Интервюта и коментари

Деница Сачева: От 2009 г. досега са дадени над 500 млн. лв. за лични асистенти (ВИДЕО)

18:32 | 17 Януари 2020 г.
От 2009 г. досега са дадени над 500 милиона лева за лични асистенти, и да се говори, че правителството иска да спести нещо в размер на 2 месеца, е нещо абсолютно невярно, защото средствата за лични асистенти у нас прогресивно нарастват. Въпросът е кое ще осигури устойчивост на тази услуга, а това е законът. Тези закони бяха приети в пакет, те и в пакет трябва да бъдат разглеждани като влияние един върху друг. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, по повод твърдения на депутати от БСП за България, че държавата иска да спести пари за дните до 1 март.
 
"Бих искала да има малко повече доверие в държавните институции, защото това, което прави държавата, е наистина много, особено в областта на социалната политика. 216 000 са българите, получили работа тази година, бяха изплатени забавени плащания, ето защо тези хора заслужават и доверие, и уважение", изтъкна Деница Сачева.
 
Темата за личните асистенти за хората с увреждания със сигурност много се политизира, отбеляза министърът. "Но това не се случва днес, а е част от процес, който върви от доста време. Това, което наистина изисква почтено и отговорно говорене, е че законът за личната помощ бе приет под натиск, набързо, без пълна оценка за въздействието му. 
 
Ние постоянно измисляме някаква мантра, която считаме за универсалното решение, но за хората с увреждания всеки случай е сам за себе си. Законът има ограничение по отношение до края на тази година да могат да се включват в него хора 90 и над 90% с увреждания, но и след това той ще създава несправедливости", смята Деница Сачева, според която проблемите, които тепърва ще излизат, "ще показват много ясно, че философията на този закон е, че създава повече проблеми, отколкото решава проблеми".
 
"На първо място това, от което хората се интересуват, е че в момента работим за осигуряване на грижи в домашна среда, тази програма за над 16 милиона лева е за 2400 души на пълен работен ден или 4800 души за по-четири часа. Надявам се да обхванем нуждите на всички тези хора извън обхвата на закона за личната помощ, датата е 1 март, това е важната информация, която хората трябва да чуят", обяви социалният министър.
 
 
Дотогава се търсят възможности всяка община със собствени средства да обезпечи хората през този период. "Това се прави в различни места, опитваме да активираме програми с домашен социален патронаж, да се търсят решения на място за конкретната ситуация. Ще има хора във временно затруднение, но не може да се говори, че някой спестява пари. Този закон бе представен като такъв, че комплексно и едноактно решава проблемите на всички от 1 януари. От септември миналата година до януари броят на потребителите е нараснал от 5000 на 20 000 души, което се счита за работещ закон вече", отчете социалният министър.
 
Тя изрази мнение, че "въпреки тези позитивни нагласи за оценка, смятам че до края на март трябва да има оценка за въздействието на закона, за да видим дали имаме ефективност на личната помощ, дали се получава, и какво се случва с парите ни". "Нека да изчакаме края на март, в момента е дума срещу дума, предпочитам да основавам мнението си върху конкретни факти", призова Деница Сачева.
 
"Получихме сигнали, че се сключват договори за лични асистенти със синове и дъщери на възрастни хора, които дори не живеят там. Тогава всъщност ние помагаме ли на тези хора, или осигуряваме допълнителен доход на тези семейства? Нека да не вадим различни казуси и възможности, а да завършим цикъла от 6 месеца, да оценим въздействието на закона и тогава да видим дали не трябва да бъде променен", обясни тя.
 
Министърът посочи и две европейски програми - Дългосрочна грижа и Патронажна грижа, която вероятно ще стартира от март и е специално за хора над 60 години.
 
За личните асистенти, за злоупотребите с болнични, за втората пенсия и за закона за социалните услуги - цялото интервю в "Денят на живо с Наделина Анева" с министъра на труда и социалната политика Деница Сачева гледайте във видеото:

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Организаторка от "Спаси Перник" се разпозна в коментар на Любо Огнянов, иска право на отговор

16:18 | 17 Януари 2020 г.

Традиционният коментар на водещия на "Офанзива с Любо Огнянов" от 11 януари предизвика реакция в ръководството на инициативния комитет "Спаси Перник". Въпреки че не е спомената поименно, една от организаторките на протестите срещу водната криза в миньорския град Камелия Радева се е разпознала. 

Цитатът от коментара на Любо Огнянов, който предизвика реакцията на Камелия Радева, е следният: "Днес се проведе поредния протест-автошествие в Перник. То обаче се ръководи от столична адвокатка, която оглавява комитета "Спаси Перник”. Звучи ви сигурно доста познато. Може би перничани няма да са много доволни, че водачката им всяка вечер се прибира в дома си в София, където има вода." 
 
Според разпоредбите на Закона за радио и телевизия лица и държавни и общински органи, засегнати в линейни медийни услуги, в които не са участвали лично или чрез свой представител, имат право на отговор. В чл. 18 ал.2 е посочено, че в 7-дневен срок от деня на предаването лицата или органите имат право да поискат писмено от съответния оператор предоставянето за разпространение на техния отговор. В искането трябва да са посочени оспорваните твърдения, както и датата и часът на предаването". 
 
 
Независимо, че не е спомената поименно, след получаването на писмото от електронната поща, водещият Любо Огнянов предложи на Камелия Радева да участва в предаването на 18 януари. Тя обаче отказа, като изрази желание сайтът на телевизията да публикува в интернет нейния отговор. Ето го и него – публикуваме го без съкращения, запазвайки оригиналния правопис.
 
"Благодаря Ви, че проблемът с безводието, сполетяло Перник, Батановци и още 17 селища в община Перник, е фокусирал Вашето внимание. Същевременно желая да заявя своето мнение по повод Вашата статия "Протестъри на "Демократична България" стоят зад блокадите в Перник“ с подзаглавие "Колаборацията между БСП и розово-зелените първо в София, сега в Перник".
 
Смятам, че като журналист Вашата етика изисква да проверявате фактите, преди да правите изявления и публикации. Статията Ви прави внушения, които нямат нищо общо с истината:
 
1. Не съм адвокат. Информацията е невярна и това е лесно установимо.
 
2. Като човек, израсъл в Перник, Ви заявявам по пернишки: личният ми живот не Ви засяга и къде точно спя, не е Ваша работа.
 
3. Когато "излязохме" от Фейсбук и се събрахме наяве повече от 20 човека, за да помогнем на града си заради бедственото положение относно водата, не сложихме "Чекпойнт Чарли". Не зададохме въпроса кой на коя партия е симпатизант, за кого е гласувал, кой на кого е роднина, защото в случая това няма никакво значение.
 
4. Продължаваме работата си, търсейки отговори на исканията на перничани за вода и нормален живот.
 
P.S. Другата седмица ще купувам хидрофорна система. Ще Ви изпратя фактурата, за да спрете да коментирате къде спя и какъв е битът ми.”
 
Въпреки твърденията си, след проверка от предаването "Офанзива с Любо Огнянов" в адвокатска колегия Перник се оказа, че Камелия Радева Е РЕГИСТРИРАНА КАТО АДВОКАТ още през 1991 г. след като е завършила специалност "Право" в СУ "Св. Климент Охридски". Тя сама представя себе си като човек, който е работил като адвокат. 
 
Понастоящем Камелия Радева е управляващ собственик на фирма "Оптимум Консулт", която е с адрес в София, на бул. "Дондуков". В предмета на дейност на фирмата е посочено, че извършва юридически консултации, изготвяне на документи и управление на документооборот. Прави впечатление, че в отговора си Камелия Радева не отрича, че живее в София. 
 
Освен това посочените поименно лица – Ирена Шаренкова и Антон Шаренков, който е бил кандидат за общински съветник от Демократична България, не поискаха право на отговор заради коментара на водещия със заглавие "Протестъри на "Демократична България" стоят зад блокадите в Перник". Междувременно от ИК "Спаси Перник" обявиха, че ще проведат протест, този път в София на 25 януари, събота.  
 

Eмил Димитров: Надявам се един ден София да стане предградие на Перник

15:45 | 17 Януари 2020 г.
Всичко трябва да бъде докладвано на господин кмета, на председателя на Общинския съвет в Перник, но крайното решение е на този, който ще даде парите - това е премиерът. Той на мен ми е началник, поръчал ми е да уведомя за вариантите. Това заяви на пресконференция в Перник новоизбраният министър на екологията и водите Емил Димитров, която Канал 3 излъчи на живо.
 
"Многото работа е свършена преди това, аз се включвам от два дни", отбеляза той. "Аз лично се съгласявам с мнението с хората от Перник, но премиерът ще вземе окончателното решение утре, силно се надявам утре премиерът да каже какво ще правим. Аз лично се надявам един ден София да стане предградие на Перник!"
 
Емил Димитров докладва, че вече е изпратил екипи да проверят ВЕЦ-ове и ТЕЦ-ове в региона дали използват питейна вода за производство на ток. Нареждането беше направено от Бойко Борисов по време на последното правителствено заседание. 
 
 
Кметът на Перник Станислав Владимиров, с когото Емил Димитров се срещна днес на място, изтъкна: "Има много варианти, много идеи, някои имаха частичен успех, някои бяха отхвърлени, има един-два, които мисля, че са най-сериозните в дългосрочен план. Но решението ще е утре."
 

Д-р Дариткова (ГЕРБ): Няма криза с лекарствата! Д-р Джафер (ДПС): Очаквам още 2 бомби (ВИДЕО)

19:38 | 16 Януари 2020 г.
Категорично искам да отрека за криза с лекарствата, заяви пред Канал 3 председателят на ПГ на ГЕРБ и шеф на комисията по здравеопазване в НС д-р Даниела Дариткова. "Не бих се съгласила с д-р Дариткова, че няма криза с лекарствата, и в здравеопазването, очаквам още две бомби тази година", опонира й задочно от студиото на Канал в "Денят на живо с Наделина Анева" д-р Нигяр Джафер от ДПС. 
 
Според д-р Дариткова няма криза, а само проблем в разликата в цената на "един медикамент, което е в рамките на нормативната регламентация". По думите й шефът на Здравната каса д-р Дечо Дечев "некоректно обяви за проблем първо пред медиите" без да разполага с експертен доклад с "ясно изложени установените факти дали става дума за един медикамент, или за всички онкологични медикаменти, които се изплащат извън разходите за клинични пътеки".
 
Тя добави, че предстои по-детайлна проверка и изрази надежда днешният разговор в здравната комисия на НС, където бяха поканени здравният министър Ананиев и шефът на НЗОК д-р Дечев, "да даде нов дебат за прозрачното харчене на средствата, да имаме балансиран достъп на всички пациенти до медикаментите". "Още веднъж - няма криза с лекарствата, има открито проблемно плащане", категорична бе д-р Дариткова.
 
Тя обясни реакцията на д-р Дечев с това, че управителят на НЗОК е установил този проблем едва сега "след като в края на миналата година приехме промяна в закона".
 
 
"Ние избрахме за управител на касата експерт, който в биографията си има достатъчно данни, че може да се справи с управлението на НЗОК, с коректното разходване на вноските на българските здравно осигурени граждани. С 500 милиона лева повече ще се съберат тази година, рекорден е бюджетът. Д-р Дечев е управител вече година и половина, той е установил проблема едва сега, след като в края на миналата година приехме промяна в закона", изтъкна д-р Дариткова.
 
Във връзка с интервюто на д-р Дечев в края на миналата седмица за разликата в цените на едно лекарство за различните болници, тя поясни, че установяването на тези проблемни плащания не е в правомощията на здравния министър Кирил Ананиев. "Никой не разполага с тези данни, защото самият д-р Дечев във вчерашната пресконференция сподели, че за тези отклонения е разбрал едва тези дни, тогава, когато във връзка с промяната на закона, трябва да подписва договори.
 
Това нарушение е установено едва сега, това е в правомощията на управителя на касата, министърът няма в пълномощията си това. Министър Ананиев се ангажира да се задейства Изпълнителната агенция по лекарствата, която има правомощия, за да установим, че не става въпрос за нелегитимни търговски практики", подчерта д-р Дариткова.
 
"Има криза с лекарствата и в здравеопазването", опонира д-р Нигяр Джафер в "Денят на живо с Наделина Анева". "Ще се опитам да ви кажа защо. Да си спомним 2017, която завърши с криза - изглеждаше мини-криза, когато предложеният и избран от ГЕРБ управител на НЗОК, каза, че са дължими много пари за чужди болници. 
 
Това говорене пред медиите показва криза на доверието, критични точки. Спомняте ли си 2018 г.? Завършихме я със скандал дали Правителствена болница ще е детска болница. Тези набързо маркирани примери показват, че проблемите са системни, структурни, не са в персоните или дали д-р Дечев ще предупреди сега или по-късно, а проблемите са в модела. Има проблеми, завоалирането им, замитането им под черджето през тези години, когато нещо не им харесва - това трябваше досега да бъде променено", припомни д-р Джафер.
 
Тя отчете, че наистина няма нищо незаконно в договорените цени на частните болници, но "възниква въпрос дали е справедливо, ефикасно харчене на публичен ресурс". "И отново се връщаме към темата как всъщност функционира системата. Имаме една Здравна каса, тя се задъхва, няма потенциал за контрол, обременена с още нови задължения - само за 2019 г. е с нови 11 нови дейности от Здравното министерство. 
 
Очаквам тази година още две бомби, които да взривят системата (на здравеопазването) - решенията на съда за един Национален рамков договор (НРД), който не е легитимен, като отричането на съда на това НРД ще означава, че този път касата ще плати едни дължими милиони, вкл. и за лихвите.
 
Резултат от непреценени, хаотични действия на принципа "проба, грешка, пак грешка и пак грешка". Нещата в здравната система са предопределени да са така, трябва да се промени модела, да има конкуренция между здравните каси, и ще има контрол. Иначе сега всичко е законно, всичко е регламентирано, но въпросът е дали е ефективно и ефикасно. Въпросът е риторичен", подчерта д-р Нигяр Джафер.
 
Задочният спор за положението в здравеопазването между д-р Дариткова и д-р Джафер в предаването на Канал 3 "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Д-р Нигяр Джафер: Мнозинството в НС е в полуразпад, може да бъде пробито във всеки момент (ВИДЕО)

17:36 | 16 Януари 2020 г.
Това мнозинство в момента в НС е в полуразпаднало се положение, едно динамично аритметично мнозинство, което може да бъде пробито във всеки един момент, това не дава сила на нито едно правителство. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" д-р Нигяр Джафер от ДПС, зам.-председател на Народното събрание.
 
"Кризите в здравеопазването са перманентни, но двете кризи, с които се сблъскахме челно, са показателни за отказ от реформи. Разбира се, че може да се стигне до парламентарна криза, каза го председателят Карадайъ в декларацията си пред НС. Нещо, за което ние предупреждаваме отдавна - едно аритметично мнозинство на принципа "дайте да управляваме", каза д-р Джафер.
 
 
"Това е дълбокият проблем, а не дали един министър си е отишъл. Но в края на краищата верни са политиките, консенсусът. ГЕРБ търсят консенсус само когато са натикани в ъгъла, когато са в затруднено положение, той е само за пред публиката", продължи тя.
 
На въпрос дали е възможно при този вот на недоверие правителството да падне, д-р Нигяр Джафер отговори: "Всичко е възможно".
 
"Въпреки всичко вече виждаме едно друго мнозинство - "Воля" вчера заяви, че ще напусне залата (при гласуването за новия министър Емил Димитров), което си беше жест към ГЕРБ и управляващите. Интересно е какво ще бъде поведението им при вота на недоверие, но ето - това не е ценностно мнозинство. Тогава какви реформи очаквате от такова мнозинство, а кризата е много сериозна в отделни сектори, тя е видна", категорична е депутатката.
 
"В момента не само сектор здравеопазване е слаб сектор на премиера Борисов, защото това, което става във водоснабдяването, е огромна криза. Всяка държава с визия в секторните политики трябваше да предприеме действия. Но ако отричаш отричаш съществуването на проблемите, ако се плашиш от реформи и стъпки, които са понякога непопулярни, ще тръгнеш към смяна с този или онзи, но няма да се реши нито един структурен проблем", подчерта д-р Джафер.
 
Запитана дали драстичният арест на Нено Димов има отрезвяващ ефект върху системата или я "гипсира", тя допусна "много вероятно това да е ефектът". Но отново натърти: "Пак повтарям - проблемът не е в личностите, а в управлението, в модела, няма визия и накъде да върви страната. Когато нямаш посока и цел, се случва това което става. И в образование, и в екологичния сектор - ние (ДПС) многократно сме казвали, че сме против този модел".
 
Цялото интервю с д-р Джафер в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Путин бе специален гост на сватбата на външната министърка на

Андрей Колесников: Путин трябва да наследи Путин, заемайки длъжността на Путин

15:56 | 16 Януари 2020 г.

Коментар на Андрей Колесников (Московски център "Карнеги) за "Форбс" (превод от БГНЕС)

 

Какъв е смисълът на конституционните изменения, предложени от Путин в посланието му до Федералното събрание? Да се създаде инфраструктура за транзита на властта, където Путин трябва да стане приемник на Путин, като встъпи в длъжност като Путин.

Обявявайки възможни промени в конституцията, президентът в своето послание до Федералното събрание заяви, че фундаменталните ѝ основи не се променят. Тоест не се променят нейните разпоредби, които демонстративно се игнорират, например от съдилищата, когато те, при произнасяне на присъди към протестиращите, не обръщат внимание на членовете от глава втора на Конституцията за правата на човека и гражданите (правото на мирно събиране и без оръжие, свобода на словото, право на глас и да бъде избиран, екологични права и т.н.). Променя се всичко, което се отнася до по-нататъшното задълбочаване на суверенитета на страната, чак до нейната изолация от света и национализацията на елита.

Не си струва да се приема насериозно разширяването на правомощията на парламента. Трудно е да си представим руски парламентаристи, които не биха приели становището на държавния глава, кой трябва да бъде премиер, кой вицепремиер и кой министър. Освен това в строго вертикалната система министър може да бъде било комунист, било "жириновец“ - по принцип те не се различават от тези от "Единна Русия“.

Много по-важно е правото, което президентът е запазил за себе си - да отстрани от поста висши служители на кабинета. Това е дестилирана имитация. Както е в случая със задължителното руско гражданство на най-висшите държавни служители: човек би си помислил, че през последните години поне един от тях може да бъде гражданин на чужди държави без последствия за него самия. Но във всеки случай това беше важно от гледна точка на обявяването на линията за по-нататъшна национализация на елитите.

Единственият важен момент в парламентарната реформа е: ако Федералното събрание одобри кандидатурата на премиера, илюзиите (вече несигурни) за това, че Путин може да предложи за поста на ръководител на кабинета човек с либерални възгледи, например Алексей Кудрин, се превръщат в абсолютна утопия.

Това, което наистина има голямо значение и се променя, е предлаганият приоритет на руската Конституция - и следователно по-скоро на руското законодателство, включително репресивното законодателство, пред международните актове и международното право. Това е нарушение на класическата йерархия на правните актове, където международното право стои над националното. Това означава, че Русия ще бъде в състояние да игнорира всички - по избор - актове на международното право. Нашата политическа класа ще загуби правото да се позовава на него при всяка възможност, като присъединяването на Крим и нараняването на "нашите западни партньори".

Още коментари и интервюта ще намерите тук

Това означава, наред с други неща, невъзможността за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Руската опозиция може да се оплаче от Страсбург сто пъти - руските правосъдни органи вече ще могат да преценят присъдите на Европейския съд като несъответстващи на националното законодателство и неприложими. Това е истинска революция в правото. И ако фразата „държавен преврат” вече се използва метафорично, тогава по-скоро това не е промяна в правомощията на парламента, а по-скоро радикална корекция на руската правна система.

По някакъв начин президентът похвали Държавния съвет за неговата ефективност и предложи в конституцията да се определят някои положения, които уреждат неговия статус и роля. След като вече стана дума за такъв незабележим и доскоро почти мъртъв орган и дори в контекста на конституционна промяна, може да се предположи, че Владимир Путин подготвя нова работа за себе си в тази структура.

Ако статутът на Държавния съвет се увеличи, президентът може да премине в статут на "национален лидер” и ръководител на тази структура, която ще играе ролята на паралелна президентска администрация или паралелно правителство. С една дума, това е органът, което е най-добре обозначен с марката "Путин“ - Путин и неговият апарат. По принцип такова съзидание изглежда без алтернатива, като се има предвид, че държавният глава се съгласява да изключи от Конституцията фразата "един след друг“ след фразата "два срока на поста“.

Така че въпросът "дали Путин ще оцелее от путинизма“ засега се сваля от дневния ред. Никой не заминава никъде и въпросът остава чисто риторичен.

Е, а за работниците - много социални помощи и подаръци в духа на източноевропейския популизъм. Путин би искал да избегне ерозията на социалната база на режима и за това е необходима изобилна помощ на групите в неравностойно положение и "лекари-учители“. Поддържането на бедността на нивото на оцеляване без въвеждането на инструменти за увеличаване на богатството чрез производителна работна ръка, предимно в частния сектор, е това, което този модел означава. Държавата разполага с пари за това (ненапразно данъците бяха повишени), особено ако някои средства се прехвърлят от национални проекти и/или други елементи на държавните разходи.

През последните години режимът на Путин имаше куцо поставяне на цели. Безсъдържателен "пробив“ може да предизвика асоциацията, например, с разбита инженерна инфраструктура. Сега формулата е намерена: "хармонията на силната държава и благополучието на хората“. Путин настоява за идентичност "ние“: правим всичко заедно. И, разбира се, при такава логика тези, които са против, автоматично са срещу нас.

Русия се съсредоточава и създава инфраструктура за предаване на властта, където Путин трябва да стане наследник на Путин, заемайки длъжността на Путин. 

Лайфстайл

гледай на живо

18.01.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Парчета от реалността
 • 07:15
  Имате думата
 • 08:00
  Пулс