Меси с поредна награда

19:10 | 16 Октомври 2019 г. |
Футбол

Интервюта и коментари

Галина Стоянова: Казанлък е град с нулева безработица

Галина Стоянова: Казанлък е град с нулева безработица (ВИДЕО)

17:35 | 16 Октомври 2019 г.
"Формулата е да обичаш Казанлък, да си спокоен, че не си навредил, а си направил нещо за него. Казанлък е силно индустриален център и образованието трябва да отговаря на целите на града", с тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" кандидатът за кмет на Казанлък от ГЕРБ на Местни избори 2019 Галина Стоянова.
 
"Започнали сме да реализираме първата и най-важна мярка – материалната база, децата да се чувстват добре. Няма училище, което да не е цялостно реновирано, не само в града, в цялата община. Също и  детските градини. Мерките не са само в материалната база, а и условия за работа на учителите. Показателни са резултатите от ПМГ. Имаме честта да сме градът, в който работи Теодосий Теодосиев. 
Работили сме и в подкрепа на даровитите деца, имаме специална програма в бюджета, която финансира участията им в олимпиади и извънкласни дейности", допълни тя.
 
"При г-н Теодосиев имаше проблеми с материалната база и ние искахме да разширим гимназията с целево финансиране, сега има център за природонаучни науки. Там има занимания по физика, химия, биология. 
Обсъждаме идеята за иновативна школа" , каза още Стоянова.
 
 
"Основните проблеми с малцинствата са липсата на заинтерсованост при отглеждане на децата и силният шум в късните часове. Общинския съвет даде по-големи правомощия на полицейското управление, за да могат да се отнемат средствата за нарушаване на покоя в кварталите. Има и видеонаблюдение в много обекти в града. Имаме център за 24-часово за видеонаблюдение свързан с полицейското управление", сподели Галина Стоянова. 
 
"Заедно с МОН работим за връщането на децата в училище, имаме сериозен успех. Казанлък е град с нулева безработица. Необходимостта от голямо количество кадри след кризата на бизнеса през 2013 г. пое потока от хора", заяви Стоянова.
 
"Казанлъшката болница е в топ 3 на общинските болници. Няма финансови проблеми и с общината, се развива добре", увери още Галина Стоянова.
 
 
От своя страна кандидатът за общински съветник за община Казанлък от ГЕРБ Аксения Тилева изтъкна следното:
 
"Г-жа Стоянова е грижовен стопанин, изключително далновидна в политиките, които реализира и слуша хората, така оправдава техните очаквания и нужди".
 
"Не е трудно младите хора да се задържат в града. Казанлък е градът на усмивките и на щастието. ГЕРБ не позволи да бъде закрито нито едно учебно заведение в общината, а и много средства се инвестираха, за да бъде учебната база безопасна и красива. В квалификацията на педагогически специалисти също се инвестира", сподели Тилева.
 
"Почти всички детски градини в града са участвали в международни образователни проекти.Като общинско ръководство с редица мерки подпомогнахме съществуването на градската болница, много средства се инвестираха в помещения и апаратура. Важното, с което общината може да подпомага болницата, е инвестицията в специалисти – специализанти получават финансова подкрепа, за да приключат със своята специализация и да могат да се реализират в нашия град" каза още Аксения Тилева. 
 

Мирослав Петров: Ще вдигнем минималната работна заплата в Плевен с 500 лева (ВИДЕО)

17:24 | 16 Октомври 2019 г.

Футболното хулиганство е една много злободневна тема. Ще направя препратка, в близките 10 години, това беше основен проблем в Англеия. Английските фенове бяха най-язвителните футболни хулигани в цяла Европа, но държавата с поредица от мерки пресече тази проява и сега те са едни от най-послушните, каза в предаването „Денят на живо с Наделина Анева”, кандидатът на кмет на Плевен, издигнат от ГЕРБ, Мирослав Петров.

Енергията на младите може да се оползотвори за добро като се създават условия за работни места и добро заплащане. Алтернативите за възраждане на Плевен са следните: това е едни от най-бързо застаряващите градове, той се нуждае от промяна. Основните му проблеми са ниските доходи, трябва да се привлекат в бързи срокове инвеститори, както и да се осигури достоен начин на живот, каза още той.

Плевенчани първо търсят алтернатива в по-големия град, след което в чужбина, но смятам, че има достатъчно ресурси и потенциал Плевен отново да се върне на икономическата карта на България. Той беше един от най-добрите индустриални центрове в Северна България, заяви Петров.

Четете още новини от България и света!

Доходите в Плевен категорично са по-ниски от доходите във Враца. За последните 4 години там са усвоени близо 4 млн. лева. Ние поемаме ангажимент доходите да се увеличат и минималната заплата да се вдигне с 500 лева, каза още кандидатът на кмет на Плевен.

 

Каракачанов: България не трябва да бъде "ястреб" по отношение на турската политика (ВИДЕО)

19:10 | 15 Октомври 2019 г.

Изводът относно ситуацията в Турция е, че България не трябва да бъде "ястреб" по отношение на турската политика. Не можем да одобрим политиката на влизане в територията на суверенна държава, каквато е Сирия. Това съобщи в предаването "Денят на живо" по Канал 3 вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"За съжаление и този път големите сили мислят на първо място за своите интереси и след това всичко останало, само че ние плащаме сметката. За това България би трябвало да разчита не толкова някой друг да ни свърши работата, колкото да вземем всички необходими мерки, ако подобна игра се развие. Ако към нашата граница тръгнат хора, големи маси, ние трябва да сме готови да ги спрем и да не ги допускаме до територията на България. Има достатъчно средства, по които можем да ги възпрем и това не са бойни куршуми или снаряди"категоричен е той.

"Първо да си представим 100 хил. души на КПП, няма как да стане. Второ, границата между България и Турция е защитена с оградно съоражение. На него всички допълнителни инсталации, които се правеха са довършени – сензори, видеонаблюдение, камери за нощно виждане. Наблюдаваме ситуацията на турска територия. В момента, в който се забележат големи групи, да се групират на турска територия, още далеч преди нашата граница, ние ще го знаем." подчерта вицепремиерът. 

"Основната тежест за охрана на границата, пада на полицията, основно на Гранична полиция, но и армията ще бъде на разположение. Ние ще сме готови да реагираме твърдо, защото няма кой да ни помогне. Докато се намери едно общоевропейско решение, може да бъде късно, за това по-добре да си направим една силна защита на границите.", допълни Каракачанов. 

"Основното притеснение  е не толкова, че ще тръгнат кюрдските войски, защото те няма как да минат през кордона на турските войски, да стигнат до Турция и от там да тръгнат към България. Да, има 3 млн. сирийски бежанци, но аз смятам, че Ердоган ги използва като плашило, за да печели европейска подкрепа или най-малкото европейски неутралитет и да печели финансови средства.

Той казва открито, че е похарчил 32 милиарда, за да издържа нелегалните емигранти на своята територия , а е получил само 6 млрд. Това си е заявка - "дайте ми разликата от 26 млрд." Американската политика е малко рязка спрямо него, включително със заплахите на Доналд Тръмп, че ще унищожи турската икономика.", обясни той. 

"Има две големи опасности, една са тези над 150-200 хил. джихадисти и техните семейства, които кюрдите държат в свои лагери и ги охраняват. Едната опасност е тези хора да се изплъзнат от контрола, една част от тях да се смесят с емигрантите и да дойдат в Европа. Другата опасност е тези хора, като се видят на свобода, да се придвижват към онези райони, които се контролират от т.н. сирийска опозиция и самите те да започнат бойни действия срещу сирийската държава срещу която са воювали.  Това означава, че конфликтът може да се възроди от начало."

Четете още новини от България и света тук! 

"Наблюдаваме процеси, при които напрежението между Турция и Сирия нараства, не дай боже да прерасне във въоръжен конфликт. Ако Турция се опита да премине обявената от нея 30 км зона, и се опита да овладее други региони, това може да срещне съпротивата на сирийската армия.

Оттук е въпросително как ще реагират САЩ, но е ясно как ще реагират руснаците. Така че може да стане наистина "мътна" и "кървава" както се казва. За това, смятам, че предложението, което беше взето днес е справедливо, въпреки че смятам, че то няма да се случи, тъй като ЕС е доста по-мек от САЩ, не желае да загуби Турция като партньор, от друга страна се страхува, че Ердоган може да пусне нелегални мигранти. От трета страна европейците продължават да се изкушават от идеята, че Турция е голям пазар." каза още той.

Цялото интервю с Красимир Каракачанов в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Акад. Руменин: Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече разбирам, че има Бог и той е вечен (ВИДЕО)

18:00 | 14 Октомври 2019 г.
Моето верую е следното: колкото повече се занимавам с наука, навлизам в технологичните тайности някъде там, встрани от утъпкания път, толкова повече ставам вярващ и разбирам, че го има Бог и той е вечен - това мога да ви го кажа със сигурност. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" академик Чавдар Руменин, дългогодишен директор, а сега заместник-директор на Института по роботика към БАН, за връзката човек-робот-Бог.
 
"Какво мога да кажа? Едно е, ако бях сред своите приятели, съмишленици, мога да центрирам този въпрос по различен начин, те с половин дума ме разбират и аз тях. Но тук ни гледат хиляди зрители - някои са атеисти, други дълбоко вярващи, няма как да им налагаме прекалено професионална гледна точка", посочи академик Руменин.
 
 
"Хората искат да живеят вечно - да, ние сме на прага това да се осъществи, натам вървят нещата. Относително скоро - след 20-50 г. или след по-дългичко, ще можем да имплантираме в компютър мозъка на един човек. Този компютър с този мозък, вграден в един робот, който не се влияе от ниски и високи температури, от ракови заболявания, от болести, при дигитализация на ума можем да постигнем един вечен живот. Това не е така примитивно, както си го представяме - това са компютърните връзки, но такъв един човек е съвсем друга логика, друго мислене, способен да прави прогнози за 100-200 г. напред. 
 
За пръв път човечеството може само да направи своята следваща еволюционна стъпка - преди това ставаше без него, а сега, с тази технология, с елементите за изкуствен интелект, можем сами да си проектираме еволюционните стъпки", поясни акад. Руменин.
 
За 150-годишнината от създаването на Българската академия на науките акад. Руменин каза: "На честването бе направен хубав анализ какво представлява науката, за приноса на великия Васил Левски и неговия брат - да, те дават едни малки пари (за нея), но с огромни последствия за нашата държава.
 
Науката се е разбирала още тогава и от такива велики умове като Марин Дринов, един от инициаторите за БАН, и в Браила става това чудо, няма да го нарека тайнство. Те го правят, за да може да я има България впоследствие. И когато тя вече се създава като самостоятелна държава, тя да има своята академия", припомни академикът, който заключи: "Едно мое лично становище мога да споделя: наистина БАН без България е невъзможна, но България без БАН няма да е същата. Това е моето дълбоко убеждение и го доказват резултатите".
 
Акад. Руменов с нескрита гордост припомни, че първите роботи у нас също са създадени в БАН, когато "бяхме шестата сила в света по роботизирани системи". Което, според него, показва нещо изключително важно за нашата страна: "Тези, които поставиха темелите на БАН, не са забравени, както и сегашните учени. Те вършат скромно своето дело, за да я има и БАН, и нашата страна. На кое място сме сега? Не зная да има такава класация, но на времето имаше и бе доказано. 
 
На този етап българската роботика не може да се сравнява с Франция, САЩ, Япония, Южна Корея - "там няма прекъсване на иновациите и изобретенията, докато в проблемите на прехода при нас се получи една пауза". "Но в последните години вече имаме самостоятелен Институт по роботика, с учени с интересни идеи както за националната индустрия, така и за европейските постижения."
 
На въпрос дали има млади учени в Института по роботика към БАН, ученият изрази желанието си младите да са повече от сегашните около 25-30%. "За мен не е добро число, ако бяха 45%, както е в Западна Европа, щеше да е по-добре.
 
Обикновено се говори, че младите искали пари и заради пари бягали в Западна Европа. Това не е така - безспорно че финансовият стимул е основен, но младите учени искат и човешко отношение - искат обич, да бъдат оценени, да се работи с тях, да бъдат стимулирани, духовно стимулирани. Ето тук разбираме мисията на БАН - и в другите институти, и в нашия искаме да стимулирламе нашите учени да останат тук. 
 
Макар че това, че ходят в Западна Европаи и в САЩ, това съвсем не е лошо - ние комуникираме с тях, те са по света, ние ги каним, курсове четат при нас. Вече нещата са на друга основа, а не, че те бягат от нас", посочи академикът.
 
Темата за роботите, роботизацията и изкуствения интелект неминуемо се свързва днес с опасенията, че работните места на милиони хора ще бъдат заети от роботите, но за академик Руменин има професии, които са вечни: на учителя, на лекаря. "Значи има вечни професии, както и професии, които са отмрели - обущарство, бозаджийство, вече ги няма в този им вид, както някога. Сега, обаче, ще има учител на роботи, който ще се занимава с етичните проблеми на роботите - ето една професия на бъдещето. Вечните професии са на лекаря, на учителя. Един учител не може да бъде заменен от робот, защото се иска човещина, такт, нещо, което робот няма да може да създаде", убеден е академик Руменин.
 
Същото се отнася, според него, и за лекаря: "Машинни диагнози има, но не са адекватни: окото, въображението на лекаря, това е едно особено състояние".
 
"Много от професиите ще изчезнат, например банковото дело. Там ще има роботи, които ще вършат това нещо. Което не означава, че хората, доскоро служители в една банка, ще са на улицата - те ще се преквалифицират. 
 
Да уточним този въпрос: всяко живо същество, всяко дете има своето място. Едни са по-силни в математиката, физиката, химията, технологиите; други имат златни ръце, могат да се справят с електродвигателите, с двигателите с вътрешно горене. Няма излишни хора, това трябва изрично да се знае. Всеки има своя потенциал. Но ако не сме работили с децата, ще става това, което е сега на улицата - това ще видим", предупреждава ученият.
 
Целият изключително интересен разговор с академик Руменин в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Асен Павлов от "Чинари": Изкуството е моят живот (ВИДЕО)

22:26 | 13 Октомври 2019 г.
"Завърших танцовото училище в края на 80-те години. Излизайки на свободния пазар – бях готов, но и не чак толкова за това, което се случваше на пазара. Моята адаптация беше с това, че започнах с много малък формат от артисти да работим и да поемаме ангажименти. Впоследствие това доведе до разширяване на дейността ни‘‘. Това съобщи в предаването "Другото лице" хореографът и директор на ансамбъл "Чинари" Асен Павлов.
 
"Изкуството е моят живот. Целият ми ден е подчинен на работата ми с хората от ансамбъла", признава той.
 
През 1993 години, когато стартира работата си с ансамбъла съставът е от две момичета, две момчета, четири музиканти и две певица. В момента наброява 24 танцьори, трио "Булгарина" и 10 музиканти от трио "Етнотикс".
 
Съпругата му Надя е част от ансамбъла още от самото му сформиране. Оказва се, че Асен ѝ е шеф. Но той приема това с усмивка.
 
"Ние с Нади се познаваме от 8-и клас, но от 12-и започнахме да имаме други взаимоотношения, които доведоха и до появата на нашия син Калоян".
 
 
Към днешна дата Калоян също е част от "Чинари" и е едно от остриетата на ансамбъла.
 
"Това е една добра конфигурация за работа, но не и за семейство, защото всички неща, които са в ансамбъла са и вкъщи, както и всичко, което е у дома е и в ансамбъла", обобщава Асен Павлов.
 

Александър Петров: Демокрацията по български на моменти е тягостна, трябват ни четка и сапун, а не дезодорант

Александър Петров: Демокрацията по български на моменти е тягостна, трябват ни четка и сапун, а не дезодорант (ВИДЕО)

18:50 | 13 Октомври 2019 г.

Интервю с поета Александър Петров, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13 октомври 2019 г.

Илиана Беновска:  И особена културна и човешка радост изпитвам, сега ще поканя следващия гост, това е поета на знаковите песни на промяната и на много други такива Александър Петров! Много ми е драго!

Александър Петров: Благодаря за поканата!

Илиана Беновска: Конкретният повод да те поканя е голямата новина, че на 15-ти октомври в 19 часа в зала 1 на НДК ще се състои голям концерт на песни, на които ти си автор на стиховете. Може ли да ни разкажеш повече за това?

Александър Петров: Историята тръгва оттам, че през миналата година излезе моята стихосбирка, първа, вероятно и последна ...

Илиана Беновска: Защо последна?

Александър Петров: Да ти кажа какво ми е наум, понякога си мисля, че ако има награда за дебют в трета възраст, би трябвало поне да съм номиниран.

Илиана Беновска: "Бъди какъвто си", това е част от една твоя едноименна песен.

Александър Петров: Знакова бих казал за цялото това поколение песен от група "Тангра" изпълнена. И всъщност концертът неслучайно е рок поезия, защото ще звучат бих казал емблематични песни в изпълнение на "Тангра", "Сигнал", Д2, БТР, Кирил Маричков, "Фактор", Боби Косатката, един уникален глас. Сигурно ще пропусна някой. Но този концерт така го обявявам, той няма да се повтори, защото е абсолютно невъзможно според мен да се съберат на едно място всички тези музиканти легендарни и с емблематични песни.

Илиана Беновска: Носиш ми дискове ли?

Александър Петров: Да, нося ти дискове.

Илиана Беновска: "Рок поезия", Александър Петров.

Александър Петров: Това е издадено в края на миналия век, така че нека зрителите да не ги търсят, да не си губят времето. Просто съм много щастлив, че всички тези песни все още звучат в ефир, това наистина ме прави много удовлетворен.

Илиана Беновска: Преди да вляза в студиото една колежка ме попита, на нея й предстои раждане, тя ме попита – ти като имаш толкова много деца, имаш ли си любимо? Аз й казвам – не, всяко си има своята хубост. Щях да те попитам и аз като нея – имаш ли си любима песен?

Александър Петров: Любима нямам, всяка си има своя чар, своята хубост, както казваш. По-скоро имам песни, които са ми свързани с някаква лична история и имам по-особено отношение към тях.

Илиана Беновска: Кажи нещо!

Александър Петров: Например песента за прочутата, легендарна хазайка с "каничка кафе и виенска кифла". Наистина следвах във Велико Търново, не ми стигна бала за СУ и ме приеха във Великотърновския, тогава живеех в една мансарда ...

Илиана Беновска: Как беше "Дали хазайката ще идва рано, с виенска кифла, с каничка кафе"!

Александър Петров: Ще помисля да направим песен с теб. Всъщност по-голямата част от песните, стиховете, които съм писал за песни, защото искам да отбележа, в тази стихосбирка и на този концерт ще звучат стихове, облечени в музика, а не обратното, затова аз смятам, че са стихове, а не текстове.

Илиана Беновска: Добре го казваш. Аз също употребих "стихове", ако обърна внимание, даже се дразня, когато чувам – "той пише текст за песен". Не, той пише стих!

Александър Петров: Много е смешно и може би само тук в България е някакъв феномен ...

Илиана Беновска: Даже "текстописец".

Александър Петров: Да, "текстописец", "текстописец храбър". Просто много примитивно звучи. Навсякъде по света има съвсем други определения за тази професия, защото това е професия.

Илиана Беновска: Аз съм много щастлива, че тази пролет успях да те запаля и заедно с "Тангра", Косьро Марков и целия екип на "Тангра", Боби Косатката солист, направихме една песен за дуалното и професионалното образование "На прага на живота".

Александър Петров: Беше голямо удоволствие! Беше голямо предизвикателство за мен, защото много ме запали идеята, благородството в идеята.

Илиана Беновска: Аз съм щастлива, че ти се запали и това стана наистина стих, а не текст.

Александър Петров: Да, не набор от думи в някаква кръстословица. Но това, което искам да кажа за тази песен "На прага", както я озаглавихме, искам да кажа, че винаги съм се стремял да направя песен или стих, която да остане във времето, която да носи някакво послание, която, макар и не веднага, ще се разбере и като влак ще тръгне бавно да набира скорост. Може би това е въпрос на начин на мислене. Не си падам по летните хитове, където просто един сезон "щракам си със пръсти" и т.н. Бих искал това, което правя, да остава във времето.

Илиана Беновска: Понеже ти написа и много песни за така наречената "промяна", казахме го с надежда и възторг, сега не че те провокирам да кажеш нещо обратно, а просто да си кажеш мнението – що е демокрация по български?

Александър Петров: Демокрацията по български е нещо доста тягостно в определени моменти, защото ние взимаме нещо от миналото и вместо да го променяме радикално, ние се мъчим да го запазим. Животът има нужда от четка и сапун, а не от дезодорант. Това е моето определение.

Илиана Беновска: Това прозвуча почти като "стрийт стих", "уличен стих". Пишеш ли нещо в момента?

Александър Петров: Не. Всъщност пиша, излъгах. Излъгах, защото в момента главата ми е на вълната на концерта. Направих две великолепни песни за Кирил Маричков, който сега ще издаде албум във връзка с неговия юбилей. Жоро Янакиев от "Сигнал", басиста, има много интересни музикални идеи. С "Тангра" имаме планове след успеха на песента "На прага", която все още е в националните класации.

Илиана Беновска: Да, тя върви по класациите.

Александър Петров: Да, на БНР. Като цяло имам работа и не се натискам много да работя, защото естетиката вече малко излезе встрани от моята естетика и както обича да казва дъщеря ми "не се ръцам" на всяка цена да участвам на картата.

Илиана Беновска: Разбирам какво искаш да кажеш, но пък и не бива интелектът да се отдръпва, залят от, не знам дали да го нарека "ню уейв", защото това има друго значение, от вълната на лесното изкуство, лесните думи, от лесните музикални схеми, защото говоря в момента за песни и за стихове!

Александър Петров: По-скоро, ако ми позволиш да кажа, по-скоро искам да срещам единомишленици в музикалната естетика, с които заедно да правим това, което ни харесва, защото човек, ако не си харесва работата, това не е добре. Аз съм много щастлив и с това свършвам – моята работа ми е хоби и за това ми плащат!

Илиана Беновска: Сашо, ще те помоля да свършим с друго, напомни още веднъж, концертът е на 15-ти, ти го кажи към камерата!

Александър Петров: Ето, виждате ме на живо, аз съм Александър Петров и искам да ви поканя на 15-ти октомври, вторник, в 20 часа в зала 11 на НДК, където ще чуете "Тангра", "Фактор", "Сигнал", БТР, Д2, Боби Косатката и големия Кирил Маричков.

Илиана Беновска: Желая ти успех и за успех ще ти подаря една тениска на "Беновска пита"! Дано успеем и в кампанията за дуалното и професионалното образование! Тамън ти е, успех ти желая! И една умна книга, в продължение на разговора ни що е демокрация по български, това е разговор с Ахмед Доган, който е от 1992 г., но с извинение е все още валиден. Ще ти чуя анализа.

Александър Петров: С интерес ще я прочета, защото съм жив свидетел на онези времена.

Илиана Беновска: Много ти благодаря! Успех ти желая!

Александър Петров: Благодаря!

Лайфстайл

гледай на живо

17.10.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:00
  Социална мрежа
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини