Интервюта и коментари

Месо ин-витро ще подбие пазара на традиционните фермери

19:14 | 02 Април 2020 г.

След края на коронавирусната пандемия светът няма да е същият, все по-често повтарят учени и пазарни анализатори.

Промяната ще засегне не само търговията, която в момента мощно минава в режим онлайн, но и производството.

Погледите днес са концентрирани в науката, върху която падат всичките надежди за откриването на лекарство, което ще спаси болните, и на ваксина, която ще предпази здравите от изключително зловредния COVID-19.

Научните изследвания ще повлияят съдбоносно и върху производството, включително на храни, от които светът ще изпитва все по-голяма необходимост. И особено сега, когато традиционни дейности търпят щетите от наложените мерки заради пандемията.

През следващите четири години силно развитие очаква пазарът на месо, което е добито ин-витро по клетъчни технологии.

До 2024 година количествата, получени по тази технология, ще се увеличат с цели 16%, а общата им стойност ще достигне 200 млн. щатски долара, сочат данни на Technavio.

Още новини от страната ще намерите тук

През 2040 г. се очаква „изкуствената мръвка“ да заеме 33% от консумираните количества и това ще подложи на много сериозна конкуренция развитието на традиционното месодайно животновъдство.

Първото месо в епруветка беше направено от холандски учени от университета в Маастрихт през 2011 година. За получаването му те използваха стволови клетки от теле. Две години по-късно беше показан и първият хамбургер "ин витро", наречен Frankenburger.

Но, ако тогава и продуктът, и космическата му цена изглеждаха твърде нереалистични, сега ситуацията изглежда съвсем различна.

Изкуственото месо е очаквано не само от защитниците на животните, но започва да се възприема и като алтернатива в продоволствената криза.

Днес най-силно работят по тази технология компании от САЩ и Израел.

Производството на свинско в ЕС през 2019 г. е паднало с 0,7% на годишна база. Най-голямо е намалението в Румъния – с 6%, в Дания и Полша – с по 5%. В Германия, която осигурява над 20% от производството в Съюза, продукцията е с 2,2% по-малко.

В условията на намалено предлагане и силен износ, цените на едро продължават да се покачват. Към средата на март свинското месо е поскъпнало с цели 40% в сравнение с година по-рано, сочи анализ на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика.

Много е вероятно цените да задържат високото си равнище и през следващите месеци.

Ситуацията се обяснява с разрастваща се глобална пандемия, намалението на животните след африканската чума по синете в някои райони на света и очакваното забавяне на икономиката.

В същото време, може да се очаква по-голямо търсене на пилешко месо, което е най-евтин източник на протеини, сочи прогноза на Rabobank.

Индексът на глобалните цени на месото, отчитан от Организацията по прехрана и земеделие FAO, отбелязва спад за втори пореден месец.

През февруари понижението е с 2% спрямо януари. Това се дължи на по-ниските цените на пилешкото, овчето и говеждото месо.

Много са трудни прогнозите дали производството ще успее да се справи с променените икономически, пазарни и социални условия, но се очаква по-скоро задържане на ценовите нива в глобален мащаб.

В България цената на едро на говеждото и телешкото месо продължи да се покачва и през февруари, като една от основните причини е намаленото производство.

През миналата година в големите ферми са добити 5,48 хил. тона говеждо и телешко месо, което е най-ниското равнище от 2016 г. насам. Това е спад с 1,74 хил. тона за година.

Все още липсват окончателни данни за произведеното месо в стопанствата, но ако то се задържи около миналогодишното – 8,9 - 9,0 хил. тона, се очертава намаление на общата продукция с около 10%.

Средната цена на едро на говеждо и телешко през 2019 г. достигна най-високото си равнище за последните три години – 4221 лв. за тон. Увеличението спрямо 2018 г. е с 2%, а спрямо 2017 г. - с 4%.

Общият брой на животните намалява, което не предполага разширяване на производството през идните месеци и цените ще останат сравнително високи.

В българските кланици през миналата година са произведени 78,23 хил. тона свинско месо, което е с 2,2% по-малко в сравнение с 2018 г.

„Действително, намалението е съвсем минимално и това показва възходящото развитие на сектора през последните 2-3 години въпреки разпространението на африканската чума по свинете в страната“, коментира доц. д-р Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика.

Средната годишна цена на едро на свинското месо през 2019 г. се покачи до 3667 лв. за тон кланично тегло. Увеличението е с 12,2% на годишна база и със 7,1% спрямо средното ниво за 2016-2018 г.

Въздействие оказа основно ситуацията на международния пазар и възходящото движение на европейските цени.

Изминалата година завърши със средна цена на едро на пилешкото от 2946 лв. за тон, която е с 1,8% под равнището от 2018 г., но с 1,5% над средното ниво за последните три години. Цените се задържат стабилни засега.

Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

 

Гостите на \

Проф. Михаил Константинов: Инфекцията затихва, когато 50-70% от населението прекара вируса

21:17 | 01 Април 2020 г.

Колкото повече изкарат на крак този вирус, толкова по-добре. Нарича се имунна стена. Като се достигнат 50-70% от населението, което да е прекарало вируса под една или друга форма, инфекцията затихва. Това заяви пред Радио "Фокус" проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на "Информационно обслужване".
 
"За мен това, че откриваме много малко хора и това, че вероятно има много, които се прекарали болестта, но са живи – това е много добре“, каза математикът.
 
 
По неговата преценка пикът на епидемията у нас ще е около Великден.  Той обясни, че за момента България е сред държавите с най-ниска смъртност, въпреки проблемите в българското здравеопазване в сравнение с добре уреденото в някои европейски държави. По думите му това се дължи на масовите имунизации, извършвани в миналото.
 
 
Проф. Михаил Константинов каза още, че ниската смъртност у нас се дължи на силен имунитет и навременните мерки. Той припомни, че след Първата световна война починалите от т. нар. "испански грип“, погубил около 50 млн. души в цял свят, в България са били доста по-малко спрямо държавите от Западна Европа.

 

Евтини албански краставици потопиха нашата продукция

17:36 | 31 Март 2020 г.

Изкупните цени на зеленчуците през миналата седмица са паднали значително, сигнализираха български производители.

Оранжерийните домати, краставици, салати, репички са поевтинели през последните няколко дни, защото предлагането сериозно надхвърля търсенето.

Причината за ситуацията е голям внос на турски, гръцки и албански зеленчуци.

В момента изкупната цена на краставиците от родните оранжерии, например е 1 лев за килограм. Нашите производители са правили сметките си при 1,50 лева и нагоре, и сега калкулират загуби.

В същото време, не се наблюдават по-ниски нива в търговската мрежа, цената е 3 лева и повече за килограм.

Този зеленчук идва от Албания дори по 0,80 ст. за килограм, което директно подбива пазара на българските производители и удря по бизнеса им.

„Зимата беше топла, мека, изобщо благоприятна, а краставиците стават готови за 40-50 дена. Освен това през последните 6-7 години в Албания бяха направени сериозни инвестиции в оранжерии. Със своя климат страната е много подходяща за този бизнес“, каза пред kanal3.bg доц.д-р Божидар Иванов, директор на Института по аграрна икономика.

Той обясни, че при зеленчуците е много динамична средата и не се знае колко дълго ще продължи всичко това.

Нашите производители обаче са притеснени, защото точно сега излиза и тяхната стока, която е по-скъпа. И, ако малките

оранжерии все пак успяват да пласират продукцията си, съвсем не е така за големите.

Още новини от страната ще намерите тук

Те не работят само за вътрешен пазар, а традиционно разчитат и на външен, най-вече Румъния и северните европейски страни.

Здравната криза обаче нанесе щети и върху много търговски и транспортни връзки. В момента има затруднения изобщо за износа, шофьорите отказват да пътуват за Германия, защото трябва да стоят там по две седмици в карантина.

„Има обаче и друго. В момента на пазара за крайния потребител цените не са паднали и това като цяло задържа потреблението“, допълни доц. Иванов.

Туризмът затвори и сви пазара

От големите складове на едро и тържищата казват, че в последните дни има нулево търсене, защото потреблението е много слабо и не може да поеме по-големите количества, които излизат на пазара.

И това е обяснимо – туристическият сектор е затворен, не работят ресторанти и заведения за обществено хранене. Търговците на дребно не свалят цените и поддържат високи маржове, защото не могат точно да предвидят оборотите и се страхуват от големи бракове.

„Като цяло цените на храните ще останат високи, поне докато трае кризата“, прогнозира директорът на Института по аграрна икономика.

Според него тези стоки ще бъдат сред най-търсените. Той смята, че потреблението на храни ще се увеличи, защото хората са в домовете и в близко бъдеще ще отделят по-голяма част от семейния бюджет за това перо.

Да не забравяме също, че над 200 000 българи се завърнаха от чужбина, което ще увеличи търсенето в този сектор.

В крайна сметка, производителите на плодове, зеленчуци, консерви, млечни и месни продукти имат реални шансове да превърнат кризата в нови възможности.

Предстои сериозно преосмисляне на търговията с хранителни стоки. Очаква се и преразпределение на пазарни ниши.

Работна ръка, но не на ниска цена

Проблемът с работната ръка, обаче ще продължи да е лимитиращ фактор. Това, че хиляди българи се завърнаха по родните места от началото на пандемията, изобщо не бива да успокоява бранша, че ще има изобилие от персонал на ниска цена.

Европейската комисия обяви кои са ценните работници, които трябва свободно да се движат въпреки здравните ограничения, въведени от отделните държави.

Сред тях са и сезонните, без които нито на Острова, нито в Германия и Франция могат да приберат земеделската си продукция.

Така че българският аграрен бизнес ще има сериозна конкуренция в запазването на работниците, от които често зависи разрастването на производството.

Въпросът е как ще се осигури заплащане, близко до това, което предлагат в западната част от континента.

Друг начин е българската държавата да предостави субсидии за наемането на работници в земеделието. А това ще е по-ефективно отколкото да дава обезщетения на безработни и помощи на социално слаби.

Автор: Маргарита Димитрова

 

Деница Сачева: От вторник ще могат да се подават заявления онлайн към Агенцията по заетостта (ВИДЕО)

18:53 | 29 Март 2020 г.
"Коронавирусът няма да ни остави без пенсии, но ще има отражение върху нашите доходи. Полагаме максимални усилия, за да осигурим хората. За всеки отделен казус можем да дискутираме много. Ще се опитаме да отворим схемата за 200 млн. за кредити за хората с неплатен отпуск и за други казуси. Остава открит и въпроса за самонаетите лица". Това заяви социалният министър Деница Сачева в предаването "Беновска пита".
 
"0800 88 001 е телефона на дежурния център на Министерството на труда. За миналата седмица имаме 4500 обаждания, въпросите главно са за болнични и отпуски, а също и за обезщетения за безработица. От всички получихме принципна подкрепа, а утре на извънредно заседание МС ще приемем програмата за бизнесите, които бяха затворени заради заповедта на министъра.  Очаквам от вторник да могат да се подават заявления онлайн към Агенцията по заетостта", допълни Сачева. 
 
 
"Този инструмент е за спешна подкрепа за покриване на доходите на работниците, но е и за работодателите. Коментират се и нови възможности по програма "Иновации и конкурентноспособност", за малките и средните предприятия. Няма как за 2 седмици да обявим всички мерки, които да покрият всички възможности", сподели тя.
 
"Откакто сме обявили системата на 60/40 има над 70 писма от браншови организации, интерес има. Дава се възможност на всички сектори в икономиката да се възползват. Фондът за гарантиране на вземанията е решение за служителите в малките туроператори. Хората няма да бъдат оставени без никакви доходи. Мислим за допълнителни мерки в областта на туризма. Във вторник или сряда ще направим брифинг, за да отговорим на най-задаваните въпроси на хората, завърши министърът.
 

Здравко Димитров: До 10 дни Пловдив ще има съвременна лаборатория (ВИДЕО)

18:38 | 29 Март 2020 г.
"Пловдив е по-силен от коронавируса, той е вековен глад и ще преживее и вируса. Надживял е Троя и Микена. Не съм съгласен магазините по главната улица да работят. Няма как да се сблъсквам с човек, който не е ходил в казармата (визира Дани Каназирева). Придържаме се към мерките на Кризисния щаб. От утре Пловдив ще има по-строги мерки". Това каза в предаването "Беновска пита" кметът на Пловдив Здравко Димитров.
 
"Ще ограничим излизането от вкъщи, защото като времето е хубаво хората от Столипиново и Шекер махала излизат, там дисциплината е на по-ниско ниво. Предупреждаваме ги, разпръскват се и пак се събират. Мием улиците редовно, даже и допълнително с дезинфектанти и шампоан. Имаме 65 предупредителни протокола", обясни той. 
 
 
"В полевата болница има параван, няма допир между две легла, изпълнена е по всички правила. Пловдив ще има съвременна лаборатория, няма как такъв голям град да няма такава. Г-н Гергов е готов да дари и още неща. Коронавирусът ни учи, че трябва да бъдем единни, партиите са излишни, не трябва да се противопоставяме. Само така ще победим. В Инфекциозна болница лабораторията вече се изгражда, до 10 ще бъде факт. осигурени са и хора, които ще работят вътре, ще работи не само в този труден период, но и след това. Около 1000 легла са отделени за болни от коронавирус. Осигурени са респиратори, маски, защитни облекла. Винаги обаче има нужда от помощ", допълни Димитров.
 
"Отменихме тротоарното право, отменихме културни мероприятия, спортни също, проявихме разбиране, отменихме зелената и синята зона, всичко е в полза на гражданите. Отменихме и наемите за театъра. Трудно е за бизнеса, но трябва да сме единни", обяви кметът на Пловдив.

Искрен Веселинов: Можем да договорим банкова ваканция с банките в България (ВИДЕО)

18:27 | 29 Март 2020 г.
"Не мисля, че сме застрашили с нещо демокрацията, трябваше да се даде пример, че и НС спазва дисциплина, като гражданите. НС е орган, който заседава в цялост, един заболял е достатъчен, за да бъдат поставени всички под карантина. Демокрацията функционира, НС също, решенията ще бъдат взети". Това каза в предаването "Беновска пита" Искрен Веселинов от ВМРО.
 
"Трябва да мислим и да действаме доста активно за икономиката, защото рискуваме да имаме сериозни последици, спад на БВП, висока безработица, тези неща трябва да бъдат овладени. Управлението трябва да води активен диалог със синдикатите.  Основното, което липсва е диалог и усещане за общност на делото. Правителството предлага мерки, продукт на неговата работа", допълни той.
 
 
"В процеса на вземане на решения не са участвали синдикати и парламент. Искаме постоянно работещ орган, който да бъде на по-експертно ниво, а не да приемаме чужди решения. В Националния икономически съвет могат да бъдат привлечени представители на комисии в НС и синдикати и да бъдат разработени мерки, тогава ще имаме обща стратегия. Предложихме наш вариант на икономически мерки, ускоряване на връщането на ДДС, ваучери в туризма. 
Една банкова ваканция можем да договорим с банките в България", каза още Веселинов. 
 

Лайфстайл

гледай на живо

03.04.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Парчета от реалността
 • 09:45
  Телемаркет