Интервюта и коментари

Гостите на \

Прошко Прошков: София има капацитет за години напред, дори и капка дъжд да не падне (ВИДЕО)

19:03 | 26 Януари 2020 г.
"Количеството което е необходимо е 0,3 кубика в секунда. То ще потече от Мало Бучино към Перник. За нас е важно да помогнем, не може да страдат на 20 км от София. Единствено не искаме да се наруши водния баланс на София. По-добре проектът да се обсъжда от хидравлици, не от политици. Не виждам причина за воден режим в София. Нека да не се създава истерия у хората. Всяка зима Бели Искър се захранва с вода от този водосбор. София има капацитет за години напред, дори и капка дъжд да не падне". Това каза Прошко Прошков от СОС.
 
От своя страна Васил Тренев от "Софийска вода" каза следното:
 
"Софийска вода има готовност да приведе тези количества от Бели Искър до Перник. Нашата роля е контрол към надеждното и качествено водоснабдяване. Прилагаме модерни решения, за да контролираме водата. Софийска вода следи в реално време нивата на язовирите".
 
 
Станислав Станев от "Софийска вода", показа подробен чертеж на водопреносната мрежа и добави:
 
"От Белмекен ще бъде пренасочвана водата към Бели Искър, а после по рилски водопровод към Перник". 
 
 
 

 

Гостите на \

Деница Сачева: Ще въведем система за валидиране на умения, хората ще получат сертификат за уменията си (ВИДЕО)

18:46 | 26 Януари 2020 г.
"Започваме кампания да намерим тези хора, от началото на февруари в рамките на 45 дни, ще сравним различните бази данни. Възможно е да са в чужбина, както в черния сектор, така и в платформените икономики. Може да има такива със редно образование или изключени от образователната система". С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" социалният министър Деница Сачева.
 
"Ще въведем система за валидиране на умения, хората ще получат сертификат за уменията си и да бъдат предложени на работодатели. Проблемът с личните асистенти е голям, инвестирани са 500 млн. лева от 2014 г. насам. Все още не е намерено устойчиво решение. То би могло да дойде през закона за социалните услуги, а личните асистенти да бъдат планирани с бюджетите", добави тя.
 
 
"Помолила съм да се направи оценка на въздействието на закона за личната помощ, ще го получа през март. От тези около 20 хил души, 13 хиляди са близки и роднини. Няма нищо лошо, но имаме сигнали за казуси за възрастна жена, която живее на 500 км от личния си асистент – сина ѝ", сподели тя.
 
"Голяма част от домовете за възрастни хора не са в добро състояние и ще бъдат закрити, хората ще бъдат настанени в центрове от семеен тип. Проблем е, стратегията за човешките ресурси, нямаме такава. Качеството на социалната политика е свързано с хората", коментира Сачева.
 
"Промените в Кодекса на труда се правят от специална група, занимават се с регулиране на извънредния труд и с други теми. Извънредният труд в момента в България е забранен, но масово се практикува. Същото важи и в един мол – продавачките работят и по празници. Малко повече да бъдат на светло отношенията, които съществуват. Имаме добър диалог със синдикатите", добави министърът. 
 
"Системата за социално подпомагане е необходимо да е много по-ефективна, а ограничените средства на обществото да достигат до най-нуждаещите се. През следващата година ще се търсят 90 000 с висше образование и 65 000 със средно и под средно образование. Отливът към определени професии се дължи на негативизма към тях. Възнаграждението не е единственото", спомена още Деница Сачева. 
 

Искрен Веселинов: Ако не пречиш на никого и никой няма оплаквания от твоята дейност, ти нямаш проблем със закона (ВИДЕО)

18:27 | 26 Януари 2020 г.
Илиана Беновска: Г-н Веселинов, Вие сте председател на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление, предстои да се гледа Закона за шума, внесен от вашия коалиционен партньор Валери Симеонов от НФСБ. Строителната камара имат възражения срещу забраната да се строи между 14.00 и 16.00 часа и срещу много тежките санкции дори да се строи тихо, да бъдат конфискувани техни машини и т.н. при наказателни мерки, казвам го най-общо. Ще мине ли тази част от закона според Вас?
 
Искрен Веселинов: Всъщност проблемът със Строителната камара е с действащия закон, в който има такъв запис, че между 14.00 и 16.00 часа са забранени всякакви строителни дейности. Вследствие на този текст в закона има заповед, издадена от кмета на Столична община, пък и на други общини и поне според мен притеснението на строителите е основателно, тъй като има дейности, които не вдигат шум. Може би е редно, аз съм го говорил това и с г-н Симеонов, да обсъдим една по-прецизна формулировка на тези текстове и да търсим вариант, при който, например едно боядисване не създава шум, няма лошо въздействие върху околните.
 
Илиана Беновска: Точно това имах предвид!
 
Искрен Веселинов: Може би е редно да намерим формулировка, която забранява дейности с определено ниво на шум. В това отношение аз съм съгласен да водим диалог с бизнеса и да търсим този компромис, който е полезен за тях.
 
Илиана Беновска: Строителите също взимат предвид това, че ако направят една, ако мога да се изразя „сиеста“ между 14.00 и 16.00 часа във връзка с този закон, после работниците може би няма и да се върнат, така че се получава, че те ще заплащат престои на тези работници, за да ги задържат, знаете колко е трудно вече навсякъде, в това число и в строителството.
 
Искрен Веселинов: Така е, справедливи са в голяма част исканията на строителите, ще търсим този вариант, който да удовлетворява бизнеса без да вреди на спокойствието на гражданите, защото сме свидетели на един друг вариант или поне доскоро бяхме, обектите да произвеждат един шум, който държи целия квартал буден в следобедните часове. Така че наистина този баланс между интересите на гражданите и интересите на гражданите трябва да бъде намерен, като разбира се предимство има интереса на гражданите.
 
Илиана Беновска: Как точно?
 
Искрен Веселинов: Поне за мен това може да стане с регламентиране ниво на шум, който е допустим в тези часове.
 
Илиана Беновска: Два въпроса, строителите също възразяват заради това, че не е прецизиран начина, по който ще се измерва този шум, двусмислено е.
 
Искрен Веселинов: Има си уреди, има си методология, трудно мога да оспоря това, което пише в закона. Ако предложат по-прецизни текстове, нека да ги коментираме, поне в момента аз не знам такива.
 
Илиана Беновска: Тоест евентуално те ще имат право може би на срещи с комисията, на поправки между първо и второ четене, как го организирате чисто парламентарно?
 
Искрен Веселинов: Ние с тях се видяхме всъщност, всички тези проблеми те ни ги споделиха и очакваме да ги видим разписани като предложения. Добронамерени сме, в никакъв случай целта на един закон не е да репресира някаква част от бизнеса или да спъва работата му, защото бизнесът създава работа и приходи в бюджета. Така че сме изключително отворени, ще търсим диалога и мисля, че ще намерим нужните решения.
 
Илиана Беновска: И един леко ироничен въпрос, но той всъщност е реален, представител на строителните предприемачи, на Строителната камара иронично ме запита, ако строителството е някъде извън града, на поляна, където няма околни сгради, няма нищо, но в закона се прокрадва нюанса, че ако някой легне между 14.00 и 16.00 часа под дървото да спи и той ще бъде смущаван.
 
Искрен Веселинов: Вижте, основното в закона е сигналът, ако не пречиш на никого и никой няма оплаквания от твоята дейност, ти нямаш проблем със закона.
 
Илиана Беновска: Някой трябва да сигнализира, че шумиш?
 
Искрен Веселинов: Разбира се, няма блуждаещи контрольори с измерватели на шум, които да бродят в кварталите. Някой трябва да сигнализира, трябва на някой да пречиш и това е справедлив подход спорез мен.
 
Илиана Беновска: А не се ли опасявате, че ДНСК ще проверява просто така, по други причини?
 
Искрен Веселинов: Не, не се опасявам. Не се опасявам наистина.
 
Илиана Беновска: Добре, давате надежда, благодаря Ви.

Гостите на \

Александър Ваклин: Законът за шума ще прати работниците в Германия (ВИДЕО)

18:22 | 26 Януари 2020 г.
"Строителното предприемачество не е засегнато, а строителните работници. В набързо приетата поправка за закона на шума, в която се забраняват строителните дейности от 13 до 16 ч. тревожи работниците". С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" Александър Ваклин от Камарата на строителите.
 
"После не можем да накараме никой да се върне след 16, в 17 ч. вече се стъмва. Това ограничава възможността на работодателя да фиксира работното време, обрича нашите работници на емиграция. Те не могат да отидат в кол центровете или във фирмите в Бизнес парка. Ако не можем да им осигурим работа и заплащане, ще отидат в Германия", каза той.
 
 
"Надявам се, че г-н Симеонов е запознат с тематиката, защото обезсмисля наредба 4 от 2006 г. където са упоменати нивата на шума. В конституцията не се казва, че има регламентирана почивка от 2 до 4. Този законопроект не спира ромските сватби, а е вкаран без да е обсъждан. Т. 16, ал. 5 е вмъкната в деня, в който депутатите излизат в годишен отпуск. Не смятаме, че трябва да се обърнем към вносителя, а към парламента като институция, независимо с каква репутация е, искаме да спазваме закона. Надявам се заради 300-те хиляди души, заети в строителния сектор, депутатите да признаят, че са сгрешили" сподели още Ваклин.
 
От своя инж. Любомир Качамаков – председател на КНС за София, заяви следното:
 
"Имаме забележки по закона за шума. Записаното в него по отношение на забраната от 2 до 4 налага на работниците принудително спиране на работата, след нея ефективността няма да е същата. Това няма как да не се отрази финансово на строителния процес. Ние ще трябва да осигуряваме работниците на половин работен ден и да коригираме заплащането, което ще доведе до отлив. Затова настояваме написаното да бъде отменено и да се даде възможност на строителите да работят от 2 до 4. Винаги сме готови за среща, където да изложим своите аргументи".
 
 
 
 

Валери Симеонов: Срещу Васил Божков се изправям – "дърво в гора с други дървета", със стабилни корени: Бойко Борисов, Владислав Горанов, Красен Кралев, Иван Гешев (ВИДЕО)

17:56 | 26 Януари 2020 г.
Интервю със заместник-председателя на 44-то Народно събрание от НФСБ Валери Симеонов, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 26-ти януари 2020 г.
 
Илиана Беновска: Г-н заместник-председател на Народното събрание, Вие поемате различни по тежест и много силни битки през цялата си политическа кариера. Първо за Закона за шума, отново предстои да се обсъжда този закон, строителите имат сериозни възражения, че забраната да се строи между 14.00 и 16.00 часа ще ги ощети не само финансово, но и работно и ще доведе до загуба на работници, защото "сиестата" между 14.00 и 16.00 часа няма да върне работниците обратно, знаете каква е липсата на кадри. Вашето мнение, така ли ще остане тази забрана?
 
Валери Симеонов: Такъв е законът и това не е само в България. Както знаете така наречената "сиеста" в Гърция е от 13.00 до 17.00 часа.
 
Илиана Беновска: Но там е горещичко, а тук Вие не искате да се шуми!
 
Валери Симеонов: Няма голяма разлика в температурно отношение между България и Гърция. Става въпрос за следното, че всеки човек има право на законова почивка и тази почивка не само в България, но и в редица държави включва и тишина следобед. В случая с притесненията или опасенията на строителите, от моя гледна точка, аз не съм юрист, но тъй като аз съм правил този закон и съм в основата на неговото прокарване, мога да ги успокоя, че този закон не е свързан с дейности, които не създават шум в околната среда. Самото наименование на закона е следното, той е Закон за въздействието на шума в околната среда. Тук няма никакъв шум, в дейности, които не създават шум те не трябва да се притесняват за тях.
 
 
Илиана Беновска: Един много пряк и прост въпрос – ще им конфискувате ли багери или машини, ако те между 14.00 и 16.00 часа лепят плочки или боядисват?
 
Валери Симеонов: Няма никакви машини в случая.
 
Илиана Беновска: Те седят наоколо машините в двора на обекта и не работят, но те вършат тихо работа.
 
Валери Симеонов: Това ми звучи нелепо, извинявайте, просто няма смисъл!
 
Илиана Беновска: Важно е!
 
Валери Симеонов: Няма смисъл да отговарям на това, естествено, че не! Естествено, че не, няма никакво законово основание. Ако обаче в този времеви период се извършват шумни строителни дейности, фадрома товари камион, пневматичен чук блъска в съседство с някоя кооперация, за да разбие скалата за следващите основи на следващата кооперация – това е недопустимо! Това е нарушение на закона. Но дейности, които не създават шум по принцип не са предмет на този закон, законът се занимава само с дейности, които създават шум.
 
Илиана Беновска: Това е много важно уточнение. Вторият въпрос е пък доколко може да се махне тази забрана за обект, който да кажем е в полите на планината, там няма постройки, няма активен живот, няма никой, но понеже някой може да реши да легне под дървото да спи, той може да сигнализира, че се вдига шум?
 
Валери Симеонов: Не, препоръчвам на хората, които имат притеснения, да направят една справка с юристи, даже с адвокати, внимателният прочит на закона показва, че всъщност той се отнася само за жилищните райони, райони предназначени за рекреация, с други думи за отдих или курорт или смесени такива райони. Законът не засяга райони, които са извън обитаемите зони. Естествено, че няма никакъв риск там, няма нарушение на закона.
 
Илиана Беновска: Добре, и третото опасение на строителите е, че методиката за мерене на шум не е много ясна и кой ще упражнява контрол, само по сигнал на потърпевша страна ли на някой гражданин, или ДНСК ще обикаля ред поредом? Вие знаете, че има съмнения в много от чиновниците.
 
Валери Симеонов: Контролът ще се изпълнява и по двете линии, така да се каже, и по двата случая, и по двете писти. Когато има сигнал задължително трябва да се извърши проверка и да се замери шума. Тук говоря за времето извън нощта, извън периода от 23.00 до 8.00 часа сутринта, когато е забранен какъвто и да било шум в околната среда. За останалите периоди има замерване и се прилага закона по сигнал, когато има, но това не изключва регулярни проверки на съответните РЗИ-та, които също са задължени да отговарят и да контролират спазването на закона. С други думи те може да си имат и е редно да си имат планови проверки. Така например често заведения в светлата част от деня излъчват много силен шум при отворени прозорци или при открити площи и по този начин скандализират цели квартали. Аз имам сигнали, оплаквания, на 112 има много такива сигнали. Същото се отнася и за циганските сватби, при които няма контрол, няма разрешителни, затварят се цели улици, цели райони от квартали се затварят, изкарват се тонколони, които се докарват на камиони или ремаркета или се поставят направо на улиците. Това е безобразие, това е анархия, това не е регулирано, цивилизовано общество. На това също ще бъде сложен край.
 
Илиана Беновска: Ще вземете ли предложението на Камарата на строителите, Искрен Веселинов, председателят на Комисията по благоустройство каза, че се е срещал с тях и са направили съответно предложение?
 
Валери Симеонов: Който търси среща с мен ще я има.
 
Илиана Беновска: Тоест Вие сте готов да ги приемете?
 
Валери Симеонов: Абсолютно съм готов с всеки, никого не съм върнал, освен някой, който има видими, явни психически отклонения, уточнявам просто. Така че, когато са поискали среща, те ще я получат. Но не са поискали до момента. И даже малко ми е обидно, че аз, като автор на закона и като човек, който е прокарал този закон, не търсят мен, а търсят Искрен Веселинов. Претендирам да съм най-добре запознат със закона, защото аз съм го правил този закон.
 
Илиана Беновска: Добре, правим този запис, за да го излъчим в неделя, когато ще има представители на Строителната камара, така че аз ще послужа за "пощенски гълъб", ще предам Вашата готовност и те ще се отзоват на среща.
 
Валери Симеонов:: Мисля, че те нямат нужда от "пощенски гълъб", знаят къде се намира Народното събрание, могат да се запишат при секретарката, веднага ще ги приема, няма проблем.
 
Илиана Беновска: Благодаря за което!
 
Илиана Беновска: Втора тема – Закона за хазарта. Не Ви ли е страх, че Ви "хвръкне главата"?
 
Валери Симеонов: Не очаквах от такава изискана дама като Вас такъв брутален, мутренски език и подход, как може да разсъждавате така? Цивилизовано общество, България е европейска държава, а Вие да говорите за "хвръкване на глави". Недопустимо е! Освен това в случая са засегнати интересите на един изискан джентълмен, бизнесмена Васил Божков, аз не допускам даже да помислят такива работи, да му минават такива мисли през главата.
 
Илиана Беновска: Аз не съм казала, че цитирам Божков, но се изправяте, г-н заместник-председател на Народното събрание, като "сам стрък в полето" срещу много финансови интереси и различни пластове.
 
Валери Симеонов: Бих продължил Вашето поетично сравнение не като "стрък в полето", а по-скоро като "дърво в гора".
 
Илиана Беновска: Кой още е в гората?
 
Валери Симеонов: Има и други дървета, такива, които стоят стабилно пуснали корени, като министър-председателя Бойко Борисов. Като дърво, пуснало дълбоки корени, е също финансовият министър Владислав Горанов, министър Красен Кралев и т.н. Както и цялата група хора, които се занимават ангажирани са с проверките, това са хората от прокуратурата, това са хората от АДФИ, това са всички тези хора, които съблюдават спазването на законите, които са на категорична позиция, както и аз, че лотарията трябва да бъде одържавена. Не сме малко, ние сме цяла "гора от дървета".
 
Илиана Беновска: Тоест, "моторна резачка", ако продължим със сравненията, не може да отреже тази "гора"?
 
Валери Симеонов: Няма такава "резачка", такава "резачка", която да отреже държавността или да ликвидира държавата няма.
 
Илиана Беновска: С Божков срещал ли сте се, с Васил Божков, този изискан джентълмен?
 
Валери Симеонов: Да, с този изискан джентълмен се срещнах в средата на 2018 г., когато внесох първия законопроект за промяна в Закона за хазарта. Използвам повода за да припомня, че тази акция, която в момента провеждаме, е продължение на тази, която започнах преди година и половина. Просто, сега, е най-подходящият момент, затова продължих разширяването на ограничителните клаузи в моето предложение в закона. Срещнах се с "изискания джентълмен", той дойде в моя кабинет, когато бях вицепремиер, поговорихме си, обсъдихме казуса, разговорът беше на ниво.
 
Илиана Беновска: А, днес, срещали ли сте се  с Васил Божков?
 
Валери Симеонов: Днес ли?
 
Илиана Беновска: Говоря за сегашния момент, в който се говори за промени.
 
Валери Симеонов: Не. Не е поискал среща. Аз също не изпитвам нужда да се срещам с него, така че…
 
Илиана Беновска: И, въпреки упреците, които получихте и от Йордан Цонев, че всъщност цитирате не съвсем коректно, според него, направените промени през 2015 г. ...
 
Валери Симеонов: Йордан Цонев, ако се чувства засегнат от това, че в текста на закона, съвсем умишлено според мен, е извадена лотарията и в резултат на това през цялата 2014 г. частните оператори на лотарийни игри не са платили една стотинка, аз искам да го попитам – добре, ако той смята, че няма отговорност и вина за това, как е гласувал? Дали е подкрепил този текст?
 
Илиана Беновска: Вие поехте ангажимент да проверите кой е гласувал, кой е внасял поправки. Направихте ли го това?
 
Валери Симеонов: Няма кога да го направя, разговорът, фактически, беше снощи (23-ти януари), четвъртък вечерта, днес сме петък преди обяд. Не съм направил проверка. Снощи, фактически, бях на това предаване, на което стана диалогът. Тази сутрин съм бил на друго предаване, сега съм в парламента, не ми е първата задача да тръгна да проверявам какво е правил Йордан Цонев, но Вие може да го попитате как е гласувал.
 
Илиана Беновска: Сега ще го попитам, но аз имам една молба, ако, случайно направите, до неделя до 17.00 часа, когато е "Беновска пита" някаква проверка, дайте ми знак!
 
Валери Симеонов: Добре.
 
Илиана Беновска: За да можем да доизясним в ход.
 
Валери Симеонов: Сега трябва да ровя в протоколите на Народното събрание. Да изкарам стенограмата. И чак тогава ще мога да Ви кажа как е гласувал. Но знам, че той /Й. Цонев-б.р./ е вносител на законопроекта - аз това казах.
 
Илиана Беновска: Не, ако успеете, наистина, ще Ви отива да го изясните!
 
Валери Симеонов: Естествено!
 
Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви много за този разговор!
 
Валери Симеонов: И аз Ви благодаря!
 
На 26.01.2020 г. по време на предаването "Беновска пита" Валери Симеонов бе потърсен по телефона, за да защити с факти твърдението си, че Йордан Цонев е вносителят на поправката "Божков", но не бе открит за коментар. Реалният вносител на поправката се оказа Георги Кадиев.

Гостите на \

Йордан Цонев: След 7 години ГЕРБ : хазартът да се регулира, както ДПС предложи 2013 г. (ВИДЕО)

17:37 | 26 Януари 2020 г.
Интервю със заместник-председателя на ПГ на ДПС Йордан Цонев, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 26-ти януари 2020 г.
 
 
Илиана Беновска: Г-н Цонев, вярно ли е, че Вие сте лобист на хазартния бос Васил Божков?
 
Йордан Цонев: Не е вярно разбира се! Г-н Симеонов вчера каза, че аз съм бил внесъл предложение, в което съм пропуснал съзнателно облагането на лотариите. Аз извадих всички документи от архива на Народното събрание. Ето, това е законът, приет в този вид от 2013 г. Ето го предложението.
 
Илиана Беновска: Това е вашето предложение.
 
Йордан Цонев: Ето го предложението за издаване и поддържане на лиценз за хазартна дейност, събира се двукомпонентна такса, състояща се от еднократна такса в размер на 100 000 лева и променлива част в размер 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатени печалби. Ние, всъщност, с този закон въведохме единен данък за всички видове хазарт. В зала това мое предложение не беше прието, бяха приети други предложения и затова съм извадил гласуванията, извадил съм всичко и сега ще го връча на г-н Симеонов да си го прочете.
 
 
Илиана Беновска: Точно така, искам да Ви кажа, че помолих г-н Симеонов, който не беше подготвен, интервюирах го преди Вас, да каже какво пише в стенограмата, след снощния спор, който се разрази с Вас в ефир.
 
Йордан Цонев: Ето това пише!
 
Илиана Беновска: Но, какво пише тук, аз видях в стенограмата, че друг е вносител на това предложение?
 
Йордан Цонев: Приети са предложения на г-н Кадиев и група народни представители - подкрепени от ГЕРБ и неподкрепени от ДПС.
 
Илиана Беновска: ДПС ,виждам, че сте гласували само двама и 22-ма против.
 
Йордан Цонев: При прегласуването 24 против, и тези двамата са се обърнали. Защото се видя, че това предложение не е коректно. То, освен, че е изпуснало думата "лотарии" е направило и друго - въвежда този двояк режим на облагане и, както виждаме, при този двояк режим на облагане, тълкуването на комисията и последвалият начин на облагане се е получило така. Само че, ние, от ДПС, твърдо сме решили да не участваме в този дебат за хазартната дейност, защото нашия последен опит да направим истинска регулация, през 2013 г., беше бламиран от залата. А, този опит, съдържаше тези текстове, които г-н Горанов, като финансов министър, вчера внесе като проектозакон. Точно същите текстове. Значи, 7 години по-късно, ГЕРБ дойде до идеята, че хазартният бизнес трябва да се регулира по начин, по който ние предлагахме да се регулира още през 2013 г.
 
Илиана Беновска: Може ли да ми обясните защо толкова дълго време мислиха ГЕРБ?
 
Йордан Цонев: Не знам, видяха, че има пропуски. Сега видяха. Но, ние, няма да участваме, няма да правим никакви предложения и няма да участваме изобщо в дебата за хазарта, не ни вълнува това.
 
Илиана Беновска: И няма и да гласувате?
 
Йордан Цонев: Не, напротив, ще гласуваме "въздържал се" на предложенията на Валери Симеонов.
 
Илиана Беновска: Да, но все едно гласувате срещу Борисов, срещу Горанов, срещу Красен Кралев и ГЕРБ.
 
Йордан Цонев: Не разбрахте ли ясното ни желание?
 
Илиана Беновска: Не.
 
Йордан Цонев: Ясното ни желание да не участваме в този дебат по две причини. Приех да дам това интервю, за да покажа, че Валери Симеонов не е прав в тази констатация. Или е бил подведен, или съзнателно е излъгал, не ме вълнува. Приех и за да кажа, че ДПС няма да участва в никакъв дебат за хазарта. Ние ще стоим много настрана от тази тема, защото виждаме, че има тотално неразбиране от държавата какво трябва да се прави с този бизнес. Нека да го регулират както те намерят за добре, нека да го управляват както те намерят за добре и да отговорят на обществото какво се е случило. Ние нямаме отговорности по тази тема – нито аз, нито моята парламентарна група. Бях ли достатъчно ясен?
 
Илиана Беновска: Изключително ясен бяхте. Не поклащате ли ГЕРБ първо с това, което казвате в момента, че няма да участвате и гласувате в промените в Закона за хазарта и втор, с това, че ще гласувате "за" вота на недоверие за екологията на БСП?
 
Йордан Цонев: Ние законопроект на Валери Симеонов няма да подкрепим!
 
Илиана Беновска: Това го разбрахме.
 
Йордан Цонев: Това първо, второ ...
 
Илиана Беновска: Но законопроектът на Влади Горанов ще подкрепите ли?
 
Йордан Цонев: Нека да влезе и ще Ви кажа.
 
Илиана Беновска: Защото вчера не бяхте на бюджетна комисия лично Вие.
 
Йордан Цонев: Бях на комисията за БНР по същото време, там имахме важни задачи, но си оставих гласа писмено.
 
Илиана Беновска: Който е?
 
Йордан Цонев: Въздържал се. Така, както ще гласува цялата парламентарна група.
 
Илиана Беновска: Това е законът на Владислав Горанов?
 
Йордан Цонев: Не, това е законът на Валери Симеонов. На Владислав Горанов не е внесен в Народното събрание, качен е на страницата на министерството за обсъждане.
 
Илиана Беновска: Нарочно Ви попитах така, защото се създаде впечатление, извинявам се, че гласувате закона на ГЕРБ.
 
Йордан Цонев: Не, на Валери Симеонов. Причините, поради които подкрепяме вота са 3. Първата и най-формалната е, че ние сме опозиция. Така реши ГЕРБ. ГЕРБ реши, че ние ще сме опозиция, не ние решихме, не избирателите решиха. Аритметичното мнозинство с ДПС беше над 121 гласа - първо, второ - нашите програми имаха най-голямо сходство. Борисов каза тогава на срещата : " 98% от програмите ни съвпадат, но аз ще направя коалиция с "Патриотите" ". Ние приемаме това.
 
Илиана Беновска: Подозират ви, че сега правите така : гласувате този вот, за да направим коалиция ДПС – ГЕРБ?
 
Йордан Цонев: Нас винаги ни подозират в нещо, г-жо Беновска. Ние в рамките на този парламент няма да правим никакви коалиции, първо. Второ, ние смятаме и сме го изразили достатъчно ясно, че страната няма нужда от такъв тип коалиции, те са изчерпани. Вече 10 години гледаме само това - някакви коалиции на ГЕРБ с някой. Ние не искаме такъв тип коалиции. Сега за вота ...
 
Илиана Беновска: Добре, вие ДПС сте против предсрочни избори...
 
Йордан Цонев: Може ли само да довършим за вота. Причината, поради която ще гласуваме "за" вота, освен, че сме опозиция и така реши ГЕРБ, както казах, е, че ние смятаме, че в политиката по околната среда има сериозни провали. Убедени сме в това. Още повече, че третият ни мотив е нашата програма за следващо управление на страната включва изцяло политиката по екология. Ние залагаме на зелената икономика и на високите технологии за ръст в страната. Ние не можем да не подкрепим такъв вот.
 
Илиана Беновска: Но сте против предсрочни избори, вече го подчертахте.
 
Йордан Цонев: Защото няма да доведат до нищо по-различно от това, което виждаме в момента.
 
Илиана Беновска: Добре, и евентуално, на следващите избори, Вие казвате, че сте против такива коалиции, които създава ГЕРБ, очевидно е и в световен мащаб, вече това, че една партия не може да управлява сама ...
 
Йордан Цонев: На масата е нашето предложение от 3 години. Нашето предложение е: който спечели изборите да направи управление на страната на базата на програма с ясни приоритети с фокус върху програмата. Ако програмата ти е 184 страници и всичко ти е приоритет, какъвто е сегашният случай, това означава, че нищо не ти е приоритет. Няма нужда страната от това. Ние можем да не участваме в управлението на страната, може правителството да бъде съставено само от спечелилата партия, ако то изпълнява програмата, за която сме се разбрали, ние ще стоим зад него неотклонно.
 
Илиана Беновска: За да Ви разбера правилно, Вие искате симбиоза между вашата програма на ДПС и евентуално програмата на ГЕРБ и тя да бъде равнопоставена, така ли?
 
Йордан Цонев: Повече от това, даже, ние искаме основните партии да постигнат съгласие за няколко основни приоритета на страната. Да кажем първи приоритет -демографска криза, втори приоритет - образование, трети приоритет - ускорено икономическо развитие.
 
Илиана Беновска: Нека да добавя и борбата с битовата престъпност.
 
Йордан Цонев: Окей, който спечели изборите, изпълнява тези приоритети със своите инструменти. Другият, като дойде на власт, изпълнява пак тези приоритети със своите инструменти, за да може да има континюитет, за да може страната наистина да започне да догонва европейските стандарти. Това е нашето предложение.
 
Илиана Беновска: Добре, и като мечтаете, това не е само ваша мечта, тя е на гражданите.
 
Йордан Цонев: Те хората го искат!
 
Илиана Беновска: Да, повече граждани го искат, това исках да кажа, можете ли да помирите Корнелия Нинова и Борисов?
 
Йордан Цонев: Това е техен проблем. Гражданите искат страната да бъде управлявана с максимално съгласие по някои проблеми. Не еднакво от всички, не съглашателство от всички партии и народът да е в опозиция, а по няколко приоритета. Трябва ли да давам баналния пример? След началото на този век всички партии в страната се обединиха около стратегическите цели НАТО и ЕС. Никой не излезе извън тези цели, макар че се сменяха управления, и го постигнахме. Ето това искаме да направим.
 
Илиана Беновска: Добре, в такъв случай съм длъжна да Ви попитам, 3 години се направиха от мандата на президента Радев, който вие подкрепихте и благодарение на вас той стана ...
 
Йордан Цонев: Той не мисли така, че е благодарение на нас!
 
Илиана Беновска: Статистически е така. Доволни ли сте ДПС от него, изпълнява ли си ролята на президент?
 
Йордан Цонев: Сериозният въпрос е дали са доволни хората, дали нашите избиратели на ДПС са доволни. Това е сериозният въпрос.
 
Илиана Беновска: Вашите избиратели?
 
Йордан Цонев: Има неща, по които не сме чули да се изказва президентът, нашите избиратели ме питаха по време на изборите. Не сме чули да се изказва, като обединител на нацията, какво мисли за езика на омразата и за поведението на националистическите партии в България, които са част от управлението. Вече ние го чуваме какво мисли за ГЕРБ и за управлението като цяло.
 
Илиана Беновска: И за Борисов.
 
Йордан Цонев: Искаме да чуем какво мисли за националистите, защото те са националисти. Тях, дори, Съветът на Европа ги определя, поименно, като фашистки партии. Там не сме чули нищо. Нашият избирател е чувствителен на тази тема – езика на омразата, който подкопава етническия мир.
 
Илиана Беновска: От днешна гледна точка, г-н Цонев, ще подкрепите ли Радев, ако се кандидатира за втори мандат за президент?
 
Йордан Цонев: Това са въпроси, които не може да ми ги задавате, няма как да очаквате отговор от мен.
 
Илиана Беновска: Не му ли нанасяте удар с този закон за НСО, сега, по предложение на група народни представители, в която сте Вие, Делян Пеевски и Хамид Хамид?
 
Йордан Цонев: В изявлението си по "Дарик" по повод края на миналата година г-н президентът каза, че ако зависи от него не би разрешил да се охраняват г-н Доган и г-н Пеевски и даже каза нещо повече – те има възможности да си плащат. И ние откликнахме на този негов призив. Само едно ми е странно в цялата тази история, нима, г-н президентът не знае защо г-н Доган се охранява? Нима не знае той, че г-н Доган, ако не беше защитавал толкова неотклонно националния интерес на България, нямаше да има нужда да бъде пазен? Нима не знае всичко, което е направил г-н Доган за териториалната цялост, за националната сигурност, за суверенитета и за всичко онова, за което говорим? Трябва ли да говорим публично за неща, които не бихме имали право да ги казваме?
 
Илиана Беновска: Прощавайте, г-н Цонев, но Вие вдигнахте, малко повечко ми се струва, нивото на разговора, аз ще го намаля малко ...
 
Йордан Цонев: Аз си задавам въпроси, на глас ги задавам тези въпроси, защото не е редно никой български гражданин да поставя въпроса за охраната на г-н Доган. Това е нихилизъм, да не разбираш какво е направил този човек за България! Ако той беше друг тип, ако беше направил друго, бъдете сигурно, че нямаше да има нужда от охрана, а може би щеше да бъде охраняван по друг начин от друго място. Той защити през всичките 30 години неотклонно националния интерес и суверенитет на България! И точка по въпроса!
 
Илиана Беновска: И европейския етнически мир, на Балканите, особено!
 
Йордан Цонев: И натовската ни ориентация, всичко!
 
Илиана Беновска: Така, понеже исках да намаля малко нивото на разговора, исках да Ви питам, като питате реторично: дали, президентът не знае защо е охраняван Ахмед Доган - дали разговорът не се свежда до това, че неговата съпруга няма да бъде охранявана и ще трябва да си заплаща за това, и оттам може би е и "късогледството" на президента Радев?
 
Йордан Цонев: Не бих искал да слизам на това ниво. Президентът е институция, ако уважаваме себе си като държава, не би трябвало да питаме защо той и семейството му се охраняват. В закона има предвидена възможност първата дама на България да бъде охранявана, разписани са ситуациите, в които може да бъде охранявана. Спирам дотук, хипотезата е само една – при конкретна заплаха!
 
Илиана Беновска: При конкретна заплаха?
 
Йордан Цонев: Да, само една хипотеза е, при конкретна заплаха.
 
Илиана Беновска: Понеже интервюто е "на крак" искам да Ви поканя да дойдете следващата неделя в студиото, бил сте и друг път, един кратък въпрос, споменахте, че вчера не сте бил на бюджетна комисия, защото сте бил на комисията за държавното радио, нека да не влизаме в тази тема, тя е дълга, само искам да попитам нещо. Отправих призив към собствениците на БТВ, евентуалния Петр Келнер, собственика на Нова телевизия Кирил Домусчиев и Вежди Рашидов, като председател на Комисията по гражданско общество и медии, което означава и към цялото Народно събрание, да се обединим ние медиите да засилим политиката си срещу битовата престъпност, да няма момичета с прерязани гърла, изнасилени малки деца, убити старци и баби. Вие, ДПС, ще обсъдите ли една подобна теза и ще се включите ли?
 
Йордан Цонев: Това е риторичен въпрос, естествено, че ще се включим и винаги сме се включвали. Това е изключително важен въпрос за сигурността на българските граждани. Извън съмнение, просто няма какво да коментираме.
 
Илиана Беновска: И за финал, какво ще си пожелаете ДПС, предстоят нови избори на ръководство, няма да Ви питам кой ще бъде новият председател, но кажете къде е тезата, какво ще бъде качественото надграждане на ДПС, което ще отбележите с тези избори?
 
Йордан Цонев: Програмата! Ние ще приемем тази програма, за която говорим и ще я направим достояние на цялото общество. Тя ще включва много от инструментите на "зеления пакт", който Европа сега приема. Ние, още преди две години, стъпихме на тази плоскост. Това ще е качественото надграждане. Разбира се, ние ще си говорим за нашето електорално разширение, което е факт през последните две години - територии, в които не сме били, имаме сериозни позиции.
 
Илиана Беновска: Последен въпрос, пропуснах Кърджали, вашите кметове застанаха срещу областния управител за увеличението на данъците. Това някакъв микробунт ли е?
 
Йордан Цонев: Имат проблем с областния управител, той бламира всички техни решения, мисля, даже, без основание.
 
Илиана Беновска: Какво очаквате от Борисов - той назначава областните управители?
 
Йордан Цонев: Да прегледа дейността на този областен управител и да види дали е прав, това е в неговите прерогативи. Ние твърдим, че областният управител не е прав.
 
Илиана Беновска: А, ако няма развитие по темата, какво ще продължи в Кърджали?
 
Йордан Цонев: Местната власт има инструментите да се противопостави на такъв тип вмешателство и пречене на работата й.
 
Илиана Беновска: Това няма ли да оформи един "анклав" на ДПС в България?
 
Йордан Цонев: ДПС няма "анклави", работи в цялата страна и общините, които управляваме хората се чувстват добре и сигурни. Няма такава опасност, но не е добре да се спъва работата на местната власт, аз мисля, че това не е в стила на Борисов. Добре би било да се позаинтересува този областен управител не преминава ли границите на нормалния контрол.
 
Илиана Беновска: Много Ви благодаря за този разговор, добре дошъл в неделя пак!

Лайфстайл

гледай на живо

27.01.2020
 • в момента
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  Имате думата