантите не са случайно явление и има сили, които ги държат над нас, заплашват ни: "ако не правите така или така, ще ви пуснем миграните”, допълни той. 

"Ние неоправдано знаем толкова малко за арабите. Едни от най-добрите ни приятели в нашата славна история, с едно изключение по време на управлението на Тервел, когато ги спира да завладеят Европа, иначе те винаги са имали много добро отношение към България"

Още интервюта и коментари четете тук!

"Арабите са пораснали и изникнали от чист пясък и са преобразили цялата история на човечеството, но под този пясък има петрол. И не е случайно, това, което се случва с тях и че най-засегнатите държави са Ирак, Сирия и Тунис", каза  д-р Морфи Скарлатов. 

Вижте какво още каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева, д-р Морфи Скарлатов.

Валери Жаблянов: Това, което предлага Корнелия Нинова не се одобрява (ВИДЕО)

19:07 | 17 Ноември 2019 г.

Очакванията за оставка на Корнелия Нинова на този пленум, бяха създадени извън БСП. Изводът, който беше направен е, че по този начин партията трудно ще успее да спечели избори с това ръководство. Понятието „оставка” не беше използвано. Очакванията, свързани с това ръководство, че то ще извърши едно разумно обновление в партията, не се оправда. Това е цялостно развитие за водене на политика, каза в предаването "Беновска пита", Валери Жаблянов. 

Четете още новини от България и света!

Изправени сме пред една сложна ситуация. След като са ясни публичните фигури, които са в ръководството, изброяването е излишно. Структурирана опозиция в БСП няма. Изборните резултати през последните 3 години, показаха, че това, което предлага Корнелия Нинова не се одобрява. Има въпрос за единството и за пътя по който ще продължи БСП, каза още той.

\"\"

При включване в студиото от "Позитано" 20, председателят на БСП-София, Калоян Паргов беше категоричен:

Социолозите се опитаха и до някаква степен успяха да объркат избирателите. Не бих казал, че сме победители в София, защото загубихме, но от 30 години насам, това е най-доброто ни представяне в столицата. Имаме връщане в местната власт, което си го обещахме през 2015 година. Трябва да започнем да работим след направените изводи. София не е същата. ГЕРБ победиха, но намалиха общинския си съвет като коалиция ГЕРБ-СДС, а ние го увеличихме.

Това, което се случи на пленума са различните гледни точки. Изводът е, че нито имаме победи, нито имаме загуби. Изборите показаха, че имаме проблеми. Върнахме се в мача до толкова, до колкото, че след 2015 имаме 4 областни града, каза още той.

Политологът Стойчо Стойчев, за когото това бе дебют в "Беновска пита", сподели: 

Не съм медийна звезда. Може би това, което предизвика по-голям интерес е, че се появи една интересна фраза, която беше, че Корнелия Нинова ще отиде на балотаж и тогава няма да има балотаж. Започнаха да ме канят, за да видят от къде идват тези твърдения. Според мен, преглеждайки фактите тогава, нямаше как да твърдим, че ще има балотаж и това нажежи страстите. Пред ГЕРБ перспективата е да управлява с негативите, които има пред нея. Преди 7 години построяването на нов участък на магистрала например беше много вълнуващо, но това сега е новина, която вече слушаме твърде често. 

Какво казаха Валери Жаблянов, Калоян Паргов и доц. Стойчо Стойчев в "Беновска пита" - във видеото:

Лайфстайл

гледай на живо

20.11.2019
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:15
  Патарински LIVE
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива