Интервюта и коментари

Радослав Симеонов, историк: За първи път след 75 години ще имаме военен паметник (ВИДЕО)

20:27 | 14 Ноември 2019 г.
"Още от 1917 г. датира идеята за военен паметник в Плевен. Самият Владимир Вазов я подема. Той организира изложба, която събира 170 000 лева, които са първата вноска за изграждане на паметника на 9-та пехотна дивизия". С тези думи започна участието си в предаването Патарински LIVE военният историк Радослав Симеонов. Гостуването му бе по повод предстоящото откриване на 16 ноември на военен паметник в Плевен, посветен на 9-та плевенска пехотна дивизия и ген. Владимир Вазов и подвизите им в битката при Дойран.
 
Нашите прадеди са били здрави мъже, психически стабилни. За първи път след 75 години се прави военен паметник с такъв размер и композиция в България. Няма да намерите документ къде отиват парите за паметник. Към 9 септември е имало няколко милиона за създаване на военен паметник във фонд на Министерството на война. След това не е ясно къде са парите, но се появяват партизански паметници.
 
 
Плочата в Плевен ще бъде демонтирана, ще имаме красив и внушителен паметник. Плевен, Ловешко, Троянско се гордеят с 9-та пехотна дивизия. Благодарение на усилията на Вазов за изграждането на укрепления помагат да излезем с по-малко жертви. Идеята за този паметник обедини всички", допълни Симеонов.
 
Генерал Владимир Вазов е на върха на паметника, а около него има 4 войнишки фигури. За издигането му са събрани 90 000 лева и са използвани 14 тона месингови гилзи. Наричат го Паметник на победата. Дейностите по монтажа са изцяло поети от 55-ти инженерен полк - Белене.
 

Маргарита Попова: Президентът е длъжен да подпише указа на Гешев до 15 дни (ВИДЕО)

17:29 | 14 Ноември 2019 г.
20 души от общо 24 е солидна подкрепа за новия прокурор. Мнозинството си е мнозинство. С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Маргарита Попова,  прокурор, бивш вицепрезидент и бивш министър на правосъдието.
 
"Не очаквам българският президент да бави подписването на указа за назначаване на главен прокурор. В Конституцията са описани 14-те му правомощия. Става ясно, че те са ясни – процедира по само един начин. Указът за назначаване не са изброени в главата "Президент". Неговото правомощие за комуникация е 129, ал. 2, те са поместени в главата "Съдебна власт". То е много по-различно от тези, които са поместени в обвързана компетентност", коментира тя. 
 
 
"Мнението ми е, че президента посъветван законосъобразно от неговите секретари и юридически сътрудници, до 15 дни ще подпише указа, защото няма друга възможност. Когато предложението му бъде изпратено, той е длъжен да подпише указа. Срокът за произнасяне е 7 или 15 дни", каза Попова. 
 
"Всичко е казано в Конституцията, само трябва да умееш да четеш. Той не може да пита по въпроси, касаещи организацията и работата на ВСС. Да не му възлагаме задачи, които Конституцията не му е възложила. Българският президент е длъжен да подпише указа, без значение дали на някого не му харесва. Максималният срок е 15 дни", обясни тя. 
 
"Ако президентът не си изпълни задълженията следва взаимоотношения между конституционния съд и него. Трябва да има стабилност, уважение и взаимодействие между институциите. Ако президентът иска да поправи конституционни разпоредби, може да го направи. Ако съумее да събере всички политически сили под покрива на президентската институция, процедурата е ясна", заяви Попова. 
 
"Няма друга държава, в която процедурата за избор на главен прокурор да е толкова продължителна и интензивна. Днес ми беше тъжно да гледам нажежената обстановка във ВСС, сякаш гледах парламента. Не бива да има протести на базата на страх. Необходими са конституционни промени за тримата големи", допълни Попова.
 
"Имаше политически извращения върху съдебната система, натиск, който да създаде впечатление, че всичко е разстроено. Ако е така, те са хората, които трябва да обяснят какви са тия неща. Политиците трябва да се страхуват от съда. Те са там, за да гарантират нашите права. Става точно обратното. ВСС докога ще продължава да произвежда скандали и несигурност?", запита Маргарита Попова.

Атанас Костадинов от БСП: Със 130 лева под прага на бедността ще бъде пенсията след увеличението (ВИДЕО)

17:43 | 13 Ноември 2019 г.
"За нас какво означава да се увеличават средствата в система, която не е реформирана? Превърнали сме болниците във фабрики за правене на пари. Обществените и държавните болници линеят. Разграждащо и западащо здравеопазване. Пациентът се нагажда по алгоритъма на пътеката, а не се обслужва по своите заболявания. Похвално е да се дават много пари, но те се изливат в реката". С тези думи започна участието си  в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" депутатът от БСП Атанас Костадинов.
 
"Имаме да решаваме огромни въпроси в здравеопазването. Това увеличение няма да даде ефект. Не сме против тези усилия, но има дисбаланс при пациентите и структурата в здравеопазването
Работил съм с министър Ананиев. Таяхме надежди, но сме разочаровани", каза той.
 
 
"Нямаме различия, че здравето е ценно, но гледните ни точки по отношение на бюджета са различни, предлагаме два коренно различни подхода. Ситуацията е доста тежка, полагат се усилия, но не водят до резултат защото моделът не е правилният. Трябва да се премине към конкретика, към реформи" коментира Костадинов.
 
"Никоя партия не е намерила силата да прави реформи. Заключенията ми са, че никоя партия няма достатъчно воля, за да ги наложи. От 2007 г. до момента "Сребърният фонд" е пораснал само с 500 млн. при заложени 15 млрд., за 2 години раздаде 4 млрд. без решение на НС и ми е трудно да говоря за какво има и за какво няма пари. Трябва да се направи преизчисление на доходите, 75 % от хората живеят с минималната пенсия. Със 130 лева под прага на бедността ще бъде пенсията след увеличението", заяви Атанас Костадинов от БСП.  
 

Александър Иванов от ГЕРБ: Повишаваме доходите на населението без да вдигаме здравната вноска (ВИДЕО)

17:35 | 13 Ноември 2019 г.

"Политиката на ГЕРБ по отношение на данъците е много ясна. Здравната вноска няма да се променя, ще бъде запазена ниската ставка, включително и 8 % за здравеопазване. Това не стои на дневен ред в мандата на това правителство". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" депутатът от ГЕРБ Александър Иванов.

"В момента също има 2000 лекарства, които са частично или напълно на бюджета на НЗОК. 500 млн. са вложени за здравеопазване. Включително и парите за детската болница. Осигурен е ресурс за ваксинация и преглед на хората. Има голямо перо за лаборатории за изследване на кръв и кръвни банки, също и за психодиспансерите. Детските градини и училищата също са на грижата на Министерството на здравеопазването", сподели Иванов.
 
 
"Намерихме надпартийно съгласие за реформата. Това се случи благодарение на новия министър. Именно чрез усилията на министъра бяха изготвени строги финансови правила. Болниците наистина трябва да са финансови дружества. Финансовата дисциплина разделя успешните от западащите болници. В добър диалог сме с опозицията. Моделът, който е в момента е от 20 години. ГЕРБ съществува от 10-12 години, защо другите не са провели тази реформа? Повишаваме доходите на населението без да повишаваме здравната вноска. Много техника е закупена предварително за ранна диагностика и по-добро обслужване на пациентите. Няма политически пристрастия, здравето е здраве за всички българи. Реформата е в интерес на българските пациенти", заяви депутатът от ГЕРБ.
 
"Българските пациенти имат пряк достъп до специалисти и медицинска техника. Това не се случва в много страни в Европа. Държавата трябва да помага на тези, които не могат да се грижат за себе си", каза още Александър Иванов от ГЕРБ.
 

Хамид Хамид: От ДПС са 35% от кметовете на кметства в цялата страна (ВИДЕО)

18:25 | 12 Ноември 2019 г.
Избирателят на ДПС е мъдър и изключително добре се ориентира в обстановката коя партия предлага по-добри платформи за управление. Колегите от цялата област Кърджали трябва да бъдат поздравени - 7 от 7 кметове още от първи тур. А ако проследите броя на кметовете на кметства в цяла България, може би ще се изненадате, но кметовете на кметства на ДПС са 35% в цялата страна. Това каза в "Денят на живо с Наделина Анева" депутатът от ДПС Хамид Хамид като обобщение на резултатите на движението на Местни избори 2019.
 
"Не успяхме да вземем втори областен град, но в някои областни градове взехме сериозен напредък, работата продължава. Господин Казак направи една изключително приятна за всички, иновативна кампания в Шумен, за нея бяхме поздравявани дори от нашите опоненти - добра, открита, близка до избирателите.
 
Мисля, че държавната субсидия от 1 лв. затрудни всички партии на тези избори, имаше по-малко пари за реклама, но каквото е решил законодателят, ние ще се съгласим с решенията. Много партии и политици прегърнаха идеята с цел популизъм", изтъкна Хамид Хамид, като предсказа много интересен предстоящ дебат в НС за партийните субсидии.
 
 
На въпрос на водещата за изключения от ДПС бивш председател на движението Лютви Местан, Хамид Хамид отговори лаконично: "А кой беше Лютви Местан?" И продължи: "Нека да не ексхумираме политически трупове, избирателът е мъдър, той много лесно - и на европейските, и на тези избори, различи ментето Местан."
 
Според Хамид Хамид изминалите Местни избори 2019 не са били честни заради включването на държавната машина, която упражнила натиск и принуда. "Те бяха първите по рода си, в които държавната машина, институциите, държавните учреждения и предприятия бяха включени като агитационни средства за упражняване на натиск, като този път бяха изключително агресивни, използваха метода на принудата и на заплахата, и това нажежи кампанията до прегряване.
 
Имаше такива случаи в регионите, смея да твърдя, че целият държавен апарат бе впрегнат да участва в тези избори, което не бива да се допуска. Ще си направим анализа допълнително, ще си вземем изводите", заяви Хамид Хамид.
 
Депутатът от ДПС взе отношение и за насроченото за четвъртък второ гласуване във ВСС на кандидатурата за главен прокурор на Иван Гешев. "Трябва спокойно да видим приключването на процедурата - самата процедура не е тема на политиците, те са приключили с гласуването на текстовете, приети за нормалното протичане и прозрачност на независимата съдебна система. 
 
Очакваме от новия главен прокурор това, което видяхме от стария: спазване на законността, да не се поддава на внушения от малки групички и различни НПО, финансирани от олигарси. Очаквам и от новия главен прокурор стриктно спазване на законодателството, без залитане на политически теми, без политически изказвания, каквито си позволява, например, един председател на един върховен съд (председателят на ВКС Лозан Панов - бел. ред.). 
 
Ето какво каза още Хамид Хамид в "Денят на живо с Наделина Анева".
 
За ДПС и бюджета
 
Бяхме против гласуването на първо четене на бюджета на НЗОК, нашите представители изложиха аргументите ни. Този бюджет не предлага нищо ново, липсват реформите в здравеопазването, за които постоянно говорим. Нищо ново в сравнение с миналата година, само малко повече пари, които ще изтекат през пробойните в системата. Бюджетът не решава проблемите, виждаме протестите на медицинските сестри и на здравни работници. Липсват реформи в системата. Нашият въпрос е: какво са правили досега управляващите, и в края на мандата ли ще правят тези реформи?
 
Това са най-политическите закони, нормално е когато една партия е в опозиция, да гласува против, но не просто така, а защото си имаме нашите аргументи - един от тях е липсата на реформи. Но същественият въпрос е, че с тези бюджети не се постига ефективност на разходите на държавата. И ние сме против това.
 
За икономиката
 
За съжаление през този бюджет ускореното догонващо развитие на страната не се постига. Икономиката върви по инерция, дори да има излишък, той не е от ръста на самата икономика, а от други фактори. Ръст не се постига, за съжаление други държави, като Румъния, сега са много по-напред от нас. 
 
Най-сериозният индикатор и доказателство за думите ми е фактът, че всеки ден България е напускана от български граждани, които намират препитание в държави с по-развита икономика. Ако държавата не ускори темповете си на икономическо развитие, няма как да спрем или да върнем тези хора. Изходът е в пъти по-бързо развитие, за да догоним средноевропейските държави. 
 
Ние говорим за това от близо 2 години, още от съставянето на това правителство - че държавата няма ясни цели, ясни приоритети. За нашата платформа за ускорено развитие сме отправяли призиви към всички политически сили да представят своите планове за ускорено развитие, след което да разговаряме. Това трябваше да стане доста отдавна, за съжаление всички партии изразяват принципно съгласие, но досега няма нищо такова и държавата върви по инерция.
 
Не е важно кой ще изпълнява приоритетите, въпросът е всички да се обединим около тях, да маркираме със съгласие на всички системни партии няколко приоритета, а когато целите са определени, едва тогава ще се пристъпи към търсене на изпълнители. Мисля, че това ще е по-лесната задача, България има добри експерти, не е задължително да са свързани към партии.
 
Това е идея за развитието на България и на българския народ, затова не виждам причини да не бъдем чути - говорим за развитието на българската икономика в средносрочен план, така че всеки министър-председател би се вслушал в тези идеи. 
 
За правителството
 
Ние от самото начало говорим, че това правителство е вредно за страната с ненужното включване на националистите в него. Нямаше никаква нужда, това доведе само до скандали, до раздори и до раздаване на министерски постове на калпак. И виждаме резултатите.
 
Не говорим персонално, говорим за развитие, МС трябва да е един отбор, страната да дърпа напред, не става въпрос за персонални изпълнители, говорим за ценности, идеи, национални платформи. От самото начало бяхме на мнение, че няма никаква нужда националисти да участват в управлението, но резултатите са пагубни. Ако вървим с тези темпове България скоро ще се обезлюди и ще остане без специалисти и проблемите ще станат катастрофални.
 
За Местни избори 2019
 
Всички констатираха - и наблюдатели, журналисти, политически партии, тежкият проблем с ниската активност на последните избори, както и огромният брой недействителни бюлетини. А когато има такъв спад на доверието, трябва да се предприемат съответните мерки. Трябва открито и по-отрано да се говори за недъзите на изборното законодателство и да се работи от по-рано. 
 
Стана практика да се правят промени буквално 2 месеца преди изборите, без да се изслушат експертите и гражданите. Недъзите на изборния процес са факт, имаме тежки нарушения, имаме големи проблеми с машинното гласуване, което бе отложено, с неподготвеност, нежелание на администрацията да бъде организирано гласуването с машини. Оттук нататък обаче ще става с машини само, така пише в Изборния кодекс. 
 
Ние дадохме своята подкрепа за гласуването с машини. В този вид нормата няма как да проработи, в евроизборите много малко хора гласуваха така, редица държавни институции отказаха да се включат в този процес. И без конкретизиране на всички тези въпроси мисля, че машинното гласуване няма да проработи.
 
Прийомите един глас да бъде обявен за недействителен, особено на местни избори, са колкото и избирателите. А машинният вот решава всички тези проблеми. Трябва да споменем и за огромния брой недействителни бюлетин с използването на т. нар. преференция, която за мен е корпоративен вот. 
 
Машината не допуска недействителен вот - софтуерът винаги връща избирателите да си коригират грешните ходове.
 
За принципа на уседналостта
 
За нас основен проблем, забелязан и от Венецианска комисия, е т. нар. уседналост. Тя не е уседналост по общото разбиране на този термин в Европа, но тя лишава от права български граждани. И най-често задаваният въпрос и към държавния ни глава при негови посещения навън, е защо български граждани не могат да избират и да бъдат избирани, ако живеят извън ЕС.
 
Сега текстът регламентира, че не може да гласува този, който не е живял последните 6 месеца в община Х, и тук спира, но не казва къде съответният гражданин - живеещ в Швейцария, в Турция, в Канада, да може да гласува. Това е лишаване от права. 
 
Докато уседналостта в европейски смисъл е къде едно лице не може да гласува, но и къде може да гласува - т.е. къде му се предоставя такава възможност. Такава възможност действаше преди сегашния кодекс.
 
Става дума за български граждани с имоти, за които те плащат данъци, и на тях не им е безразлично кой ще е кмет, те имат пряко отношение към управлението, дори да живеят на хиляди километри от тази община. Не мисля, че те нямат право да се интересуват от местното управление в тази община.

Цялото интервю с Хамид Хамид в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Арестуват над 400 коли на ден в София

10:21 | 12 Ноември 2019 г.

Над 400 коли на ден се блокират със скоба в зоните за платено паркиране в София. За първите 9 месеца на годината принудително "закопчаните“ автомобили са 128 317, а за цялата 2018 г. са 152 011, сочи справка на Центъра за градска мобилност (ЦГМ), изготвена за "Монитор“.

За да се справи с проблема с неправилното паркиране, през 2018 г. от общината купиха 10 нови паяка. Специализираните автомобили за преместване на неправилно паркирани коли струват 2,5 млн. лв. и са взети на лизинг за 5 години. Средства се отделиха и за автомобилите на екипите, които слагат скоби. С новите паяци в града се движат общо 18 репатрака на ЦГМ.

Приходите от паркиране в зоните за 2018 г. са 13,8 млн. лв., като малко над 2 млн. от тях са от продажбата на талони за почасово платено паркиране. Останалите средства са от съобщенията през мобилните оператори.

От 1 януари до 30 септември тази година 12,2 млн. лв. са влезли в касата на ЦГМ

Отново гражданите предпочитат да плащат за паркиране в зоните с есемес.

Във втория по-големина град у нас – Пловдив, общината разполага с четири паяка. Таксата за репатриране на неправилно паркиран автомобил, заедно с престоя му на наказателния паркинг до 20 часа след вдигането, е 60 лева. Всеки следващ час на наказателния паркинг се таксува по 1,80 лв. 366 500 лева са постъпленията от вдигнати с паяк неправилно паркирани автомобили в града под тепетата, съобщиха от кметството за "Монитор“. Сумата е натрупана от глоби на нередовни шофьори за първите 10 месеца на тази година. В сравнение със същия период на миналата година постъпленията от общинския паяк тогава са били 358 200 лева.

Четете още новини от България и света!

В Бургас пък синя зона функционира от осем години, като до момента е нараснала 7 пъти. Таксите за платено паркиране в центъра бяха въведени през 2011 година за първи път и обхващаха скромен периметър от 680 паркоместа. Още на следващата година обаче синята зона започна главоломно да расте и вече е обхванала целия широк център и части от кварталите “Възраждане”, “Братя Миладинови”, “Лазур” и “Зорница”. В момента в синята зона има над 5000 паркоместа. От миналото лято в града бе въведена и зелена зона край Морската градина. Цената за час престой в двете е закована на 1 лев, а плащането става с есемес или с автомат за самотаксуване. Ако се окаже, че паркирането в зоните не е заплатено, то возилото на секундата се закопчава със скоби. Свалянето им струва 25 лева. Отделно от това няколко паяка следят денонощно за реда, а освобождаването на автомобил от наказателния паркинг струва между 43,20 и 62,40 лева. Средно по 50 водачи на ден отнасят санкции за неправилно или неплатено паркиране в района на зоната.

В морската ни столица – Варна, репатрираните коли от паяци от началото на годината са 7416, съобщиха от ОП "Общински паркинги и синя зона“.  Двата специализирани автомобила, които обслужват града, са извършили и 967 съдействия за преместване на коли, които пречат на фирмите, осъществяващи дейности по изпълнението на инфраструктурни проекти. Постъпленията от дейността на паяците само за 9-те месеца на годината са около 300 хиляди лева, а досега събраните в бюджета суми достигат 360 000 лева. Още толкова са постъпленията и от синя зона, като събраните средства се използват за рехабилитация на уличните платна и облагородяване на кварталите.

Предстои разширяване на синята зона във Варна, както и въвеждане на денонощен режим на работа на паяците. За синя зона бяха закупени нови 18 лекотоварни електроавтомобила за над 1 млн. лв., с които инспекторите да контролират паркирането в града.

Два паяка има във Велико Търново, които вдигат неправилно паркираните и създаващи опасност за движението автомобили. Те прибират дневно средно по около 30-40 коли. Според информацията от общинското предприятие "Организация на движението. Паркинги и гаражи" миналата година печалбата от паяците е била 55 хил. лв. Таксата за освобождаване на вдигната кола е 42 лв., а ако автомобилът вече е отнесен на наказателния паркинг, там се начислява и по 2 лв. на час за престоя му.

Репатриращият автомобил в Добрич е един. Той работи от 21 януари тази година. Прибирането на неправилно паркираните автомобили на територията на целия град се осъществява от звено "Синя зона” към общинското предприятие "Паркинги и пазари“. Екипът, който извършва репатрирането, се състои от касиер – паркинг, кранист и полицай, а наказателният паркинг се обслужва от 5-ма касиери – паркинг. От началото на дейността на паяка до настоящия момент са репатрирани 580 автомобила. Глобата, съгласно общинската наредба за организацията, безопасността на движението и дисциплината на водачите на превозни средства и пешеходците, е 50 лв.

По улиците на Стара Загора също се движи само един репатрак

Интересното е, че в града на липите през 2017 г. глобата за откарване на кола на наказателен паркинг бе намалена драстично от 60 на 30 лв. Поради финансови причини фирмата от Пловдив, която е била ангажирана да извършва тази дейност, едностранно прекрати договора си с общината, припомнят от администрацията. По данни на отдела за опазване на обществения ред и управление на кризи през 2016 година паякът е вдигнал 4449 паркирани в зелената зона автомобила, като в 1527 от случаите проблемът е бил решен на място. Следващата 2017 година обработените автомобили са били 3581, собствениците на 1402 са предпочели да платят глобата от 15 лв. преди репатраторът да е потеглил. Сходни са данните и за 2018-а година, а до края на септември откараните от паяка са достигнали 2234 бройки.

Лайфстайл

гледай на живо

15.11.2019
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 06:00
  Социална мрежа
 • 07:00
  Всяка сутрин