Интервюта и коментари

Александър Иванов: Правителството ще получи подкрепата си в сряда и това го искат всички, които имат желание да се реши проблема в Перник

17:47 | 24 Януари 2020 г.

Подредбата на силите се видя по време на дебатите за четвъртия вот на недоверие на  кабинета „Борисов 3“, който се проведе днес. Смятам, че правителството трудно ще падне, но въобще по време на тези дебати преобладаваше съдържанието, съществения фокус на проблема, а за него всички имат вина. Това съобщи в предаването „Денят на живо с Наделина Анева“, Стефан Бурджев от БСП.

Правителството на ГЕРБ и Обединени патриоти ще получи подкрепата си в сряда и това го искат всички, които имат желание да се реши проблема в Перник. Днес се случи един качествен дебат. За водната криза в Перник , най-неотговорното, което можем да направим е правителството да не получи подкрепа, каза от своя страна Александър Иванов от ГЕРБ. Проблемите са натрупани назад във времето и цялостната политика в сектора беше обсъдена коректно, отговорът е едно обединение , търсейки консенсус между всички.

Четете още новини от България и света тук!

Проблемите във водния сектор са много, както и средствата, които са необходими за справяне с кризата. Ескалацията на тази криза можеше да бъде предотвратена ако го нямаше това късогледство и нещата бяха задействани още на местно ниво. Загуби се доста време в едни излишни препратки, че имало конспирация на БСП с цел свалянето на правителството. В крайна сметка отговорността е на ГЕРБ, каза Бурджев.

Не стана ясно защо още през 2004 г, още преди изобщо да има ГЕРБ, един язовир изцяло изграден от системата е било предложено да не се използва за индустриални нужди. Не можем да разберем, защо сега той прелива и не се използвал, става въпрос за язовир Пчелина, поясни Александър Иванов. Мога ясно да кажа, че правителството през последните години е следвало ясна стратегия за справянето на проблемите, а от опозицията днес не чух решения, за това как да се справим с тях, допълни той.

Цялото интервю с Александър Иванов от ГЕРБ и Стефан Бурджев от БСП, гледайте тук!

 

Милка Христова: Това, което се случва с Перник е още една възможност за София да преосмисли своето ВиК и възможните при кризи (ВИДЕО)

18:07 | 23 Януари 2020 г.

Това, което се случва с Перник е още една възможност за София да преосмисли своето ВиК и възможните варианти при кризи и аварии. Спешността от проблема не бива да затваря страницата за това, кой е виновен за това което се случва. Това съобщи Милка Христова, зам.-председател на Столичния общински съвет от квотата на БСП в предаването на Канал 3 "Денят на живо с Наделина Анева".

"Столичният общински съвет  все още няма гласувано решение за кризата с водата в Перник, тъй като има правилник, който трябва да бъде спазен. Притесненията са ни предимно заради язовир "Бели Искър", тъй като стената е доста компроментирана", допълни тя.   

"Искаме ясни и точни отчети как ще се експлоатира язовира. БСП категорично ще подкрепи водоснабдяването към Перник, тъй като сме съпричастни с проблема. Ние поискахме информация за състоянието на водата, водоподаването и финансовия механизъм, по който ще се случват нещата. Идеята е да не се ощетят нито гражданите на Перник, нито тези на София. Има много неясноти в това отношение“, поясни Христова.

"Ние настояваме за тристранно споразумение между  Министерски съвет, Столична община и Софийска вода, които ще гарантират, всички тези клаузи. Предвид обстоятелствата, така както се случват нещата ние имаме притеснение как изобщо ще се изпълни този проект и дали наистина е реалистичен. Това, за което настояваме е писмено становище доколко стената позволява да се пълни язовира", каза още зам.-председател на Столичния общински съвет. 

"Водата е национален ресурс, не е на един град, така че при такава кризисна ситуация може да се разреши транзитирането на водата от София и към Перник. Язовира има един обем, който не случайно не се пълни, не се екпслоатира на сто процента, за да няма рискове. Това съобщи от своя страна Николай Стойнев, председател на комисията по Икономика и собственост.  Едно от изискванията е да има спирателен кран и при най-малките рискове за София, да се спре водата към Перник, каза той.

Четете още новини от България и света тук!

"В реално време се следят както притоците, така и оттоците на язовир "Бели Искър", така че всичко ще бъде добре контролирано. Въпроса е да се намери трайно решение", категоричен е Стойнев. 

Какво още казаха събеседниците в "Денят на живо с Наделина Анева", гледайте тук!

 

 

Ренета Инджова: Готова ли е София да окаже помощ на Перник с приютяване и болници? (ВИДЕО)

17:41 | 22 Януари 2020 г.
Това е скрита картинка, зад която се крие точене на вода, която не се отчита и не се заплаща. В днешната криза няма да откриете някой да говори за този проблем. Не, гледа се язовир, но не се казва кой е собственик, кой е концесионер. А анонимните собственици имали възможности и разрешителни да ползват промишлени източници и водопроводната система за питейни нужди, имат и от другите разрешителни. Тук става дума за една административна и управленска структура тип "куче влачи, диря няма". Включете и неплащането на вода от определени контингенти от населението, които ги протежираме, за да гласуват за нас за избори. Така бившият служебен премиер Ренета Инджова обобщи сегашната водна криза в Перник в "Денят на живо с Наделина Анева".
 
По думите й нейното служебно правителство при водната криза в София е подготвила варианти дори за хуманитарна криза, каквато подготовка сега бившият премиер не вижда.
 
"Готова ли е София да окаже помощ на Перник с приютяване и болници? Ние за никакви критични ситуации не сме подготвени - ние пляскаме с ръце и смятаме, че всичко ще се оправи от само себе си. Вижте отношението на властите, от това, че градът е в бедствие. Вижте отношението към онези, които са нарушители и онези, които не са си изпълнили административните и управленски задължения", посочи Инджова.
 
Тя сравни нейния период преди 25 г. със сегашния така: "По нищо не си приличат ситуациите тогава и сега. И опозицията сега дава комфорт на управляващите, защото са си една рода, това се получава. Ако тогава е имало криза, сега има криза върху криза, може да качите на колкото си искате степени! Управителите на тази държава трябва да престанат да се занимават с далаверите си. Имам чувството, че тази консолидация, която ще се прави (на ВиК сектора) - с неясни обекти, собственици, ще се превъртят едни пари и след известно време като ме извикате, няма и една чаша вода да има да ми поднесете!
 
Може да се окаже, че премиерът е рекетираният, който трябва да се издължава. Не знам дали иска да остане с това правителство.
 
Моето бе единственото правителство, което си отиде на върха на славата си! Всички останали би трябвало да си отиват, когато са в криза.  Има азбучно правило: който е нарушил правилата на политиката и на управлението, не е той този, който ще оправя нещата.
 
Трябва да се подготви населението за форсмажорна ситуация, няма такава подготовка," каза бившият служебен премиер.
 
"Имам лошото чувство, че с една криза се крие предишната, можем да направим една каскада от кризи. Не може да се говори за нещата в бъдеще време, както някой си ги бил представял. Никога не съм обсъждала в такъв порядък нещата, както е сега. Аз не съм търсила варианти, аз съм решила проблема!", припомни Ренета Инджова строежа на деривацията Джерман - Скакавица преди 25 г.
 
Чрез изградената само за 35 дни деривация Джерман - Скакавица в язовир "Искър" за една година постъпиха 20 млн. куб. метра вода. Обектът, който трябваше да се завърши за 120 дни, но заради протести на еколози бе изграден за 35 дни, когато София в най-тежките месеци на водната криза. 
 
"Един хидроинженер (кметът на София Янчулев - бел. ред.) остави това наследство за служебното правителство, и ситуацията не е сходна", заяви Ренета Инджова.
 
"Този проблем сега съществува от десетина години, доколкото зная, и точно за времето, за да се превърне във взрив и да започне да се явява ту в един, ту в друг град. Това, което става в Перник, ще стане един пилотен проект, който ще покаже как ще гърмят и по други места системите.
 
Преди малко ми казахте, че сте били на Джерман - Скакавица. Но тази водопроводна система, когато дава 85% загуби на вода, всеки нормален човек ще се замисли - повече вода тече вънка, а не вътре.
 
 
Деривацията Джерман - Скакавица, която сте отразявали, и аз бях там, за да поискам благоволението на местните хора да разрешат да се построи тази отсечка. Тогава знаете ли кое беше общо? Пак имаше еколози - Сугарев и един друг с едно музикално име, Амадеус Кръстев, бяха тези, които подкокоросваха населението, че ще правим едни много лоши работи, че природата щяла да се разруши.
 
Оказа се, че е спасено с едно строителство, което продължи 35 дни, работиха Строителни войски, имаше и помаци, които много качествено извършиха нещата.
 
Двойно беше платено заради сроковете, в които беше направен обект от национално значение, но се изплати за 6 месеца след това. И заради спасяването на един град (София - бел. ред.), който получих в окаяно състояние.
 
Няма да си разказваме приказки от 1001 нощ, онова, което тогава приготвих като евентуален вариант - критичен, нежелан, но необходим - беше подготовката на всички институции за една хуманитарна криза. Една криза, която така или иначе властите трябва да предвидят, дори в степента, в която тя може да породи всякакви проблеми. Сега ги гледам как приказват какви води, къде ще носят - ако дадат един милиард на Борисов, и от Каспийско море ще докара, може и озониран въздух да докара.
 
Но подготовката на властите, на властите по сигурността, да се пази населението от болести и епидемии, както при свинската чума - там има рецидива на заболявания, за които никой не иска да говори. Не може да бъдем в състояние, в което питате колко време остава до мъртвия обем на язовира, и да не се подготвя населението.
 
Те отиват там, за да ги снимате и после пак ги няма - те не са там да спасяват населението. Може ли по телевизора да се казва сутринта: "като пуснете водата, тя ще е първо кална и мръсна, но после ще стане чиста". Така ли ще се решава проблемът? 
 
Нямаме култура за солидарно осъществяване на никоя дейност, дори за спасяването ни. Не може ли властта да носи вода за пиене безплатно? Какви са тези работи в 21 век? Сега става ясно защо мигрантите като минават през страната, гледат да напуснат колкото се може по-бързо", отсече Ренета Инджова.
 
На въпрос на водещата Наделина Анева дали навремето комбинатът "Кремиковци" е "изпил" водата от язовир "Искър", тя потвърди: "Да, трябваше да ползват "Огняново", но по-лесно бе да ползват питейна вода за промишлени цели. Източването на вода от промишленост с протекции на държавата е разпространена практика у нас, затова няма разлика между държавна и частна собственост.
 
Защо България е в порочния кръг на каскадите от кризи и живее в постоянна криза, как обществото би могло да излезе от нея след като и то, както яз. "Студена", е стигнало до дъното - вижте във във видеото целия разговор с Ренета Инджова в "Денят на живо с Наделина Анева":
 

В. Иванов от "24 часа": Не законът те спира да убиваш, а това, че си възпитаван, че убийството е грях (ВИДЕО)

20:32 | 21 Януари 2020 г.
Не знам какво е това чувство, че сега, като вкараме в законите някакви тежки наказания, това ще подейства - Аксел няма да прочете вестник, законът не те спира да убиваш, да убиваш те спира това, че си възпитаван, отглеждан, че убийството е грях. Тези деца не мислят "сега ако убия, ще лежа доживот, а колко хубаво си беше". Губим си времето за глупости, вместо да обсъждаме основната тема за нас. Така журналистът от в. "24 часа" Виктор Иванов коментира в "Денят на живо с Наделина Анева" намерението с нов текст в НК за увеличаване над 12 г. за наказанията за малолетни да бъдат предотвратени жестоки убийства като това на Андреа в с. Галиче.
 
"Ако (убиецът) Аксел бъде вкаран в затвора до живот, ние нищо не печелим като общество. Това, което виждаме да се разиграва тези дни, е поредното използване за шоу на мъката на пострадали хора. Ако ще съдим някого, защото той, според някой друг, мислел като възрастен, ние дали ли сме му право да гласува, да шофира? Не. Ако кажеш, че хората до 18 г. са непълнолетни - те са непълнолетни. Точка. Затова съществуват законите", посочи Виктор Иванов, чийто коментар във в. "24 часа" "България уби Андреа и Аксел, Норвегия щеше да ги спаси" предизвика силен отзвук и реакции.
 
"Да, в Норвегия не би се случило. Аз познавам норвежкото общество, не това е въпросът. Норвегия е като един универсален Торбалан, ние се плашим как норвежците ще ни вземат децата, за да ги дадат на някой гей от Швеция за оглеждане. Имал съм късмета да живея извън България, това е една общност, там съседите наистина са общност и се интересуват от тебе, но не защото имаш нова кола или си се развел, а от това как си, дали имаш проблеми. И защо си се прибрал с една торба алкохол вкъщи, след като не пиеш. Ето това у нас липсва", смята Виктор Иванов.
 
"За мен моето лично убеждение е, че ако искаме да живеем като общност, да правим нещо общо и да направим по-хубав живота си по този начин, може би не трябва да се безпокоим за личното пространство. Ако видим бито дете, да видим защо е бито. Тези случаи напоследък, които се вадят - Германия отне дете на българи, Норвегия отне дете - те не са отнели нищо, те слагат детето в една безопасна среда и започва съдебно дело, за да се докаже има ли вина на родителите или не. И след като съдът на 3 инстанции реши, имаме решение", поясни журналистът.
 
 
По думите му от онова заглавие от 2001 г. на първа страница на вестника "България уби дете" досега разговорът по темата в държавата не се е състоял. "Защото никога не сме имали лидер, който да посмее да го води", отбеляза журналистът. "Човешката история е така основана, че за всяка малка крачка напред е нужен някакъв огромен лидер - който първи ще излезе от пещерата, който първи ще запали огън, ще измисли колелото. Лидер, който ще поведе разговора, който да се заинтересува защо се случва това нещо.
 
Някой, на когото му пука да живее в по-добро общество, с по-готини хора. И когато вече няма да е министър-председател и ще се вози в градския транспорт, там да има младеж, който да му отстъпи мястото си, а не да го ритне по стълбите", продължи Виктор Иванов, като посочи, че в архива на вестника от 2001 г. насам за детската престъпност, установил, че "няма случай дете да е замесено и да няма нещо сбъркано в отглеждането на това дете - дали родителите, дали държавата, имам предвид всички нас като държава".
 
Целият разговор с Виктор Иванов в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Маноил Манев: Стряскащи са 770 непълнолетни с прояви на насилие и агресия само за 1 година (ВИДЕО)

18:23 | 21 Януари 2020 г.
Ето няколко стряскащи числа и факти, според мен: проявени агресия и насилия от непълнолетни и малолетни деца за 2017 г. - 770 лица. Това не е най-страшното - 5 деца или младежи в непълнолетна или малолетна възраст са извършвали или направили опит за убийство. 236 са нанесли телесни повреди на друг човек, изнасилванията - 12, блудствата - 46. И накрая едно престъпление, за което може някой да спори и може да е прав, че не е тежко криминално по нормите - хулиганството, но при непълнолетни или малолетни имаме 200 човека за една година профилактирани за хулиганство, което е вече притеснително. Защото от хулиганството до убийството крачката не е много голяма, убеден съм в това от опита ми в полицията. Тази статистика изнесе в "Денят на живо с Наделина Анева" депутатът от ГЕРБ Маноил Манев във връзка с подготвяна поправка в НК, която да премахне гарантираната редукция на наказанието за непълнолетни  при извършени тежки престъпления срещу личността.
 
"Аз заявих още в началото на тази инициатива, че статистиката за мен не е важна, когато става дума за такива зверства, такива зверски престъпления (като убийството на Андреа в Галиче - бел. ред.). И когато отворихме статистиката се увеличи моята вътрешна убеденост, че сме на правия път, че с подкрепата на премиера и на много други хора, е това нещо, което ще ни даде сила да го довършим", убеден е Маноил Манев.
 
Той пое инициативата да бъде изготвена поправка за непълнолетни лица с тежки престъпления срещу личността заради бруталното убийство на Андреа в с. Галиче от непълнолетен. "Ще направим поправка, която да ограничи възможността за редукция на наказанието за престъпления срещу личността - убийства, изнасилвания, блудства, тежки телесни повреди, определен кръг с тежка обществена опасност", изтъкна Маноил Манев.
 
"Няма да говорим за деца, младежи, а за непълнолетни, за които съдът преценява, че може да им се приложи реалната мярка за извършеното. НК казва в момента, че ако за даденото престъпление наказанието, което се полага, е повече от 12 години, тогава се прилага санкция от 5 до 12 г."
 
Депутатът посочи, че целта е готвената поправка в НК "да бъде работеща, на първо място, и на второ - да е бърза, защото е огромна вероятността, за мое съжаление и опасение, че можем утре да се сблъскаме с подобни случаи". 
 
 
По думите му преди евентуалната промяна на текстовете в чл. 63 от НК, предстои сериозно обсъждане с експерти, адвокатурата, прокуратурата. "И когато имаме вече текст, максимално работещ и консенсусен, да бъде представен пред обществото", добави Маноил Манев, който разкри, че има предложение в ал. 2 на чл. 63 от НК вместо наказание от 5 до 12 г. лишаване от свобода, санкцията да се завиши от 5 до 20 г.
 
"Но за да не изпадаме в ситуация един необработен и неконсолидиран текст да се подлага на унищожителна критика само защото още не е обработен, и така да си отиде и идеята, ние го правим така - текст, който да е максимално консенсусен. Няма смисъл от текст, който да не работи, целта е превенция", каза още Маноил Манев.
 
Целият разговор с Маноил Манев в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Румен Събев: Можех да измъкна медиците от Либия, личен приятел ми беше племенника на Кадафи

17:55 | 20 Януари 2020 г.
"Целият свят е потънал в подслушване. Трилиони се хвърлят за това. Не са давали на баща ми да работи на едно място повече от 1 година. Той е учителствал. Живял съм в Сливница, Ихтиман, Провадия, Харманли. Майка ми беше героиня". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Румен Събев, бивш дипломат и скулптор.
 
"Пратиха баща ми с фалшив паспорт в СССР да ни представлява на втора межд юношеска среща. Там вижда голям мизерия. Просяци на Червения площад. Силно е разочарован от видяното там. Като се връща пише книга – "Страната на съветите". Но тя не казва истината – ние вярваме повече на идеите си, отколкото на очите си. Ако животът ми беше филм щеше да се казва Идеи и реалност", сподели той.
 
 
"Предложиха ми в СССР да стана агент. Изпълниха си обещанието – оставиха ме безработен една година като се прибрах в София. После ме назначиха заради жена ми, която беше рускиня. Япония е голяма западна държава. Има по-особен статут. С по-развързани ръце е. имат по-особен афинитет към културата. Японците имат основание да ни наричат братовчеди, защото в древността сме имали връзки с тях, културното влияние е било оттук натам", коментира Събев. 
 
"Дипломатът преди да е дипломат, е българин. Цивилизацията е вървяла от изток на запад. Тук е люлката на европейската цивилизацията. Мисля, че траките и българите са един народ, роднини сме. Нещата са заложени много преди хан Аспарух. В древността Тракия е най-развитата област. Сегашната българска територия е била голям тракийски ареал. Може да се каже, че цяла Европа е била заселена от траките", каза още той. 
 
"Либийците не са мразили българите. Те обичаха нашите жени. Предчувствах, че нещо такова ще става, информирах тогавашния посланик и министърката Надежда Михайлова, изглежда, че го хвърлиха в коша и не направиха нищо. Ако не се бях върнал, можех да помогна да ги измъкнат, личен приятел ми беше племенника на Кадафи", завърши Румен Събев.  

Лайфстайл

гледай на живо

25.01.2020
 • в момента
  "Спорт в обектива" – избрано
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Букмейкър
 • 12:30
  Другото лице