Интервюта и коментари

Красимир Ципов: Предложението на правителството за "независим прокурор" е съвсем ясно (ВИДЕО)

18:52 | 14 Декември 2019 г.

Във втората половина на мандата на президента, идват дебати, но не става ясно с каква идея. Не разбрахме и темите, по които ще се дискутира, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов”, заместник-председателят на групата на ГЕРБ, Красимир Ципов.

За да няма недвусмислени тълкувания, трябва да се чуят конкретни предложения. Не мисля, че след 28 години и определено място на прокуратурата, сега трябва да се сменя модела. Не намирам почва или опора за коренна промяна, каза още той.

Четете още новини от България и света!

Чувахме за контрол и надзор над главния прокурор. Ние получихме препоръка за човек, който да може да разследва главния прокурор ако той извърши престъпление. Предложението на правителството е съвсем ясно. Този прокурор ще може да образува производства при наличие на престъпление. Гаранция, че той няма да бъде заливан със сигнали- няма. Поне трима членове на ВСС трябва да предложат такъв човек, заяви Красимир Ципов.

Цялото интервю с Красимир Ципов в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

Христо Проданов: Няма разделение в БСП (ВИДЕО)

18:29 | 14 Декември 2019 г.

Кампания за нов избор на председател ще има 30 дни преди избиране. Всеки ще има право да предлага име на националния съвет. За да ръководиш партията, все пак трябва да имаш опит, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов”, заместник-председателят на групата на БСП, Христо Проданов.

Кампанията се води само с лични средства на кандидатите и има ограничение- 10 минимални заплати. Начините за финансиране на партиите са в прозрачно и чисто, което се прави по цял свят и финансиране от бизнес кръгове, каза още той.

Четете още новини от България и света!

Не можем да кажем, че бягаме от корените си. Не мисля, че има разделение в партията. В подсъзнанието на дадени хора в националния съвет, може и да има, но иначе не виждам такова. Нека изчакаме обаче изборите и тогава ще можем да кажем дали има такова,заяви Проданов.

Разговарях с някои от колегите, подкрепили Сотир Цацаров и те ми казаха, че съвестта ги е накарала да го направят. Като цяло аз приемам, че той е добър професионалист, но смятам, че на тази позиция трябва човек с безупречна репутация, каза той.

Адвокатът на Викторио, убил едногодишната си дъщеричка: Приех защитата заради родителите и с ясното съзнание, че престъплението е извършено

17:59 | 14 Декември 2019 г.

Не смятам, че той е невинен. Не ми беше лесно, за да приема защитата. При мен дойде баща му и ме помоли да го изслушам. Беше развълнуван и ми разказва много неща за семейството. Виждайки как седят нещата, аз разбрах, че той не е от тези престъпници, които са с нагласа за продължаване, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов”, адвокатът на Викторио Александров, който уби жена си и едногодишната си дъщеричка.

Когато се създаде атмосфера на отчаяние, може да се стигне до такова престъпление. Приех защитата заради родителите и с ясното съзнание, че престъплението е извършено. Защитата е свързана с това да се видят какви са причините и мотивите за извършване на престъплението, каза тя.

Четете още новини от България и света!

Не мога да отговоря защо е извършено убийството. Мога само да кажа, че той е искал да се самоубие, след това в ареста всички се опитвахме да го накараме да не посяга на живота си. Той болезнено е обичал детето си, каза още адвокатът.

Вижте повече във видеото: 

Петьо Блъсков: Едни ментърджии си измислиха да са "свободна журналистика“, а при тях свободата е 50% (ВИДЕО)

17:41 | 14 Декември 2019 г.

Не виждам какво им е станало на политиците, за да искат да правят планова медийна програма. Трябва да се види как се финансират обществените медии, но не е това начина, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов”, главният редактор на вестник "Труд”, Петьо Блъсков.

"Как се подреждат медиите в света по свобода на словото, се знае. Кой организира подреждането го повтаряме непрекъснато от 25 години", подхвана Петьо Блъсков. "Има създадени едни организации, цял кръг от тях, който работи за обработване на общественото мнение, в дъното на тези организации стои Джордж Сорос и негови разклонения, цялата му тази ракообразна структура, проникнала навсякъде в европейски неправителствени организации (НПО). И те мутират в различни държави по различни начини.

И си има централни организации, една от тях е т. нар. "Репортери без граници“. Нека да дойдат тук хора откъдето искат, за да видят – проблемът не е с идването на хората, а къде отиват, като дойдат. Защото това се прави от 25 години.

Те като дойдат тук отиват при Капитал, при Икономедия и при още едно-две такива звена на измислената "свободна журналистика“. Защо измислена? Защото те си го измислиха сами да си викат "свободна журналистика“. А там свободата на журналистиката е 50 процента. Защо не са свободни, например, да напишат нещо добро за главния прокурор? Много интересно!", запита главният редактор на "Труд", след което продължи да обяснява отработената технология за класациите за медийна свобода.

"И т. нар. "хора отвън“ първо отиват при тях, събират само и конкретно от тях информация. И когато България трябва да бъде изритана по някакъв начин, да й се намери някакъв кусур в международен план, за да се атакува властта тука или да се атакуват някакви ситуации в международните структури и България да бъде уязвена по някакъв начин, активират се тези структури, взимат и си измислят някакви данни, слагат ни на 111-то място по свобода на медиите.

Четете още новини от България и света!

Това са само политически решения, няма никаква журналистика и оценка на журналистическия труд.

Ще ви дам най-прост пример. Аз преди 29-30 г. направих първите свободни вестници ("168 часа" и "24 часа" - бел. ред). И не съм видял лицето на един такъв "човек отвън" – главен редактор съм, 6 вестника съм създал, и кучетата ме знаят като вестникар.

Защо един от тези "велики" репортери с граници, които, според мен, в много железни граници ги държат, защо не дойде да ме пита мене за медийната среда в България? Много интересно. Защо не отиде да пита някои от моите колеги, с които съм работил, а отиват само на едно определено място? Много ясно: "ние видяхме, чухме, направихме си доклада". И айде на 111-то място", поясни Петьо Блъсков. 

"Абсолютна манипулация, абсолютна измама, абсолютна лъжа! Това, че г-н премиерът се е срещнал с тях е въпрос на политическа куртоазия, според мен – той не може да им откаже подобна среща", добави той.

Главният редактор на в. "Труд" в характерния си стил отсече: "Никой не казва каквото аз казвам, нека всички да го кажат, за да се разбере накрая, че те са ментърджии, обикновени ментърджии, нищо друго. И се бият в гърдите, и сега не щат този прокурор. Защо? Защото ги е страх, че утре ще ги осъдят за белите, които са направили. Затова е цялата гюрултия.

Не трябва да вярваме на наложените епитети и марки - т. нар. "свободна преса" и т. н. Какво е това авто цензура? Слагат се епитети, които даже не се разбират, каза той.

Какво още каза Петьо Блъсков в "Офанзива с Любо Огнянов" - вижте във видеото:

Първан Симеонов: Румен Радев беше избран като протест и може би трябва да се върне към това говорене (ВИДЕО)

17:15 | 14 Декември 2019 г.

Борисов е в ново настроение- по уверен е, и по-надъхан. По всичко личи, че и срещата му с Тръмп е била успешна. Последните няколко години нещата с икономиката на България са много добри, но това не се цени, каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов”, социологът Първан Симеонов.

Точно когато сме най-добре е хубаво да се замислим за други неща като здравеопазване, гета и демографски проблеми. Румен Радев говореше, че сме самозабравени, но и двамата има позиции. Радев остана основната фигура с рейтинг в страната. Отварянето на Конституционен дебат му дава едно ново самочувствие. Той се опитва да говори и на трите опозиционни езика от много време насам. Последните няколко години дадоха да се разбере, че българския избирател мисли малко по-различно. Той не се влияе от много радикални промени, каза още той.

Четете още новини от България и света!

Да, търсят се промени, но българите искат хем да е нов, хем да мисли различно. Румен Радев беше избран като протест и може би трябва да се върне към това говорене, каза Симеонов.

Целият разговор със социолога Първан Симеонов в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Любо Огнянов: Не плашете циганите със затвор за горене на гуми, а им съборете бараките

13:34 | 14 Декември 2019 г.
Тази седмица мнозинството предложи промени в Наказателния кодекс, според които се предвижда затвор до 2 години за горене на отпадъци, пластмаса, гуми и текстил. По този начин ще се направи пореден опит управлението да се справи с кризата с мръсния въздух. Въпросът обаче е до каква степен това ще реши проблема.
 
През последните 30 години управляващи от всякакви цветове разглеждаха Наказателния кодекс като онези мазни книги за оплаквания в ресторантите по време на социализма. Всеки можеше да се оплаче от обслужването, но никой не им обръщаше внимание. Като че ли да се превърне някакво действие в престъпление е най-лесното, за да се освободиш от отговорност и да прехвърлиш горещия картоф в друга посока. В случая на прокуратурата и на съда.
 
Понеже съдебната система така или иначе си стои без работа, що пък да не им натресем наказателни производства за циганите, които горят дрехи и разковани мебели. Някой да не би да си мисли, че тези хора са с чисто съдебно минало и ги интересува дали в Наказателния кодекс някой е решил да допише още едно наказание под черта?
 
От друга страна в 21 век тези хора трябва да се научат да не тровят с отпадъците си околните. Това обаче няма да спре, ако някой реши да ги заплаши със затвор до две години или глоба от 5000 лв. Първо, защото най-вероятно това ще бъде поредното наказание за някои от тях. Пък може и да им е по-удобно да прекарат зимата на топло в затвора – там ще се хранят по три пъти на ден за сметка на нас, данъкоплатците. Да не говорим, че глоби от по 5000 лв ще бъдат абсолютно несъбираеми.
 
Всъщност, за да се реши окончателно въпроса с горенето на боклуци, общините трябва да събарят копторите в махалите, без да се притесняват от поредните НПО-та, които ще ги налазят. Защо обаче и досега това не се прави? Ще чуете веднага някакви вопли, ама те са бедни, нямат пари, къде да отидат ако им съборят бараките.
 
Да сте чули подобни думи за стотиците и хиляди български самотни баби и дядовци, които мизерстват в селата си без ток и вода, без лекарства, подложени на грабежи от същите тези индивиди, които пристигат на тълпи в София?
 
Но те не са толкова важни, защото покрай тях няма озъбени за пореден грант НПО-та. Някак си е в разрез с разбиранията на розово-зелените правозащитници, които предпочитат да защитават хомосексуалисти, убийци, перверзници, по-тъмни субекти и като цвят на кожата и като манталитет. Пък ако е комбинация от всичко това, още по-добре.
 
Не може обаче да не ви прави впечатление и медийната истерия колко е ужасен и мръсен въздуха. Някой като че ли забравя какво беше, когато Кремиковци работеше. Аз живея в източен квартал на София и всеки ден след 19 часа въздухът се насищаше от всякакви миризми идващи от гордостта на соцметалургията. Тогава как пък нямаше толкова еколози, които да снимат протяжни клипчета от блокирания пак от тях лифт на Витоша?
 
Може би пък, защото в една коалиция все повече текат турбуленции между основните партии. А загубилите ориентация розови либерали вярват, че зелената вълна от Европа, водена от Грета Тунберг, може да се превърне в алтернатива и в България. Тук да отворя една скоба – през 2018 година самата Грета Тунберг казва, че е диагностицирана със синдром на Аспергер. Това е психично разстройство от аутистичния спектър, а най-характерното за засегнатите е силен, почти маниакален интерес към дадена област.
 
 
Мислите си сигурно, че това е единственото разстройство на Тунберг? Тя признава, че страда от Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, както и от обсесивно компулсивно разстройство. Истински букет от девиации.
 
Сега се замислете и за българските зелени холограми на Тунберг. Откривате ли наличие на синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност в някои български политици и техните последователи-наколенки? Да виждате определени обсесии от техните лидери и натрапчивите им тревожни мисли, че нещо лошо ще се случи? Пък ако кажа и по коя тема, те повтарят модела от синдрома на Аспергер  за маниакален интерес към дадена област, вече ще се сетите и за имената им.
 
Тънките сметки обаче ще излязат без кръчмар, защото в България зелена вълна, която да спаси потъващия им кораб, няма. А колкото до глуповатите промени в Наказателния кодекс, които се внасят, за да замажат обсесията на розово-зелените политикани, по-добре ги замразете.
 
Съборете бараките и копторите в гетата. Въведете ограничения в трафика на автомобилите не само по година на производство, а и по регистрация. И въздухът ще стане по-чист. Пък може и нечии глави да се избистрят. Поне по празниците.

Лайфстайл

гледай на живо

15.12.2019
 • в момента
  Другото лице
 • 01:00
  Новини
 • 01:30
  Повторения
 • 07:00
  Парламентът на фокус