Интервюта и коментари

Проф. Николай Спасов: Желанието за чиста природа е в противоречие със стремежа на човека към благополучие (ВИДЕО)

19:31 | 27 Януари 2020 г.
Какво да съхраним в един нов Ноев ковчег? Ако стигнем дотам, природата почти сигурно ще е изчезнала. Не съм голям оптимист какво очаква природата и нас самите. Има огромно противоречие между желанието ни да съхраним една чиста природна среда, и стремежът на човечеството да живеем добре. Тези противоречия са много силни, много сложни, човекът трудно, живеейки живота си, може да спре един процес, нужен на човека за собственото му благополучие. Така големият световен учен проф. Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей към БАН обобщи в "Денят на живо с Наделина Анева" главното противоречие за човечеството в условията на все по-бързи климатични и природни промени на Земята.
 
"Надявам се, че има шанс много от видовете да бъдат спасени, но като че ли много от видовете изглеждат обречени. Орангутаните, например, тези наши събратя са почти обречени заради унищожаването с огромни темпове на горите им", изрази опасенията си проф. Спасов.
 
 
По думите му земният климат винаги се е характеризирал с променливост, но сега човешката дейност оказва все по-силно влияние върху процесите. "Климатът винаги е бил непостоянен и винаги е бил флуктуиращ. Например преди 7000 години климатът е бил с около 3 градуса по-топъл отсега в северното полукълбо. Това се е отразявало на природната обстановка, започва едно захлаждане от първото хилядолетие след Христа, което продължава до 17-18 век, Дунав редовно е замръзвал, също и Черноморското ни крайбрежие", изтъкна проф. Спасов.
 
За изчезването на видовете има два процеса, посочи той. "Единият е естественото изчезване, което съществува откакто ги има видовете, откакто има еволюция. Защото по време на големи климатични и природни промени има масово измиране на видове и съответно разширяване на природните ареали на други видове, които се наместват на тяхно място. Постоянно има изчезване на едни видове, измествани от други. 
 
Но днес човечеството безспорно със своята дейност влияе върху изчезването на видовете - според една статистика около няколко хиляди вида са изчезнали само за последните 10 години. При това не става дума дали са големи или не, всички видове имат равно място в природата и право на съществуване. 
 
Не смея да правя прогнози, но със сигурност сроковете, темповете, с които изчезват видовете, се увеличават, става все по-бързо и по-бързо", отбеляза проф. Николай Спасов.
 
Цялото интервю с проф. Николай Спасов в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:
 

Гостите на \

Прошко Прошков: София има капацитет за години напред, дори и капка дъжд да не падне (ВИДЕО)

19:03 | 26 Януари 2020 г.
"Количеството което е необходимо е 0,3 кубика в секунда. То ще потече от Мало Бучино към Перник. За нас е важно да помогнем, не може да страдат на 20 км от София. Единствено не искаме да се наруши водния баланс на София. По-добре проектът да се обсъжда от хидравлици, не от политици. Не виждам причина за воден режим в София. Нека да не се създава истерия у хората. Всяка зима Бели Искър се захранва с вода от този водосбор. София има капацитет за години напред, дори и капка дъжд да не падне". Това каза Прошко Прошков от СОС.
 
От своя страна Васил Тренев от "Софийска вода" каза следното:
 
"Софийска вода има готовност да приведе тези количества от Бели Искър до Перник. Нашата роля е контрол към надеждното и качествено водоснабдяване. Прилагаме модерни решения, за да контролираме водата. Софийска вода следи в реално време нивата на язовирите".
 
 
Станислав Станев от "Софийска вода", показа подробен чертеж на водопреносната мрежа и добави:
 
"От Белмекен ще бъде пренасочвана водата към Бели Искър, а после по рилски водопровод към Перник". 
 
 
 

 

Гостите на \

Деница Сачева: Ще въведем система за валидиране на умения, хората ще получат сертификат за уменията си (ВИДЕО)

18:46 | 26 Януари 2020 г.
"Започваме кампания да намерим тези хора, от началото на февруари в рамките на 45 дни, ще сравним различните бази данни. Възможно е да са в чужбина, както в черния сектор, така и в платформените икономики. Може да има такива със редно образование или изключени от образователната система". С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" социалният министър Деница Сачева.
 
"Ще въведем система за валидиране на умения, хората ще получат сертификат за уменията си и да бъдат предложени на работодатели. Проблемът с личните асистенти е голям, инвестирани са 500 млн. лева от 2014 г. насам. Все още не е намерено устойчиво решение. То би могло да дойде през закона за социалните услуги, а личните асистенти да бъдат планирани с бюджетите", добави тя.
 
 
"Помолила съм да се направи оценка на въздействието на закона за личната помощ, ще го получа през март. От тези около 20 хил души, 13 хиляди са близки и роднини. Няма нищо лошо, но имаме сигнали за казуси за възрастна жена, която живее на 500 км от личния си асистент – сина ѝ", сподели тя.
 
"Голяма част от домовете за възрастни хора не са в добро състояние и ще бъдат закрити, хората ще бъдат настанени в центрове от семеен тип. Проблем е, стратегията за човешките ресурси, нямаме такава. Качеството на социалната политика е свързано с хората", коментира Сачева.
 
"Промените в Кодекса на труда се правят от специална група, занимават се с регулиране на извънредния труд и с други теми. Извънредният труд в момента в България е забранен, но масово се практикува. Същото важи и в един мол – продавачките работят и по празници. Малко повече да бъдат на светло отношенията, които съществуват. Имаме добър диалог със синдикатите", добави министърът. 
 
"Системата за социално подпомагане е необходимо да е много по-ефективна, а ограничените средства на обществото да достигат до най-нуждаещите се. През следващата година ще се търсят 90 000 с висше образование и 65 000 със средно и под средно образование. Отливът към определени професии се дължи на негативизма към тях. Възнаграждението не е единственото", спомена още Деница Сачева. 
 

Искрен Веселинов: Ако не пречиш на никого и никой няма оплаквания от твоята дейност, ти нямаш проблем със закона (ВИДЕО)

18:27 | 26 Януари 2020 г.
Илиана Беновска: Г-н Веселинов, Вие сте председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, предстои да се гледа Закона за шума, внесен от вашия коалиционен партньор Валери Симеонов от НФСБ. Строителната камара имат възражения срещу забраната да се строи между 14.00 и 16.00 часа и срещу много тежките санкции дори да се строи тихо, да бъдат конфискувани техни машини и т.н. при наказателни мерки, казвам го най-общо. Ще мине ли тази част от закона според Вас?
 
Искрен Веселинов: Всъщност проблемът със Строителната камара е с действащия закон, в който има такъв запис, че между 14.00 и 16.00 часа са забранени всякакви строителни дейности. Вследствие на този текст в закона има заповед, издадена от кмета на Столична община, пък и на други общини и поне според мен притеснението на строителите е основателно, тъй като има дейности, които не вдигат шум. Може би е редно, аз съм го говорил това и с г-н Симеонов, да обсъдим една по-прецизна формулировка на тези текстове и да търсим вариант, при който, например едно боядисване не създава шум, няма лошо въздействие върху околните.
 
Илиана Беновска: Точно това имах предвид!
 
Искрен Веселинов: Може би е редно да намерим формулировка, която забранява дейности с определено ниво на шум. В това отношение аз съм съгласен да водим диалог с бизнеса и да търсим този компромис, който е полезен за тях.
 
Илиана Беновска: Строителите също взимат предвид това, че ако направят една, ако мога да се изразя „сиеста“ между 14.00 и 16.00 часа във връзка с този закон, после работниците може би няма и да се върнат, така че се получава, че те ще заплащат престои на тези работници, за да ги задържат, знаете колко е трудно вече навсякъде, в това число и в строителството.
 
Искрен Веселинов: Така е, справедливи са в голяма част исканията на строителите, ще търсим този вариант, който да удовлетворява бизнеса без да вреди на спокойствието на гражданите, защото сме свидетели на един друг вариант или поне доскоро бяхме, обектите да произвеждат един шум, който държи целия квартал буден в следобедните часове. Така че наистина този баланс между интересите на гражданите и интересите на гражданите трябва да бъде намерен, като разбира се предимство има интереса на гражданите.
 
Илиана Беновска: Как точно?
 
Искрен Веселинов: Поне за мен това може да стане с регламентиране ниво на шум, който е допустим в тези часове.
 
Илиана Беновска: Два въпроса, строителите също възразяват заради това, че не е прецизиран начина, по който ще се измерва този шум, двусмислено е.
 
Искрен Веселинов: Има си уреди, има си методология, трудно мога да оспоря това, което пише в закона. Ако предложат по-прецизни текстове, нека да ги коментираме, поне в момента аз не знам такива.
 
Илиана Беновска: Тоест евентуално те ще имат право може би на срещи с комисията, на поправки между първо и второ четене, как го организирате чисто парламентарно?
 
Искрен Веселинов: Ние с тях се видяхме всъщност, всички тези проблеми те ни ги споделиха и очакваме да ги видим разписани като предложения. Добронамерени сме, в никакъв случай целта на един закон не е да репресира някаква част от бизнеса или да спъва работата му, защото бизнесът създава работа и приходи в бюджета. Така че сме изключително отворени, ще търсим диалога и мисля, че ще намерим нужните решения.
 
Илиана Беновска: И един леко ироничен въпрос, но той всъщност е реален, представител на строителните предприемачи, на Строителната камара иронично ме запита, ако строителството е някъде извън града, на поляна, където няма околни сгради, няма нищо, но в закона се прокрадва нюанса, че ако някой легне между 14.00 и 16.00 часа под дървото да спи и той ще бъде смущаван.
 
Искрен Веселинов: Вижте, основното в закона е сигналът, ако не пречиш на никого и никой няма оплаквания от твоята дейност, ти нямаш проблем със закона.
 
Илиана Беновска: Някой трябва да сигнализира, че шумиш?
 
Искрен Веселинов: Разбира се, няма блуждаещи контрольори с измерватели на шум, които да бродят в кварталите. Някой трябва да сигнализира, трябва на някой да пречиш и това е справедлив подход спорез мен.
 
Илиана Беновска: А не се ли опасявате, че ДНСК ще проверява просто така, по други причини?
 
Искрен Веселинов: Не, не се опасявам. Не се опасявам наистина.
 
Илиана Беновска: Добре, давате надежда, благодаря Ви.

Гостите на \

Александър Ваклин: Законът за шума ще прати работниците в Германия (ВИДЕО)

18:22 | 26 Януари 2020 г.
"Строителното предприемачество не е засегнато, а строителните работници. В набързо приетата поправка за закона на шума, в която се забраняват строителните дейности от 13 до 16 ч. тревожи работниците". С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" Александър Ваклин от Камарата на строителите.
 
"После не можем да накараме никой да се върне след 16, в 17 ч. вече се стъмва. Това ограничава възможността на работодателя да фиксира работното време, обрича нашите работници на емиграция. Те не могат да отидат в кол центровете или във фирмите в Бизнес парка. Ако не можем да им осигурим работа и заплащане, ще отидат в Германия", каза той.
 
 
"Надявам се, че г-н Симеонов е запознат с тематиката, защото обезсмисля наредба 4 от 2006 г. където са упоменати нивата на шума. В конституцията не се казва, че има регламентирана почивка от 2 до 4. Този законопроект не спира ромските сватби, а е вкаран без да е обсъждан. Т. 16, ал. 5 е вмъкната в деня, в който депутатите излизат в годишен отпуск. Не смятаме, че трябва да се обърнем към вносителя, а към парламента като институция, независимо с каква репутация е, искаме да спазваме закона. Надявам се заради 300-те хиляди души, заети в строителния сектор, депутатите да признаят, че са сгрешили" сподели още Ваклин.
 
От своя инж. Любомир Качамаков – председател на КНС за София, заяви следното:
 
"Имаме забележки по закона за шума. Записаното в него по отношение на забраната от 2 до 4 налага на работниците принудително спиране на работата, след нея ефективността няма да е същата. Това няма как да не се отрази финансово на строителния процес. Ние ще трябва да осигуряваме работниците на половин работен ден и да коригираме заплащането, което ще доведе до отлив. Затова настояваме написаното да бъде отменено и да се даде възможност на строителите да работят от 2 до 4. Винаги сме готови за среща, където да изложим своите аргументи".
 
 
 
 

Валери Симеонов: Срещу Васил Божков се изправям – "дърво в гора с други дървета", със стабилни корени: Бойко Борисов, Владислав Горанов, Красен Кралев, Иван Гешев (ВИДЕО)

17:56 | 26 Януари 2020 г.
Интервю със заместник-председателя на 44-то Народно събрание от НФСБ Валери Симеонов, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 26-ти януари 2020 г.
 
Илиана Беновска: Г-н заместник-председател на Народното събрание, Вие поемате различни по тежест и много силни битки през цялата си политическа кариера. Първо за Закона за шума, отново предстои да се обсъжда този закон, строителите имат сериозни възражения, че забраната да се строи между 14.00 и 16.00 часа ще ги ощети не само финансово, но и работно и ще доведе до загуба на работници, защото "сиестата" между 14.00 и 16.00 часа няма да върне работниците обратно, знаете каква е липсата на кадри. Вашето мнение, така ли ще остане тази забрана?
 
Валери Симеонов: Такъв е законът и това не е само в България. Както знаете така наречената "сиеста" в Гърция е от 13.00 до 17.00 часа.
 
Илиана Беновска: Но там е горещичко, а тук Вие не искате да се шуми!
 
Валери Симеонов: Няма голяма разлика в температурно отношение между България и Гърция. Става въпрос за следното, че всеки човек има право на законова почивка и тази почивка не само в България, но и в редица държави включва и тишина следобед. В случая с притесненията или опасенията на строителите, от моя гледна точка, аз не съм юрист, но тъй като аз съм правил този закон и съм в основата на неговото прокарване, мога да ги успокоя, че този закон не е свързан с дейности, които не създават шум в околната среда. Самото наименование на закона е следното, той е Закон за въздействието на шума в околната среда. Тук няма никакъв шум, в дейности, които не създават шум те не трябва да се притесняват за тях.
 
 
Илиана Беновска: Един много пряк и прост въпрос – ще им конфискувате ли багери или машини, ако те между 14.00 и 16.00 часа лепят плочки или боядисват?
 
Валери Симеонов: Няма никакви машини в случая.
 
Илиана Беновска: Те седят наоколо машините в двора на обекта и не работят, но те вършат тихо работа.
 
Валери Симеонов: Това ми звучи нелепо, извинявайте, просто няма смисъл!
 
Илиана Беновска: Важно е!
 
Валери Симеонов: Няма смисъл да отговарям на това, естествено, че не! Естествено, че не, няма никакво законово основание. Ако обаче в този времеви период се извършват шумни строителни дейности, фадрома товари камион, пневматичен чук блъска в съседство с някоя кооперация, за да разбие скалата за следващите основи на следващата кооперация – това е недопустимо! Това е нарушение на закона. Но дейности, които не създават шум по принцип не са предмет на този закон, законът се занимава само с дейности, които създават шум.
 
Илиана Беновска: Това е много важно уточнение. Вторият въпрос е пък доколко може да се махне тази забрана за обект, който да кажем е в полите на планината, там няма постройки, няма активен живот, няма никой, но понеже някой може да реши да легне под дървото да спи, той може да сигнализира, че се вдига шум?
 
Валери Симеонов: Не, препоръчвам на хората, които имат притеснения, да направят една справка с юристи, даже с адвокати, внимателният прочит на закона показва, че всъщност той се отнася само за жилищните райони, райони предназначени за рекреация, с други думи за отдих или курорт или смесени такива райони. Законът не засяга райони, които са извън обитаемите зони. Естествено, че няма никакъв риск там, няма нарушение на закона.
 
Илиана Беновска: Добре, и третото опасение на строителите е, че методиката за мерене на шум не е много ясна и кой ще упражнява контрол, само по сигнал на потърпевша страна ли на някой гражданин, или ДНСК ще обикаля ред поредом? Вие знаете, че има съмнения в много от чиновниците.
 
Валери Симеонов: Контролът ще се изпълнява и по двете линии, така да се каже, и по двата случая, и по двете писти. Когато има сигнал задължително трябва да се извърши проверка и да се замери шума. Тук говоря за времето извън нощта, извън периода от 23.00 до 8.00 часа сутринта, когато е забранен какъвто и да било шум в околната среда. За останалите периоди има замерване и се прилага закона по сигнал, когато има, но това не изключва регулярни проверки на съответните РЗИ-та, които също са задължени да отговарят и да контролират спазването на закона. С други думи те може да си имат и е редно да си имат планови проверки. Така например често заведения в светлата част от деня излъчват много силен шум при отворени прозорци или при открити площи и по този начин скандализират цели квартали. Аз имам сигнали, оплаквания, на 112 има много такива сигнали. Същото се отнася и за циганските сватби, при които няма контрол, няма разрешителни, затварят се цели улици, цели райони от квартали се затварят, изкарват се тонколони, които се докарват на камиони или ремаркета или се поставят направо на улиците. Това е безобразие, това е анархия, това не е регулирано, цивилизовано общество. На това също ще бъде сложен край.
 
Илиана Беновска: Ще вземете ли предложението на Камарата на строителите, Искрен Веселинов, председателят на Комисията по благоустройство каза, че се е срещал с тях и са направили съответно предложение?
 
Валери Симеонов: Който търси среща с мен ще я има.
 
Илиана Беновска: Тоест Вие сте готов да ги приемете?
 
Валери Симеонов: Абсолютно съм готов с всеки, никого не съм върнал, освен някой, който има видими, явни психически отклонения, уточнявам просто. Така че, когато са поискали среща, те ще я получат. Но не са поискали до момента. И даже малко ми е обидно, че аз, като автор на закона и като човек, който е прокарал този закон, не търсят мен, а търсят Искрен Веселинов. Претендирам да съм най-добре запознат със закона, защото аз съм го правил този закон.
 
Илиана Беновска: Добре, правим този запис, за да го излъчим в неделя, когато ще има представители на Строителната камара, така че аз ще послужа за "пощенски гълъб", ще предам Вашата готовност и те ще се отзоват на среща.
 
Валери Симеонов:: Мисля, че те нямат нужда от "пощенски гълъб", знаят къде се намира Народното събрание, могат да се запишат при секретарката, веднага ще ги приема, няма проблем.
 
Илиана Беновска: Благодаря за което!
 
Илиана Беновска: Втора тема – Закона за хазарта. Не Ви ли е страх, че Ви "хвръкне главата"?
 
Валери Симеонов: Не очаквах от такава изискана дама като Вас такъв брутален, мутренски език и подход, как може да разсъждавате така? Цивилизовано общество, България е европейска държава, а Вие да говорите за "хвръкване на глави". Недопустимо е! Освен това в случая са засегнати интересите на един изискан джентълмен, бизнесмена Васил Божков, аз не допускам даже да помислят такива работи, да му минават такива мисли през главата.
 
Илиана Беновска: Аз не съм казала, че цитирам Божков, но се изправяте, г-н заместник-председател на Народното събрание, като "сам стрък в полето" срещу много финансови интереси и различни пластове.
 
Валери Симеонов: Бих продължил Вашето поетично сравнение не като "стрък в полето", а по-скоро като "дърво в гора".
 
Илиана Беновска: Кой още е в гората?
 
Валери Симеонов: Има и други дървета, такива, които стоят стабилно пуснали корени, като министър-председателя Бойко Борисов. Като дърво, пуснало дълбоки корени, е също финансовият министър Владислав Горанов, министър Красен Кралев и т.н. Както и цялата група хора, които се занимават ангажирани са с проверките, това са хората от прокуратурата, това са хората от АДФИ, това са всички тези хора, които съблюдават спазването на законите, които са на категорична позиция, както и аз, че лотарията трябва да бъде одържавена. Не сме малко, ние сме цяла "гора от дървета".
 
Илиана Беновска: Тоест, "моторна резачка", ако продължим със сравненията, не може да отреже тази "гора"?
 
Валери Симеонов: Няма такава "резачка", такава "резачка", която да отреже държавността или да ликвидира държавата няма.
 
Илиана Беновска: С Божков срещал ли сте се, с Васил Божков, този изискан джентълмен?
 
Валери Симеонов: Да, с този изискан джентълмен се срещнах в средата на 2018 г., когато внесох първия законопроект за промяна в Закона за хазарта. Използвам повода за да припомня, че тази акция, която в момента провеждаме, е продължение на тази, която започнах преди година и половина. Просто, сега, е най-подходящият момент, затова продължих разширяването на ограничителните клаузи в моето предложение в закона. Срещнах се с "изискания джентълмен", той дойде в моя кабинет, когато бях вицепремиер, поговорихме си, обсъдихме казуса, разговорът беше на ниво.
 
Илиана Беновска: А, днес, срещали ли сте се  с Васил Божков?
 
Валери Симеонов: Днес ли?
 
Илиана Беновска: Говоря за сегашния момент, в който се говори за промени.
 
Валери Симеонов: Не. Не е поискал среща. Аз също не изпитвам нужда да се срещам с него, така че…
 
Илиана Беновска: И, въпреки упреците, които получихте и от Йордан Цонев, че всъщност цитирате не съвсем коректно, според него, направените промени през 2015 г. ...
 
Валери Симеонов: Йордан Цонев, ако се чувства засегнат от това, че в текста на закона, съвсем умишлено според мен, е извадена лотарията и в резултат на това през цялата 2014 г. частните оператори на лотарийни игри не са платили една стотинка, аз искам да го попитам – добре, ако той смята, че няма отговорност и вина за това, как е гласувал? Дали е подкрепил този текст?
 
Илиана Беновска: Вие поехте ангажимент да проверите кой е гласувал, кой е внасял поправки. Направихте ли го това?
 
Валери Симеонов: Няма кога да го направя, разговорът, фактически, беше снощи (23-ти януари), четвъртък вечерта, днес сме петък преди обяд. Не съм направил проверка. Снощи, фактически, бях на това предаване, на което стана диалогът. Тази сутрин съм бил на друго предаване, сега съм в парламента, не ми е първата задача да тръгна да проверявам какво е правил Йордан Цонев, но Вие може да го попитате как е гласувал.
 
Илиана Беновска: Сега ще го попитам, но аз имам една молба, ако, случайно направите, до неделя до 17.00 часа, когато е "Беновска пита" някаква проверка, дайте ми знак!
 
Валери Симеонов: Добре.
 
Илиана Беновска: За да можем да доизясним в ход.
 
Валери Симеонов: Сега трябва да ровя в протоколите на Народното събрание. Да изкарам стенограмата. И чак тогава ще мога да Ви кажа как е гласувал. Но знам, че той /Й. Цонев-б.р./ е вносител на законопроекта - аз това казах.
 
Илиана Беновска: Не, ако успеете, наистина, ще Ви отива да го изясните!
 
Валери Симеонов: Естествено!
 
Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви много за този разговор!
 
Валери Симеонов: И аз Ви благодаря!
 
На 26.01.2020 г. по време на предаването "Беновска пита" Валери Симеонов бе потърсен по телефона, за да защити с факти твърдението си, че Йордан Цонев е вносителят на поправката "Божков", но не бе открит за коментар. Реалният вносител на поправката се оказа Георги Кадиев.

Лайфстайл

гледай на живо

28.01.2020
 • в момента
  Повторения
 • 06:00
  Социална мрежа
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини