Интервюта и коментари

Драгомир Стойнев: Аз не видях в записите с президента нещо чак толкова укоримо (ВИДЕО)

17:43 | 29 Януари 2020 г.
"Правителството остава, остава и кризата. 4-ти вот на недоверие, но след нито един от тях правителството не взе мерки. Липсата на вода не е природно бедствие, защото ГЕРБ можеха да предупредят народа, че има недостиг на вода, но те не го направиха заради изборите. Предпочетоха да останат на власт, а не да помогнат на хората". С тези думи започна участието си в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" Драгомир Стойнев, зам.-председател на ПГ на БСП. 
 
"Няма област без екологичен проблем в България. Свикнахме с това правителство да има кризи. Независимите депутати, можем да ги наричаме зависими, те подкрепят правителството. Марешки да не говори, че е против вече, единствените опозиционни сили са ДПС и БСП. Вината за Перник е изцяло политическа – некадърност и неспособност за управление на ресурсите", каза той.
 
 
"Може да не искат смяна на сегашната конфигурация, защото в следващите избори няма да ги изберат. От 4 години знаем, че африканската чума идва, но вместо да се реши проблема, нищо не бе предприето. ТОЛ системата има големи пропуски и няма да сработи, няма да потекат милиарди, както обясняваха. Назначиха се 2000 човека, потенциални избиратели на правителството. Ако съберем 180 млн. лева, добре ще е. Нямаме конкретна визионерска политика, гасим пожар от пожар. Колкото повече стои това правителство, толкова повече агонията ще продължава" сподели Стойнев.
 
"Необходим е план за подмяна на тези тръби, правителството е виновно, че не е поставило тези цели. Ще имаме две нулеви години. Правителството е свикнало да консумира готови пари, от ЕС и от данъкоплатците, затова има толкова злоупотреби. Трябва да има план на правителството. Да се започне с големите захранващи водопроводи, мрежите в градовете са изостанали. Ако ВиК е приоритет, другите сфери няма да са, някой трябва да предложи решения. Трябват средства, но това са дългосрочни заеми. Не се прави по този начин", заяви още той.
 
"Догодина има и парламентарни и президентски избори, ако се цели да му падне рейтинга, не се прави така. Аз не видях от записите с президента нещо чак толкова укоримо. Институциите трябва да се уважават. В чакалнята на Еврозоната можем да стоим и 7 години, не знаем кой ще бъде министър-председател и финансов министър след две години. Трябва да бъде фиксиран курса на еврото към лева черно на бяло.  Вотът не е бил заради конгреса на БСП и Корнелия Нинова, а защото сме загрижени за държавата. За разлика от ГЕРБ не сме вождистка партия", коментира Драгомир Стойнев.
 
 

Цвета Караянчева: Вотът на недоверие показа, че опозицията не е подготвена (ВИДЕО)

17:25 | 29 Януари 2020 г.
"Дебатът ни беше много смислен. Имаше експертни предложения. Когато става дума за политика, опозицията търси да извади дивиденти от кризата. Правителството работи на терен за решаването на тази криза". С тези думи започна интервюто на председателя на НС Цвета Караянчева в предаването "Денят на живо с Наделина Анева". 
 
"Парламентът не е отказал да бъде заедно с българския народ за решаване на проблемите. Всеки вот е шанс за опозицията да видим колко е подготвена и колко е силна. Опозицията показа, че не е подготвена. Имаше гости от Перник на балкона, за да се засили ефекта, но не беше успешно", добави тя.
 
 
"Важно е администрацията да работи в синхрон. Понякога от най-ниското ниво се изтърва момента и не се привлича вниманието към министъра, това се е случило в Перник. Трябва да бъдем много последователни и прецизни в кандидатстването, реализацията и контрола по европроектите. Когато са построени язовирите, тогава е и канализацията. Няма как тя да не е остаряла. Не може с магическа пръчка, след като не е правено години наред", заяви Караянчева. 
 
"Народните представители са хората, които могат да оказват контрол, няма смисъл от създаване на допълнителни комисии, ние контролираме дейността на министъра. Няма недосегаеми в ГЕРБ, всеки поема моралната и политическата си отговорност като подаде оставка", сподели още тя. 
 
"Работната група за изборите ще има за цел преди изборите да приключи заседанията и да излезе с общ доклад и да има общо мнение, а темите без консенсус ще бъдат вкарани като предложения и гласувани в зала. Трябва да направим темата надпартийна и да има честни и прозрачни избори и да се борим с корпоративния и купения вот", каза още Цвета Караянчева.
 

Иван Таков: Имаме гаранция, че цената на водата в София няма да се вдигне, но за Перник не е ясно (ВИДЕО)

18:26 | 28 Януари 2020 г.

От 57 гласували 56 общински съветници от София гласуваха да се помогне на Перник във водната криза. Един се е въздържал. С днешното решение се позволява до 300 л/сек. да се насочат към бедстващия град. 

"Човешката гледна точка повлия на първо място по време на заседанието на СОС днес. Ние сме поискали 100% гаранция за водата в София и имаме такава. Вода в София за следващите 3 години ще има и също така, имаме гаранция, че няма да има разходи за столицата. Разходите на водата се следят ежеминутно, получихме информация, че е направен и стрес тест. Това съобщи общинският съветник и зам.-председатели на комисията по финанси и бюджет Стефан Марков от ГЕРБ в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" на Канал 3.

Общинският съветник и зам.-председател на комисията по финанси и бюджет Иван Таков от БСП контрира колегата си. Според него 100-процентова гаранция за водата в София не са  получавали.

"Това е едно от най-трудните решение, които сме взимали през последните години, ние знаем, че Рилският водопровод е на над 80 години. Моят въпрос и моето недоумение е липсата на кмета и председателя на СОС като вносители на доклада. За пред столичани, това трябва да са хората, които да носят отговорност пред кмета. Да, това което ни обедини по време на заседанието на СОС днес е човешкия фактор, но доклада на вносителите не е убедителен, той не адресира новото. Министърът на икономиката гарантира, че поскъпване на водата в Перник няма да има, как ще спази това обещание не ми е ясно, тъй като цената на водата се определя от ДКЕВР", обясни Таков.

"Опозицията винаги има навика да отклонява темата, това кой е вносител няма значение, важни са гаранциите, които споменах по-рано, както и позитивите, които можем да изведем" , каза от своя страна Марков. 

"Предстои ремонтът на язовирната стена на Бели Искър, който трябва да започне през 2020 г., както и да бъде изградена реверсивна връзка между довеждаща система "Бели Искър" и довеждащата система "Искър". Предвижда се още рехабилитация на язовир Огняново.  Днес беше допълнено, че ще се вкарва информация в системата на общинските съветници, за да може всички да бъдат информирани как върви нивото на водата в язовирите. Веднага след като се изгради отсечката, ще пуснем кранчето, за да може Перник да бъде на същия режим, който е и в момента", допълни той.

Четете още новини от България и света тук!

Иван Таков отвърна: "Не съм съгласен, че няма значение кой е вносител на доклада, най-отпред трябва да седят кметът и председателят на СОС. Софийска вода ще има право да спре водоснабдяването към Перник. Това което чухме от ВиК Перник е обнадеждаващо, че ще могат да плащат тази вода, но идва друг въпрос, ще поскъпне ли водата? Едно нещо са ни гарантирали, че няма да се вдигне цената на водата в София, но за Перник не ясно на този етап", каза той

Цялото интервю гледайте тук!

България и Полша – стратегическо партньорство на лидери, определящо облика на нова Европа

15:01 | 28 Януари 2020 г.

Владимир Русев – председател на Полско-Българска Търговска Камара разговаря с репортер на Канал 3. Русев е завършил висшето си образование в Полша, специалност „Дипломация”. Има и магистратура „Управление на бизнеса” Председател е на Камарата от 2006 г. Член е на УС на Полско-Български Консултативен Клъстер, както и мениджър в Българо-Полска Юридическа Кантора. Съорганизатор е на редица двустранни бизнес форуми и на срещи на високо равнище между двете страни. Семеен е, има едно дете. Говори полски, английски и руски.

- Г-н Русев, Полша все по-често присъства в българското медийно пространство като водещ фактор по редица икономически показатели и добър европейски пример в различни сфери. Как изглеждат двустранните отношения през вашия поглед?

- През 2018 година чествахме 100 години дипломатически отношения между Република България и Република Полша – век, който охарактеризира това партньорство като динамично, с постоянно нарастващ темп на ползотворно взаимодействие в икономически, културен и социален аспект.

Нещо повече – България и Полша се утвърдиха като приятелски държави, с обща, неопетнена историческа плоскост, служеща за солидна основа за съвременни възходи и бъдещи добри перспективи.  

Що се отнася до търговския ни оборот: през 2006 година, общият стокообмен е възлизал на 539,6 млн. евро. Четири години по-късно – през 2010 г., той се увеличава на 670,38 млн. евро, а след още четири години на сътрудничество – през 2014 г., сметката възлиза на 1 162.178 млрд. евро. Възходящата тенденция се запазва и 2018 година приключва с нов връх от 1 721.099 млрд. евро, а за първото шестмесечие на 2019 г., резултатът е 867.453 млн. евро.

Като председател на Полско – Българска Търговска Камара и радетел на развитието на двустранните търговски отношения от 2006 година насам, изпитвам радост и удовлетворение от трайния подем на тази взаимовръзка.

- Предполагам, че цял комплекс от фактори обуславят тази възходяща тенденция, но все пак, бихте ли анализирали най-съществените от тях?

- Да, тази статистика идва да онагледи именно трайната тенденция на повишаване на параметрите на икономическо сътрудничество между България и Полша, но тя не възниква спонтанно и не е случайна. Зад нея се крият редица обстоятелства, например:

 • И двете страни имат важно геополитическо разположение в своите региони – България е лидер на Балканите и представлява отправна точка на редица важни коридори, свързващи Европа с Азия, Северна Африка, Близкия Изток и Русия. Полша е предводител сред страните от Централна и Източна Европа и представлява основно свързващо звено между тях и тези от Западна Европа.

 

 • България е относително стабилна в макроикономически аспект, а Полша на свой ред бележи непрекъснат икономически растеж през последните 30 години.

 

 • Двете страни са близки партньори и често заемат общи стратегически позиции в рамките на членството им в ЕС. Като последни примери мога да посоча общото схващане, свързано с пакета „Мобилност”, както и сходното отношение към политическото споразумение за свободна търговия между ЕК и Меркосур. Заставаме зад общи каузи и по отношение на Вишеградската група. Тясно си сътрудничим и в пределите на ООН, и в рамките на редица други международни организации.

 

 • Не на последно място са фактите, че сме славянски народи, говорещи езици от една и съща езикова група, с близки по драматизъм исторически особености, разбиращи и усещащи духовността по сходен начин.

 

- Споменахте сходна духовност, доразвийте тезата.

- Сходството във възприятията на двата народа за духовност и нейното проявление в културата и изкуството са близки. Една от причините за това явление е взаимната симпатия между поляци и българи. Топлото отношение на българите към полския народ струи от доста български произведения. Едно от тях е на Иван Вазов, който е възпял в стихотворението си „Сенкевичу” гения на великия полски писател Хенрих Сенкевич, посветено на неговия безсмъртен роман. Със същата сила важи и връзката в обратната посока - полският художник Антони Пиотровски пък изобразява в свой шедьовър, наречен „Баташко клане (България) 1876”, трагедията на българския народ от годините на борбата против османско робство.

- Да се върнем в лоното на икономическото развитие. Г-н Русев, какво превръща Република Полша в един от икономическите отличници на ЕС?

- Действително, Полша постигна големи икономически успехи за своите петнадесет години членство в ЕС. Изгради завидно наситена и качествена пътна инфраструктура, модернизира старите си железопътни линии и положи нови, високоскоростни, обнови ВиК мрежите си. Създаде нови, екологично издържани сметища, заводи за обработване на отпадъци, построи нови болници и ги оборудва с модерна техника. Привлече значителни външни инвестиции и заслужи окачествяването си като „развит пазар”. Тези растящи тенденции намират приложение и в постоянното покачване на промишленото производство в страната през 2019 г. Например, според Евростат, за месец Октомври, увеличението е с 3,6%, а за Ноември - с 5,6%, което нарежда Полша на второ място в ЕС след Унгария за месеца.

\"\"

Полша е и мощна притегателна сила за външни инвестиции. През 2019 година, Полската Агенция за Инвестиции и Търговия е обслужила 56 инвестиционни проекта на рекордно ниво от 3 млрд. евро. По-голямата част от външните инвестиции са в сектора на високите технологии, а основните инвеститори са от САЩ и Германия. За сравнение, през 2015 г. размерът на тези инвестиции не е надхвърлил 1 млрд евро, а през 2018 г. е бил около 2,13 млрд евро.  Според Агенцията, тези инвестиции са отворили 11,8 хил. нови работни места, като повечето са високоплатени.

Според последната класация на Conway Analytics, за 2019 г., Полша е на 5 място в света по реализирани инвестиции, като пред нея са само Китай, Германия, Великобритания и Индия.

Това отговаря частично на въпроса ви. Разбира се причините са многобройни и всеобхватни и няма да можем да ги обхванем детайлно.

- Каква ще бъде ролята на Полша в ЕС през новото десетилетие и какво можем да очакваме от българо-полското сътрудничество през следващите няколко години?  

- Ще обвържа ролята на Полша с предстоящото напускане на Великобритания от ЕС - пренасочването на капитали, инвестиции и авторитети от Великобритания към Полша ще определи нейния лидерски облик в новото време на Европа. След Брекзит, икономическата и политическата роля на северната република в Европейския съюз ще стане още по-съществена. Тенденцията на положителен икономически растеж ще се запази, макроикономическите показатели ще продължат да се подобряват, ролята на Полша като близък партньор на САЩ в Европа ще се утвърди, а инвестициите в близките няколко години, във външен и вътрешен план, ще се увеличат двойно.

Смятам, че следващите няколко години ще бъдат от решаващо значение за задълбочаването на двустранното партньорство между Република България и Република Полша и превръщането му в стратегическо.

Ще бъде основополагащо всички институции и билатерални организации, спомагащи това сътрудничество, да се активизират максимално и да допринесат за още по-крепкото сближаване на двете страни.

Смятам, че погледите на нашите северни партньори ще бъдат все по-концентрирани и вперени към България и Балканския полуостров, където има икономически потенциал за разгръщане.

Твърдя например, че геополитическата инициатива „Три морета” ще започне да се реализира още по-интензивно, за да се превърне в най-мащабния търговско-икономически проект в региона през следващите няколко години. За да бъде създадена свързаност и интеграция в енергиен, телекомуникационен, информационен и бизнес аспект по оста Север-Юг, първо регионът между Балтийски, Черно и Адриатическо море трябва да бъде обхванат от високоскоростни жп трасета, допълнени с модерни магистрали, имплантирани в обща инфраструктурна мрежа. Полша, като лидер сред дванадесетте страни в този проект, би проявила повече от интерес това да се случи в обозримо бъдеще. По този начин България би могла да осигури допълнителни външни средства за финансиране на инфраструктурни проекти на своята територия – част от общия план за интеграция. Още повече – българските и полските дружества в сферата на жп инфраструктурата имат проявен афинитет за сключване на успешни консорциуми в тази област.

- Твърдите, че перспективите пред двете страни в рамките на двустранните им отношения са добри и предвиждате тяхното задълбочаване в бъдеще?

- Твърдя, че с оглед на историческите особености, на актуалните ни възможности и бъдещите предизвикателства, развитието на тези отношения би било от взаимна полза.

От 1,7 млрд евро, българо-полския търговски оборот може да нарасне на 3 млрд евро за следващите 4 години при почти изравнено салдо.

Активно сътрудничество между институциите, информационни кампания за популяризиране на условията за реализиране на външни инвестиции, своевременен обмен на търговска информация чрез онлайн платформи, двустранни В2В отраслови срещи, адекватни юридически, информационни, преводачески и транспортни услуги, са само част от факторите, които биха спомогнали за разрастването на двустранния обмен.

Акцентът за следващите няколко години сътрудничество ще падне върху следните основни позиции: промишленост – електроника, химия, хранително-вкусова промишленост, машиностроене, транспортни средства;  суровини – зелена енергия, нефт, газ; услуги – телекомуникация, IT, транспорт, логистика, туризъм, здравеопазване, аутсорцинг и др.

Експертният анализ, активните двустранни организации и насочването на усилията и капитала в правилна посока неминуемо ще създадат нови икономически мостове между Полша и България, а като резултат ще бъдем свидетели на увеличаване на търговския обмен и вълна от нови инвестиции в двете посоки.

- Какви са вашите лични цели през 2020 г., предвид контекста на нашия разговор и с какво бихте допринесли за перспективното развитие на тази двустранна взаимовръзка?

- Личната ми мисия е да продължа да свързвам двата бизнес свята. През 2019 г. организирахме доста двустранни срещи. За 2020 г. целта ми е да спомогна за реализирането на няколко полски инвестиции в България, както и да продължа да прокарвам път за българския бизнес към Полша. За мен еднакво значими са и големите проекти, и инициативите на малкия бизнес.

В общонационален план е важно е да отбележим, че сме изправени пред историческа възможност да доразвием отношенията си с един от европейските лидери и да ги възкачим на нови, по-високи нива. Шанс, който не бихме искали да омаловажим.

„Времето е в нас и ние сме във времето”, но за да го изпреварим е нужна координация и хомогенни действия на държавна администрация, частен сектор и дипломация, в чиито възможности и експертиза вярвам твърдо.

Оставам оптимист за бъдещето на българо-полските отношения и ще продължа да работя активно за тяхната успешна реализация.

 

 

Проф. Николай Спасов: Желанието за чиста природа е в противоречие със стремежа на човека към благополучие (ВИДЕО)

19:31 | 27 Януари 2020 г.
Какво да съхраним в един нов Ноев ковчег? Ако стигнем дотам, природата почти сигурно ще е изчезнала. Не съм голям оптимист какво очаква природата и нас самите. Има огромно противоречие между желанието ни да съхраним една чиста природна среда, и стремежът на човечеството да живеем добре. Тези противоречия са много силни, много сложни, човекът трудно, живеейки живота си, може да спре един процес, нужен на човека за собственото му благополучие. Така големият световен учен проф. Николай Спасов, директор на Националния природонаучен музей към БАН обобщи в "Денят на живо с Наделина Анева" главното противоречие за човечеството в условията на все по-бързи климатични и природни промени на Земята.
 
"Надявам се, че има шанс много от видовете да бъдат спасени, но като че ли много от видовете изглеждат обречени. Орангутаните, например, тези наши събратя са почти обречени заради унищожаването с огромни темпове на горите им", изрази опасенията си проф. Спасов.
 
 
По думите му земният климат винаги се е характеризирал с променливост, но сега човешката дейност оказва все по-силно влияние върху процесите. "Климатът винаги е бил непостоянен и винаги е бил флуктуиращ. Например преди 7000 години климатът е бил с около 3 градуса по-топъл отсега в северното полукълбо. Това се е отразявало на природната обстановка, започва едно захлаждане от първото хилядолетие след Христа, което продължава до 17-18 век, Дунав редовно е замръзвал, също и Черноморското ни крайбрежие", изтъкна проф. Спасов.
 
За изчезването на видовете има два процеса, посочи той. "Единият е естественото изчезване, което съществува откакто ги има видовете, откакто има еволюция. Защото по време на големи климатични и природни промени има масово измиране на видове и съответно разширяване на природните ареали на други видове, които се наместват на тяхно място. Постоянно има изчезване на едни видове, измествани от други. 
 
Но днес човечеството безспорно със своята дейност влияе върху изчезването на видовете - според една статистика около няколко хиляди вида са изчезнали само за последните 10 години. При това не става дума дали са големи или не, всички видове имат равно място в природата и право на съществуване. 
 
Не смея да правя прогнози, но със сигурност сроковете, темповете, с които изчезват видовете, се увеличават, става все по-бързо и по-бързо", отбеляза проф. Николай Спасов.
 
Цялото интервю с проф. Николай Спасов в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:
 

Гостите на \

Прошко Прошков: София има капацитет за години напред, дори и капка дъжд да не падне (ВИДЕО)

19:03 | 26 Януари 2020 г.
"Количеството което е необходимо е 0,3 кубика в секунда. То ще потече от Мало Бучино към Перник. За нас е важно да помогнем, не може да страдат на 20 км от София. Единствено не искаме да се наруши водния баланс на София. По-добре проектът да се обсъжда от хидравлици, не от политици. Не виждам причина за воден режим в София. Нека да не се създава истерия у хората. Всяка зима Бели Искър се захранва с вода от този водосбор. София има капацитет за години напред, дори и капка дъжд да не падне". Това каза Прошко Прошков от СОС.
 
От своя страна Васил Тренев от "Софийска вода" каза следното:
 
"Софийска вода има готовност да приведе тези количества от Бели Искър до Перник. Нашата роля е контрол към надеждното и качествено водоснабдяване. Прилагаме модерни решения, за да контролираме водата. Софийска вода следи в реално време нивата на язовирите".
 
 
Станислав Станев от "Софийска вода", показа подробен чертеж на водопреносната мрежа и добави:
 
"От Белмекен ще бъде пренасочвана водата към Бели Искър, а после по рилски водопровод към Перник". 
 
 
 

 

Лайфстайл

гледай на живо

29.01.2020
 • в момента
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:15
  Денят на живо с Наделина Анева
 • 23:00
  Новини