Интервюта и коментари

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Любо Огнянов: Срам! Политически гарги грачеха грозно зловещо край паметника на Левски

14:12 | 22 Февруари 2020 г.

На 19 февруари България почeтe 147 години от смъртта на най-великия българин, превърнал се в символ на свободата. Със своята безкористна саможертва в името на идеала да живеем в чиста и свята република, след 500-годишно робство, Васил Левски завинаги зае най-високото място в пантеона на българските герои.

Сам на върха, така, както е бил и сам на бесилото, в онова мразовито утро в покрайнините на София. Няма да се спирам подробно на историческия парадокс, че българинът, подписал смъртната му присъда Иванчо Хаджипенчович, след Освобождението става депутат. Но като че ли този факт издава онази нагаждаческа пристрастеност на някои псевдобългари, които се пробват да се присламчват до паметта на героя. И покрай неговия подвиг да издигнат своята нищожност на пиедестала в новото време.

Нещо подобно видяхме и на 19 февруари, когато тишината на преклонението беше раздрана от освирквания и дюдюкания. Замислете се. В София - паметникът на Апостола на свободата е прекалено малък и скромен в сравнение с неговия подвиг. Левски всъщност показа на всички, че една поробена държава може да вдигне главата си отново и гордо да погледне в бъдещето. За сметка на това в нашата столица има огромен монумент на Съветската армия. За някои чугунени глави обаче паметникът с калашниците на съветските войници и целуващите ги партизани е по-близък. Затова на 9 септември пазят дълбока тишина, когато там се поднасят венци. И подвикват и дюдюкат на паметника на Апостола на свободата.

В деня, в който всички трябва да замълчим и да се поклоним пред величието на Левски. Що за низост и долнопробна мерзост е да се дереш с политически лозунги в деня на Апостола? Румен Радев поведе именно това шествие, в което имаше хора, които опорочиха преклонението пред Левски. Както се казва -  покажи ми приятелите си, да ти кажа кой си. Един от участниците се лута вече 30 години по улиците на София с викове „Оставка” и „Да живее Тангра”.

Едно истинско оживяло жълто паве, тази карикатура на протестърските среди, призова още в началото на демонстрацията Румен Радев да обяви военно положение. В шествието набиваше крак и една гнила ябълка от правосъдната система, посочена преди години от френския посланик. Изгонена позорно, завехналата ябълка сега се опитва на крилете на протестите да се промуши отново в храма на Темида. В шествието имаше и фенове на Гошо. Ама не Гошо от Почивка, а от Видин. Групичка кресливи псевдовъзрожденци, чийто лидер носи прякора Копейкин. Както се казва, Христос беше продаден за 30 сребърника, защо тази тълпа от 300 копейки да не продадат Левски.

До тези хора ли иска да се подреди президентът? Това ли е за него народът? 500 нихилисти, които са готови да оплюят Левски с оправданието, че оплюват властта? През последния месец Румен Радев прави грешка след грешка. И всяка следваща е по-голяма от предишната. Паникьосан от изтеклите записи, президентът явно си внуши, че нападението е най-добрата защита. Колко любопитно обаче ще се получи, ако това не са единствените записи. Но това времето ще покаже.

Може би Румен Радев трябва да си припомни какво се случи с Елена Йончева. Агресивната кампания на европейските избори, площадната риторика, махленското поведение коства загубата на БСП. При това в разгара на Апартаментгейт и оставката на Цветан Цветанов. Днес Елена Йончева е бледа сянка, лутаща се в коридорите на Европарламента, просейки опрощение за искания й имунитет по обвинение в пране на пари. Другото острие, Мая Манолова катастрофира няколко месеца по-късно. Отново залагайки на агресивната кампания, сипейки обвинения в корупция, приемайки ролята на крива щанга на розово-либералната десница, клякайки пред тези, които я освиркваха преди години.

Казват, че да си удариш главата в ръба на масата се случва веднъж. Ако я удариш втори път, значи не си си научил урока. Но ако я удариш трети път, значи си или късоглед или кръгъл глупак. Оправдавайки партийните освирквания пред паметта на Апостола от жълто-червените протестъри, Румен Радев отблъсна умерените българи. За които Левски е свята икона. Чиято памет не трябва да бъде поругавана с партийна пропаганда. Преди три години два милиона българи повярваха, че Румен Радев е символ на промяната. Той обаче не научи основния си урок.

Четете още интервюта и коментари тук!

Само с агресия не става. Само с празни думи не се получава. Както е казал Апостола дела трябват, а не думи. Дали тези два милиона отново биха застанали отново зад този човек? Може би трябва да припомним, че единственият политик с по-висок рейтинг от Румен Радев беше Мая Манолова. А на нея не и стигнаха силите да победи дори в София. Затова е важно да се знае, че като подхвърчаш в небето като гарга, не можеш да летиш като орел. Гаргите обикновено грачат. Грозно и зловещо, както покрай бесилото на Левски. И с времето, техните имена се забравят.

Доц. Георги Попов: Имаме готовност за коронавируса, създали сме доста добра организация (ВИДЕО)

20:21 | 20 Февруари 2020 г.

Имаме готовност за коронавируса, създали сме доста добра организация. Това съобщи полк. доц. Георги Попов, заместник-началник на Военно медицинска академия и началник на Катедра "Инфекциозни болести" в София в предаването на Канал 3 "Денят на живо с Наделина Анева".

"Със заповед на министър Кирил Ананиев са определени болниците, в които постъпват пациентите със съмнение за коронавирус. ВМА е една от тях, под 18 години децата попадат в "Инфекциозна болница", има и резерв – "Окръжна болница" и "Александровска болница". Смятам, че имаме добра организация и не бих казал, че си го пожелавам, но сме готови да поемем такъв удар”, допълни Попов.

"Вирусът е опасен и има доста неизвестности, които крие. Като започнем от  първите случаи, които са от декември миналата година,  от тогава не е известен източника или резервоара на инфекцията. Обвиняват се пазарът, прилепите, змиите. Първият обвинен беше пазара с животни. Да те са източник на коронавирусите, но нещо е станало, за да мутира този вирус, за да се прехвърли на друг вид, какъвто е човека и да причини заболяване в него. Дали лошото гледане на животните в клетки, дали друга причина е довела до междувидовото разпространение не е ясно. Това е най-лошото за тази инфекция, че не се знае резервоара. Не знаейки кой е източника, не може да се вземат необходимите мерки, м.би. този резервоар още работи и още бълва зараза, която се разпространява сред много хора", каза още той.

"Студентите, които българското правителство евакуира от Ухан постъпиха в нашата клиника и с интерес ги разпитвах. Те каза, че градът е ограден с насипи, с големи камиони са блокирани големите магистрали, жп транспорта беше напълно блокиран, както и хората, които не могат да излизат от домовете си", разказа полк. доц .Георги Попов.

"Имахме още един постъпил човек, който не придоби такава популярност, който сам се е евакуирал от Ухан. Благодарение на умението му по-рано да предвижда събитията, които ще се случат, два дни преди да бъде затворен града, той беше успял да го напусне с кола и да се евакуира. Той също разказваше много интересни неща. Всичко обаче говори за само за едно, че градът е абсолютно затворен", съобщи той.

Четете още новини от България и света тук!

"Конспиративните теории,че коронавирусът е изпуснат от лаборатории не са подкрепени с научни факти, така че не можем да им се доверим на сто процента. На този етап приемаме, че е естествено мутирал вирус, никой няма доказателства за разработен в лаборатории или изпуснат с прилепите, интересно звучат, но не почиват на доказателствена стойност", добави Попов.

Проф. Христов: Приживе Левски е бил познат едва на малцина

18:28 | 19 Февруари 2020 г.

Иконата Левски, която всички ние познаваме днес, далеч не е била толкова добре приета и позната, колкото гласят легендите. Това сподели преподавателят в УНСС и автор на книгата „Публичният образ на Васил Левски“ проф. Ивайло Христов пред Наделина Анева в „Деня на живо“.

„Ореолът на Левски придобива по-големи размери едва след смъртта му и Освобождението. По време на дейността си едва ли е бил известен на повече от 1000 души. Той е бил просто един конспиратор. Приживе оценките за него са били малко хладни, включително и от Каравелов“, коментира професорът.

\"\"

Признателността към Левски идва дълго след Освобождението, каза проф. Ивайло Христов в "Денят на живо"

Съвременната ни представа за Васил Левски е, че неговите съмишленици по онова време са го приемали радушно, където и когато да се появи, но истината съвсем не е такава, според проф. Христов. За заможните българи той е бил анархист, докато бедните селяни рядко са притежавали смелостта да приемат мирогледите му.

Още интервюта и коментари четете тук

„Въпросът за предателството се преекспонира. Това е като една мозайка. Ако я подредим по един начин, ще докажем, че поп Кръстьо е предател, а, ако я подредим по друг начин, ще докажем, че не е. Аз предпочитам да говоря повече за залавяне, отколкото за предателство. То идва повече в следствие на грешки, включително такива на самия Левски“, казва още гостът по повод трагичния край на Апостола на свободата.

Тезата за предателството на поп Кръстьо има своите привърженици и противници, като всяка една от страните има своите аргументи към хипотезата.

Признателността към Левски идва дълго след Освобождението, тъй като „битката за постове и кресла, свързани с пари, започва да обзема българското общество“, каза още преподавателят.

Цялото интервю може да изгледате във видеото.

Стойчо Стойчев: Радев е изнервен защото прокуратурата разполага с доста по-сериозни аргументи срещу него (ВИДЕО)

20:31 | 18 Февруари 2020 г.
"Президентът прие с голяма неохота протегнатата ръка на Борисов, а премиерът показа своята добронамереност. При президента наблюдаваме свръхизнервеност, която е непропорционално голяма спрямо случилото се, ако това е истинската причина, се преиграва". Това каза в предаването Патарински LIVE политологът доц. Стойчо Стойчев.
 
"Причината е, че има по-голям проблем, за който не знаем. Според мен прокуратурата разполага с доста по-сериозни аргументи за свалянето му от длъжност. Сблъсъкът на Радев не е толкова с Борисов, а с Иван Гешев. Има хора, които искат да виждат критика на управлението, но потентна, такива като на Гешев, докато тези на Радев остават в полето на полемиката", добави той.
 
 
Радев никога не е имал доверие на това мнозинство в Правителството, че да го оттегля. Премиерът не е имал роля в цялата постановка със записите. Политиката е игра, в която, ако не нападаш, те нападат. Поведението на Бойко Борисов трябва и да се поощрява. Късният Борисов е човекът, който търси мостове, опитва да намери компромиси, отколкото позиции.  Гешев гони стила на Борисов като главен секретар – бори се с престъпността", каза още Стойчев. 
 

Ани Пиринска: В БСП морално помирение може да има след оставка (ВИДЕО)

17:57 | 18 Февруари 2020 г.
"Гордея се с баба ми и дядо ми. С делата си те говорят достатъчно за себе си. Много хора се упражняват на гърба на миналото. Малко бяха извадени нещата от контекста, не е новина, че съм поискала оставката на Нинова". Това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Ани Пиринска, член на националния съвет на БСП, дъщеря на Георги Пирински и внучка на ген. Илия Кашев.
 
"Причината да подкрепя обръщението на Петър Мутафчиев, Янаки Стоилов и Костадин Паскалев е загрижеността и тревогата за състоянието на партията в момента –поставено е под съмнение оставането на социалистическия характер. Не се наблегна на проблемите и на тежките корпоративни зависимости в управлението на партията и страната, а се говореше само за обединение. Не можем да се обединим на морална основа преди да се поеме лична отговорност за управлението на партията през последните 4 години, тогава можем да говорим за бъдещето", сподели Ани Пиринска.
 
 
"Не считам, че Нинова и другите от ръководството мисля, че носят отговорност или смятат, че ситуацията в партията е толкова. Не виждам в тях разбиране и усещане, че има проблем, по-скоро казват „каквото било-било, да продължим напред. Дължат оставка като морален акт, да признаят, че са сгрешили. Но ако казваш, че тези 4 години са пълен успех и има само вътрешна опозиция… Партията е вътрешно разбита, структурите са разбити, парламентарната група е разцепена", коментира Пиринска. 
 
"Не съм 100 % сигурна за референдума за Еврозоната, имаме решение на Конгреса, на което сме се обявили за такова влизане, както и в Шенген. Ревизиране на тези решения и политики би означавало неразбиране, създава се напрежение, тогава минаваме на задна и мислим още, това е несериозно. Има и други другари, които имат несъгласие с точки от обръщението. Ще подкрепя всеки текст, който изразява загриженост на партията БСП.  Отсъства консолидирана вътрешна опозиция, има хора с различно мнение по различни въпроси, обединява ни опасението, че БСП се превръща в партия, която не би трябвало да бъде" допълни тя.
 
"Трябва да се приеме Етичен кодекс на партията. В него ще има членове и изисквания, които част от ръководството в момента няма да могат да покрият. Той ще зададе рамка за несъвместимост на партийна длъжност с личен бизнес. Само убедени демократични социалисти могат да направят реформа", каза още Пиринска.
 
"Биографията на Нинова оставя съмнения за нейната принадлежност към социалистическата идея. Когато не обясниш какво разбираш под демократичен социализъм със спорни определения. „Не” на неолибералния капитализъм. Представя ни се като безалтернативен, не убива човек докрай, но го държи до момента преди да припадне. Създава усещане в обществото, че живее добре. Създава чувството, че си неудачник, неуспял, че ти си виновен, не системата. Социалната държава е скъпа. Хората плащат високи данъци, но получават големи социални придобивки", обясни Ани Пиринска.
 

Никола Филчев

Разбойническата приватизация остави без бъдеще много поколения българи

13:17 | 18 Февруари 2020 г.
Професор Филчев, какво си помислихте, като чухте, че главният прокурор Иван Гешев погва с четвърт век закъснение виновниците за това, което хората наричат "големия грабеж на държавата?
 
Свидетели сме на нещо, което не е ставало от 30 години. За пръв път по време на мъчителния преход има истинско, а не мнимо, взаимодействие между прокуратурата и правителството в борбата срещу престъпността. Очевидно и главният прокурор Гешев, и премиерът Борисов са разбрали, че положението на българите е твърде тежко и е крайно време решително да защитят гражданите от престъпни посегателства.
 
Какво разбирате под "Твърде тежко положение"?
 
Първо, разбойническата приватизация доведе до силна класова диференциация, до дълбоко разделение на обществото на бедни и богати. Обществото стана несправедливо и дори уродливо. Общество, в което обикновеният човек няма бъдеще. В което бедният, малкият човек е на ръба на оцеляването. На второ място, всекидневната битова престъпност залива страната и нанася допълнителни вреди на хората, които едва изкарват насъщния си хляб. Всичко това подтиква управляващите да действат решително за да възстановят, доколкото е възможно, справедливостта в обществото и да избавят хората от битовата престъпност. Прокуратурата и органите на изпълнителната власт – МФ, МВР, ДАНС и другите специални служби – действат активно, енергично в цялата страна. Не жалят усилията си, за да направят по-добър живота на българските граждани. Затова трябва да ги подкрепим и да отдадем заслуженото уважение към труда им. Но също и да ги предупредим, че борбата за законност трябва да се води със законни средства.
 
Защо ми се струва, че това е много важно предупреждение?
 
Нашето общество е изправено пред вечната дилема коя от двете ценности да предпочете – контрола върху престъпността или правата на гражданите. Проблемът е да се намери балансът между защитата на обществото от престъпността и защитата на индивидуалните права на гражданите от посегателствата на самата държава. Днес повечето европейски държави, Америка, Русия и Китай предприемат решителни мерки срещу организираната престъпност, тероризма и корупцията. Но тези мерки не бива да нарушават основните права на човека. Все пак нашият идеал не е държавата на Джордж Оруел от 1984.
 
Да се върнем при проверката на приватизацията. Не е ли прекалено закъсняла?
 
В момента обществото изпитва потребност да се потърси отговорност от виновните за бандитската приватизация. Това донякъде ще възстанови справедливостта и ще върне вярата на хората в държавата. Очевидно управляващите имат политическа воля за тази историческа стъпка. Партия "Атака" също постави въпроса. От тази гледна точка ситуацията е уникална. Най-сетне има шанс българите да видят справедливост. Главният прокурор разпореди да се проверят не само приватизационните сделки, но и изпълнението на задълженията по тези сделки, както и последващия контрол върху приватизацията, който извършват компетентните държавни органи. Ще има трудности от организационен характер. Нужни са много експерти – юристи, финансисти, икономисти, оперативни работници. Нужно е да се разработи обща методика за всички проверяващи органи. Но основната и трудно преодолима пречка е юридическа. За повечето случаи давността за наказателно преследване е изтекла.
 
Тогава?
 
Нужно е да се удължи тази давност. Това означава да се създаде един по-тежък закон и след това да се придаде обратна сила на този по-тежък, по-неблагоприятен за дееца закон. А това е забранено от основен принцип на наказателното право, установен в чл.2, ал.2 от НК: По-тежкият, по-неблагоприятен за дееца закон няма обратно действие. Решението трябва да се търси по-високо конституционно равнище. Нужно е да се промени Конституцията. Съгласно чл. 5, ал. 3 никой не може да бъде осъден за действие или бездействие, което не е било обявено от закона за престъпление към момента на извършването му. Този конституционен принцип претворява разпоредбите на чл. 15 от Международния пакт за гражданските и политическите права и на чл. 7 от Европейската конвенция за правата на човека, които предвиждат освен това, че не може да се налага по-тежко наказание от наказанието, което е било предвидено в момента на извършване на престъплението. С други думи, по-тежкият закон за дееца няма обратно действие.
 
Доколкото разбирам, давността е непреодолима пречка? И никой крадлив приватизатор не може да бъде наказан, че е откраднал предприятие десетки години преди да му побелее брадата?
 
Проблемът е да се увеличи давността за дадено престъпление, след като тя вече е изтекла и след това да се придаде обратна сила на тази по-тежка за дееца норма. Това трудно ще се приеме. Принципът на правна сигурност забранява да се влошава положението на гражданите с обратна сила. Но се допускат изключения от този принцип, когато "целта, която трябва да бъде постигната, изисква това" и ако "бъдат отчетени оправданите правни очаквания на засегнатите страни"– това е съгласно акта на Европейската комисия и решения на Съда на ЕС. А дали ще се приеме такова изключение, ще реши Народното събрание. Имат думата партиите и техните народни представители.
 
Лесно е да се каже.
 
Това е подходяща задача за Съвета по законодателство, ръководен от проф. Герджиков. Там са събрани най-добрите юристи, елитът на българската правна мисъл. Те често се оплакват, че нямат работа. Ето сега е моментът да намерят подходяща юридическа формула, която да обслужи справедливостта. Цялото общество жадува справедливост. Всички искат да се потърси отговорност от виновните за разбойническата приватизация. Нашите брилянтни юристи следва да бъдат на висотата на обществените очаквания. Нека престанат да се замерят с юридически постулати и да отговорят на обществените нужди. Може да го направят и без пари. По изключение. На ползу роду. Между другото, в нашата недавна история има подобен правен казус.
 
Какъв?
 
През 1990 г. законодателят удължи 20-годишната давност "за убийство на две или повече лица" на 35 г. Целта беше да се създаде възможност за търсене на наказателна отговорност от убийците в лагерите в Белене и Ловеч, тъй като давността е изтекла. Този акт на НС породи големи спорове и съпротива. Въпросът беше може ли с обратна сила да се възстанови изтеклата давност за политическите убийства. Тогавашният главен прокурор Мартин Гунев не внесе обвинителен акт за тези престъпления, а поиска тълкуване от Върховния съд. Пленумът на Върховния съд по мой доклад, като съдия там, отхвърли това искане през 1991 г. Главният прокурор Гунев си подаде оставката. Следващият главен прокурор Татарчев внесе обвинителен акт срещу убийците от лагерите, но това срещна съпротива във Военната колегия на Върховния съд.
 
Голяма част от държавното имущество беше приватизирана по времето, когато вие бяхте главен прокурор, нали помните?
 
Приватизацията е процес, при който държавното имущество стана частно. Нашето национално богатство премина в ръцете на малка група хора. По същество приватизацията е социална революция, защото основното съдържание на всяка революция е смяната на собствеността. Да се провери приватизацията, означавало според някои, да се провери самата революция, т.е. смяната на обществено-икономическия строй. Въпросът "законна ли е приватизацията" звучал като въпроса "Законна ли е революцията". Но революциите не се раждат от Конституцията, а въпреки нея. В случая не става дума да се реши, дали приватизацията противоречи на тогава действащата Конституция от 1971 г. Не се подлага на проверка решението да се извърши приватизация, макар че и това би могло да се обсъди. Задачата се по-скромна: да се провери, дали след като вече е решено, приватизацията е извършена съгласно законовите правила или се е изразила в разбойническо разграбване на държавното имущество.
 
Tози въпрос не е ли вече риторичен?
 
Факт е, че преходът у нас доведе до опустошаване на страната – както на икономиката, така и на духовната сфера. Пагубни са промените в здравеопазването, образованието, социалното дело и демографията. Една трета от българите избягаха в чужбина. Преходът беше съпроводен и с небивал упадък на обществения морал и изобщо на духовността. Гражданите масово нарушаваха закона, а корупцията взе застрашителни размери. Организираната престъпност отбелаза буен ръст. Приватизацията у нас протече на два етапа. Първо беше приватизацията на финансовия капитал чрез източване на банките при управлението на Беров и Виденов (1993-1996). При това стотина физически лица присвоиха около 7 милиарда германски марки. Това подготви втория етап – приватизацията на материалните активи на държавата на стойност 30 милиарда долара, за които държавата получи обратно 3 милиарда. Тази приватизация бе извършена основно при управлението на Костов (1997 – 2001) и продължи при управлението на Кобурга (2001 – 2005).
 
Звучи познато.
 
И е вярно. Българската приватизация беше извършена при липсата на ясни правила, а често и против правилата. Държавните обекти се разпродадоха на смешни цени, за жълти стотинки. Приватизацията се превърна в безконтролно, разбойническо разграбване на държавната собственост. Най-големият металургичен комбинат на Балканите "Кремиковци" беше продаден за $1, а действителната му стойност е $1 милиард. Националната авиокомпания "Балкан" беше продадена за $150 000, а действителната й цена е над $100 милиона. БТК беше продадена на офшорна фирма за около 200 милиона евро, а действителната й стойност е към 1,5 – 2 милиарда евро. По същия начин бяха продадени още над 1 100 обекти: металургични, машиностроителни, химически, оръжейни заводи, нефтопреработвателни комбинати, eлектрически централи, пристанища, летища, туристически комплекси и други активи. Разбойническата приватизация на държавното имущество остави поколения българи без бъдеще и без надежди. България се превърна в най-бедната, най-болната и най-необразованата страна в Европа. Затова днес няма пари за заплати, пенсии,здравеопазване, образование и т.н.
 
Какво направи прокуратурата по ваше време, за да потърси отговорност за тази "разбойническа" приватизация?
 
Костов и подчинената му администрация по всякакъв начин пречеха на усилията на прокуратурата да търси отговорност за разграбването на държавата. Това е естествена реакция. Няма премиерът Костов сам да се предаде и да влезе в затвора! Като стана премиер Костов веднага промени ГПК и отне правото на прокуратурата да иска от съда разваляне на незаконните приватизационни сделки, които увреждат държавния интерес. Така държавата остана без защита пред разбойническите набези на костовистите. Още като почнах работа, влязох в конфликт с премиера Костов и му казах в очите: "Прокуратурата служи на държавата, а не на крадливите ти съпартийци!". Тогава той се опита да ликвидира прокуратурата. Заяви ми, че ако продължаваме да се занимаваме с приватизацията, ще превърне прокуратурата в агенция към Министерския съвет, в подчинен нему административен орган. И не само го каза, а и предприе стъпки, за да осъществи намеренията си. Какво аз му отговорих, не е за казване. Затова се принудих да поискам тълкуване от Конституционния съд на разпоредбата на чл. 158, т.3 по въпроса кой е компетентен да извърши "промени във формата на държавно управление" – обикновено или Велико народно събрание. Конституционният съд възприе моето становище, че установените от Конституцията органи на държавна власт (законодателна, изпълнителна и съдебна власт) и връзките, взаимоотношенията между тях може да се променят само от Велико народно събрание.
 
Нима срещу крадливите приватизатори още по ваше време нищо не можеше да се направи?
 
Въпреки съпротивата на правителството на Костов и липсата на правомощия, прокуратурата тогава даде на съд хиляди приватизатори Само през 2002 г. образува 1577 дела за престъпления по служба, свързани с приватизацията. Когато постъпих в прокуратурата заварих неприключени 74 дела за източването на банките, по които Националната следствена служба беше работила 4-5 г. Делата бяха с голям обем – от 50 до 200 тома. За 1 г. приключихме разследването и внесохме обвинителни актове в съда срещу виновните длъжностни лица от банките (изпълнителни директори и други) за раздаване на необезпечени кредити, финансови престъпления, измами и престъпления по служба, длъжностно присвояване. Редица съдии (вероятно добре мотивирани от обвиняемите банкери) връщаха делата многократно на прокуратурата уж за допълнително разследване. При управлението на Кобурга народните представители – също добре мотивирани от обвиняемите банкери отмениха разпоредбата на чл.220, ал. 3 НК. Така престъплението "отпускане на кредит без надлежно обезпечение" беше декриминализирано и отпадна наказателната отговорност за раздаването на необезпечени кредити. Усилията на прокуратурата се оказаха удар във въздуха, поради саботирането от страна на корумпирани съдии и корумпирани политици – депутати.
 
Звучи отчайващо.
 
Един "дребен" случай е показателен за обстановката, в която работеше тогава прокуратурата. В рамките на предварителна проверка на приватизацията на предприятието "Каолин" прокуратурата призова на разпит народния представител от Разград Никола Николов, шеф на кръга "Агнешките главички". Тогава Костов наддаде силен вой. Той беше "началникът на България" – премиер и лидер на управляващата партия СДС и контролираше парламента, олигарсите и медиите. Той не можеше да допусне такова своеволие на прокуратурата. Свика екстрено съвещание на политическото ръководство на СДС и то излезе с декларация, която Костов прочете по телевизията: "Ръководството на СДС подкрепя нашата приватизация и застава зад всеки един от нашите приватизатори, в това число и Николов. Прокуратурата да завърши час по-скоро своята "голяма" проверка, защото в противен случай тя се нарежда до нашия политически противник БСП". Тогава никоя медия не реагира, че премиерът Костов грубо нарушава разделението на властите и накърнява независимостта на съдебната власт. Приеха го за нормално Костов "да дръпне ушите" на главния прокурор.
 
По-важно е, професор Филчев, какво става днес?
 
Днес, при управлението на премиера Борисов, прокуратурата постоянно вика на разпити представители на управляващата партия, повдига им обвинения и ги предава на съд. Някои са дори осъдени. Но Борисов не заплашва съда и прокуратурата, не се заканва, че ще измени конституцията и законите, за да им отнеме правомощията, или че ще извади прокуратурата от съдебната власт. Премиерът Борисов не използва специалните служби, за да подслушва и следи главния прокурор, каквато беше практиката при Костов по мое време. Бившите служители на специалните служби не получават мръсни поръчки – да подслушват и следят главния прокурор, каквато беше практиката, когато шеф на НСС бе гномът Атанасов. А след това същите тези "бивши" ги разработваха за това, че изпълняваха възложената им дейност. С цел да ги държат "за гушата" в положение на зависимост и да не говорят много. Днес няма разработки "Гризачи" и "Хамстери" срещу подслушвачите от НСС, както тогава. Защото днес ги няма Иван Костов и Атанас Атанасов в управлението….Впрочем, още преди двайсетина години – когато беше главен секретар на МВР, генерал Борисов се отнасяше с респект към решенията на съда и прокуратурата и спазваше стриктно закона. Това го твърдя като главен прокурор, който в продължение на 4 г. работеше всекидневно с главния секретар на МВР Борисов.
 
Източник: в-к "Труд"
 

Лайфстайл

гледай на живо

22.02.2020
 • в момента
  Икономика и бизнес
 • 14:45
  Телемаркет
 • 15:00
  Новини
 • 15:15
  "Патарински LIVE" - избрано