Интервюта и коментари

Ренета Инджова: Готова ли е София да окаже помощ на Перник с приютяване и болници? (ВИДЕО)

17:41 | 22 Януари 2020 г.
Това е скрита картинка, зад която се крие точене на вода, която не се отчита и не се заплаща. В днешната криза няма да откриете някой да говори за този проблем. Не, гледа се язовир, но не се казва кой е собственик, кой е концесионер. А анонимните собственици имали възможности и разрешителни да ползват промишлени източници и водопроводната система за питейни нужди, имат и от другите разрешителни. Тук става дума за една административна и управленска структура тип "куче влачи, диря няма". Включете и неплащането на вода от определени контингенти от населението, които ги протежираме, за да гласуват за нас за избори. Така бившият служебен премиер Ренета Инджова обобщи сегашната водна криза в Перник в "Денят на живо с Наделина Анева".
 
По думите й нейното служебно правителство при водната криза в София е подготвила варианти дори за хуманитарна криза, каквато подготовка сега бившият премиер не вижда.
 
"Готова ли е София да окаже помощ на Перник с приютяване и болници? Ние за никакви критични ситуации не сме подготвени - ние пляскаме с ръце и смятаме, че всичко ще се оправи от само себе си. Вижте отношението на властите, от това, че градът е в бедствие. Вижте отношението към онези, които са нарушители и онези, които не са си изпълнили административните и управленски задължения", посочи Инджова.
 
Тя сравни нейния период преди 25 г. със сегашния така: "По нищо не си приличат ситуациите тогава и сега. И опозицията сега дава комфорт на управляващите, защото са си една рода, това се получава. Ако тогава е имало криза, сега има криза върху криза, може да качите на колкото си искате степени! Управителите на тази държава трябва да престанат да се занимават с далаверите си. Имам чувството, че тази консолидация, която ще се прави (на ВиК сектора) - с неясни обекти, собственици, ще се превъртят едни пари и след известно време като ме извикате, няма и една чаша вода да има да ми поднесете!
 
Може да се окаже, че премиерът е рекетираният, който трябва да се издължава. Не знам дали иска да остане с това правителство.
 
Моето бе единственото правителство, което си отиде на върха на славата си! Всички останали би трябвало да си отиват, когато са в криза.  Има азбучно правило: който е нарушил правилата на политиката и на управлението, не е той този, който ще оправя нещата.
 
Трябва да се подготви населението за форсмажорна ситуация, няма такава подготовка," каза бившият служебен премиер.
 
"Имам лошото чувство, че с една криза се крие предишната, можем да направим една каскада от кризи. Не може да се говори за нещата в бъдеще време, както някой си ги бил представял. Никога не съм обсъждала в такъв порядък нещата, както е сега. Аз не съм търсила варианти, аз съм решила проблема!", припомни Ренета Инджова строежа на деривацията Джерман - Скакавица преди 25 г.
 
Чрез изградената само за 35 дни деривация Джерман - Скакавица в язовир "Искър" за една година постъпиха 20 млн. куб. метра вода. Обектът, който трябваше да се завърши за 120 дни, но заради протести на еколози бе изграден за 35 дни, когато София в най-тежките месеци на водната криза. 
 
"Един хидроинженер (кметът на София Янчулев - бел. ред.) остави това наследство за служебното правителство, и ситуацията не е сходна", заяви Ренета Инджова.
 
"Този проблем сега съществува от десетина години, доколкото зная, и точно за времето, за да се превърне във взрив и да започне да се явява ту в един, ту в друг град. Това, което става в Перник, ще стане един пилотен проект, който ще покаже как ще гърмят и по други места системите.
 
Преди малко ми казахте, че сте били на Джерман - Скакавица. Но тази водопроводна система, когато дава 85% загуби на вода, всеки нормален човек ще се замисли - повече вода тече вънка, а не вътре.
 
 
Деривацията Джерман - Скакавица, която сте отразявали, и аз бях там, за да поискам благоволението на местните хора да разрешат да се построи тази отсечка. Тогава знаете ли кое беше общо? Пак имаше еколози - Сугарев и един друг с едно музикално име, Амадеус Кръстев, бяха тези, които подкокоросваха населението, че ще правим едни много лоши работи, че природата щяла да се разруши.
 
Оказа се, че е спасено с едно строителство, което продължи 35 дни, работиха Строителни войски, имаше и помаци, които много качествено извършиха нещата.
 
Двойно беше платено заради сроковете, в които беше направен обект от национално значение, но се изплати за 6 месеца след това. И за спасяването на един град, който получих в окаяно състояние.
 
Няма да си разказваме приказки от 1001 нощ, онова, което тогава приготвих като евентуален вариант - критичен, нежелан, но необходим - беше подготовката на всички институции за една хуманитарна криза. Една криза, която така или иначе властите трябва да предвидят, дори в степента, в която тя може да породи всякакви проблеми. Сега ги гледам как приказват какви води, къде ще носят - ако дадат един милиард на Борисов, и от Каспийско море ще докара, може и озониран въздух да докара.
 
Но подготовката на властите, на властите по сигурността, да се пази населението от болести и епидемии, както при свинската чума - там има рецидива на заболявания, за които никой не иска да говори. Не може да бъдем в състояние, в което питате колко време остава до мъртвия обем на язовира, и да не се подготвя населението.
 
Те отиват там, за да ги снимате и после пак ги няма - те не са там да спасяват населението. Може ли по телевизора да се казва сутринта: "като пуснете водата, тя ще е първо кална и мръсна, но после ще стане чиста". Така ли ще се решава проблемът? 
 
Нямаме култура за солидарно осъществяване на никоя дейност, дори за спасяването ни. Не може ли властта да носи вода за пиене безплатно? Какви са тези работи в 21 век? Сега става ясно защо мигрантите като минават през страната, гледат да напуснат колкото се може по-бързо", отсече Ренета Инджова.
 
На въпрос на водещата Наделина Анева дали навремето комбинатът "Кремиковци" е "изпил" водата от язовир "Искър", тя потвърди: "Да, трябваше да ползват Огняново, но по-лесно бе да ползват питейна вода за промишлени цели. Източването на вода от промишленост с протекции на държавата е разпространена практика у нас, затова няма разлика между държавна и частна собственост.
 
Защо България е в порочния кръг на каскадите от кризи и живее в постоянна криза, как обществото би могло да излезе от нея след като и то, както яз. "Студена", е стигнало до дъното - вижте във във видеото целия разговор с Ренета Инджова в "Денят на живо с Наделина Анева":
 

В. Иванов от "24 часа": Не законът те спира да убиваш, а това, че си възпитаван, че убийството е грях (ВИДЕО)

20:32 | 21 Януари 2020 г.
Не знам какво е това чувство, че сега, като вкараме в законите някакви тежки наказания, това ще подейства - Аксел няма да прочете вестник, законът не те спира да убиваш, да убиваш те спира това, че си възпитаван, отглеждан, че убийството е грях. Тези деца не мислят "сега ако убия, ще лежа доживот, а колко хубаво си беше". Губим си времето за глупости, вместо да обсъждаме основната тема за нас. Така журналистът от в. "24 часа" Виктор Иванов коментира в "Денят на живо с Наделина Анева" намерението с нов текст в НК за увеличаване над 12 г. за наказанията за малолетни да бъдат предотвратени жестоки убийства като това на Андреа в с. Галиче.
 
"Ако (убиецът) Аксел бъде вкаран в затвора до живот, ние нищо не печелим като общество. Това, което виждаме да се разиграва тези дни, е поредното използване за шоу на мъката на пострадали хора. Ако ще съдим някого, защото той, според някой друг, мислел като възрастен, ние дали ли сме му право да гласува, да шофира? Не. Ако кажеш, че хората до 18 г. са непълнолетни - те са непълнолетни. Точка. Затова съществуват законите", посочи Виктор Иванов, чийто коментар във в. "24 часа" "България уби Андреа и Аксел, Норвегия щеше да ги спаси" предизвика силен отзвук и реакции.
 
"Да, в Норвегия не би се случило. Аз познавам норвежкото общество, не това е въпросът. Норвегия е като един универсален Торбалан, ние се плашим как норвежците ще ни вземат децата, за да ги дадат на някой гей от Швеция за оглеждане. Имал съм късмета да живея извън България, това е една общност, там съседите наистина са общност и се интересуват от тебе, но не защото имаш нова кола или си се развел, а от това как си, дали имаш проблеми. И защо си се прибрал с една торба алкохол вкъщи, след като не пиеш. Ето това у нас липсва", смята Виктор Иванов.
 
"За мен моето лично убеждение е, че ако искаме да живеем като общност, да правим нещо общо и да направим по-хубав живота си по този начин, може би не трябва да се безпокоим за личното пространство. Ако видим бито дете, да видим защо е бито. Тези случаи напоследък, които се вадят - Германия отне дете на българи, Норвегия отне дете - те не са отнели нищо, те слагат детето в една безопасна среда и започва съдебно дело, за да се докаже има ли вина на родителите или не. И след като съдът на 3 инстанции реши, имаме решение", поясни журналистът.
 
 
По думите му от онова заглавие от 2001 г. на първа страница на вестника "България уби дете" досега разговорът по темата в държавата не се е състоял. "Защото никога не сме имали лидер, който да посмее да го води", отбеляза журналистът. "Човешката история е така основана, че за всяка малка крачка напред е нужен някакъв огромен лидер - който първи ще излезе от пещерата, който първи ще запали огън, ще измисли колелото. Лидер, който ще поведе разговора, който да се заинтересува защо се случва това нещо.
 
Някой, на когото му пука да живее в по-добро общество, с по-готини хора. И когато вече няма да е министър-председател и ще се вози в градския транспорт, там да има младеж, който да му отстъпи мястото си, а не да го ритне по стълбите", продължи Виктор Иванов, като посочи, че в архива на вестника от 2001 г. насам за детската престъпност, установил, че "няма случай дете да е замесено и да няма нещо сбъркано в отглеждането на това дете - дали родителите, дали държавата, имам предвид всички нас като държава".
 
Целият разговор с Виктор Иванов в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Маноил Манев: Стряскащи са 770 непълнолетни с прояви на насилие и агресия само за 1 година (ВИДЕО)

18:23 | 21 Януари 2020 г.
Ето няколко стряскащи числа и факти, според мен: проявени агресия и насилия от непълнолетни и малолетни деца за 2017 г. - 770 лица. Това не е най-страшното - 5 деца или младежи в непълнолетна или малолетна възраст са извършвали или направили опит за убийство. 236 са нанесли телесни повреди на друг човек, изнасилванията - 12, блудствата - 46. И накрая едно престъпление, за което може някой да спори и може да е прав, че не е тежко криминално по нормите - хулиганството, но при непълнолетни или малолетни имаме 200 човека за една година профилактирани за хулиганство, което е вече притеснително. Защото от хулиганството до убийството крачката не е много голяма, убеден съм в това от опита ми в полицията. Тази статистика изнесе в "Денят на живо с Наделина Анева" депутатът от ГЕРБ Маноил Манев във връзка с подготвяна поправка в НК, която да премахне гарантираната редукция на наказанието за непълнолетни  при извършени тежки престъпления срещу личността.
 
"Аз заявих още в началото на тази инициатива, че статистиката за мен не е важна, когато става дума за такива зверства, такива зверски престъпления (като убийството на Андреа в Галиче - бел. ред.). И когато отворихме статистиката се увеличи моята вътрешна убеденост, че сме на правия път, че с подкрепата на премиера и на много други хора, е това нещо, което ще ни даде сила да го довършим", убеден е Маноил Манев.
 
Той пое инициативата да бъде изготвена поправка за непълнолетни лица с тежки престъпления срещу личността заради бруталното убийство на Андреа в с. Галиче от непълнолетен. "Ще направим поправка, която да ограничи възможността за редукция на наказанието за престъпления срещу личността - убийства, изнасилвания, блудства, тежки телесни повреди, определен кръг с тежка обществена опасност", изтъкна Маноил Манев.
 
"Няма да говорим за деца, младежи, а за непълнолетни, за които съдът преценява, че може да им се приложи реалната мярка за извършеното. НК казва в момента, че ако за даденото престъпление наказанието, което се полага, е повече от 12 години, тогава се прилага санкция от 5 до 12 г."
 
Депутатът посочи, че целта е готвената поправка в НК "да бъде работеща, на първо място, и на второ - да е бърза, защото е огромна вероятността, за мое съжаление и опасение, че можем утре да се сблъскаме с подобни случаи". 
 
 
По думите му преди евентуалната промяна на текстовете в чл. 63 от НК, предстои сериозно обсъждане с експерти, адвокатурата, прокуратурата. "И когато имаме вече текст, максимално работещ и консенсусен, да бъде представен пред обществото", добави Маноил Манев, който разкри, че има предложение в ал. 2 на чл. 63 от НК вместо наказание от 5 до 12 г. лишаване от свобода, санкцията да се завиши от 5 до 20 г.
 
"Но за да не изпадаме в ситуация един необработен и неконсолидиран текст да се подлага на унищожителна критика само защото още не е обработен, и така да си отиде и идеята, ние го правим така - текст, който да е максимално консенсусен. Няма смисъл от текст, който да не работи, целта е превенция", каза още Маноил Манев.
 
Целият разговор с Маноил Манев в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Румен Събев: Можех да измъкна медиците от Либия, личен приятел ми беше племенника на Кадафи

17:55 | 20 Януари 2020 г.
"Целият свят е потънал в подслушване. Трилиони се хвърлят за това. Не са давали на баща ми да работи на едно място повече от 1 година. Той е учителствал. Живял съм в Сливница, Ихтиман, Провадия, Харманли. Майка ми беше героиня". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Румен Събев, бивш дипломат и скулптор.
 
"Пратиха баща ми с фалшив паспорт в СССР да ни представлява на втора межд юношеска среща. Там вижда голям мизерия. Просяци на Червения площад. Силно е разочарован от видяното там. Като се връща пише книга – "Страната на съветите". Но тя не казва истината – ние вярваме повече на идеите си, отколкото на очите си. Ако животът ми беше филм щеше да се казва Идеи и реалност", сподели той.
 
 
"Предложиха ми в СССР да стана агент. Изпълниха си обещанието – оставиха ме безработен една година като се прибрах в София. После ме назначиха заради жена ми, която беше рускиня. Япония е голяма западна държава. Има по-особен статут. С по-развързани ръце е. имат по-особен афинитет към културата. Японците имат основание да ни наричат братовчеди, защото в древността сме имали връзки с тях, културното влияние е било оттук натам", коментира Събев. 
 
"Дипломатът преди да е дипломат, е българин. Цивилизацията е вървяла от изток на запад. Тук е люлката на европейската цивилизацията. Мисля, че траките и българите са един народ, роднини сме. Нещата са заложени много преди хан Аспарух. В древността Тракия е най-развитата област. Сегашната българска територия е била голям тракийски ареал. Може да се каже, че цяла Европа е била заселена от траките", каза още той. 
 
"Либийците не са мразили българите. Те обичаха нашите жени. Предчувствах, че нещо такова ще става, информирах тогавашния посланик и министърката Надежда Михайлова, изглежда, че го хвърлиха в коша и не направиха нищо. Ако не се бях върнал, можех да помогна да ги измъкнат, личен приятел ми беше племенника на Кадафи", завърши Румен Събев.  

Прошко Прошков: Не застрашаваме водния баланс на София дори минимално

17:39 | 20 Януари 2020 г.
"Намерено е много добро техническо решение. София е осигурен за години напред с водни ресурси независимо от климатичните обстоятелства. Става дума за право на преминаване на вода за нуждите на гр. Перник до решаване на кризата". Това каза пред камерата на Канал 3 Прошко Прошков, председател на комисията по инженерна инфраструктура в СОС.
 
"На изхода на язовира Мало Бучино ще бъде монтиран спирателен механизъм. Намерена е добра възможност, мисля че общинският съвет ще вземе правилно решение. Не застрашаваме водния баланс на София дори минимално", сподели той.
 
 
"Във връзка с това решение ще се направи ремонт на язовирната стена на "Бели Искър", който ще позволи и покачване на нивото. Язовир "Огняново" също ще бъде резервен източник. Намираме се в климатичен период на екстремности, изисква се гъвкавост на системата. Ще се опитаме още тази седмица на редовното заседание да вземем решение, ако не, ще се съберем извънредно. След като не накърнява интересите ни, ние ще помогнем на една съседна община. Мисля, че сме на денонощен режим на работа, ако се налага ще се направи извънредно заседание. Получихме гаранции, че не се застрашава интереса на Столична община", каза още Прошков.
 

Съветите на Явор Колев от първо лице: Как да опазим мейлите си от хакерска атака? (ВИДЕО)

21:44 | 19 Януари 2020 г.

Абсолютно всички действия, които извършвате на компютъра си, достъп до социални мрежи, достъп до електронна поща, достъп до електронно банкиране, всичко това, паролите за тези дейности ще бъдат ясни на престъпниците. Това съобщи в предаването на Канал 3 "Беновска пита", Явор Колев, ГДБОП.

"Има и друг вид хакерски атаки, които ни заплашват в интернет." Това са писма, получавате на електронната си поща съобщение от адвокат, като трябва да последвате писмото, предизвиква ви по един или друг начин. Има и съобщения, които ви съобщават, че имате задължения към НАП, или призовка от КАТ. Може да нямате шофьорска книжка, но те разчитат, че такава сериозна институция, изпращайки ви съобщение, трябва да се запознаете със съдържанието. Някои от нас, от любопитство дори, отварят едни такива прикачени файлове, заразяват компютъра и от тук започва една много по-сериозна атака към нашата самоличност и се извършват едни много по-тежки престъпления, каквито са проникване в междуфирмена кореспонденция, подмяна на банкови сметки, източване на огромни суми от компаниите.", обясни Колев.

Четете още новини от България и света тук!

"За да се справим с проблема с кибер атаките, работим с 3 пъти увеличение на щата 40 човека, което разбира се не е достатъчно. Предложили сме и сме развили редици мерки, за да развием това звено, от друга страна промени в наказателния кодекс, завишаване на наказанията. Знаете, че една такава хакерска атака в наказателния кодекс се наказва от 1 до 3 години, а виждате какво се случи юли месец тази година, това е нещо, което цялото общество видя и всеки един от нас беше засегнат. Конкретните жертви, деца на сексуални престъпници, възрастни хора, жертви на сексуални престъпници, компании, жертви на престъпници, които източват милиони от техните банкови сметки. Това всичкото изисква един съвременен инструментариум за противодействие на този вид престъпления. Ние винаги ще сме назад от технологиите и правото се развива по-бавно от тях. Въпреки това могат да бъдат направени такива промени, които да отговарят на предизвикателствата и да имат необходимия спиращ ефект.", допълни той.

Лайфстайл

гледай на живо

22.01.2020
 • в момента
  Патарински LIVE
 • 21:00
  Новини
 • 21:15
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини