Интервюта и коментари

Само в Канал 3: Защо черногорецът Исмаил вдигна 6-тонен пилон за 11 000 евро с най-голямото българско знаме в София (ВИДЕО)

19:29 | 22 Февруари 2020 г.
В индустриалната зона на София във Военна рампа едно огромно българско знаме вече се вее високо в небето. В деня, в който отбелязахме 147 г. от трагичната смърт на Апостола на свободата Васил Левски българското знаме гордо се развя в небето, символ на саможертвата, която трябва да е в сърцата на всички българи.
 
Героят на историята в "Офанзива с Любо Огнянов" по кръв не е българин - Исмаил Абазович е родом от Черна гора с баща мюсюлманин и майка християнка.
 
След 40 г. в Турция, той премества семейството и бизнеса си в България. Исмаил, който почете паметта на българския Апостол Васил Левски, издигайки нашето знаме високо в небето.
 
\"\"
 
За Исмаил и това не е достатъчно: той е амбициран да вдигне в небето още пилони с българския трибагреник.
 
"Да имаме още едно знаме в друг квартал - имаме едно на Околовръстния път, сега с новата фабрика да имаме още едно. От сърце, ако е възможно във всеки квартал по едно знаме да имаме. И най-голямото знаме да е от нас, за да се чувстваме по-добре, да ни е по-хубаво - това искаме", казва пред "Офанзива" Исмаил, смесвайки сръбско-хърватски с български, като уточнява, че пилонът е висок 36 метра и тежи 6 тона, като под пилона са положени 30 тона бетон, плюс един тон арматура. 
 
"Знамето е 9 на 12 метра, същото както на Околовръстния път, най-голямото знаме в София - по-голямо знаме никъде няма", горд е Исмаил.
 
Запитан от водещия Любо Огнянов колко струва тази красота, Исмаил изчислява: "Горе-долу около 11 000 евро е!"
 
\"\"
 
"Да, парите са от моя джоб, но аз вярвам в нещо, а първото, което една държава трябва да има, е знаме", продължава черногорецът. "Държава, която няма знаме, това не е държава, затова знамето трябва да се показва навсякъде", отсича той.
 
"Знамето е знак и затова от началото още много обичам и българското знаме ми е на сърцето - много го харесвам и правя това от сърце", казва още Исмаил. 
 
Няколко месеца продължава подготовката, изработването и вдигането на пилона със знамето, целият проект и поръчка е на Исмаил. Синовете му увековечават със запис вдигането на второто огромно знаме, което баща им издига в София - първото е прочутият му знак на Околовръстното шосе, който се вижда от километри. 
 
"Има много хубави хора, които спират с колите и ме питат, искат да ми помогнат - с 50 лева, 100 лева, 30 лева, вярвайте ми", споделя с усмивка Исмаил, който в замяна ги кани на кафе. "Има много такива хора и много се радват, хората такова нещо не са виждали, в този квартал са само фабрики и ме питат - "какво правите", а аз - "от сърце го правиме, това е хубаво нещо", казва той.
 
По думите му досега е бил под наем, но сега вече е закупил мястото и затова е вдигнал знамето: "Защото това е мое място!"
 
Местната община не само не създала никакви проблеми на инициативата на черногореца, но и идеята много се харесала, казва той. "Още не са го видели, ще ги поканим, като свършим всичко с фабриката", обещава той.
 
И доверява: "Не трябва да си роден в една държава, но когато я харесваш, това е твоята държава, такава дума имаме. Аз чувствам България като моя държава, аз ще поканя общината да видят и ако дойдат, много ще се радвам".
 
Според него хората тук, в България, са по-различни, а общото за балканците е това, "че ние още имаме сърце, Европа няма сърце, Европа е като машина". "В Европа вярват в едно нещо, имат закони, но ние можем понякога да променим законите, за да живеем както трябва", усмихва се Исмаил. 
 
От своя 10-15-годишен престой у нас той е категоричен: "Мисля, че България е добре, все напред върви - така се чувствам и така виждам, и България ще може да се оправи!"
 
Всичко за черногореца с най-хубавите и големи български знамена - във филма на "Офанзива с Любо Огнянов":
 

Христо Гаджев, ГЕРБ: В своя мандат Румен Радев действа като рекламно лице на БСП и партиен знаменосец (ВИДЕО)

19:01 | 22 Февруари 2020 г.

В крайна сметка Румен Радев е президент на БСП и сътрудничеството между БСП и президента е повече от явно - маршът, който направиха, е доказателство. В рамките на този мандат той ще действа като рекламно лице на БСП. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" депутатът от ГЕРБ Христо Гаджев за обвързаността на президента Радев с БСП.

"Всичките му изявления са като преписани опорни точки на Корнелия Нинова - те са като скачени съдове. Очакваме в следващата година, година и половина, да преминат като още една силна кампания на президента като партиен знаменосец", смята Христо Гаджев.

Според него подадената ръка на премиера Бойко Борисов към държавния глава на честването на 30-годишнината на КНСБ е "още един пример за мъжко поведение. "В случая, независимо от критиките, които някой отправя към теб, си готов да подадеш ръка. Тонът не бе нарушен от МС, от парламента, а от президентството и от президента", припомни Гаджев.

По думите му президентът вижда своето политическо битие само като критикува правителството. "Прави ми впечатление, че е активен по темата за провеждането на изборния процес, но дали ще повдигне темата за евентуална намеса на руската страна на изборите в България през 2021, каквито данни е имало за 2015 г.?", запита депутатът от ГЕРБ.

Той не смята, че при посещението си в Москва за 9 май Радев изобщо може да урежда по-ниска цена на природния газ с руската страна. "Цената на газа не я определя президентът, а ако води преговори, то е хубаво да запознае националните оператори и Министерството на енергетиката - които са оператори по преговори за цените", припомни Гаджев.

Още интервюта и коментари ще намерите тук

Самата визита на българския държавен глава на парада на Червения площад не може да се счита за "накланяне на геополитическа везна на държавните ни институции" към Русия, защото "България е член на ЕС и на НАТО - ние сме направили своя цивилизационен избор", изтъкна Христо Гаджев.

На въпрос на водещия Любо Огнянов дали ГЕРБ смята да хвърля кърпата по повод предреченото от Румен Радев служебно правителство, Христо Гаджев каза: "Подаването на оставка е само в главата на президента, няма нито предпоставки за подаване на оставка, нито причина - правителството си изпълнява своята програма и то много добре".

Гаджев добави, че притеснения от евентуално служебно правителство може да има само заради "реваншизъм на Радев". "Ние помним добре първото му служебно правителство - изборите на самолети, както каза тогавашният министър- председател, са били под натиск от президентството. Тогава офертата на F-16 бе декласирана", припомни Христо Гаджев.

Какво каза още Христо Гаджев в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

Христо Проданов (БСП): Договорът СЕТА е най-пресен пример за продажбата на националния суверенитет и интерес (ВИДЕО)

18:12 | 22 Февруари 2020 г.
Нормално е Румен Радев да снеме политическото си доверие от управляващите - така е решил, така е направил. Това, което се чувства в България е предателство, а не е търговия - от търговските сделки имат интерес и двете страни. Това заяви в "Офанзива с Любо Огнянов" заместник-председателят на ПГ на БСП за България Христо Проданов.
 
"Най-пресният пример е СЕТА - пример за продажбата на националния суверенитет и интерес. Това издига над националното законодателство транснационалните корпорации, и дори им разрешава външен арбитраж - ето ярък пример за национално предателство. Тук националният интерес не е защитен по никакъв начин", даде за пример Христо Проданов, като изтъкна, че позицията на БСП към договора СЕТА е различна от тази на президента Румен Радев.
 
Според Христо Проданов напрежението между президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов е причинено от някои "беквокали" на управляващите, като цитира президента по отношение на отстранения от ръководството на ГЕРБ Цветан Цветанов. 
 
Според него на шествието на 19 февруари до паметника на Васил Левски в София не е имало партийна пропаганда. "Този ден не бива да се използва за политическа пропаганда и той не е използван за политическа пропаганда, ако се има предвид речта на президента - в никакъв случай не мога да приема това за политическа пропаганда", категоричен бе Христо Проданов.
 
"По-скоро това е свързване на заветите на Апостола с това, което се случва в днешна България", каза Христо Проданов и посочи последните избори: "600 000 невалидни бюлетини на последните избори - това бяха последните избори, които спечели ГЕРБ. Вълната, която доведе Румен Радев на власт, бе непреодолима дори за изборните манипулации", каза Проданов.
 
"Не искам да заклеймявам никого и нищо, но в никакъв случай не подкрепям такъв тип държане, на такива места и на такива светли за България дни. Подкрепяме да се протестира, но не в такива дни и не на такива места", каза Христо Проданов, като посочи, че не може да прогнозира дали ще има освирквания срещу политици на честването на 3 март.
 
 
"Нека да е патрон президентът, нека да го организира Васил Василев, но е абсурд, изключено е да се счита, че някой от тях е организирал някаква агитка", категоричен бе Христо Проданов.
 
Целият разговор с Христо Проданов в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:
 

Ивайло Калфин: Премиерът и финансовият министър говорят различни неща за еврозоната, сбъркана е комуникацията (ВИДЕО)

17:40 | 22 Февруари 2020 г.
Това е третият срок, който се определя за влизането ни в механизма към еврозоната. Слуховете се появяват, когато няма информация, което се дължи на сбърканата комуникация на кабинета. В понеделник вечерта премиерът казва пред КНСБ - ще сложим спирачи. Във вторник финансовитя министър се среща с Домбровскис и му казва - продължаваме, не слушай какво се говори. Което означава, че финансовият министър и премиерът говорят различни неща. Това заяви бившият външен министър Ивайло Калфин в "Офанзива с Любо Огнянов" по повод объркването в обществото относно влизането на страната в т. нар. чакалня на еврозоната.
 
"Аз не бих го наричал "чакалня", това е един механизъм, където минимумът престой там е 2 години. В момента не сме готови за еврозоната, но ако така си стоим, никога няма да сме готови. 
 
Тук не става дума за отказ от лева, в този механизъм има специфични условия, едно от които е, че валутният курс може да се мести плюс минус 15%. Естония излезе от този механизъм без промяна в курса. Какво пречеше Министерството на финансите да договори този курс, защо не го направиха най-напред - на това няма кой да ви отговори", изтъкна Ивайло Калфин.
 
"Също решение казва, че ние ще излезем от механизъма, но как става това - както излезе Великобритания от ЕС: знае се как се влиза, но не и как се излиза", продължи бившият външен министър.
 
 
По думите му европейската Зелена сделка съвсем не е лоша за България, а ни предоставя възможност да извършим сериозни промени в енергетиката ни - с тласък отвън.
 
Цялото интервю с Ивайло Калфин в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

Харалан Александров: Румен Радев не може да застава до маргинали, имаше по-високи очаквания към него (ВИДЕО)

17:17 | 22 Февруари 2020 г.
Повече ми дойде, отблъснат се почувствах, ако ме питате мен. И сега си дадох сметка, че вероятно става дума за съзнателна или несъзнателна употреба. Това каза в "Офанзива с Любо Огнянов" социалният антрополог Харалан Александров за шествието пред паметника на Васил Левски, което определи като "пошло".
 
"Въпросът е как да се разграничат нормалните хора от варварите, от лумпените. Това се прави отдавна, има отношение към националните светини, Левски е повече от герой, той е със статут на светец, и някои се самопровъзгласяват за собственици на култа към Левски", каза още Харалан Александров във връзка с организатора на партийното шествие на 19 февруари.
 
 
"Това е тази перверзия на ченгетата, която станаха капиталисти, и сега се опитват да приватизират наследството и бъдещето на народа", продължи Харалан Александров.
 
За Румен Радев той каза, че не "можеш да заставаш до маргинали". 
 
"Познавам хора, които харесваха Румен Радев и считаха, че той ще е президентът,  който ще стабилизира и нормализира управлението в тази страна, вече са разочаровани. Имаше много по-високи очаквания към него, защо го прави, това е друг въпрос. Той конструира своя публичен образ на боец на фронта, и обърква критиката с войната - това е негова грешка, свързвам го с неговата фантазия за боен опит - там хората се обучават така, но светът е по-сложен от един фронт", сравни военната среда с политическата реалност.
 
 
За присъствието в Москва на Радев на парада за 75 г. от края на Втората световна война, Харалан Александров каза: "Появата на Макрон там прави приемливо присъствието на президента Радев на 9 май в Москва, защото останалите там са васали".
 
"Всяко действие, всеки код, особено ако е набъркана Русия, която е в несекваща пропагандна война срещу България, която въздейства силно и върху здравето на хората - объркването е нещо крайно нездравословно на общото психично здраве", е диагнозата на Харалан Александров.
 
Целият разговор с Харалан Александров в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Любо Огнянов: Срам! Политически гарги грачеха грозно зловещо край паметника на Левски (ВИДЕО)

14:12 | 22 Февруари 2020 г.

На 19 февруари България почeтe 147 години от смъртта на най-великия българин, превърнал се в символ на свободата. Със своята безкористна саможертва в името на идеала да живеем в чиста и свята република, след 500-годишно робство, Васил Левски завинаги зае най-високото място в пантеона на българските герои.

Сам на върха, така, както е бил и сам на бесилото, в онова мразовито утро в покрайнините на София. Няма да се спирам подробно на историческия парадокс, че българинът, подписал смъртната му присъда Иванчо Хаджипенчович, след Освобождението става депутат. Но като че ли този факт издава онази нагаждаческа пристрастеност на някои псевдобългари, които се пробват да се присламчват до паметта на героя. И покрай неговия подвиг да издигнат своята нищожност на пиедестала в новото време.

Нещо подобно видяхме и на 19 февруари, когато тишината на преклонението беше раздрана от освирквания и дюдюкания. Замислете се. В София - паметникът на Апостола на свободата е прекалено малък и скромен в сравнение с неговия подвиг. Левски всъщност показа на всички, че една поробена държава може да вдигне главата си отново и гордо да погледне в бъдещето. За сметка на това в нашата столица има огромен монумент на Съветската армия. За някои чугунени глави обаче паметникът с калашниците на съветските войници и целуващите ги партизани е по-близък. Затова на 9 септември пазят дълбока тишина, когато там се поднасят венци. И подвикват и дюдюкат на паметника на Апостола на свободата.

В деня, в който всички трябва да замълчим и да се поклоним пред величието на Левски. Що за низост и долнопробна мерзост е да се дереш с политически лозунги в деня на Апостола? Румен Радев поведе именно това шествие, в което имаше хора, които опорочиха преклонението пред Левски. Както се казва -  покажи ми приятелите си, да ти кажа кой си. Един от участниците се лута вече 30 години по улиците на София с викове „Оставка” и „Да живее Тангра”.

Едно истинско оживяло жълто паве, тази карикатура на протестърските среди, призова още в началото на демонстрацията Румен Радев да обяви военно положение. В шествието набиваше крак и една гнила ябълка от правосъдната система, посочена преди години от френския посланик. Изгонена позорно, завехналата ябълка сега се опитва на крилете на протестите да се промуши отново в храма на Темида. В шествието имаше и фенове на Гошо. Ама не Гошо от Почивка, а от Видин. Групичка кресливи псевдовъзрожденци, чийто лидер носи прякора Копейкин. Както се казва, Христос беше продаден за 30 сребърника, защо тази тълпа от 300 копейки да не продадат Левски.

До тези хора ли иска да се подреди президентът? Това ли е за него народът? 500 нихилисти, които са готови да оплюят Левски с оправданието, че оплюват властта? През последния месец Румен Радев прави грешка след грешка. И всяка следваща е по-голяма от предишната. Паникьосан от изтеклите записи, президентът явно си внуши, че нападението е най-добрата защита. Колко любопитно обаче ще се получи, ако това не са единствените записи. Но това времето ще покаже.

Още коментари и интервюта ще намерите тук

Може би Румен Радев трябва да си припомни какво се случи с Елена Йончева. Агресивната кампания на европейските избори, площадната риторика, махленското поведение коства загубата на БСП. При това в разгара на Апартаментгейт и оставката на Цветан Цветанов. Днес Елена Йончева е бледа сянка, лутаща се в коридорите на Европарламента, просейки опрощение за искания й имунитет по обвинение в пране на пари. Другото острие, Мая Манолова катастрофира няколко месеца по-късно. Отново залагайки на агресивната кампания, сипейки обвинения в корупция, приемайки ролята на крива щанга на розово-либералната десница, клякайки пред тези, които я освиркваха преди години.

Казват, че да си удариш главата в ръба на масата се случва веднъж. Ако я удариш втори път, значи не си си научил урока. Но ако я удариш трети път, значи си или късоглед или кръгъл глупак. Оправдавайки партийните освирквания пред паметта на Апостола от жълто-червените протестъри, Румен Радев отблъсна умерените българи. За които Левски е свята икона. Чиято памет не трябва да бъде поругавана с партийна пропаганда. Преди три години два милиона българи повярваха, че Румен Радев е символ на промяната. Той обаче не научи основния си урок.

Четете още интервюта и коментари тук!

Само с агресия не става. Само с празни думи не се получава. Както е казал Апостола дела трябват, а не думи. Дали тези два милиона отново биха застанали отново зад този човек?

Може би трябва да припомним, че единственият политик с по-висок рейтинг от Румен Радев беше Мая Манолова. А на нея не и стигнаха силите да победи дори в София. Затова е важно да се знае, че като подхвърчаш в небето като гарга, не можеш да летиш като орел. Гаргите обикновено грачат. Грозно и зловещо, както покрай бесилото на Левски. И с времето, техните имена се забравят.

Лайфстайл

гледай на живо

23.02.2020
 • в момента
  Икономика и бизнес
 • 13:00
  Новини
 • 13:20
  Имате думата
 • 14:00
  Новини