Интервюта и коментари

Акад. Руменин: Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече разбирам, че има Бог и той е вечен (ВИДЕО)

18:00 | 14 Октомври 2019 г.
Моето верую е следното: колкото повече се занимавам с наука, навлизам в технологичните тайности някъде там, встрани от утъпкания път, толкова повече ставам вярващ и разбирам, че го има Бог и той е вечен - това мога да ви го кажа със сигурност. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" академик Чавдар Руменин, дългогодишен директор, а сега заместник-директор на Института по роботика към БАН, за връзката човек-робот-Бог.
 
"Какво мога да кажа? Едно е, ако бях сред своите приятели, съмишленици, мога да центрирам този въпрос по различен начин, те с половин дума ме разбират и аз тях. Но тук ни гледат хиляди зрители - някои са атеисти, други дълбоко вярващи, няма как да им налагаме прекалено професионална гледна точка", посочи академик Руменин.
 
 
"Хората искат да живеят вечно - да, ние сме на прага това да се осъществи, натам вървят нещата. Относително скоро - след 20-50 г. или след по-дългичко, ще можем да имплантираме в компютър мозъка на един човек. Този компютър с този мозък, вграден в един робот, който не се влияе от ниски и високи температури, от ракови заболявания, от болести, при дигитализация на ума можем да постигнем един вечен живот. Това не е така примитивно, както си го представяме - това са компютърните връзки, но такъв един човек е съвсем друга логика, друго мислене, способен да прави прогнози за 100-200 г. напред. 
 
За пръв път човечеството може само да направи своята следваща еволюционна стъпка - преди това ставаше без него, а сега, с тази технология, с елементите за изкуствен интелект, можем сами да си проектираме еволюционните стъпки", поясни акад. Руменин.
 
За 150-годишнината от създаването на Българската академия на науките акад. Руменин каза: "На честването бе направен хубав анализ какво представлява науката, за приноса на великия Васил Левски и неговия брат - да, те дават едни малки пари (за нея), но с огромни последствия за нашата държава.
 
Науката се е разбирала още тогава и от такива велики умове като Марин Дринов, един от инициаторите за БАН, и в Браила става това чудо, няма да го нарека тайнство. Те го правят, за да може да я има България впоследствие. И когато тя вече се създава като самостоятелна държава, тя да има своята академия", припомни академикът, който заключи: "Едно мое лично становище мога да споделя: наистина БАН без България е невъзможна, но България без БАН няма да е същата. Това е моето дълбоко убеждение и го доказват резултатите".
 
Акад. Руменов с нескрита гордост припомни, че първите роботи у нас също са създадени в БАН, когато "бяхме шестата сила в света по роботизирани системи". Което, според него, показва нещо изключително важно за нашата страна: "Тези, които поставиха темелите на БАН, не са забравени, както и сегашните учени. Те вършат скромно своето дело, за да я има и БАН, и нашата страна. На кое място сме сега? Не зная да има такава класация, но на времето имаше и бе доказано. 
 
На този етап българската роботика не може да се сравнява с Франция, САЩ, Япония, Южна Корея - "там няма прекъсване на иновациите и изобретенията, докато в проблемите на прехода при нас се получи една пауза". "Но в последните години вече имаме самостоятелен Институт по роботика, с учени с интересни идеи както за националната индустрия, така и за европейските постижения."
 
На въпрос дали има млади учени в Института по роботика към БАН, ученият изрази желанието си младите да са повече от сегашните около 25-30%. "За мен не е добро число, ако бяха 45%, както е в Западна Европа, щеше да е по-добре.
 
Обикновено се говори, че младите искали пари и заради пари бягали в Западна Европа. Това не е така - безспорно че финансовият стимул е основен, но младите учени искат и човешко отношение - искат обич, да бъдат оценени, да се работи с тях, да бъдат стимулирани, духовно стимулирани. Ето тук разбираме мисията на БАН - и в другите институти, и в нашия искаме да стимулирламе нашите учени да останат тук. 
 
Макар че това, че ходят в Западна Европаи и в САЩ, това съвсем не е лошо - ние комуникираме с тях, те са по света, ние ги каним, курсове четат при нас. Вече нещата са на друга основа, а не, че те бягат от нас", посочи академикът.
 
Темата за роботите, роботизацията и изкуствения интелект неминуемо се свързва днес с опасенията, че работните места на милиони хора ще бъдат заети от роботите, но за академик Руменин има професии, които са вечни: на учителя, на лекаря. "Значи има вечни професии, както и професии, които са отмрели - обущарство, бозаджийство, вече ги няма в този им вид, както някога. Сега, обаче, ще има учител на роботи, който ще се занимава с етичните проблеми на роботите - ето една професия на бъдещето. Вечните професии са на лекаря, на учителя. Един учител не може да бъде заменен от робот, защото се иска човещина, такт, нещо, което робот няма да може да създаде", убеден е академик Руменин.
 
Същото се отнася, според него, и за лекаря: "Машинни диагнози има, но не са адекватни: окото, въображението на лекаря, това е едно особено състояние".
 
"Много от професиите ще изчезнат, например банковото дело. Там ще има роботи, които ще вършат това нещо. Което не означава, че хората, доскоро служители в една банка, ще са на улицата - те ще се преквалифицират. 
 
Да уточним този въпрос: всяко живо същество, всяко дете има своето място. Едни са по-силни в математиката, физиката, химията, технологиите; други имат златни ръце, могат да се справят с електродвигателите, с двигателите с вътрешно горене. Няма излишни хора, това трябва изрично да се знае. Всеки има своя потенциал. Но ако не сме работили с децата, ще става това, което е сега на улицата - това ще видим", предупреждава ученият.
 
Целият изключително интересен разговор с академик Руменин в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Асен Павлов от "Чинари": Изкуството е моят живот (ВИДЕО)

22:26 | 13 Октомври 2019 г.
"Завърших танцовото училище в края на 80-те години. Излизайки на свободния пазар – бях готов, но и не чак толкова за това, което се случваше на пазара. Моята адаптация беше с това, че започнах с много малък формат от артисти да работим и да поемаме ангажименти. Впоследствие това доведе до разширяване на дейността ни‘‘. Това съобщи в предаването "Другото лице" хореографът и директор на ансамбъл "Чинари" Асен Павлов.
 
"Изкуството е моят живот. Целият ми ден е подчинен на работата ми с хората от ансамбъла", признава той.
 
През 1993 години, когато стартира работата си с ансамбъла съставът е от две момичета, две момчета, четири музиканти и две певица. В момента наброява 24 танцьори, трио "Булгарина" и 10 музиканти от трио "Етнотикс".
 
Съпругата му Надя е част от ансамбъла още от самото му сформиране. Оказва се, че Асен ѝ е шеф. Но той приема това с усмивка.
 
"Ние с Нади се познаваме от 8-и клас, но от 12-и започнахме да имаме други взаимоотношения, които доведоха и до появата на нашия син Калоян".
 
 
Към днешна дата Калоян също е част от "Чинари" и е едно от остриетата на ансамбъла.
 
"Това е една добра конфигурация за работа, но не и за семейство, защото всички неща, които са в ансамбъла са и вкъщи, както и всичко, което е у дома е и в ансамбъла", обобщава Асен Павлов.
 

Александър Петров: Демокрацията по български на моменти е тягостна, трябват ни четка и сапун, а не дезодорант

Александър Петров: Демокрацията по български на моменти е тягостна, трябват ни четка и сапун, а не дезодорант (ВИДЕО)

18:50 | 13 Октомври 2019 г.

Интервю с поета Александър Петров, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13 октомври 2019 г.

Илиана Беновска:  И особена културна и човешка радост изпитвам, сега ще поканя следващия гост, това е поета на знаковите песни на промяната и на много други такива Александър Петров! Много ми е драго!

Александър Петров: Благодаря за поканата!

Илиана Беновска: Конкретният повод да те поканя е голямата новина, че на 15-ти октомври в 19 часа в зала 1 на НДК ще се състои голям концерт на песни, на които ти си автор на стиховете. Може ли да ни разкажеш повече за това?

Александър Петров: Историята тръгва оттам, че през миналата година излезе моята стихосбирка, първа, вероятно и последна ...

Илиана Беновска: Защо последна?

Александър Петров: Да ти кажа какво ми е наум, понякога си мисля, че ако има награда за дебют в трета възраст, би трябвало поне да съм номиниран.

Илиана Беновска: "Бъди какъвто си", това е част от една твоя едноименна песен.

Александър Петров: Знакова бих казал за цялото това поколение песен от група "Тангра" изпълнена. И всъщност концертът неслучайно е рок поезия, защото ще звучат бих казал емблематични песни в изпълнение на "Тангра", "Сигнал", Д2, БТР, Кирил Маричков, "Фактор", Боби Косатката, един уникален глас. Сигурно ще пропусна някой. Но този концерт така го обявявам, той няма да се повтори, защото е абсолютно невъзможно според мен да се съберат на едно място всички тези музиканти легендарни и с емблематични песни.

Илиана Беновска: Носиш ми дискове ли?

Александър Петров: Да, нося ти дискове.

Илиана Беновска: "Рок поезия", Александър Петров.

Александър Петров: Това е издадено в края на миналия век, така че нека зрителите да не ги търсят, да не си губят времето. Просто съм много щастлив, че всички тези песни все още звучат в ефир, това наистина ме прави много удовлетворен.

Илиана Беновска: Преди да вляза в студиото една колежка ме попита, на нея й предстои раждане, тя ме попита – ти като имаш толкова много деца, имаш ли си любимо? Аз й казвам – не, всяко си има своята хубост. Щях да те попитам и аз като нея – имаш ли си любима песен?

Александър Петров: Любима нямам, всяка си има своя чар, своята хубост, както казваш. По-скоро имам песни, които са ми свързани с някаква лична история и имам по-особено отношение към тях.

Илиана Беновска: Кажи нещо!

Александър Петров: Например песента за прочутата, легендарна хазайка с "каничка кафе и виенска кифла". Наистина следвах във Велико Търново, не ми стигна бала за СУ и ме приеха във Великотърновския, тогава живеех в една мансарда ...

Илиана Беновска: Как беше "Дали хазайката ще идва рано, с виенска кифла, с каничка кафе"!

Александър Петров: Ще помисля да направим песен с теб. Всъщност по-голямата част от песните, стиховете, които съм писал за песни, защото искам да отбележа, в тази стихосбирка и на този концерт ще звучат стихове, облечени в музика, а не обратното, затова аз смятам, че са стихове, а не текстове.

Илиана Беновска: Добре го казваш. Аз също употребих "стихове", ако обърна внимание, даже се дразня, когато чувам – "той пише текст за песен". Не, той пише стих!

Александър Петров: Много е смешно и може би само тук в България е някакъв феномен ...

Илиана Беновска: Даже "текстописец".

Александър Петров: Да, "текстописец", "текстописец храбър". Просто много примитивно звучи. Навсякъде по света има съвсем други определения за тази професия, защото това е професия.

Илиана Беновска: Аз съм много щастлива, че тази пролет успях да те запаля и заедно с "Тангра", Косьро Марков и целия екип на "Тангра", Боби Косатката солист, направихме една песен за дуалното и професионалното образование "На прага на живота".

Александър Петров: Беше голямо удоволствие! Беше голямо предизвикателство за мен, защото много ме запали идеята, благородството в идеята.

Илиана Беновска: Аз съм щастлива, че ти се запали и това стана наистина стих, а не текст.

Александър Петров: Да, не набор от думи в някаква кръстословица. Но това, което искам да кажа за тази песен "На прага", както я озаглавихме, искам да кажа, че винаги съм се стремял да направя песен или стих, която да остане във времето, която да носи някакво послание, която, макар и не веднага, ще се разбере и като влак ще тръгне бавно да набира скорост. Може би това е въпрос на начин на мислене. Не си падам по летните хитове, където просто един сезон "щракам си със пръсти" и т.н. Бих искал това, което правя, да остава във времето.

Илиана Беновска: Понеже ти написа и много песни за така наречената "промяна", казахме го с надежда и възторг, сега не че те провокирам да кажеш нещо обратно, а просто да си кажеш мнението – що е демокрация по български?

Александър Петров: Демокрацията по български е нещо доста тягостно в определени моменти, защото ние взимаме нещо от миналото и вместо да го променяме радикално, ние се мъчим да го запазим. Животът има нужда от четка и сапун, а не от дезодорант. Това е моето определение.

Илиана Беновска: Това прозвуча почти като "стрийт стих", "уличен стих". Пишеш ли нещо в момента?

Александър Петров: Не. Всъщност пиша, излъгах. Излъгах, защото в момента главата ми е на вълната на концерта. Направих две великолепни песни за Кирил Маричков, който сега ще издаде албум във връзка с неговия юбилей. Жоро Янакиев от "Сигнал", басиста, има много интересни музикални идеи. С "Тангра" имаме планове след успеха на песента "На прага", която все още е в националните класации.

Илиана Беновска: Да, тя върви по класациите.

Александър Петров: Да, на БНР. Като цяло имам работа и не се натискам много да работя, защото естетиката вече малко излезе встрани от моята естетика и както обича да казва дъщеря ми "не се ръцам" на всяка цена да участвам на картата.

Илиана Беновска: Разбирам какво искаш да кажеш, но пък и не бива интелектът да се отдръпва, залят от, не знам дали да го нарека "ню уейв", защото това има друго значение, от вълната на лесното изкуство, лесните думи, от лесните музикални схеми, защото говоря в момента за песни и за стихове!

Александър Петров: По-скоро, ако ми позволиш да кажа, по-скоро искам да срещам единомишленици в музикалната естетика, с които заедно да правим това, което ни харесва, защото човек, ако не си харесва работата, това не е добре. Аз съм много щастлив и с това свършвам – моята работа ми е хоби и за това ми плащат!

Илиана Беновска: Сашо, ще те помоля да свършим с друго, напомни още веднъж, концертът е на 15-ти, ти го кажи към камерата!

Александър Петров: Ето, виждате ме на живо, аз съм Александър Петров и искам да ви поканя на 15-ти октомври, вторник, в 20 часа в зала 11 на НДК, където ще чуете "Тангра", "Фактор", "Сигнал", БТР, Д2, Боби Косатката и големия Кирил Маричков.

Илиана Беновска: Желая ти успех и за успех ще ти подаря една тениска на "Беновска пита"! Дано успеем и в кампанията за дуалното и професионалното образование! Тамън ти е, успех ти желая! И една умна книга, в продължение на разговора ни що е демокрация по български, това е разговор с Ахмед Доган, който е от 1992 г., но с извинение е все още валиден. Ще ти чуя анализа.

Александър Петров: С интерес ще я прочета, защото съм жив свидетел на онези времена.

Илиана Беновска: Много ти благодаря! Успех ти желая!

Александър Петров: Благодаря!

Велислава Кръстева и кандидати на ДПС за ОС в Плевен: Програмата ни с 55 идеи за Плевен ще го превърне в уютен град, привлекателен за младите хора

Велислава Кръстева и кандидати на ДПС за ОС в Плевен: Програмата ни с 55 идеи за Плевен ще го превърне в уютен град, привлекателен за младите хора (ВИДЕО)

18:20 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с кандидатите за общински съветници в Плевен от листата на ДПС, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3"и "Радио К2"на 13 октомври 2019 г.
 
Илиана Беновска: Разхождаме се из Плевен на 7-ми октомври и забелязваме групата кандидати за общински съветници на ДПС и народния представител Велислава Кръстева, която е, водач на листата ли сте г-жо Кръстева?
 
Велислава Кръстева: Здравейте, г-жо Беновска, добре дошла в Плевен!
 
Илиана Беновска: Добре заварила!
 
Велислава Кръстева: Водач съм на листата на ДПС.
 
Илиана Беновска: И накъде ще ги изведете тези хора? Това ли ви е листата?
 
Велислава Кръстева: Ние в този екип, цялата наша листа, целия наш отбор искаме да върнем на Плевен онова, което е загубил през последните години, а именно град с добро качество на живот, уютен, приятен за живеене, привлекателен за младите хора, какъвто беше и какъвто вече отдавна не е.
 
Илиана Беновска: Знам, че Вие сте родена тук.
 
Весислава Кръстева: Да.
 
Илиана Беновска: И се връщате да внесете своя дух?
 
Велислава Кръстева: Аз съм народен представител и Плевен за мен наистина е специална кауза и най-вече защото е моето родно място, моят роден град.
 
Илиана Беновска: Защо не се кандидатирахте и за кмет?
 
Велислава Кръстева: Защото това, с което се заблуждават хората и което е изместило и акцента през последните години, е разликата между ролята на кмета и ролята на общинския съвет. Аз съм водач на листата за общински съветници именно защото ролята на общинския съвет е много по-важна от ролята на кмета, тъй като кметът изпълнява онези политики, които приеме общинският съвет.
 
Илиана Беновска: Добре, нека тогава да ги попитам тези хора, които са около Вас, виждам млади, средно поколение. Как се казваш ти?
 
Васил Петков: Здравейте, аз съм Васил! Първо да Ви почерпя една ябълка и да сте по-блага с нас! Специално от ДПС!
 
Илиана Беновска: Много остроумен подарък (смее се). Това ме предизвиква сега да му дам и нашите подаръци. Някой от екипа ще хване ли ябълката да му я хвърля, както я хвърлям на гостите. Благодаря! Аз обаче не знам с една ръка дали ще мога да хвана всичко. Заповядай една ябълка от името на предаването ни за цялата група. Може ли и тениски?
 
Васил Петков: Сега ли да ги обличаме?
 
Илиана Беновска: Може и да не я обличате сега, но ако спечелите изборите ще дойда в града и ще потичаме заедно.
 
Васил Петков: Няма проблем!
 
Илиана Беновска: Добре, ето и за другите. Ахмед Доган знаеш ли кой е?
 
Васил Петков: Да.
 
Илиана Беновска: Искам да прочетете тази книга.
 
Васил Петков: Аз да Ви дам, с автограф имам.
 
Илиана Беновска: Добре, Василе, защо искаш да станеш общински съветник?
 
Васил Петков: Искам да стана общински съветник, за да може не само аз, но и останалите от екипа да задържим младите в града и той отново да процъфти, а не да запада. Много важна цел за нас е образованието, защото искаме младите не да стоят по кафетата и дискотеките, а в читалищата, библиотеките и да се ограмотяват колкото се може повече.
 
Илиана Беновска: Ти тук ли живееш?
 
Васил Петков: Да.
 
Илиана Беновска: А работиш ли нещо, учиш ли?
 
Васил Петков: Да, аз съм студент по право в УНСС и работя като областен координатор на евродепутата Илхан Кючюк.
 
Илиана Беновска: Добре, пожелавам ти успех!
 
Васил Петков: Благодаря!
 
Илиана Беновска: А девойката, как се казваш?
 
Невин Исмаилова: Здравейте, Невин Исмаилова! От град Плевен съм, на 28 години.
 
Илиана Беновска: Ще станеш ли общински съветник?
 
Невин Исмаилова: Надявам се да. Мисля, че имам с какво да допринеса за нашия град. Нашата основна цел е да има повече работни места за квалифицирани кадри. Много голяма част, даже да не кажа повечето младежи заминават да учат в други градове и не се връщат, или остават там, или заминават извън България.
 
Илиана Беновска: Ти учиш ли нещо? Работиш ли?
 
Невин Исмаилова: Учила съм право в УНСС, в момента работя във фирма, която се занимава със земеделие.
 
Илиана Беновска: А какво мислиш за децата, трябва ли местната власт да поощрява младите семейства, да има пари в бюджета, когато решите вие младите да се ожените да може да ви подпомага?
 
Невин Исмаилова: Разбира се, че трябва. Аз имам дете на 3 години, доста е трудно в повечето аспекти, освен грижата за детето трябва да се ходи и на работа и няма абсолютно никаква помощ за това нещо. Една от целите ни е да има безплатни ясли и детски градини.
 
Илиана Беновска: Това е централна теза на ДПС изобщо като партия.
 
Невин Исмаилова: Да, така че мисля, че трябва и има начин да се помогне.
 
Илиана Беновска: Добре, извинявай, че ти говоря на "ти“, но си младо момиче. На Вас ще Ви говоря на "Вие“, здравейте!
 
Енгин Кючуков: Здравейте, казвам се Енгин и съм кандидат за общински съветник от листата на ДПС. Искам да стана общински съветник, защото съм убеден и знам, че с този екип можем да превърнем Плевен в привлекателен инвестиционен център на Северна България чрез намаляване на административната тежест и ред други мерки, които можем да предприемем и които и колегите по-късно ще кажат.
 
Илиана Беновска: Добре, обаче четох, че плевенската община е с най-високата задлъжнялост, как ще я преодолеете?
 
Енгин Кючуков: Никой от нас тук досега не е бил общински съветник, по-скоро към общинарите след като станем общински съветници и се запознаем с фактическото и реално състояние на общината, тогава ще можем да отговорим на този въпрос. Но ние можем и знаем как този спортен град с традиции от десетилетия, с десетки национални състезатели, които е дал по баскетбол и футбол, ако се обърне камерата и види този 30 годишен паметник на безхаберието в града и никой не предприема никакви действия. Плевен заслужава една модерна многофункционална спортна зала.
 
Илиана Беновска: Плавен има един много хубав център, фонтаните, цветя!
 
Енгин Кючуков: Освен фонтаните, ако влезем с камерата в кварталите, ще видите, че те въобще нямат нищо общо с красивите цветя и пеещите и светещи нощем фонтани. Също така Плевен е и футболен град, за нас е меко казано срамно отборът на Спартак Плевен да играе срещите си в Ловеч!
 
Илиана Беновска: Добре, да видим и другия кандидат, Вие с какво се занимавате и как се казвате?
 
Добрин Асенов: Здравейте, казвам се Добрин Асенов, на 35 години съм, в момента се занимавам в сферата на строителството, кандидат съм за кмет на село Пелишат.
 
Илиана Беновска: Ще спечелите ли?
 
Добрин Асенов: Разбира се!
 
Илиана Беновска: Колко души живеят в това село?
 
Добрин Асенов: Около 700, а бяхме много повече.
 
Илиана Беновска: Смесен ли е регионът?
 
Добрин Асенов: Да, смесен е.
 
Илиана Беновска: Какъв е процентът?
 
Добри Асенов: Вече се изравняваме, 50:50, хората си живеят доста добре, задружно, но няма кой да им помага за развитие.
 
Илиана Беновска: А каква е средната възраст?
 
Добрин Асенов: Доста е позастаряло населението.
 
Илиана Беновска: Деца има ли, има ли детски градини, училища?
 
Добрин Асенов: Има училище, но е на ръба, детската градина вече е закрита, няма я от доста време.
 
Илиана Беновска: Колко са младите семейства и колко са децата?
 
Добрин Асенов: Децата са не повече от двайсетина, което е малко. Младите семейства и те са доста малко.
 
Илиана Беновска: На колко километра е това от Плевен?
 
Добрин Асенов: На 15 километра.
 
Илиана Беновска: Тоест те прехождат тук да работят, да учат?
 
Добрин Асенов: Не само тук, те напускат изцяло и държавата.
 
Илиана Беновска: А как стои въпросът с престъпността, знаете, че обезлюдяват малките населени места, остават само възрастни хора, които са беззащитни, лесно ги нападат, за 2 лева, за 3 лева, стават плячка?
 
Добрин Асенов: Да, престъпността е доста голям проблем навсякъде, но в моето село специално аз и мои приятели, които живеем в това село, спомагаме това нещо да не се случва.
 
Илиана Беновска: Как, патрулирате нощно време ли?
 
Добрин Асенов: Да, правим го, не много често, но когато имаме свободно време и се съберем, това го правим. И сме раздали телефоните си всички ние, които сме млади и можем да реагираме, хората когато чуят нещо, има проблеми, да реагираме.
 
Илиана Беновска: Добре, каква е Вашата теза тогава, като кандидат-кмет?
 
Добрин Асенов: Тезата ми е да подпомогнем развитието на селото, да доведем инвестиции, да отворим работни места, да оправим пътищата.
 
Илиана Беновска: Всички щедро говорят за инвестиции на тези избори, но за да има инвестиции, трябва да има инфраструктура, трябва да има квалифицирана работна ръка, трябва да има, ако привлечете външна работна ръка, места за живеене. Това не е приказка.
 
Добрин Асенов: Да, вижте, ние работим, има програми, по които може всичко това да се случи. Не е невъзможно, все пак отнякъде трябва да се започне. А никой досега не е поел инициатива да направи нещо. Програми постоянно има, но при нас нищо не се случва.
 
Илиана Беновска: Добре, пожелавам Ви успех, благодаря Ви!
 
Добрин Асенов: Благодаря!
 
Илиана Беновска: Ще Ви прескоча Вас, г-жо Кръстева, ще продължа нататък и ще се върна при Вас. Кой си ти?
 
Бисер Велиев: Здравейте, казвам се Бисер Велиев, студен по специалност Право във Великотърновския университет.
 
Илиана Беновска: Вие все юристи сте се събрали тук!
 
Бисер Велиев: Да, събрали сме се. Искам да стана общински съветник, за да мога да подкрепя развитието на младежките дейности в нашата община, младежите да получават подкрепа в наше лице.
 
Илиана Беновска: На колко си години?
 
Бисер Велиев: На 20.
 
Илиана Беновска: Добре, много малко хора на тази възраст се интересуват от политика, ти как така, потомствено, от вкъщи ли?
 
Бисер Велиев: Не, не е потомствено, аз съм първият човек в нашето семейство, който се занимава с това. От 5 години насам се занимавам с младежки дейности.
 
Илиана Беновска: Член ли си на младежкото ДПС?
 
Бисер Велиев: Не, в момента не, но съм бъдещ член.
 
Велислава Кръстева: Гражданска квота.
 
Илиана Беновска: Гражданска квота, допуснали сте този млад човек?
 
Велислава Кръстева: Разбира се!
 
Бисер Велиев: Занимаваме се с младежки дейности на територията на община Плевен и се сблъсках с проблемите, които виждат и останалите младежи в нашия град. Искам в лицето на ДПС те да виждат подкрепа като част от общинския съвет.
 
Илиана Беновска: Добре, мъжки отговор! А Вие сте?
 
Ерол Юсеинов: Ерол Юсеинов, имам собствен бизнес.
 
Илиана Беновска: Какъв?
 
Ерол Юсеинов: Кафе, заведение.
 
Илиана Беновска: Ще ни поканите ли?
 
Ерол Юсеинов: Да, заповядайте!
 
Илиана Беновска: Колко е голямо вашето заведение?
 
Ерол Юсеинов: 300 квадратни метра. И е на стратегическо място, пред общината, под областта, срещу съда.
 
Илиана Беновска: Забелязал ли сте, че българите май много не ходят на работа, а повече висят по кафенетата, тук го каза един ваш бъдещ колега, общински съветник.
 
Ерол Юсеинов: Българите не, но плевенчаните най-вече!
 
Илиана Беновска: Това сигурно е добре за бизнеса с кафе?
 
Ерол Юсеинов: За бизнеса с кафе е добре, но по принцип за стандарта на живот в Плевен не е добре това нещо, защото за да седнеш на кафе трябва да разполагаш с някакви пари, апък те сядаш, за да позират, да гледат кой минава, клюкарска работа!
 
Илиана Беновска: Вашият бранш има различни видове проблеми, даже някои от законодателите, г-жо Кръстева, ги създават, примерно се сещам за Закона за авторските и сродните права, вие нямате право да пускате лицензирана музика, ако пускате такава, трябва да платите на съответните дружества такса.
 
Ерол Юсеинов: Да, затова пускаме само радио и предполагам, че от радиото музиката е лицензирана.
 
Илиана Беновска: Да, точно така, ние си плащаме, а вие пък не ни плащате на нас.
 
Велислава Кръстева: Има ли К2 в Плевен и ако няма, защо няма?
 
Илиана Беновска: К2 в Плевен няма, интернет мрежата вече е доста широка, така че господинът може и по интернет да го излъчва, само че то е силно политическо радио, не знам клиентите на вашето кафе дали се интересуват от политика.
 
Ерол Юсеинов: По принцип щом съм близо до общината, до областта, значи се интересуват от политика.
 
Илиана Беновска: Каква би била Вашата мисия в общината?
 
Ерол Юсеинов: Моята мисия би била, досега говорихме за инфраструктура, че центърът ни е много добре направен, има каскада, цветя по градинките, но в крайните квартали е ужас. Аз например съм живял в 2 квартала, където е много зле. В единия например преди 30-35 години.
 
Илиана Беновска: Запознат ли сте с бюджета, какво перо се отделя за инфраструктурата?
 
Ерол Юсеинов: Не съм запознат какво перо се отделя, но общинските съветници от ДПС като влезем повече хора, идеята ни е да направим 5 общински съветника, да застъпим точно тези неща. Общинските съветници налагат на кмета какво да прави.
 
Илиана Беновска: Пожелавам Ви успех! И едно младо момиче, как се казваш?
 
Ивет Деветашка: Казвам се Ивет Деветашка, на 27 години съм от град Плевен.
 
Илиана Беновска: Изглеждаш по-малка.
 
Ивет Деветашка: Благодаря!
 
Илиана Беновска: Какво търси една българка в ДПС?
 
Ивет Деветашка: Смятам, че има българи в ДПС.
 
Илиана Беновска: И не малко!
 
Ивет Деветашка: Партията е много отворена към това. Не мисля, че има нещо странно, даже обратното. Не мисля, че трябва да се залага на разделението, да делим хората по етноси, по цвят на кожата или каквото и да било. Напротив, трябва да сме обединени, всички живеем в България, всички сме заедно и това е хубавото на тази партия, че отваря вратите си за всички хора, да ги делим по това какво те могат да свършат, с какво да допринесат, а не по други признаци.
 
Илиана Беновска: Чудесно го казваш! Дано да успяваме да го правим, това все повече е политика, която се налага от страна на ДПС. С какво се занимаваш?
 
Ивет Деветашка: Завършила съм международни икономически отношения, икономист съм, в момента работя като експерт "връзки с обществеността"в плевенско предприятие.
 
Илиана Беновска: Каква ще бъде твоята задача, ако станеш общински съветник?
 
Ивет Деветашка: Ако стана общински съветник искам да се боря за по-добър живот в град Плевен, за по-чист въздух, за по-чисти улици. Имам желание общината да помага на хората по много начини, за преминаване към алтернативни начини на отопление за хората, които имат нужда. Също така за младите хора, като един такъв човек смятам, че трябва да има общински центрове с професионална насоченост за по-голяма квалификация на кадрите. И темата за реда и сигурността, да се намали битовата престъпност, особено по селата, ако има възможност за видеонаблюдение, също така за постоянно присъствие, тъй като смятам, че МВР няма достатъчен кадрови потенциал.
 
Илиана Беновска: Добре! А Вие сте?
 
Тамер Куртанов: Здравейте, казвам се Тамер Куртанов, заместник-областен председател съм на ДПС. С тези млади хора мисля, че ще успеем, с този екип. Ще успеем да прокараме нашите промени в този общински съвет, промени за нормален живот. Сутрин да станем – стари, млади, деца, баби – да станем от сън и да знаем, че нормално, спокойно можем да излезем в града без да ни хапят кучетата.
 
Илиана Беновска: Пожелавам Ви го!
 
Тамер Куртанов: Благодаря!
 
Илиана Беновска: Г-жо Кръстева!
 
Велислава Кръстева: Кажете, г-жо Беновска!
 
Илиана Беновска: Тъй като разбрахме, че няма да ставате кмет, няма да се кандидатирате, как ще работят вашите общински съветници, защото пропорцията явно ще е, как да кажа, няма да сте мнозинство? С коя партия, която тук би била представена?
 
Велислава Кръстева: Ние сме готови да работим с всеки, който е готов да изпълни нашата програма за 55 идеи за Плевен. В нашата програма, която е по силите на всеки общински съвет, тоест изцяло по силите на местната власт, са заложени идеи, които първо са осъществими, второ са толкова важни за ежедневния живот на всички в общината, че не мога да си представя, че има политик, общинар или какъвто ще да е, който да се изправи срещу нас и да каже да речем – аз не съм съгласен да има безплатни детски градини. Кой не би подкрепил това и с какъв аргумент? И по-важното е как би се обърнал към гражданите на Плевен и да каже – аз няма да подкрепя ДПС, защото не искам да бъдат безплатни детските градини. Затова вярвам, че ние ще бъдем подкрепени от всички, с нашите 55 идеи за Плевен, с номер 55!
 
Илиана Беновска: Много благодаря на всички за това интервю!

 

Галин Григоров: Русе има нужда от загърбване на противоборствата и край на деленето на „наши“ и „ваши“

Галин Григоров: Русе има нужда от загърбване на противоборствата и край на деленето на "наши" и "ваши" (ВИДЕО)

18:03 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с кандидата за кмет на Русе от ВМРО-НФСБ Галин Григоров, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13 октомври 2019 г.
 
Илиана Беновска: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява Русе? С този въпрос се обръщам към Галин Григоров, заповядайте!
 
Галин Григоров: Добър ден на Вас и на зрителите на "Канал 3"!
 
Илиана Беноска: И слушателите на "Радио К2". Вие сте кандидат за кмет от ВМРО-НФСБ?
 
Галин Григоров: Точно така.
 
Илиана Беновска: Какво ново, различно от досегашния кмет ще направите, надградите или промените? Моля да бъдете конкретен!
 
Галин Григоров: Русе има нужда от една наистина сериозна промяна, от добро отношение към хората и от това да бъдат загърбени най-сетне всички противоборства и разделянето на жителите на Русе на "наши" и "ваши"! Това е основното, оттам следват и всички проблеми на Русе към настоящия момент, свързани със сериозните текущи проблеми в града. На всички е ясно, смятам и другите кандидати трябва категорично да наблегнат на позициите, които са проблемни.
 
Илиана Беновска: Изреждайте ги, моля Ви!
 
Галин Григоров: Както проблемите с бизнеса, които са свързани с доходите на хората, проблемите с инфраструктурата, проблемите на възрастните хора, на младите хора. Чистотата на въздуха е съществен проблем за нашия град. Крайните квартали и малките населени места имат много съществени проблеми, най-вече в инфраструктурно отношение.
 
Илиана Беновска: Аз бих казала, че крайните квартали, извинявайте, че Ви прекъсвам, може би имат и проблем с населението, което е с по-нисък социален и културен статус, част от него може би е и ромско повече, и генерира и престъпност. Имахте изключително ярък случай. Насилието и убийството на журналиста Вероника Маринова.
 
Галин Григоров: Това наистина е ужасно престъпление, което не трябва да остане безнаказано. Факт е, че нашето законодателство към настоящия момент не позволява справедливата присъда да стане факт и в тази посока мисля, че тези дни ще се вземе справедливото решение.
 
Илиана Беновска: Такова решение се взе в сряда в парламента в правна комисия да отпадне съкратеното производство при такива тежки престъпления. Но не толкова по закона исках да Ви питам, колкото ме интересува, Живко Тодоров например, кандидат за още един кметски мандат от ГЕРБ в Стара Загора, е много силен радетел за общинската полиция. ВМРО също застъпва позицията, че гражданското общество трябва да е силно, а не само на органите на реда да се разчита. Имате ли някакви възгледи в тази посока?
 
Галин Григоров: Имам виждания разбира се. Аз лично не смятам, че общинската полиция трябва да бъде основен фактор, защото се застъпват дейности с националната полиция. По-скоро за мен е важно правомощията, които могат да бъдат вменени чрез промяна в законодателството на общинските служители да имат нужните функции да съставят актове, да осъществяват нужния контрол, тогава би могъл да се постигне по-добър ред и по-добро взаимодействие с органите на реда. Към настоящия момент институцията община няма възможностите да действа адекватно при ситуации, в които се нарушава обществения ред.
 
Илиана Беновска: Имам един любопитен въпрос. Кой Ви е опонент? Вие сте коалиционни партньори във формата ВМРО-НФСБ с ГЕРБ. Кой Ви е основният опонент сега? Бойко Борисов настоя за издигането на нова кандидатура на ГЕРБ.
 
Галин Григоров: Към настоящия момент има трима основни кандидата, това са кандидатите на ГЕРБ, на БСП и аз. Да, в национален мащаб ние сме коалиционни партньори, но на местно ниво може би вече повече от 10 години станаха, взаимодействието между ГЕРБ и БСП е много сериозно и единствените, които сме отстоявали гражданската си позиция в защита на интересите на гражданите на Русе, това сме представителите на ВМРО в общинския съвет. Единствено през последната година и половина, подготвяйки се за предстоящите избори, БСП се показа като опозиционна сила и заеха в някои от случаите конкретни позиции против управлението на ГЕРБ.
 
Илиана Беновска: Сега, като Ви слушам, ми хрумва нещо парадоксално, евентуално ако Вие спечелите или всъщност извинявам се за израза, ако Вие спечелите, желая Ви го, казахте в началото на разговора, че трябва да се тушират противоречията, да се постави на първо място интереса на града и на гражданите, на избирателите. Дали бихте поканили да работят с Вас и претендентите на ГЕРБ и на БСП, ако Вие станете кмет и да вземете хубавите неща от тяхната програма?
 
Галин Григоров: През годините назад аз многократно съм го доказвал, предполагам сте се запознали с визитката ми, знаете, че 30-те ми години трудов път към момента са свързани с много дейности. Тръгнал съм от обикновен работник, през служител, администратор, управител на търговски дружества и туристически мениджър, през общинския съвет, два мандата съм бил председател на Комисия по земеделие, екология, заместник-председател съм бил на бюджет и финанси, член на комисията по младежки дейности и спорт и сега като областен управител. През всичкото това време аз съм работил с хора както от ГЕРБ, така и от БСП, така и от други политически сили и никога не съм делил хората на "сини", "червени" или "зелени", за мен те са били такива, които могат да работят и хора, които са готови по най-добрия начин да се раздадат за каузата си, за дейността си, за службата си, там, където са в дадения момент. И аз категорично съм убеден, че не са лоши хората, проблемът не е в политическата им принадлежност. За мен е важно ръководителят на дадена структура да може да ги обедини и да ги накара да работят заедно за доброто на общината в случая. Това се знае много добре и в областна администрация в момента, където има хора от всички политически партии и работят много добре с мен.
 
Илиана Беновска: Нещо ми се измъкнахте от конкретния отговор, персоните, които кандидатстват сега от БСП и от ГЕРБ за кметове, ако Вие спечелите, бихте ли ги привлякъл?
 
Галин Григоров: Аз смятам, че те не биха дошли в моя екип. От една страна кандидатът на БСП е народен представител и при една загуба той ще се върне в Народното събрание, а няма да стане заместник-кмет в мое управление. Г-жа Иванова, кандидатът на ГЕРБ, е дългогодишен директор на русенско училище, тя е силна в тази област и смятам, че по най-подходящия начин ще продължи да се справя в попрището, където е сега. Тя е била член на мои областни съвети и смятам, че тя е точно на мястото си и наистина си е намерила попрището и продължава в правилната посока.
 
Илиана Беновска: Добри думи, това е един добър показател за уважение и за това, че като подкрепен от ВМРО и НФСБ Вие изразявате тезата за една не кална и мръсна, а почтена кампания. Думи за финал, с какво да Ви запомнят русенци, за да гласуват за Галин Григоров!
 
Галин Григоров: Аз не искам да ме запомнят в този момент, аз искам след 4 години да кажат – да, този мандат беше проведен от човек, който наистина се погрижи за здравето на русенци, за инфраструктурата, за малките населени места и остави едно добро чувство във всички и общината стана едно наистина уютно място за всички русенци!
 
Илиана Беновска: Чудесен финал, за късмет Ви подарявам тениската на "Беновска пита"!
 
Галин Григоров: Сърдечно благодаря, намерили сте и моя номер, поласкан съм!
 
Илиана Беновска: И да Ви кажа, уговорили сме се и с други кандидати, ако спечелите, ще дойдем в града и ще потичаме с тениските.
 
Галин Григоров: Чудесно, благодаря, пазя си я тогава за финала. Аз искам да си позволя да подаря две книги на един прекрасен русенски автор Боян Драганов. Това е страхотен изследовател и най-добрия краевед в Русе. Тук в снимки и в картинки са показани много от първите неща в България, които са осъществени. Тук са неговите изследвания за известни лица в културата и политиката на България.
 
Илиана Беновска: Благодаря Ви, аз също ще Ви подаря една книга, макар че ще прозвучи може би малко предизвикателно, но мислял, че това е едно четиво, разговор с Ахмед Доган, културният политик би намерил не противоборството, а философията. Ще ми бъде любопитно да ми кажете, като я прочетете.
 
Галин Григоров: Благодаря!
 
Илиана Беновска: И традиционният символичен подарък, т. нар. лакмус дали Вашето управление, Вашето присъствие в политиката, в случая местната власт, е било качествено – да Ви остане здрава и неизгниваща здравата българска червена ябълка! Заповядайте!
 
Галин Григоров: Благодаря, всичко хубаво!
Таня Христова: Габрово е неповторим град със силен дух, щастлива съм, че съм част от съвременното му развитие

Таня Христова: Габрово е неповторим град със силен дух, щастлива съм, че съм част от съвременното му развитие (ВИДЕО)

17:40 | 13 Октомври 2019 г.

Интервю с кандидата за кмет на Габрово от ГЕРБ Таня Христова, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13 октомври 2019 г.

Илиана Беновска: Добър ден, намираме се в Габрово днес, 20 дни преди приключването на предизборната кампания и предстоящия избор на кметове и общински съветници в България. Имаме уговорка за една разходка из Габрово с кандидат-кмета на ГЕРБ Таня Христова. Нося в себе си ябълка, тениска и книга и първото, което ще направя, е да й ги подаря. Ето я и нея, здравейте, г-жо Христова!

Таня Христова: Здравейте!

Илиана Беновска: Извинявайте, че малко несръчно ще Ви ги подам, но едната ми ръка е заета.

Таня Христова: Ако искате ще Ви помогна.

Илиана Беновска: Ето това са символите на предаването, здравата българска червена ябълка, която връчваме с упованието, че вие, представителите на властта, сте не гнили, а здрави български червени ябълки. Това е символика. Желая Ви успех! Клубната тениска на предаването, с която ако спечелите, ще дойда тук и ще направим един крос по алеята.

Таня Христова: С удоволствие!

Илиана Беновска: И това е едно дълго интервю с Ахмед Доган, един от "папите" в политиката, ако мога така да го нарека, мисля, че има какво да се научи.

Таня Христова: С удоволствие ще я прочета и благодаря за изключително ценните подаръци. Най-много символика намирам в тази българска ябълка. Нашата роля е да бъдем тези, които отглеждаме единствено и само на здрави плодове, които ще продължат развитието както на град като Габрово, така и на България като цяло. Много се радвам, че сте в Габрово точно 20 дни преди деня, в който всички ние ще направим своя избор за развитието на българските градове и общини.

Илиана Беновска: Нека да връчим на някой подаръците, за да са Ви свободни ръцете!

Таня Христова: Тук близо до нас е г-н Михов, който е областен координатор на ПП ГЕРБ и бих искала да му предам на отговорно пазене тези изключително ценни подаръци с много символика зад себе си.

Илиана Беновска: С много символика! Г-н Михов, Вие какво правите тук?

Цветомир Михов: Първо да кажа, че тази ябълка и след 4 години ще е все така лъскава и цяла, няма да има даже и едно малко гнило петънце.

Илиана Беновска: Да се надяваме, че ще е така! Вие какво правите тук, отказахте се от Народното събрание, защо?

Цветомир Михов: Разбира се, всеки човек, ако иска да бъде полезен на града си, намира най-правилното място, където да го прави. Не е задължително да бъдеш в Народното събрание, за да помагаш на своя роден град. И напук на всички хора, които мислят, че отивайки в София, човек остава там завинаги. Аз може би доказах, че съм един от малкото, който се отказа от парламента и се върна да живее обратно в Габрово. Може би се чувствам по-полезен тук и възможността всеки ден да се виждам с хората и с реалните им проблеми.

Илиана Беновска: Благодаря Ви за това участие. Ние тръгваме с Таня Христова.

Таня Христова: Имам удоволствието да Ви разходя по една от любимите улици на Габрово, това е една от крайречните зони, които хората в нашия град, включително и гостите, много обичат. Преди доста години тя беше непроходима и по нея нито можеха да се движат пешеходци, нито велосипедисти, нито да има пространства за игра и спорт. Тази крайречна зона е изпълнена с проект, който е финансиран с европейски средства.

Илиана Беновска: Тук виждам санирани сгради.

Таня Христова: Тук има санирани сгради, това е едно изключително важно за всички нас начинание. Надявам се, е този процес ще продължи и всички жилищни  сгради, най-вече в кварталите, ще придобият подобен облик. Виждате от другата страна другата крайречна улица, която изпълнихме малко след тази, по която се разхождаме, а малко по-напред ще видите и най-новата придобивка в тази зона, това е един изключително интересен и оригинален пешеходен мост. Повярвайте ми, такава архитектура никъде няма.

Илиана Беновска: Стъпихме преди малко на тревата, вие позволявате ли тук да се играе, да се опъне едно одеяло?

Таня Христова: Разбира се, на тази улица сме създали възможност както за игра на децата, така и за тези, които искат да седнат на пейки и да се забавляват на чистия въздух в нашия град и на възможността да общуват. Сега след малко ще видите и река Янтра.

Илиана Беновска: Чиста ли е?

Таня Христова: Чиста е, дори има рибари, които редовно хвърлят въдици и често пъти имат успех. Нещо, което е важно да кажа, защото гледната точка оттук е много подходяща, това, което сме направили се вижда, но бих искала да кажа и това, което възнамеряваме да направим. Искаме да продължим развитието на крайречните зони отново с пространства за отдих и забавление в посоката, която е зад нас и в момента работим по подготовка на проектите. Това е спортната зала, тя е изключително важен обект в нашия град. Всяка седмица има различни спортни и други събития. Там виждате Дома на хумора и сатирата. Това е един изключително интересен музей, няма такъв в другите градове, няма такъв и в другите държави. В него се организират изключително интересни изложби, които в последно време привличат интереса и на много чужденци.

Илиана Беновска: Добре, да продължим разходката си!

Таня Христова: Продължаваме да се разхождаме. Виждате, след развитието на тази улица започнаха да се появяват и много нови сгради, които превърнаха мястото в притегателно за много граждани. Всъщност тази улица води до центъра на нашия град с моста, вече може много по-бързо да се достигне до другата страна на града.

Илиана Беновска: Знаете ли с кого се намираме тук?

Гражданин: Това е Таня Христова, нашият кмет.

Илиана Беновска: Доволен ли сте от нейното управление?

Гражданин: Аз ли да говоря, или тези градинки, които ги виждате тук наоколо? Това знаете ли какво беше преди това? Тук въобще никой не минаваше. За какво още да кажа, горе за парк "Маркотея", който мога да кажа, че 20 години жив човек не минаваше оттам. Нещо превъзходно! Нещо превъзходно! Този пешеходен мост, на който хората като дойдат в Габрово и се снимат, защото е хубав! За почистването на уличите ли? Виждали ли сте някъде в някой град сутринта в 6 часа да се мият улиците? Ето по онази улица, "Брянска" се казва, сутринта в 6 часа една малка машинка метеше тротоара.

Илиана Беновска: Коя, тази ли?

Гражданин: От другата страна на главната която е. Метеше малка машинка и чистеше, което ми направи голямо удоволствие. Мога да я видя, защото тогава няма движение, ходя да закарам жена ми на работа и после заминавам на работа. Но това е нещо, което е страхотно, почистването, окосяването на тревата.

Илиана Беновска: Какво ще поискате още?

Гражданин: Да поддържа града все така хубав и чист и да развива инфраструктурата.

Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви, може ли да се представите?

Гражданин: Казвам се Костадин Чаушев.

Илиана Беновска: С какво се занимавате?

Гражданин: Работя в една фирма, няма да й казвам името, механошлосер, правим ел. Табла. Между другото аз съм текстилен инженер, допълнително на граждански договор работя към една друга фирма.

Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви много, успех! Често ли Ви спират така хората?

Таня Христова: Постоянно ме спират, често пъти ме спират, за да поставят своето искане, да споделят своя проблем. Например тази сутрин една жена, притеснена от това, че нейният баща е със счупен крак, искаше да сподели през какви предизвикателства е изправена. Така че хората споделят с мен всичко, което искат да кажат и това е нормално.

Илиана Беновска: Имате ли приемен ден?

Таня Христова: Имам приемен ден и то много често.

Илиана Беновска: Колко периодично и как става това?

Таня Христова: Понякога се случва в седмицата да имат по 3 пъти приемен ден. Случва се съобразно исканията на хората, но често пъти хората поради желанието да докажат колко много искат тяхната улица да бъде благоустроена, те се събират, подготвят подписка и я изпращат, така че приемният ден е разнообразен и информацията, която получаваме, е от различни канали.

Илиана Беновска: Виждам едно котенце тук, как стои въпросът с бездомните животни, кучета, котки?

Таня Христова: За съжаление напипвате една от най-болезнените тези бих казала не само за Габрово, но и за цялата държава, защото няма да скрия, че кучетата са един от проблемите. Няма да скрия, че това е една от предизвикателните задачи и за нас. Знаете, че бездомното куче, ако бъде намерено, то трябва да бъде обезпаразитено от нас, да му се постави марка и чип и след това да се върне обратно. Нещо, което хората разбираемо не винаги подкрепят. Това, което ще направим, е да увеличим капацитета на нашия приют, за да може повече кучета да бъдат отглеждани там. И разбира се стремежът ни е да работим отговорно с хората, за да не оставят своите бездомни кучета.

Илиана Беновска: А тази архитектура каква е?

Таня Христова: Това е една инсталация, която беше направена преди няколко години. Това всъщност обогатява преживяването в тази зона.

Илиана Беновска: Това свети ли вечер?

Таня Христова: Свети, но има нужда от ремонт, така че предстои тези лентички отново да се подменят и човечетата, светейки създават усещането, че има движение.

Илиана Беновска: Добре, давайте по същество, коя е най-голямата Ви гордост за изминалия мандат и на какво ще акцентирате в следващия, ако станете кмет?

Таня Христова: Всъщност през 8-те години, в които имах изключителната чест да бъда кмет на град като Габрово, положихме изключително много усилия, за да благоустроим града. Ще припомня, че ние изпълнихме един изключително тежък проект ...

Илиана Беновска: Само за момент, може ли да Ви спра?

Гражданин: Ами Вие вече ме спряхте.

Илиана Беновска: Знаете ли коя е тази дама?

Гражданин: Разбира се!

Илиана Беновска: Одобрявате ли нейната дейност като кмет?

Гражданин: Няма как да кажа да и не.

Илиана Беновска: Кажете нещо кратко да и кратко не.

Гражданин: Това, което мога да кажа обаче е, че в града се наблюдава едно много добро подобрение на средата за живот. Вероятно това се дължи на проектите, които се правят и вероятно това се оценява от всички граждани.

Илиана Беновска: Много Ви благодаря, бихте ли се представила, ако не е тайна?

Гражданин: Казвам се Галина Бонева.

Илиана Беновска: С какво се занимавате?

Гражданин: Филолог съм.

Илиана Беновска: Благодаря, успех Ви желая!

Таня Христова: Та да се върна на това, което е изключително важно, случило се в нашия град. Изпълнихме един изключително голям проект, воден цикъл, което позволи на всички, които живеят в него, да се радват на пречиствателни станции за питейна, за отпадъчна вода. За подмяна на над 100 километра ВиК мрежа, съчетано с тази изключително важна инвестиция, която подобрява както качеството на водата, така и намалява проблемите. Ние насочихме ресурс, с който асфалтирахме по-голямата част от зоните, в които изпълнявахме този проект. Освен това още нещо, с което изключително много се гордея, нещо, което е много важно за Габрово, че успяхме да обновим всички детски ясли, детски градини и училища и всъщност няма такова, което да е с лоша инфраструктура.

Илиана Беновска: Обсъждате ли идеята, която ДПС изрази гласно и ще бъде посрещната добре от гражданите, да може общината да финансира безплатни детски градини и ясли?

Таня Христова: Аз мисля, че трябва да се положат усилия ...

Илиана Беновска: Чакайте само да спра тази жена, добър ден, може ли да Ви спра!

Гражданин: Да. Добър ден!

Илиана Беновска: Знаете ли коя е тази дама?

Гражданин: Да, това е кметицата ни.

Илиана Беновска: Харесвате ли я, така директно питам?

Гражданин: Да, доволни сме и пак ще я преизберем, защото мисли за град Габрово! Доволни сме, всичко се полага, което трябва. Сега очакваме тунела да направят.

Таня Христова: Да, и ние го очакваме и вярвам, че след приключването на обхода, който вече е на финалните си часове бих казала, веднага държавата ще пристъпи към изграждането на тази важна инфраструктура. Тя е важна за развитието на бизнеса в нашия град, което всъщност е едно от важните неща, защото за да има качествен живот, трябва да има и условия за работа.

Илиана Беновска: Как се казвате, какво работите?

Гражданин: Веселина Радева се казвам, на 66 години, пенсионер съм.

Илиана Беновска: За пенсионерите общината добре ли се грижи?

Гражданин: Доволни сме, сега идвам от храната, дават ни храна, понеже пенсиите са ни малки. 250 лева, а 44 години имам трудов стаж. Продавач консултант съм била, накрая вече в болницата завърших преди да се пенсионирам, обаче са малки пенсиите, 250 лева. Но съм доволна, храна ни дават всеки ден ежедневно в общината, доволни сме, все е помощ за нас. Доволни сме и все така да продължава!

Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви много!

Таня Христова: Ако искате да се разходим по моста, защото от другата страна също има интересни места, които е хубаво да Ви покажем. Да се върнем на детските градини и на образованието. Аз считам, че трябва да положим усилия за качество на образователния процес и възпитанието, което нашите деца трябва да получат. Доколкото всички знаем, че няма нищо безплатно, въпрос е наистина на приоритет на всички нас да се ангажираме с образованието на нашите деца, защото всички знаем, че без образование няма просперитет. А дали ще изпаднем в краен популизъм и ще декларираме, че детските градини трябва да бъдат безплатни, аз смятам, че приоритет и желание на родителите е да има добри условия за израстването на техните деца. Знаете, че поне, и това е в нашите ангажименти, в нашите условия, които предоставяме за подкрепа на семействата, които имат повече от едно дете да посещават детска градина. Така че за мен по-важното е да работим за образование, което подготвя бъдещите поколения за времето, в което ще живеят.

Илиана Беновска: Ще спра още една дама. Добър ден, знаете ли с кого се разхождаме тук?

Гражданин: С нашата кметица.

Илиана Беновска: Харесвате ли я?

Гражданин: Разбира се!

Илиана Беновска: Откъде се разбира?

Гражданин: Щом толкова години гласуваме за нея, разбира се!

Илиана Беновска: А какво искате още да се случи в Габрово?

Гражданин: На първо място да се махнат циганите, защото това е голям проблем. Другият ми голям проблем, аз даже писах в "Нарушители в Габрово" ...

Илиана Беновска: Какво е това, сайт ли?

Гражданин: Да, това е един наш сайт, един наш комшия, който е известен музикант и не знам защо му се позволява, не съм подавала молба ...

Илиана Беновска: Кажете го кратко!

Гражданин: Незнайно защо му се позволява да свири в 1 часа, в 3 часа през нощта.

Таня Христова: Това не се позволява, то няма как да се позволи спрямо нашите наредби. Трябва своевременно да подадете сигнал в полицията.

Гражданин: Подавала съм сигнал в полицията, правена му е забележка многократно от кварталния, но няма никакъв ефект.

Таня Христова: А можете ли да кажете в кой квартал се случва това?

Гражданин: В "Христо Смирненски" 33, най-първото колело.

Илиана Беновска: Кажете си името?

Гражданин: Виктория Асенова.

Илиана Беновска: Добре, Вие ще я намерите ли?

Таня Христова: Ще я намерим.

Гражданин: Не съм подавала жалба до общината.

Таня Христова: Да, не съм запозната точно с този проблем.

Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви много, ще бъдете намерена! Ето, виждате ли, даже правим и приемна в момента.

Таня Христова: Да, така е, разходката на един кмет и пътят до работното му място минава с чести спирания от хората. Не всички разбира се са усмихнати. Някои имат сериозни проблеми, които поставят пред нас, но това е работата на кмета и неговия екип.

Илиана Беновска: Може ли да ви спрем, вие семейство ли сте? Коя е тази дама?

Гражданин: Това е нашата добра кметица.

Илиана Беновска: Вие как се казвате?

Гражданин: Иванка Атанасова.

Илиана Беновска: Какво работите?

Гражданин: В Дома на културата.

Илиана Беновска: Какво ще й пожелаете?

Гражданин: На добър час и дано спечелите изборите! От сърце го желая!

Таня Христова: Благодаря!

Илиана Беновска: Как стои въпросът с безработицата тук?

Таня Христова: Ще Ви кажа статистиката, която официално показва какво се случва в Габрово по отношение на безработицата. Вече цяло лято безработицата в Габрово е 2%, което също бих казала, че е предизвикателство, защото този процент е много нисък.

Илиана Беновска: Не се ли дължи и на това, че имате наблизо работно място "Видима Идеал" в Севлиево?

Таня Христова: В Габрово има над 3600 фирми. По-голямата част от тях са малки и средни, най-вече съсредоточени в машиностроенето.

Илиана Беновска: Само за момент, може ли да спрете?

Гражданин: Не ме занимавайте!

Илиана Беновска: Ето това показва, че не е нагласено.

Таня Христова: Не всички искат да спират, когато видят микрофон и камера. Повярвайте ми, ако ги нямаше, сигурно ако искаха нещо да споделят с мен, ще го направят!

Илиана Беновска: Защо, ние само можем да помогнем!

Таня Христова: Така е, но понякога хората се притесняват.

Илиана Беновска: Накъде да продължим?

Таня Христова: Всъщност намираме се на едно изключително важно място, минахме по пешеходния мост и за мен е изключителна гордост, че тези два терена, тук в момента виждате автомобили, паркирани на тях, на този и на съседния започва изграждането на две бизнес сгради, в които ще се създаде компютърен и инженерингов бизнес с привличането на млади хора. Всъщност това е инвестиция, която започва в нашия град, инвеститор клас А. Тези два терена бяха общински и общината в качеството си на партньор за развитие на бизнеса в нашия град предостави тези два терена.

Илиана Беновска: Разговаряме с удоволствие, но трябва да приключваме, защото времето неусетно изтече. Кажете какво трябва да запомнят най-важно хората, за да гласуват за Вас?

Таня Христова: Най-важното, което трябва всички да разберем, е, че за да се случат желаните промени в квартала, на нашата улица, за да има повече бизнес се изисква много работа, много упоритост и много постоянство. И най-вече да запомним израза, който Пенчо Семов е завещал за Габрово, че всичко се получава, стига да имаме труд, любов и постоянство. Габрово е неповторим град, той има изключително силен дух и аз съм щастлива, че мога да бъда част от неговото съвременно развитие. Вярвам, че за Габрово хубавите моменти предстоят, още повече, че градът ни ще стане много по-достъпен, знаете за изграждането на обходния път, който вече приключва и за предстоящото стартиране на тунела, който ще отвори Северна България. Така че оттук нататък трябва да бъдем много амбициозни и много единни, за да постигнем тези мечти, които искаме да видим с нас и за нашите деца!

Илиана Беновска: Изключително много Ви благодаря, желая Ви успех!

Таня Христова: Аз също Ви благодаря, желая успех на Вашето предаване! И пак заповядайте в Габрово, обещах Ви един крос!

Илиана Беновска: Вие обещахте победа!

Таня Христова: Между другото съм доста добър спортист, особено когато се касае за бягане.

Илиана Беновска: Аз като гледам тук и ролери можем да покараме, аз съм любител.

Таня Христова: Тук вечер е изключително оживено, защото спортната площадка е винаги заета с млади хора, които спортуват, до нея има и фитнес площадка, там можете да видите хора на възраст над 65 години.

Илиана Беновска: Добре, още веднъж Ви благодаря! Уговорихме се, при успех съм тук!

Таня Христова: Благодаря Ви, ще Ви очакваме!

Лайфстайл

гледай на живо

15.10.2019
 • в момента
  Новини
 • 15:15
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини