Интервюта и коментари

Глобалното потъване и спасeнието на давещите се

14:41 | 08 Април 2020 г.
Засега не се вижда краят на пандемията. Коронавирусът превзема нови територии и взима все повече човешки жертви.
 
В повечето страни е въведена карантина. Вирусолози предупреждават, че под една или друга форма, ограниченията може да продължат и шест месеца.
 
Кризата е непредвидима по мащаби и продължителност. Нещо, което не сме виждали в последните 100 години.
 
А преди 100 години?
 
Сегашната пандемия често е сравнявана с испанския грип, наричан „испанката“ или инфлуенца. Заразата плъзва през 1918 – 1919 г. Заболяват около половин милиард души, или една трета от населението в света. За година и половина вирусът убива 50 милиона.
 
Картината от онези черни дни наподобяват днешната: изолация, затворени магазини и фабрики. Някои държави незабавно обявяват карантина, други – в началото се колебаят.
 
 
Връщането към нормалното състояние след пандемията се оказало по-бързо там, където карантината е наложена незабавно, физическите контакти са ограничени и хигиената е повишена, показва проучване на американски учени.
 
За мащаба на днешното икономическо сътресение има различни прогнози, които често подлежат на актуализация.
 
За броени дни оценките за понижаващ се растеж се превърнаха в галопиращ спад.
 
В началото на седмицата „Дойче банк“ пронозира, че брутният вътрешен продукт на Обединеното кралство ще се да се понижи с 6,5% през 2020 г.
 
От Института за икономически изследвания в Мюнхен пък съобщиха, че очакванията за промишлеността са спаднали от плюс 2 до минус 20,8 процента. Това е най-сериозният срив от 1991 г. За сравнение: през ноември 2008 г., когато бушува световната финансова криза, индексът падна с 13,3 пункта.
 
Най-мощната икономика в Европа ще се свие с между 3 и 6% през 2020 г., е оценката на германската индустриална федерация.
 
Тази година Франция ще регистрира най-лошия икономически спад след Втората световна война, смята финансовият министър на страната Бруно Льо Мер. Според него падането ще е значително по-лошо, отколкото по време на предишната финансова криза.
 
За рецесия,
 
по-тежка от финансовата криза през 2008-2009 г.
 
предупреди управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Най-силно ще пострадат по-слабите икономики.
 
Над 90 държави вече са поискали спешно финансиране от МВФ. Има опасност вълна от фалити да повлече всички, което може да заплаши не само икономическото възстановяване, но и общественото равновесие.
 
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заговори за
 
нов план „Маршал“ за инвестиции
 
на милиарди евро, за да се смекчат икономическите удари.
 
Нека да припомним, че Планът „Маршал“ (Програма за европейско възстановяване) е наречен на името на държавния секретар на САЩ по онова време Джордж Маршал.
 
Планът, подписан от президента Труман, е влязал в действие от април 1948 г. и в продължение на 4 години американското правителство предоставя безвъзмездно общо 13 милиарда долара (130 милиарда долара към 2016 г.).
 
Целта на Съединените щати е да се възстанови икономическият просперитет на Европа, да се съживят регионите и естествено това да е преграда пред разпространението на комунизма.
 
Сложно е да се изчисли колко ще струва възстановяването на щетите при сегашната криза. Различните държави се опитват да
 
гасят пожара с бързо
 
мобилизирани бюджети.
 
За икономистите е ясно, че окончателната сметка ще е по-голяма, но тя ще дойде по-късно. Според нова, все още неофициална оценка на Европейската комисия, икономиката на ЕС може да се свие с цели 10% през тази година.
 
ЕК вече обяви, че създава инструмент за солидарност, наречен SURE, на стойност 100 милиарда евро. Чрез него ще се помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията — да оцелеят.
 
ЕК разблокира 1 милиард евро от Европейския фонд за стратегически инвестиции. Това ще позволи да бъдат предоставени специални гаранции, с които ще се стимулират банките и други заемодатели да предоставят ликвидност на поне 100 000 европейски малки и средни предприятия.
 
Очаква се наличното финансиране да достигне 8 милиарда евро.
 
След 16 часа преговори по време на снощната видеоконференция Еврогрупата (министрите на финансите от държавите в Еврозоната) не постигна споразумение за план за възстановяване на икономиката на ЕС след пандемията.
 
Според оценки на Европейската централна банка Еврозоната се нуждае от фискални мерки за общо 1,5 трилиона евро. Засега има съгласие, че ще се мобилизират 540 млрд. евро.
 
Само по себе си това е най-голямата програма в историята на ЕС за възстановяване на икономиката.
 
Тази програма трябва да комбинира предложените по-рано от различни институции на ЕС мерки и схеми за подпомагане на различни сектори на Общността.
 
Утре ще се проведе нова видеосреща на финансовите министри от Еврозоната. Тогава ще стане ясно дали държавите ще склонят за поемане и на общ дълг чрез т. нар. коронаоблигации, които също са прецедент в историята на Съюза.
 
САЩ вече представиха пакет от 2,2 трилиона долара, насочен към бизнеса и населението. Сега разработват втори спасителен план за още 1 трилион долара.
 
Япония ще налее в икономиката с 357 милиарда долара, значително повече от парите, вложени, за да се омекотят ударите след предишната световна икономическа криза.
 
Но това е само първата стъпка от националния план, който ще включва и други финансови помощи в страната.
 
Като цяло страните от Г-20 вече обещаха да похарчат около 5 трилиона долара за борба с настоящата криза.
 
Засега се приемат пожарникарски мерки – покупка на защитни материали първо за медиците и после за останалите, спешно откриване на болнични легла, снабдяване с жизненоважни апарати, оборудване, лекарства.
 
За да се запазят доходите на хората, държавите приемат кредитни ваканции, отлагат данъци, такси, предоставят субсидии и безлихвени заеми, раздават безвъзмездно храна и всичко това в името на оцеляването на населението.
 
Но рано или късно карантината ще падне и животът трябва да продължи. Ако няма работещи предприятия, няма да има заплати и вноски в бюджета. Няма да има пари за пенсии, здраве, обучение...
 
Ясно е, че пазарът ще започне бавно да се възстановява, но определени отрасли ще имат по-големи шансове от други. Това
 
ще наложи преструктуриране на бизнеса,
 
което ще се случи в целия Европейски съюз, в това число и в България.
 
Нека да припомним още нещо от някогашния „План Маршал“. Главното условие за получаване на американската помощ е правителствата да представят свои проекти за икономическо
 
възстановяване, да отчитат точно как се реализират те и в кои сектори се влагат отпуснатите средства.
 
Частните инвеститори по правило се ориентират най-бързо. Например, преди броени дни стана известно, че компаниите Silver Lake и Sixth Street Partners ще инвестират в онлайн платфората за предлагане на нощувки Airbnb 1 милиард долара.
 
Така ще налеят свежа кръв през трудния период, който преживява индустрията за пътувания и отдих заради наложените ограничения. От своя страна пък платформата смята да подкрепи собствениците на имоти.
 
Между другото общо 20 корпорации са предложили инвестиции на платформата. Обяснението: устойчивият бизнес модел на Airbnb има шанс да оцелее и да просперира.
 
Това е само един пример, но той е показателен.
 
Много е важно къде да бъде насочен ресурсът, след като падне карантината и да има гаранции, че няма да се излее в „кофи без дъно“, т.е. да бъде инвестиран в нездравословни структури.
 
Кои ще са свободните пазарни ниши, накъде ще се обърне потреблението и изобщо кои бизнеси може да са жизнени, всичко това е добре да се планира още отсега.
 
Пък и сега разполагаме с повече свободно време за нови планове.
 
Автор: Маргарита ДИМИТРОВА

(Не)случайно разпределени дела от (не)случайни хора

12:42 | 07 Април 2020 г.

Под булото на коронавирусната криза, която тресе света, минава един важен за България сюжет, който следва да получи по-сериозно внимание. Главният прокурор Иван Гешев съобщи, че Софийска градска прокуратура е образувала проверка след сигнал от страна на членове на ВСС. Темата? (Не)случайното разпределение на дела в съдебната система. Възможността на случаен принцип да се разпределят всички дела, които са достигнали до съдебната си фаза, е един от фундаментите на правосъдната система. Без такъв елемент на случайност е невъзможно да сме сигурни, че зловредни влияния не се опитват да наклонят везните на Темида в този или онзи правен спор.

Каква е фактологията? В края на 2014 г. едни определени политически среди започват масирана атака срещу системата за случайно разпределение на дела. Претекстът е съмнението за вмешателство в разпределянето на делото за КТБ.

Истерията беше оглушителна, напомням за хората с по-слаба памет. Сутрешни блокове назидаваха с гневен взор, гневни журналистки щурмуваха на всеки кръгъл час Съдебната палата, разпенени статуси, жлъчни попържни и люти клетви се сипеха из профилите в социалните мрежи на най-активните тогавашни поборници за "съдебна реформа".

Вярно, сега по днешния казус мълчат оглушително, но това е тяхно право. Калин Калпакчиев, тогава член на ВСС, инициира проверка за случайното разпределение на дела през 2014 г. след сигнал на оскандалената организация "Съюз на съдиите", на която пък днес е председател. След дни на публичен линч в крайна сметка ВСС решава да смени системата.

Още новини от България и света четете тук

По думите на главния прокурор Иван Гешев тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов "е натискал" коя конкретна фирма да създаде новия софтуер. Избрана е компанията "Смарт Системс 2010", която се оказва, че към днешна дата, пет години след като е създала системата, я поддържа... безвъзмездно. Хвала на таквиз алтруисти, би възкликнал народният гений, ако не оставаха съмнения, че има "нещо гнило в Дания".

Правосъдният министър Данаил Кирилов съобщи, че системата за (не)случайно разпределение е била манипулирана, включително чрез влизания по нощите и опити за разпределяне на дела от екзотични туристически дестинации. За да е веселбата пълна, на искания за независим одит на системата се е противопоставял публично не кой да е, а същият този Калин Калпакчиев, който широката общественост познава основно около това, че пусна на свобода на убиеца Джок Полфрийман.

Такива са фактите до момента. Ситуацията оставя съмнения, че едни хора, които са копали гроб, сами са паднали в него. Как ще продължи прокурорската проверка, предстои да видим. Но е безспорно, че този въпрос следва да бъде щателно проверен и ако се открие и сянка на съмнение, че е направено нещо нередно, трябва отговорните да си понесат последиците.

Истината е, че случайното разпределение на дела е крайъгълен камък във всяка уважаваща себе си правосъдна система. Недопустимо е след толкова скандали и толкова медиен шум да се окаже, че сме скочили "от трън, та на глог". Да няма случайно разпределяне на делата е като да махнеш превръзката от очите на Темида. Така се нарушава по безпрецедентен начин независимостта на системата.

Създават се предпоставки независимото правосъдие да стане "бухалка" в нечий недобронамерени ръце. Например чрез съдебен активизъм могат да се "удрят" неудобни на кукловодите лица като се подбират "правилните" съдии, които да разрушат я нечия репутация, я нечия кариера, я нечий живот.

Правосъдието трябва да е независимо и честно. Трябва всеки (всеки!), който опре до съда, да знае, че казусът му се решава от независим съдия, който решава по съвест. Бърникането в системата за случайно разпределение на делата е като да човъркаш в самото сърце на правосъдната система. Това е недопустимо и не бива да се случва. Иначе изписахме сто тона мастило дали ВСС да е на една или две колегии, което има отношение към ежедневното правораздаване, колкото аз имам отношение към леката атлетика.

Но случайното разпределение на делата сякаш потъна в маранята на бурните ни политически времена и нрави, а това не бива да се допуска. Хубаво е, че прокуратурата се е заела да повдига булото, което беше обвило темата в последните години. Дано от проверката излезе, че няма нищо нередно. Иначе ще излезе, че в последните години сме живели в антиутопия, от която Оруел би се изчервил в моминска свян. Ще видим.

Автор: Петър Кичашки, fakti.bg

 

Гл. комисар Николов: На 15 април се чака голяма пратка маски М-95 от Китай, това очакват лекарите ни (ВИДЕО)

19:11 | 05 Април 2020 г.

 

Нашият логистичен център към кризисния щаб имаше за задача да направим оптималното разпределение на наличното в момента, имаше недостиг на предпазни средства за лекарите и хората на първа линия. Направихме много спешни заявки от Индия, Виетнам, закърпихме положението, доста наши фирми се задействаха, три вече фирми получиха одобрение за производство тази седмица. Готви се голяма пратка около 15 април от Китай - маски М-95, те осигуряват 95% защита, това очакват нашите лекари в момента. Това каза в „Беновска пита“ директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов, който е временно начело и на логистичния център към щаба на ген. Мутафчийски.

„В държавния резерв има всичко, той е за бедствия“, допълни главен комисар Николов.

„Към момента нашата работа стана малко по-рутинна, първата седмица беше много тежка, бяхме в непрекъснат контакт с кметове, с ръководители на болници, всички те изискваха. Когато няма ресурс, колкото и да искаш, не можеш да помогнеш“, разказа директорът на ГДПБЗН. „За облеклата сме на път да решим този проблем, липса на маски – в момента предлагането е огромно на всякакъв вид“, описа ситуацията към момента гл. Комисар Николов.

Още интервюта ще намерите тук

Той изтъкна като своя голяма гордост доброволците. “Доброволчеството е една наша голяма гордост, нека да знаем, че сме народ, който не чака някой друг да ни помогне, а можем сами. В момента 3200 доброволци имаме - готови и обучени, вече са на терен, вчера бяха много активни 427 от тях“, каза главен комисар Николов, като посочи, че кметовете на Бургас и на София „обикновено са най-добре организираните“.

Цялото интервю с главен комисар Николай Николов в "Беновска пита" - във видеото:

 

Ивайло Константинов, КАП: Междуселищните превози са най-засегнати, транспортът на работници изобщо не е (ВИДЕО)

19:01 | 05 Април 2020 г.
"Една част от потока се прехвърлиха към Турция, други останаха без работа. Фирмите имат лизинг, 90 % от тях. Ние не сме престъпници. Мислехме, че с Макрон ще бъде проблем, но сега е по-голям проблем. Нашето искане беше да се разсрочат 3 до 6 месеца лизинговите вноски. Това каза в предаването "Беновска пита"  Петко Ангелов от Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ).
 
От своя страна Ивайло Константинов от Конфедерацията на автобусните превозвачи (КАП), сподели:
 
"Кризата въздейства по няколко начина – в специализирания превоз на работници генерира какъвто приход и преди кризата – тоест не го засяга, международните и градските са в една категория на засегнатост, те са засегнати по отношение на постоянните разходи".
 
 
"Трябва да се разграничи засегнатостта на различните видове транспорт – транспортът на работници изобщо не е засегнат, но другите са засегнати много. Междуселищните превози са най-засегнати. Някой издържат още, други са на мускули, но не знаем докога. Осъзнаваме, че пътниците трябва да са здрави, но и икономически състоятелни, превозите не са безплатни. Предложили сме финансиране, кредитиране и солидарност с бранша като цяло", каза още той.
 
\"\"
 
Петко Ангелов, КАПБ
 

Ивелин Панчов, "Медина мед": Активирали сме всички наши резерви, за да запазим служителите си (ВИДЕО)

18:42 | 05 Април 2020 г.
''Занимаваме се с търговия на нови гуми и производство на регенерация. Изправени сме пред предизвикателство, имаме двуцифрени спадове на продажбите. Мисля, че с мерките по-бързо ще се възстановим и ще се върнем към предишния икономически живот". Това каза в предаването "Беновска пита" Ивелин Панчов от фирма "Медина Мед".
 
"Приветстваме мерките на правителството. От над 10 международни бизнес асоциации има помощ, ще кандидатстваме. Активирали сме всички наши резерви, за да задържим нашия персонал, за да запазим служителите си", допълни Панчов.
 
 
"Вярвам, че ще намерим време и за равносметка, за да пренаредим приоритетите си", завърши той.
 

Ето кой улови ябълката на Беновска на 19 май 2019 г.
 5

Димитър Николов: В нормална година сега масово се назначаваше персонал в туризма, а в тази се регистрират по 150-200 безработни на ден (ВИДЕО)

18:42 | 05 Април 2020 г.

 

Това, че България бе една от първите държави в рамките на Европа, която въведе тези нови мерки и се сформира и Национален кризисен щаб, както и регионални и местни, даде възможност да се готвим много по-отрано. Благодарение на главен комисар Николов получихме дефицитни стоки, надяваме се скоро да получим и нови PCR тестове, защото иначе ще се налага да пращаме тестовете в София. Това каза онлайн за „Беновска пита“ кметът на Бургас Димитър Николов за нуждите на морския град в момента.

„В момента имаме една от най-добре функциониращите лаборатории, капацитетът й е достатъчен, общината закупи и бързи тестове, които ни дават възможност - те са и по-евтини, дават ни възможност по-бързо да реагираме и по-голяма група хора да се тестват и после да се прави ПСР тест“, добави кметът.

Още интервюта ще намерите тук

Той посрещна положително и предложението на правната комисия в НС днес за намаляване на глобите за нарушаване на карантината – вместо 5000 лв., на 300 лв. При първо нарушение и 1000 лв. За второ нарушение. „Това го приемаме с доза облекчение, защото се получават изключително стресови ситуации, когато органите на реда налагаха такива санкции. Надявам се по-ниският размер глоба по някакъв начин да помогне на жителите да не бъдат толкова силно стресирани от големия размер“, каза Димитър Николов.

Той бе особено загрижен за туризма в региона. „Туризмът е един от най-уязвимите отрасли, за съжаление повече от 60 до 80 000 души в региона са ангажирани с него, това ще се отрази изключително негативно за хората“, каза Димитър Николов. „Защото в стандартна година в този период започва масовото назначаване на персонал в хотелите, ресторантите, във фирмите, вместо това сега повече от 150-200 души на ден се записват в бюрата за безработни“.

Цялото интервю на Димитър Николов за "Беновска пита" - във видеото:


Лайфстайл

гледай на живо

08.04.2020
 • в момента
  Бизнес новини
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:25
  Патарински LIVE
 • 21:00
  Новини