Интервюта и коментари

Гостите на \

Нено Димов: В София от 7 г. има постоянно подобряване на качеството на въздуха

19:13 | 15 Декември 2019 г.
Основните източници на мръсен въздух, не само в София, а по принцип за страната, са битовото отопление и транспорта. Решавайки тези два проблема, в голяма част от градовете в страната би се решил проблема с мръсния въздух. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов.
 
"София е сред 20-те града в Европа с най-мръсен въздух, но далеч не е на първо място. Вижте каква е ситуацията в София – един от градовете, където през последните 7 г. константно се подобрява качеството на въздуха, и каква е ситуацията във Видин, един от най-сериозно замърсените градове. Имайки предвид нивото на стандарта на живот на хората, виждате че в София са много по-чувствителни на тема мръсен въздух, защото имат по-големи изисквания, което е съвсем нормално. Когато човек започне да живее по-добре, започва да има по-големи изисквания и така трябва да бъде", изтъкна Нено Димов пред NOVA.
 
За предложението да се инкриминира горенето на отпадъци, министърът коментира, че местните власти трябва "сами да организират начина, по който да контролират с какво се отопляват домакинствата". "Ако в 3-годишен срок общините не изпълнят заложените цели по отношение на чистотата на въздуха, те подлежат на санкции", добави Димов.
 
 
Нено Димов коментира и новината за заловения боклук от Италия, за който се предполага, че е бил предназначен за изгаряне у нас. "В МОСВ няма постъпило искане, нито издадено разрешение за внасяне на боклук от Италия", заяви министърът. "Но в края на краищата в Италия се води разследване и ако се получи, а вероятно ще се получи като информация в други органи в България, не при нас“, каза министър Димов.

Той обясни, че България е една от страните, които най-малко произвеждат твърдо гориво, получено от отпадъци. "Ние горим около 3%, средното за Европа е около 27-28%, а най-чистите държави от типа на Швеция и Дания горят може би над 60%. България е единствената държава, която има ограничения за внос, единствената държава, която разрешава горива, произведени от отпадъци, да са не повече от 50% от това, което може да се изгори в страната. Над 90% от вноса, който е от отпадъци за горива са за циментовата индустрия“, обясни още Нено Димов.

Относно кризата с водата в Перник министърът посочи, че неговото ведомство няма правомощия да налага воден режим. "ВиК пък не са длъжни да ни уведомяват, че водата в даден язовир свършва. За това трябва да знаят общинските власти", поясни министър Нено Димов.
 
Той заяви, че не се притеснява от започналото разследване на Спецпрокуратурата по казуса, като увери, че е готов да поеме отговорност, ако такава му бъде потърсена. 

Доц. Лиляна Вълчева (КНСБ): Проблемът на Художествената академия е в счетоводството им, а не в МОН

17:17 | 15 Декември 2019 г.
Проблемът на Националната художествена академия е в счетоводството, неправилното внасяне на средствата по целеполагане, както и ниската компетентност на счетоводителката, която е пенсионер със средно образование. Главната счетоводителка Рафаилова няма нито знания, нито компетенция да води счетоводство на висше учебно заведение. Сигнализирали сме за това ректора още от 2016 година.
 
Това заяви в обширно интервю за БГНЕС председателят на синдикат "Висше образование и наука" към КНСБ доц. д-р Лиляна Вълчева във връзка с кризата в НХА, където заради липсата на средства за заплати над 200 преподаватели и персонал втори месец са без възнаграждения.
 
Досегашният ректор проф. Николай Драчев подаде оставка, а одобреният за кандидат за ректор проф. Велислав Минеков пък обвини държавата в тенденциозно отношение към НХА.
 
Доц. Лиляна Вълчева разкри, че на заседанието на Академичния съвет на НХА главната счетоводителка не е могла да даде точни данни за разходването на средствата, а проф. Минеков не е реагирал по никакъв начин на точните цифри на ВОН-КНСБ. Ректор проф. Драчев призна фактите, посочи тя. Доц. Вълчева категорично не приема казаното от проф. Минеков, че отговорност за състоянието на НХА носело МОН.
 
"Ректорите се крият зад колективна безотговорност, зад измислена от тях автономия, но автономия има само в учебната и научната дейност, няма финансова автономия. При всички случаи в НХА има злоупотреби", заяви доц. д-р Лиляна Вълчева.
 
В заключение тя каза, че преподавателите в НХА са изработили честно, почтено и много качествено труда си и вместо да получат допълнителни пари по критериите за качество на обучение, те получават шамар.", изтъкна доц. Лиляна Вълчева.
 
"Националната художествена академия е едно от висшите училища, за които има устойчив растеж за последните 4 г. в субсидията за издръжка на обучение. НХА сама си създава бедите, независимо, че държавата дава достатъчно средства, независимо, че ние, синдикатите, непрекъснато увеличаваме коефициентите в това професионално направление, и независимо, че субсидията за издръжка на обучение расте. Тази субсидия е базирана и на показатели по критериите за качество, а преподавателите от НХА са дали доста високи показатели, от там идват и повече пари в самата академия", поясни доц. Вълчева.
 
 
"Когато говорим за държавата трябва да е ясно, че тук са и социалните партньори. Ние сме направили достатъчно за академията, не излизаме по медиите с безсмислена логорея, а излизаме с точност, с числа", заяви още председателката на синдикат ВОН-КНСБ.
 
"За годините на мандата на ректора в оставка проф. Драчев, през 2016 г. държавата е отделила 4,6 млн. лева. През 2017 г. сумата е нараснала на 4,8 млн. лева , през 2018 г. – на 5,1 млн. лева, 2019 г. – сумата е 5,5 млн. лева. А в бюджета за 2020 г., приет от парламента, 6,4 млн. лева са средствата за Художествената академия. По Закона за висше образование тази държавна субсидия осигурява 70% от разходите за субсидията за издръжка. Останалите 30% студентите внасят на каса в самата академия или по банков път. Тези пари също не са малко – 1,3 млн. лева", заяви Лиляна Вълчева.
 
По думите й неправилното отнасяне на тези вътрешни пари от таксите на студентите в някакво друго перо е докарало некомпетентното действие на главната счетоводителка и тя е насочила тези пари към строежи. "А строителството на новия корпус в НХА се прави по друг проект – по програма "Региони в растеж", към друго министерство - това са различни средства. Министерство на образованието и науката е обезпечило средствата за обучение, за учебен процес, за наука, за стипендии на студентите", изброи доц. Вълчева.
 
"Не може парите от стипендии на студентите и тези, предназначение за работни заплати, осигуровки и трудови възнаграждения на преподавателите да се пипат по никакъв начин. Те са целеви. Тук е голямата грешка на счетоводителката и съответно липсата на контрол от ректора и от финансовия контрольор в академията.
 
НХА сами са си създали най-голямата беля, създали са голям финансов дискомфорт, липса на заплати в момента, липса на стипендии, насочени неправомерно средства – една дупка от 840 хиляди лева", изчисли доц. Вълчева и внесе още конкретика. 
 
"ВОН-КНСБ увеличи норматива за обучение на един студент и той за годините също е намерил своята промяна от 4089 лева през 2016 година до 4328 лева тази година, а за 2020 г. е 5248 лева. Целият този норматив, когато се умножи по увеличения брой студенти - защото и броят на студентите също расте, за разлика от други висши училища, това показва изключителна привилегия за академията в нашите преговори.
 
Че няма пари за култура, че няма пари за изкуство – това са абсолютно измислени и казани думи от човек, който малко чете и много говори. Това ни обижда, защото нашият синдикат е отдаден на тази кауза", защити тя ВОН-КНСБ.
 
Доц. Вълчева съобщи още, че миналата година са подали сигнал до просветния министър, че има ректори, които си изчисляват неправомерно работните заплати. Ректорът на НХА също попада в тази ситуация.
 
"Вместо да си структурира заплатата, договорена със синдикатите, той сам си я определя, като към заплатата за академичната длъжност "Професор" си добавя допълнително възнаграждение за ръководната длъжност "Ректор" и след това всичко облага с процент прослужено време.
 
Посочихме в този сигнал до МОН тези нарушения, министърът разпореди проверка и се оказа, че 22 висши училища правят това, като НХА не правеше изключение. След това писмо до министъра трябваше да има промяна – някои ректори промениха, други – не, като сред тези, които не промениха, е ректорът проф. Драчев", каза още доц. Вълчева и отбеляза, че със съответното писмо от 30 април 2018 година дори не били запознати останалите членове на управата на НХА.
 
"Това означава, че ректорът дори не е споделил с колегите си какви нарушения по организация и структуриране на работната заплата е направил. Това също води до неправомерно разходване на средства, до разточителство", заяви Лиляна Вълчева. "След като искат автономия висшите училища, трябва задължително ясно и прозрачно да договарят заплатите със синдикатите, ясно и прозрачно да договарят стипендиите със студентите. Не го ли правят това, ето до къде се стига", категорична е тя.
 
За тези нередности сме сигнализирали, има бърза реакция на министъра, има и решение, но няма кой да го изпълни, защото много ректори се крият зад автономията, но финансовата автономия за висшите училища не важи. Финансово висшите училища трябва да са по правилата на цялата държава и подчинени на Закона за държавния бюджет.
 
От ВОН-КНСБ са подали сигнал и към Инспекцията по труда. Също така са повторили сигнала до министър Красимир Вълчев, защото освен липсата от 840 хиляди лева, има разминаване и в парите за трудови възнаграждения в размер на около 600 хиляди лева, съобщи още Лиляна Вълчева.
 
Тя уточни, че 600 хиляди лева тази година са дадени за увеличение на заплатите, а за целия мандат проф. Драчев държи средни брутни работни заплати – около 1350 лева, 1340 – 1348 лева.
 
"Държавата дава пари да си увеличиш заплатите, а ти ги харчиш за строителство по някакъв проект, по друга програма, от друго министерство", възмути се председателят на ВОН-КНСБ и добави: "Това е безобразие и трябва да бъде наказано с цялата строгост на закона!"
 
Според доц. Вълчева такъв затворен модел на управление съществува и в други висши училища в страната. Проблемите според нея могат да се предотвратят с приемането час по-скоро на измененията в Закона за висшето образование. "А МОН да налага още по-сериозни санкции, не да разчита на разума на академичен ректор, защото тук не става въпрос за управление на някоя малка частна семейна фирма, където всеки може да прави каквото си иска", категорична е доц. Вълчева.

Красимир Ципов: Предложението на правителството за "независим прокурор" е съвсем ясно (ВИДЕО)

18:52 | 14 Декември 2019 г.

Във втората половина на мандата на президента, идват дебати, но не става ясно с каква идея. Не разбрахме и темите, по които ще се дискутира, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов”, заместник-председателят на групата на ГЕРБ, Красимир Ципов.

За да няма недвусмислени тълкувания, трябва да се чуят конкретни предложения. Не мисля, че след 28 години и определено място на прокуратурата, сега трябва да се сменя модела. Не намирам почва или опора за коренна промяна, каза още той.

Четете още новини от България и света!

Чувахме за контрол и надзор над главния прокурор. Ние получихме препоръка за човек, който да може да разследва главния прокурор ако той извърши престъпление. Предложението на правителството е съвсем ясно. Този прокурор ще може да образува производства при наличие на престъпление. Гаранция, че той няма да бъде заливан със сигнали- няма. Поне трима членове на ВСС трябва да предложат такъв човек, заяви Красимир Ципов.

Цялото интервю с Красимир Ципов в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

Христо Проданов: Няма разделение в БСП (ВИДЕО)

18:29 | 14 Декември 2019 г.

Кампания за нов избор на председател ще има 30 дни преди избиране. Всеки ще има право да предлага име на националния съвет. За да ръководиш партията, все пак трябва да имаш опит, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов”, заместник-председателят на групата на БСП, Христо Проданов.

Кампанията се води само с лични средства на кандидатите и има ограничение- 10 минимални заплати. Начините за финансиране на партиите са в прозрачно и чисто, което се прави по цял свят и финансиране от бизнес кръгове, каза още той.

Четете още новини от България и света!

Не можем да кажем, че бягаме от корените си. Не мисля, че има разделение в партията. В подсъзнанието на дадени хора в националния съвет, може и да има, но иначе не виждам такова. Нека изчакаме обаче изборите и тогава ще можем да кажем дали има такова,заяви Проданов.

Разговарях с някои от колегите, подкрепили Сотир Цацаров и те ми казаха, че съвестта ги е накарала да го направят. Като цяло аз приемам, че той е добър професионалист, но смятам, че на тази позиция трябва човек с безупречна репутация, каза той.

Адвокатът на Викторио, убил едногодишната си дъщеричка: Приех защитата заради родителите и с ясното съзнание, че престъплението е извършено

17:59 | 14 Декември 2019 г.

Не смятам, че той е невинен. Не ми беше лесно, за да приема защитата. При мен дойде баща му и ме помоли да го изслушам. Беше развълнуван и ми разказва много неща за семейството. Виждайки как седят нещата, аз разбрах, че той не е от тези престъпници, които са с нагласа за продължаване, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов”, адвокатът на Викторио Александров, който уби жена си и едногодишната си дъщеричка.

Когато се създаде атмосфера на отчаяние, може да се стигне до такова престъпление. Приех защитата заради родителите и с ясното съзнание, че престъплението е извършено. Защитата е свързана с това да се видят какви са причините и мотивите за извършване на престъплението, каза тя.

Четете още новини от България и света!

Не мога да отговоря защо е извършено убийството. Мога само да кажа, че той е искал да се самоубие, след това в ареста всички се опитвахме да го накараме да не посяга на живота си. Той болезнено е обичал детето си, каза още адвокатът.

Вижте повече във видеото: 

Петьо Блъсков: Едни ментърджии си измислиха да са "свободна журналистика“, а при тях свободата е 50% (ВИДЕО)

17:41 | 14 Декември 2019 г.

Не виждам какво им е станало на политиците, за да искат да правят планова медийна програма. Трябва да се види как се финансират обществените медии, но не е това начина, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов”, главният редактор на вестник "Труд”, Петьо Блъсков.

"Как се подреждат медиите в света по свобода на словото, се знае. Кой организира подреждането го повтаряме непрекъснато от 25 години", подхвана Петьо Блъсков. "Има създадени едни организации, цял кръг от тях, който работи за обработване на общественото мнение, в дъното на тези организации стои Джордж Сорос и негови разклонения, цялата му тази ракообразна структура, проникнала навсякъде в европейски неправителствени организации (НПО). И те мутират в различни държави по различни начини.

И си има централни организации, една от тях е т. нар. "Репортери без граници“. Нека да дойдат тук хора откъдето искат, за да видят – проблемът не е с идването на хората, а къде отиват, като дойдат. Защото това се прави от 25 години.

Те като дойдат тук отиват при Капитал, при Икономедия и при още едно-две такива звена на измислената "свободна журналистика“. Защо измислена? Защото те си го измислиха сами да си викат "свободна журналистика“. А там свободата на журналистиката е 50 процента. Защо не са свободни, например, да напишат нещо добро за главния прокурор? Много интересно!", запита главният редактор на "Труд", след което продължи да обяснява отработената технология за класациите за медийна свобода.

"И т. нар. "хора отвън“ първо отиват при тях, събират само и конкретно от тях информация. И когато България трябва да бъде изритана по някакъв начин, да й се намери някакъв кусур в международен план, за да се атакува властта тука или да се атакуват някакви ситуации в международните структури и България да бъде уязвена по някакъв начин, активират се тези структури, взимат и си измислят някакви данни, слагат ни на 111-то място по свобода на медиите.

Четете още новини от България и света!

Това са само политически решения, няма никаква журналистика и оценка на журналистическия труд.

Ще ви дам най-прост пример. Аз преди 29-30 г. направих първите свободни вестници ("168 часа" и "24 часа" - бел. ред). И не съм видял лицето на един такъв "човек отвън" – главен редактор съм, 6 вестника съм създал, и кучетата ме знаят като вестникар.

Защо един от тези "велики" репортери с граници, които, според мен, в много железни граници ги държат, защо не дойде да ме пита мене за медийната среда в България? Много интересно. Защо не отиде да пита някои от моите колеги, с които съм работил, а отиват само на едно определено място? Много ясно: "ние видяхме, чухме, направихме си доклада". И айде на 111-то място", поясни Петьо Блъсков. 

"Абсолютна манипулация, абсолютна измама, абсолютна лъжа! Това, че г-н премиерът се е срещнал с тях е въпрос на политическа куртоазия, според мен – той не може да им откаже подобна среща", добави той.

Главният редактор на в. "Труд" в характерния си стил отсече: "Никой не казва каквото аз казвам, нека всички да го кажат, за да се разбере накрая, че те са ментърджии, обикновени ментърджии, нищо друго. И се бият в гърдите, и сега не щат този прокурор. Защо? Защото ги е страх, че утре ще ги осъдят за белите, които са направили. Затова е цялата гюрултия.

Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки - т. нар. "свободна преса" и т. н. Какво е това авто цензура? Слагат се епитети, които даже не се разбират, каза той.

Какво още каза Петьо Блъсков в "Офанзива с Любо Огнянов" - вижте във видеото:

Лайфстайл

гледай на живо

16.12.2019
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет