Интервюта и коментари

Димитър Главчев: От всичко случило се в парламента стана ясно, че нямаме никаква договорки с БСП и ДПС (ВИДЕО)

21:13 | 07 Декември 2019 г.
От всичко, което се случи в парламента мисля, че стана ясно, че нямаме никакви договорки нито с БСП, нито с ДПС. Това съобщи Димитър Главчев депутат  от ГЕРБ в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.
 
"Ние от ГЕРБ бяхме изправени в ситуация да избираме от двете злини по-малката. Сигурно носим негативи от това, което сме направили, но ние не сме се отказали от нашата позиция. Ако не се приеме държавният бюджет, ще има много последствия. Ще се приеме една 12 част от стария бюджет, което означава, че няма да се увеличат заплатите в публичния сектор с 10%, няма да се увеличат заплатите в социалния сектор с 15%, няма да се увеличат заплатите на учителите със 17% и накрая няма да се увеличи пенсията на 250 лв.", обясни Главчев.
 
 
"Чух много интерпретации в медиите по въпроса с партийната субсидия. Ще ми се по този въпрос да представят такива, каквито бяха фактите, за да се стигне до това трето гласуване. Няма как ГЕРБ да има каквото и съглашателство с БСП, тъй като гласуването си вървеше съвсем нормално докато не стигнахме до 64 член от бюджета, който именно третира партийните субсидии. 
 

Осъдена прокурорка заведе дело срещу майка, загубила единствената си дъщеря в катастрофа (ВИДЕО)

19:46 | 07 Декември 2019 г.

Прокурор от окръжна прокуратура Добрич заведе дело срещу майка загубила единствената си дъщеря в катастрофа.

Историята на Маринка Димова беше разказана в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" преди седем месеца. Тя губи единствената си дъщеря в катастрофа, а в кръвта на младата жена разследващите откриват 0,5 промила алкохол. Повторните проби обаче мистериозно изчезват, твърди майката.

Четете още новини от България и света тук!

Заради нейните думи в предаването, прокурор Румяна Желева започна дело. Парадоксалното е, че самата прокурорка е осъдена на първа инстанция от Специализирания съд за лъжесвидетелстване.

 

Филип Попов, БСП: Подкрепям кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ (ВИДЕО)

19:22 | 07 Декември 2019 г.
Към настоящия момент нямаме решение относно избора на Сотир Цацров за шеф на КПКОНПИ. Това съобщи в предаването Филип Попов- секретар на ПГ на БСП в предаването "Офанзива" на Канал 3.
 
"За мен той като юрист и главен прокурор е много добър и е силна кандидатура. Самият модел обаче опорочава цялата прокуратура. Аз лично бих подкрепил Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Трябва да има промени в конституцията за да има промяна за прокурорите", каза Попов във връзка с предложението на премиера за разкриване на ново звено - независим прокурор, който да разследва и да не докладва на гл.прокурор.
 
"Ние инициирахме разговора за субсидията, направихме своите разчети и бяхме за намаляването й, но не и пълна отмяна, съобщи Попов. 
 
 
"Искаме преизчисляване на всички пенсии, през 2007г успяхме да го направим, от тогава не са преизчислявани. Държим минималната пенсия да бъде 300 евро, животът поскъпва, пенсиите не. Макрон наприер предлага 1000 евро минимална пенсия в момента.", допълни той.
 

Четин Казак: Продължаваме да искаме оставката на Валери Симеонов (ВИДЕО)

18:34 | 07 Декември 2019 г.

На следващото заседание на ДПС ще обсъдим срамните събития, които се разиграха в парламента във връзка с партийните субсидии. Беше отъпкан парламентарния правилник, по един драстичен начин, без капка принципност, каза в предаването на Канал 3 "Офанзива, Четин Казак от ДПС.

"Едно е сигурно, че премиерът Бойко Борисов беше обещал дебат за нуждата и размера на субсидиите, но за съжаление не се проведе такъв. ДПС имаше принципна позиция относно субсидиите. Или тя да бъде 11 лв, с които да може нормално да изпълнява политическите си ангажименти, или да няма никаква субсидия с възможност за дарения", обясни Казак.

Според него при такъв размер на субсидията, който беше гласуван, няма да има възможност за дарения."Размерът, който беше гласуван е достатъчен само и единствено двете големи политически сили ГЕРБ И БСП да се издържат. Най-правилното решение, което трябваше да се вземе, е субсидията да остане в най-чист размер", каза Четин Казак. 

Четете още новини от България и света тук!

Той коментира и идеята за закон за лобизма. "Ако си спомняте народни представители от ДПС бяха подготвили такъв закон, но той не можа да види бял свят, а от него има потребност, тъй като лобизъм има на всякъде по света. Продължаваме да искаме оставката на Валери Симеонов. Изборът му за зам.- председател на парламента не случайно предизвика такова неодобрение, това е поредния срамен акт."

Димитър Манолов: Новият социален министър е компетентен човек, който има много познания в различни сфери (ВИДЕО)

17:56 | 07 Декември 2019 г.
Бившият социален министър Бисер Петков беше на дулото на топа още от миналата година, при скандалите които се разиграха с майките на деца с увреждания. Това съобщи Димитър Манолов от КТ Подкрепа в студиото на предаването "Офанзива с Любо Огнянов" на Канал 3.
 
"Насъбраха се няколко теми за отстраняването на бившия социален министър. Смятам, че има няколко неща, за които не е чак толкова виновен, например изплащането на пенсиите, но не съм сигурен че има конкретно нещо, за което го отстраниха", допълни той. 
 
"Петков е академичен човек и политическите игри не са му в натюрела. Новият социален министър Деница Сачева познавам много отдавна и смятам, че тя е човек, който е компетентен, има много познания, била е в Министерство на труда , след това здравеопазването и образованието. Има широк обсег от теми. Нямам впечатлението, че и е присъща джендър идеологията, както се твърди напоследък, заради анкетите, които бяха пуснати в училищата.", поясни Манолов.
 
 
"Закона за социалните услуги има твърде много пороци, особено свързаните с хората с увреждания, отнемането на децата, както и с НПО-тата. Този НПО бизнес, който се развива не само у нас е преминал разумната граница. Вие знаете ли НПО, което да не се издържа с други пари, които не са правителстветни", запита се Димитър Манолов. 
 
 

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Любо Огнянов: Прокуратурата извън съдебната власт си е чист преврат (ВИДЕО)

15:00 | 07 Декември 2019 г.
Независим прокурор, който да разследва главния прокурор. Това предложение прие на извънредно заседание кабинетът днес и предизвика истинска буря сред конституционалистите. По този начин обаче правителството откликва на препоръките на т. нар. Венецианска комисия за реформи и отчетност в прокуратурата. За обикновените зрители може би това не е много познат орган. Всъщност истинското й име е Европейска комисия за демокрация чрез право.
 
Това е консултативен орган към Съвета на Европа. Идеята за разследване на главния прокурор тръгва от делото "Колеви срещу България". Колеви са всъщност наследниците на разстреляния през 2002 година прокурор от Върховната административна прокуратура Николай Колев.
 
Неговата съпруга Нанка Колева, която също по това време беше прокурор във Върховна касационна прокуратура, в интервюта пред медиите твърди, че тогавашният главен прокурор Никола Филчев е замесен в покушението. Сега обаче идва интересното. По делото "Колеви срещу България" наследниците на убития прокурор се представляват от адвокат Йонко Грозев. Днес Йонко Грозев е, забележете, българският съдия в Европейския съд по правата на човека.
 
 
Той е бивш ръководител на програмата за правна защита на Българския хелзинкски комитет. Процедурата по избор на съдия в Европейския съд е проведена от Министерството на правосъдието. Йонко Грозев е избран за българския представител в съда през 2015 година. Тогава министър на правосъдието е – кой смятате – Христо Иванов, настоящият председател на "Да, България”. Самият Йонко Грозев участва в конференция под мотото "Независимостта на съда” водена от председателя на ВКС Лозан Панов в деня, в който се очакваше доклада на Венецианската комисия. В рамките на тази конференция, Лозан Панов обявява цитирам: "В редица напреднали държави прокуратурата е част от изпълнителната власт, но функционира добре. В други държави прокуратурата е независима институция извън съдебната власт и също функционира добре. У нас прокуратурата е в съдебната власт и е зависима само от главния прокурор. А той от своя страна, не зависи от никого".
 
Още миналата седмица в коментара си попитах дали искаме прокуратура, която да бъде подчинена на управляващата партия или коалиция, ако тя премине към изпълнителната власт. Къде е гаранцията, че прокурорите няма да изпълняват политически поръчки? Сега виждаме, че Лозан Панов индиректно подкрепя тази идея или поне изваждането на прокуратурата от съдебната власт. Ако прокуратурата не е в съдебната власт, председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд няма вече да се избират от колегиум, в който да участват и представителите на прокурорите и следователите. Да ви припомня – за това се изисква сериозно мнозинство от 17 гласа. Може би идеята е да се постави под контрол на първо време съда. Като начело застанат грантовозависими, близки до неправителствени организации магистрати. Като онзи, който пусна един австралийски касапин предсрочно заради хвърчаща индулгения от същия този Хелзинкски комитет, към който е работил настоящият съдия Грозев. А след това да дойде ред и на прокуратурата.
 
Венецианската комисия препоръчва членове на ВСС, които не са от прокурорската колегия да предлагат отстраняване на главния прокурор. Както и, забележете,  по-малко мнозинство от 2/3 за отстраняването му. Най-любопитното е, че такъв механизъм за отстраняване се препоръчва единствено и само за главния прокурор, но не и за председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд, защото противоречал на европейската практика. И това е по искане на същия Европейски съд, част от който е Йонко Грозев.
 
Кабинетът днес прие че независим прокурор ще разследва главния прокурор. След лансирането на тази идея, без да изненада никого, председателят на ВКС Лозан Панов изрази своето съмнение, че това ще бъде добра мярка, с аргумента, че хората, които щели да изберат този независим прокурор щели да бъдат в подчинено положение от главния прокурор.
 
Как обаче грантовозависимите рейдъри на съдебната система виждат този независим прокурор? В конституцията е записано, че главният прокурор осъществява надзор за законност и методическо ръководство над всички прокурори. С предложението на кабинета независимият прокурор ще оглавява инспектората и над него няма да се осъществява надзор от главния прокурор. Мандатът му ще бъде седем години – честно казано ако само се чака главният прокурор да извърши престъпление, неговата работа ще бъде меко казано твърде ограничена.
 
Всичко това няма да бъде проблем, ако прокуратурата бъде извадена от съдебната власт и бъде закачена или за изпълнителната власт или да съществува като някаква отделна структура. Тогава може да се осъществи и друга амбиция на лобито около Лозан Панов, Христо Иванов и Йонка Грозев. Съдия да контролира главният прокурор. Как ви се струва? На мен ми звучи като конституционен преврат. Затова ще завърша с още един колосален по своята проницателност извод на Лозан Панов. Посредствеността на съдията е не по-малка опасност за неговата независимост. Наистина, няма как да не се съглася с тези думи.
 

Лайфстайл

гледай на живо

08.12.2019
 • в момента
  Социална мрежа
 • 09:00
  "Холивуд" с Ивелина Кунчева
 • 09:30
  Резултатът
 • 10:00
  Офанзива с Любо Огнянов