Интервюта и коментари

Томислав Дончев: Обединението между ДБ и БСП на изборите беше липса на кауза (ВИДЕО)

19:05 | 16 Ноември 2019 г.

"Мая Манолова не представлява заплаха за ГЕРБ, тъй като една гражданска инициатива не може да бъде заплаха за политическа партия. Пожелавам успех на всеки, който иска да се впусне в полето на гражданските инициативи". Това каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" на Канал 3 вицепремиерът Томислав Дончев.

"Колкото повече идеи, колкото повече лидери на гражданско мнение, толкова по-добре. Пожелавам успех и на всеки, който иска да стартира политически проект, това е добре за демокрацията. Това означава повече конкуренция, повече идеи, повече шансове гражданите да избират, допълни той.

Дончев коментира и колаборацията между "Демократична България" и БСП  по време на Местни избори 2019

"Подобни тактически съюзи, не почиват на ценностно сходство. Това е като да направиш сглобка, чиито детайли не съвпадат. Най-лошото в цялата работа е, че това е обединение против, а това не е кауза, по-скоро е липса на такава.

Още интервюта ще намерите тук

"Задачата на местните избори беше хората да си изберат най-добрите кметове и общински съветници. Благодаря на хората, че голяма част от техните избраници са представители на нашия отбор. Всички останали термини са излишно емоционални", каза вицепремиерът.

Четете още новини от България и света тук!

"Анализ след изборите тече. Има отстъпление в няколко областни града, от друга страна пък имаме спечелени други, където преди това не сме имали позиции. Изводите са следните: Или на определени места съответния ръководен екип е свършил по-малко, отколкото хората са очаквали, или пък имаме и други случаи, при които свършеното е много и е очевидно, инвестирано е много, променен е обликът на града. Като пример мога да дам Плевен, Банско, Благоевград, но няма подкрепа. Това означава или поведение, което е несъвместимо с очакванията на хората или тежко комуникационни и политически дефицити. Политиката е особен занаят, там можеш да вършиш куп полезни и прагматични неща и въпреки всичко да не печелиш подкрепа", каза Томислав Дончев. 

Цялото интервю на вицепремиера Томислав Дончев в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

Атанас Зафиров: Нинова не трябва да подава оставка, в писмото от членове на БСП има анализ, а не критики (ВИДЕО)

18:35 | 16 Ноември 2019 г.
Корнелия Нинова не трябва да подава оставка. В писмото от членове на БСП има анализ, а не критики. В медиите се разпространи, че има 50 подписа, аз получих само 11. Не знам къде е истината. Това заяви в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 Атанас Зафиров от БСП.
 
“Резултатите от изборите са добри, но не достатъчно задоволителни. Завърнахме се в местната власт, след голямата загуба от 2015 г. Какви резултати да очакваме след изборите от преди 4 години”, каза още той.
 
 
“Върнехме се в местната власт в 15 общини. БСП не отстъпи от идеологиите си", каза още той.
 
 
"Радев може да сигнализира Конституционния съд за избора на Гешев. Но тогава казусът ще тръгне в друга посока. За нас няма състезание само с един кандидат”, уточни Атанас Зафиров.
 
Какво каза още Атанас Зафиров в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3 - във видеото:

Румен Петков: Пошло, грозно и непочтено е хора като Христо Иванов да протестират срещу избора на прокурор (ВИДЕО)

18:30 | 16 Ноември 2019 г.
Забравяме, че те, които заложиха този проблем, някак си искат да оглавят един протест, без много ясно да артикулират защго точно протестират. Те протестират срещу един кандидат, срещу това, че министърът на правосъдието не предложил вариант. Но когато ти си предпоставил капсулирането на съдебната, на прокурорската квота, днес точно хора като Христо Иванов и останалите да протестират срещу това, е пошло, грозно и изключитено непочтено. Съжалявам, че там има честни хора, но те допускат да бъдат яхнати по един циничен начин, на който са способни гореспоменатите. Така лидерът на АБВ Румен Петков обобщи в "Офанзива с Любо Огнянов" действията на протестърите срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор. 
 
"Когато от АБВ предлагахме ВСС да се председателства на ротационен принцип, това бе отхвърлено от същите тези, които протестират сега. Защо трябваше да капсулираме прокурорската квота, защо да изолираме съдийската квота? Нека да не забравяме какво сме си причинили сами, какво са ни причинили тези хора, и когато следващия път се изправим пред избор, не да тичаме към микрофона, защото някой от тях сякаш ги държи живи това, че мразят прокурора", продължи Румен Петков.
 
По думите му е "много е лошо, когато в политиката се правят обратни завои, какъвто е случаят с т. нар. протестъри". "Те правят обратен завой със завидна лекота, на който биха завидели и Лауда, и Шумахер", 
 
Румен Петков изрази изненада, че президентът Румен Радев е рецидивирал отношението си към съдебната власт като не подписа указа за избора на Иван Гешев. "Той върна и избора на председателя на ВАС Георги Чолаков, и от това съдебната власт губи престижа си", смята Румен Петков.
 
"Аз неслучайно говорих за това изключително непочтено поведение, очевидно че има натрупано недоверие към съдебната система, и ако живееш обществено и политически само с омраза към системата, това е и грабеж на обществено недоволство. За съжаление сме много последователни в забравянето - говорим за преди 3 г., не за византийското, не за турското робство - и когато даваме подкрепата си за този хора, големият шамар го бием на себе си. Защото виждаме техните доволни физиономии по екраните", припомни Румен Петков.
 
Той призна, че за пръв път в живота си на балотажа на Местни избори 2019 в столичния район "Стрелбище" е гласувал "против" - срещу кандидата на ГЕРБ, за конкурента му от ДБ. "Колкото и пъти да ми го повтаряте, вярвайте ми, че го преживявам всеки миг. Казвам го със съжаление към себе си - това бе първият и се надявам да бъде последният път в живота ми, в който съм  гласувал "против". Аз съм позитивен човек, винаги съм предпочитал каузата "за", но в случая на балотажа в "Стрелбище" този път гласувах против - срещу ГЕРБ. Казвам го със съжаление, но считам, че за съжаление, обстановката в странате е толкова отровена, че не сме малко хората, които гласуваха не "за", а "против". Казвам го честно и наистина със самосъжаление", откровен бе Румен Петков.
 
"Преживявам го, вярвайте ми - като гледам с какъв ентусиазъм се гаврите с мен, и като знам, че съм си го заслужил, представете си как съм се чувствал! Аз съм политически отговорен човек, направих го, и няма да си го простя за себе си. Но този тип политическо поведение отблъсва почтените хора и от политиката, и от изборния процес.
 
И това показва недоброто състоянието на левицата и още тази седмица ще предложим на фондация "Фридрих Еберт" за започване на сериозни дискусии за развитието на лявото. Бъдещето е на консолидацията на левицата, тогава обществото ще даде на ГЕРБ това, което ГЕРБ заслужава да получи", каза лидерът на АБВ.
 
 
За неделния пленум на БСП, на който се предлага да се обсъжда оставката на лидера Корнелия Нинова бившият член на социалистическата партия каза: "Аз не съм в БСП по причини и от такъв характер, защото БСП си позволи да излъже обществото за много сериозни теми през годините и там пряк водещ бе точно Сергей СТанишев. Утрешният пленум си е на БСП и не съм аз този, който да им давам съвети, не е прилично. 
 
Но си мисля, че сега точно да се търсят оставки в БСП няма да е полезно за самата партия. Знае се, че съм от критиците на Нинова и го казвам съвършено ясно - ако БСП влезе в този дебат, ще изтърве престъпленията, които се вършат в Министерство на отбраната с ремонтите на самолети, в Министерство на енергетиката, и това ще е контрапродуктивно", изброи Румен Петков.
 
Цялото интервю на Румен Петков в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:
 

Зинаида Златанова: Благодарение на усилията на прокуратурата, ЕК предложи отпадането на мониторинга (ВИДЕО)

17:45 | 16 Ноември 2019 г.
"Прокуратурата си избра своя главен прокурор и трябва да има самочувствие, защото благодарение на техните усилия ЕК предложи отпадането на мониторинга". Сотир Цацарор е един отличен юрист, един отличен съдия и това и най-големите му критици не го отричат." Това заяви бившият правосъден министър Зинаида Златанова в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.
 
Златанова коментира и процедурата за избор на главен прокурор.
 
"Не ми направи добро впечатление тонът, с който си говореха членовете на ВСС. Не си даваха сметка, че хората ги гледат и са на тези позиции, за да дават пример". 
 
“Нека и двете страни в спора за Гешев да се успокоят. Няма как обществото да не се занимава с избора на нов главен прокурор. Но от друга страна, не може да обръщаме отношението към Прокуратурата в цялостна идеология, върху която стъпват няколко партии”, каза още тя.
 
“Президентът има право да предлагат промени в Конституцията. Съдебната реформа не е професионален, а обществен и политически въпрос”, допълни Златанова.
 
 
“По-добре да няма промени в съдебната система. Не очаквам да се задълбочи кризата с указа на президента”, коментира бившият правосъден министър.
 
“Когато няма назначен нов главен прокурор, функциите се продължават от предишния”, разкри Златанова.
 
"Аз не очаквам да се задълбочи кризата, разбира се, не съм говорител на президента и не бих посмяла да предполагам нещо от негово име. Не смятам, че тази криза ще бъде задълбочавана, защото е редно да има действащ главен прокурор, той има с какво да се занимава - в България работа за него има", изтъкна бившият министър на правосъдието.
 
 
"По мое лично убеждение г-жа Павлина Панова щеше да е по-добър председател на ВКС. Но ВСС избра Лозан Панов. Същите хора, които преди това изразяваха лошо мнение за него, сега много го харесват. Ние не знаем дали след няколко месеца и г-н Гешев няма да стане техният нов любимец, когото те да хвалят. 
 
Не може предварително да говорим дали даден колега ще бъде добър, преди да сме видели работата му", допълни Зинаида Златанова. 
 
Целият разговор на Любо Огнянов със Зинаида Златанова в "Офанзива" - във видеото:

Ваня Григорова от КТ Подкрепа: Само в София има 400 кухи фирми за източване на болнични от НОИ (ВИДЕО)

17:29 | 16 Ноември 2019 г.
Как някой нормален човек би могъл да си помисли въобще, че орязването на правата на всички ще спре злоупотребите на някого. Когато някой иска да вземе болнични, без да е болен, ще си вземе 10-15 дни, но това няма да го спре да си го вземе, защото ще вземе повече, отколкото ще загуби. Но успоредно с това ще накажем абсолютно всички болни български работници и служители, които ще бъдат лишавани от средства, когато най-много се нуждаят - за лекарства, за изследвания, голяма част от които не се покриват от НЗОК. Така икономическият съветник на КТ Подкрепа Ваня Григорова коментира в "Офанзива с Любо Огнянов" предложението на управляващата коалиция първият ден от болничните да е за сметка на болните.
 
"Ние не правим статистика, официалната и единствена е на НОИ - по спомен от 2011 г. болничните са били 8 милиона на година, към 2016-17-18 вече скачат с 10 милиона отгоре, към 18 милиона. Има доказателства - само в София са установени 400 кухи фирми, създадени само да точат болнични през НОИ", посочи Ваня Григорова.
 
"Не можем да пренебрегнем, че едни 400 фирми са създадени само за това всеки ден да точат болнични от фонда, без реално да има работници, които се нуждаят от това. И заради това, че държавата не е провела контрол, да наказваме работниците. Еднодневните болнични не бих го нарекла източване, нека да кажем, че не е редно", изтъкна икономистката.
 
Тя припомни, че според европейската статистика "българският работник е на пето място в ЕС по интензивност на работата, по положени брой часове". "Когато българите сред всички 28 държави са на пето място по интензивност на работата, не можем да кажем, че българският работник не работи - това е по брой изработени дни, по извънреден труд. По заплащане сме на последно място", направи сравнението Ваня Григорова. Според нея има възможност минималната работна заплата у нас да стане 1000 лева, като средствата ще дойдат от печалбите на фирмите и от сивата икономика.
 
 
По думите й КТ Подкрепа и КНСБ имат готовност за национален протест заради предложението за болничните, но преди това очакват дали премиерът Бойко Борисов ще приеме лидерите на синдикатите. "Ако си спомняте в четвъртък по обед излезе невероятното хрумване на коалиционния съвет, 4 часа по-късно председателите на двата национално представени синдиката дадоха брифинг и призоваха за среща с Бойко Борисов дали е нужна тази крачка и до какво ще доведе.
 
Ние сме в разговори с нашите структури, за да видим кога ще сме готови за протест. Говорим за национален протест, не за стачка. Чакаме да видим дали Бойко Борисов ще се види с нашите председатели, той е поел отговорността да ръководи тази държава", каза Ваня Григорова.
 
Целият разговор с Ваня Григорова в "Офанзива с Любо Огнянов" - във видеото:

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Любо Огнянов: Главният прокурор - черен или бял? Важно е да лови мишки (ВИДЕО)

14:04 | 16 Ноември 2019 г.

"Не е важно какъв цвят е котката – черен или бял. Важното е да лови мишки”. С тези думи през далечната вече 1962 година Дън Сяо Пин отговаря на критиките от хардлайнерите в китайската комунистическа партия, че провежда капиталистически реформи. По време на културната революция обаче един най-значимите китайски държавници губи всички постове. Зад този благовиден термин „културна революция” се крият погроми извършени от фанатизираните китайски комунисти, които виждат в реформите заплаха за пролетариата.

Тази седмица Висшият съдебен съвет избра за втори път Иван Гешев за главен прокурор след като президентът Румен Радев отказа да подпише указа за неговото назначаване. Така при изискуеми минимум 17 гласа, Иван Гешев получи подкрепата на 20 от членовете на ВСС. В това число и половината от съдиите в съдийската квота. Сега Румен Радев няма право да откаже да подпише указа за назначаването му. Още от лятото държавният глава прояви изненадваща активност, стартирайки консултации без на практика да има съществени правомощия в процедурата. Без да има възможност да номинира кандидат за главен прокурор.

Въпреки това представителите на съдебната и изпълнителната власт откликнаха на неговата инициатива. Според мен, за да ограничат възможността от институционална криза. През целия този период политически партии, заедно със своя обръч от НПО-та, бомбардираха българските и европейските институции с искания за всевъзможни намеси в избора. Процедура, изработена и обявена за „исторически компромис” от същите тези лидери на Демократична България. Кой знае защо преди три години, тогавашният министър Христо Иванов видя като панацея разделянето на ВСС на прокурорска и съдийска колегия. А целта – съдийската колегия да кадрува в съда, а прокурорската – в прокуратурата и следствието. Големите, важните избори за тримата големи, обаче, се решават от пленума на ВСС с участието и на съдии и на прокурори.

Четете още новини от България и света!

Когато обаче прокурорската колегия се обедини около фигурата на Иван Гешев, юристите от „Да, България” най-накрая прозряха що за глупост са предлагали и защитавали. Че и се радваха, поздравявайки се с финия шекспиров израз „Копеле, не вярвам, че стигнахме дотук”. Е, стигнаха дотам, да клечат под прозорците на Румен Радев и да просят от него да върне указа за назначаването на Гешев. И шизофренно да искат държавният глава да стартира процедура за реформа във ВСС. Същата тази реформа, която те измислиха и гласуваха. Направо ми идва да кажа – „Копелета, не вярвам, че стигнахте дотук”. Иван Гешев беше избран за главен прокурор. И сега големият въпрос е за кого какво е важно. За протестиращите от „Да, България” и обръча от НПО-та е важно дали той е черен или бял. За останалите дали лови мишки. През следващите 7 години, Иван Гешев трябва да бъде на висотата на очакванията към него. И спрямо институцията, която оглавява. В България има дефицит за чувство на справедливост. Тук е мястото на прокуратурата да докаже, че няма недосегаеми от закона хора, които си мислят, че могат да си купят свободата. Трябва да се работи усилено не само срещу олигарсите, но и срещу бандитите, които правят живота черен на обикновените хора. За тях не е важно дали Иван Гешев има остър език или е завършил Симеоново, или изпитва недоверие към грантово зависими юристи със склонност да раздават съдебни индулгениции на убийци или на партийни другари. Сега е важно колко и какви мишки ще лови прокуратурата.

Дали обвинителните актове, дали събраните доказателства, ще бъдат годни за осъдителни присъди. Дали корупцията ще бъде преследвана с промени, които да стимулират добросъвестното поведение на сътрудничещи на разследването за корупционни престъпления. Защото е важно да се покаже, че има справедливост и възмездие. За престъпленията, грабежите и незаконното обогатяване. Важно е да не се копаят окопи в съдебната власт, защото от тази война в храма на Темида жертвите са потърпевшите от бандитите. И още нещо – дошло е време да скъсаме с либералната демокрация. Не ме разбирайте погрешно – не призовавам за някакъв изкривен тоталитаризъм. Но при демокрацията управлява мнозинството.

А решенията приети от мнозинството, се изпълняват от всички. Либералната демокрация изкриви политическата система. Тя постави в центъра кресливи политически малцинства, които налагат волята си на мнозинството. Една розова културна революция на малцинства, които убедени в своята непогрешимост изискват мнозинството да изпълнява тяхната воля и техните претенции. Това време трябва окончателно да свърши. На ход сега е президентът. Нека да видим дали за него е важно да се ловят мишки или ще се поддаде на културната революция на либералните обръчи от НПО-та и политически малцинства. 

Лайфстайл

гледай на живо

17.11.2019
 • в момента
  "Скелетът на демокрацията" (2 част) – док. филм на Канал 3
 • 08:00
  Пулс
 • 08:30
  Социална мрежа
 • 09:00
  "Холивуд" с Ивелина Кунчева