Интервюта и коментари

Иван Гешев: Трябва да питаме Сърбия защо не иска да върне Цветан Василев (ВИДЕО)

17:17 | 19 Април 2019 г.

Обединяват се интересите около КТБ. Мислите ли, че Цветан Василев иска да бъде съден. Свидетелят казва, че той е плащал на журналисти за поръчки и мислите ли, че те ще харесат да има присъда?

Искаме борба с корупцията, каквато има в Румъния, а после питаме защо е станало така. Ние не можем да върнем някой в България, ако тази страна умишлено не иска да го пусне. Въпросът е към сръбските политици защо не искат да върнат Цветан Василев.

В нашата страна има много възможности за защита като да си плащаш на определени медии и да имаш защита от политици. Предвид огромните пари, които са изтекли от КТБ, нека кажем , че е трудно да спреш всеки лев. Всеки мисли за бъдещето си, включително и Цветан Василев, който си ги пази парите някъде, каза в предаването "Всичко коз”, зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Няма значение дали си добър или лош, важно е да си от нашите. Ние искаме публичност, нас не ни е страх. Ще призоват гражданите, които излизат и казват, че Десислава Иванчева е невинни, нека прочетат, а да не слушат големи клишета, които са им насадени, каза още той.

За Лозан Панов, зам.-главният прокурор каза:

Крадецът вика дръжте крадеца. Лозан Панов не знае дали е политик, шеф на ВКС, или магистрат. Олигарсите са в ареста. Никъде в света не са задържани всички извършители на престъпления или олигарси. Ще му е трудно, защото той не знае къде се намира. Представете си, че Сотир Цацаров да каже, че Митьо Очите е пробил политическото статукво в Бургас. До колкото ми е известно Лозан Панов е казал нещо подобно за Иванчева Този човек е объркан и не знае накъде да се насочи.

За ало-измамниците:

"Подходът при разследване на ало-измамниците до момента не е бил правилен. Напоследък лицата, които звънят по телефона са позиционирани в Румъния, а тези, които получават парите са в България. Използвахме всякакви механизми за партньорство с румънските служби. Без тях операцията нямаше как да се случи. Не може да всичко в държавата да отговаря само прокуратурата. Това, което можем ние да направим - ще го направим. Трябва да подходим систематично”, каза още той по темата със спецакцията, проведена край Горна Оряховица вчера.

Четете още новини от България и света!

 За катастрофата край Своге и обвиненията на прокуратурата

"Този тип престъпления, изискват своите експертизи, не само в България, а и в цял свят. Назначени са над 40 експертизи, но това няма как да стане за 1 час. Не може да се повдигнат обвинения, които после да не се издържат в съда. 8 месеца не са малко. Една от причините за забавянето е законодателството, законите са остарели, не сме по времето на Тодор Живков. Ние не можем да натискаме политиците. Всеки трябва да си върши работата. Единственото, което можем да направим е да си вършим работата", каза той по темата за катастрофата край Своге.  

За Десислава Иванчев, Иван Гешев каза:

Българските граждани трябва да си отговорят на въпроса, дали са виждали в живота си накуп 70 хиляди евро. За това престъпление е предвидено между 10 и 30 години затвор и след като това е предвидено, могат да се дадат 20 години. Чувам всякакви коментари и от двете страни. Това е един случай като премахнем това, че става въпрос за кмет, който управлява, и това, че размера на получената сума никога не е залавяна досега.

Зад тази жена седят конкретни политически сили, които са я издигнали. Зад тази политическа фигура, седят цели отломки от СДС и бивш правосъден министър. Те възприеха, че това е атака срещу тях.  Имаше ваши колеги, които имаха подготвени материали. Една функционираща прокуратура, която си върши работата, няма интерес. За последните 3 години толкова работа не е свършено и това не е удобно. Това, че тя е много харесвана, е от интереси и от пресирането в медиите.

 

"Галъп": ГЕРБ губи първото място след скандалите

12:37 | 19 Април 2019 г.

Ефектът на скандалите и разкритията от последните седмици води до разколебаване на електората на ГЕРБ. Това на практика изравнява позициите на БСП и ГЕРБ и дава дори моментна по-изгодна позиция за левицата. ДПС остава константа, а в патриотичното пространство изпъква ВМРО. Това сочи проучване на "Галъп интернешънъл" за електоралните нагласи преди Европейски избори 2019.

Сред онези, които заявяват, че ще гласуват със сигурност, 32,1% твърдят, че ще гласуват за БСП, 31% - за ГЕРБ и СДС, а 11,1% - за ДПС. След тях, близо до бариерата от 5,88% е още ВМРО с 5%. Следват "Демократична България" с 4,5% и "Воля“"– с 3,5%, "Атака" – с 1,9%, АБВ ("Коалиция за България") – с 1,5%, НФСБ с 1,4%, "Възраждане" и "България на гражданите" с по процент, и близо 4% други. 2,2% заявяват, че ще гласуват с "Не подкрепям никого".    

Вижте още новини от България!

Заявяващите, че ще гласуват със сигурност, са 34% от всички; че по-скоро ще гласуват – 28%; че по-скоро няма да гласуват – 12%; че със сигурност няма да гласуват – 18%, а 8% не знаят или не могат да отговорят. Отговорите, разбира се, са декларативни и дават единствено ориентировъчна картина.

 

Хаосът в Либия обърква света: Кой кого подкрепя?

09:27 | 19 Април 2019 г.

Опитът за офанзива от страна на либийския влиятелен фактор Халифа Хафтар (на снимката) срещу Триполи се появи на фона на разделенията между световните сили за това как да се сложи край на хаоса, който разруши Либия след свалянето на Муамар Кадафи през 2011 г.

През последните години конкуриращите се фракции и милиции изникват, контролирайки различни части на Либия, оставяйки чуждестранните сили да подкрепят или да се противопоставят на понякога объркващо множество групи.

Още коментари ще намерите тук

Противоречивата и изненадваща офанзива на Хафтар срещу Триполи, започнала в началото на месеца, принуди заинтересованите страни да поставят картите си на масата за това, което според тях е най-добрият начин за възстановяване на реда в северноафриканската страна.

Къде стоят ключовите регионални сили в Персийския залив, Турция, съседния Египет, както Русия и важните фактори на ЕС Франция и Италия?

Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ: съюзниците на Хафтар

От едната страна на борбата е Хафтар, военачалникът и фигура в източната част на Либия. От друга страна е Фаиз Сарадж, министър-председател на одобреното от ООН Правителство на националното съгласие (ПНС), което контролира Триполи.

Ключовите съюзници на Халифа са Обединените арабски емирства, Египет и все повече Саудитска Арабия, докато срещу него силно се противопоставя регионалният съперник на саудитците Катар, както и главният поддръжник на Доха - Турция.

"Сраженията в Либия се превърнаха в марионетна война между съперниците в Персийския залив", каза Джеймс Дорси, старши сътрудник в Школата за международни изследвания "С. Раджаратнам" в Сингапур.

Нийл Партрик, специалист от Близкия Изток, базиран във Великобритания, каза пред АФП, че Хафтар е получил подкрепата на Египет и Обединените арабски емирства още от самото начало, а наскоро Саудитска Арабия започна открито да го подкрепя.

Преди това Рияд "дискретно подкрепяше" Хафтар, докато публично изповядваше политическа подкрепа за подкрепяното от ООН правителство в Триполи.

Но влиятелният Хафтар беше поканен да посети Рияд през март в знак на подкрепа, каза Партрик. Саудитска Арабия е предложила финансова помощ на Либийската национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар от няколко десетки милиони долари за операцията по превземането на Триполи.

Това съобщи вестник „Уолстрийт джърнъл”, позовавайки се на източници от саудитското правителство. Предложението било направено при посещението на Хафтар в Саудитска Арабия няколко седмици, пред той да започне настъплението срещу либийската столица на 4 април. "Бяхме твърде щедри", казал един от източниците. Либийският фелдмаршал се съгласил.

Италия, Турция и Катар: Приятели на Сарадж

От другата страна на барикадата, подкрепяното от ООН правителство на Сарадж запазва значителна подкрепа от Италия, която има тесни връзки и силни икономически интереси в бившата си колония.

"Исторически погледнато, италианците винаги са поддържали много добри отношения с Триполи," каза Али Бенсаад, професор във Френския институт за геополитика, посочвайки интересите на Италия към либийските енергийни резерви чрез петролната ѝ компания ENI.

В допълнение към Италия Сарадж има подкрепа от Турция и Катар, "но Катар в момента е отслабен от своята (дипломатическа) изолация поради блокирането на други страни от Персийския залив, особено Саудитска Арабия и ОАЕ, според Бенсаад.

Подкрепата на Рим, колониална власт в началото на ХХ век, също има много общо с "приоритета си" за прекратяване на потока от мигранти, идващи от Либия, каза Артуро Варвели, ръководител на Програмата за Северна Африка на италианския. Институт за международни политически изследвания в Милано.

Франция и Русия: двусмислени игри

От своя страна Франция привидно е изиграла ролята на посредник между Хафтар и Сарадж , организирайки две срещи между либийските съпернически лидери, едната през юли 2017 г. и другата през май 2018 г.

Но в действителност френската позиция е по-неясна, а Париж - който поддържа тесни връзки с Кайро, Рияд и Абу Даби, е обвинен в това, че е предпочел страната на Хафтар в борбата за власт.

"Франция вече не играе ролята на посредник", каза Бенсаад. "Стратегическият й съюз със страните от Персийския залив я принуждава да оформи своите геополитически стратегии."

През юли 2016 г. Франция обяви смъртта на трима войници при катастрофа на хеликоптер в Либия, където те подкрепиха силите на Хафтар по време на мисия за събиране на разузнавателни данни.

"Позицията на Франция е двусмислена", каза Варвели, аргументирайки, че Париж от 2015 г. "е одобрил Хафтар да демонстрира френски ангажимент за борба срещу радикалните ислямисти".

Френското участие в Либия при президента Еманюел Макрон предизвика напрежение в миналото с Италия, която исторически е водеща европейска сила в страната.

"Франция и Италия са на една и съща дължина на вълната", увери френският външен министър Жан-Ив льо Дриан.

Междувременно Русия се възприема като ентусиазиран поддръжник на Хафтар, организирайки срещи с него в Москва. В края на миналата година руски вестник съобщи, че има руски войски в източната част на Либия, цитирайки източник до военното министерство. Независимият вестник "Новая Газета" пусна и видео, на което се вижда Евгени Пригожин да разговаря с фелдмаршал Хафтар в Москва. Пригожин е доверен човек на президента Путин, считан за сенческа фигура, която ръководи московската "фабрика за тролове" в социалните мрежи, както и частната военна компания "Вагнер Груп", участвала с бойци във военни конфликти в цял свят, вкл. Източна Украйна, Сирия, Венесуела и ЦАР.

Но след като започна неговата офанзива, Москва поне публично малко се е дистанцирала от влиятелната фигура, като Кремъл призова "всички страни да отхвърлят действия, които биха могли да провокират кръвопролития в битка и смърт на цивилни".

"Ако той (Хафтар) иска да поддържа вътрешна и международна легитимност, той не може да си позволи кървава баня", каза Варвели. (АФП)

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов уронва престижа на ВКС

Проф. Пламен Киров: Лозан Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи главния прокурор (Видео)

17:42 | 18 Април 2019 г.

Ако се тръгне по пътищата в България и с просто око ще се види, че те са в състоянието, в което е пътят край Своге. Има нещо сбъркано, не в органите на съдебната власт. Има нещо сбъркано в модела, по който се управлява държавата. Справедливостта е постфактум, никой няма да върне тези хора, които загинаха при този инцидент. В обществото се създава едно недоверие към правозащитните органи.

Това каза професорът по конституционно право Пламен Киров в ефира на предаването "Всичко коз" по Канал 3 в коментар на новината за обвиненията, които днес бяха повдигнати от прокуратурата за трагедията в Своге 

"Звената като структури не работят, работят хората в тях. Ако някой си прави илюзии, че ако сменим Конституцията и редица закони, нещата ще се променят, много се заблуждава. Законът не работи автоматично. Струва ми се странен и този вопъл на съдиите. Това е един вопъл на безпомощни хора. Всеки орган говори чрез своите актове", коментира той писмото на съдиите от Специализирания съд и Апелативния специализиран съд, в което те призоваха гражданите да не търсят доброта от съда, а да искат справедливост.

Преподавателят по Конституционно право и бивш конституционен съдия коментира и отказа на председателя на ВКС да бъде разследван и дори да бъдат задавани въпроси за имота, придобит от фирмата на съпругата му, както и вчерашната му реч на конференция на НПО-ата със съмнителна репутация.  

"Това е крайна позиция на Лозан Панов, тя е от няколко години. Води се една пуническа война на едни висши магистрати срещу други висши магистрати. Тримата големи магистрати се назначават по един и същ начин, по предложение на пленума на ВСС и от Президента.

Основанията за предсрочно прекратяване на мандата са: при оставка, при смърт, след присъда и действия, които уронват престижа на съдебната власт. Засега упреците са насочени към главния прокурор, защото, за да се проведе разследване, трябва акт на главния прокурор. Главният прокурор обаче не е недосегаем", коментира още Пламен Киров.

"Г-н Панов ще бъде удовлетворен, само ако той посочи новия главен прокурор. Не виждам как един магистрат в друга държава ще излезе и ще държи политическа реч. Той спокойно може да напусне и да се кандидатира от партията на Христо Иванов и да се яви на избори, да влезе в парламента и да прави закони. След като той иска да изпълнява политическа дейност, това е пътят", заяви още Пламен Киров.

Време е ВСС да се замисли дали следва едно такова лице можа да изпълнява функциите си. В тази ситуация уронва престижа на институцията, каза още той.

Не са нужни промени в Конституцията. Необходимо е институциите да изпълнят онова, което конституцията ми повелява, заключи бившият съдия.

Вижте още във видеото: 

Не искайте от съда доброта. Искайте справедливост!

Не искайте от съда доброта. Искайте справедливост!

15:27 | 18 Април 2019 г.

Три дни след като съдия Иво Хинов обяви присъдите от 20 години затвор за бившата кметица на столичния квартал "Младост" Десислава Иванчева, 15 години за заместничката й Биляна Петрова и 12 години "лишаване от свобода" за бившия кмет на същия район Петко Дюлгеров, както и след последвалите атаки от участници в процеса, медии и други, съдиите от Специализирания наказателен съд (СНС) и Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) излязоха с безпрецедентно обръщение към българските граждани.

В него не се коментира конкретното дело, нито се споменава името на съдията, постановил присъдите по него, но от съдържанието му става ясно, че магистратите са възмутени от атаките към съдебната власт и опитите за намеса в дейността й.

Ето и пълния текст на обръщението на съдиите от специализираните съдилища:

До българските граждани, в името на които правораздаваме:

Правосъдието е висша ценност, ако се стреми към най-висшата – справедливостта!

Правосъдието се постига от Вас и нас ЗАЕДНО!

Правосъдието не е пошло. Има хора, които го опошляват.

Правосъдието не се произвежда в телевизията. То се ражда САМО в съдебната зала!

И милион пъти да чувате една гледна точка, тя си остава една.

Съдът чува всички!

Не искайте от съда доброта. Искайте справедливост!

Справедливостта е нашият труден път, който мнозина не са готови да последват.

Не питайте: "Защо сега?"

Никога не е късно да израстнем!

Румен Чолаков: Няма институционален разговор между БСП и ”Милениум клуб” (Видео)

Румен Чолаков: Няма институционален разговор между БСП и ”Милениум клуб” (Видео)

18:26 | 17 Април 2019 г.

”Милениум клуб” е надпартийна организация. Ние имаме кадри, които не са заявявали партийна принадлежност, нито самата организация е заявила партийна отговорност. Пътят на Цветелина Пенкова е лично и единствено неин. Няма общо с организацията. Тя е получила номинацията, която е получила по канали, които нямат нищо с ”Милениум”. Няма институционален разговор между БСП и ”Милениум клуб”.

Това каза председателят на ”Милениум клуб” Румен Чолаков в ефира на предаването ”Всичко коз” по Канал 3 във връзка с попадането на Цветелина Пенкова в листата на БСП за европейските избори.

Знаех, че има интерес към нея, както имаше и интерес към мен преди няколко месеца. В момента, в който това се появи, аз категорично казах, че това не е моят път и поех по пътя, по който съм поел в момента – на независима листа с път на младите. Ние не знаехме дали тя би приела такова предложение и дали би се съгласила. Ние разбрахме от медиите, че тя е приела, след което имахме заседание на Управителния съвет и по взаимно съгласие решихме, че не е добре тя да продължи да е член на УС, за на няма каквато и да е идея за зависимости и връзки между БСП и "Милениум". Въпросът е принципен, защото имаме много противоположни позиции от тези на БСП във визията ни за Европа, разясни той.

Реформата в съдебната система е значима тема и за нея се говори от доста време. Трябва да разделим личности и конфликти в съдебната система. Има очевидна липса на доверие, има очевидни проблеми в наказателното производство и в гражданските дела, има огромна междуфирмена задлъжнялост и бавният начин, по който върви гражданският процес е голям проблем за чуждестранните инвестиции, като и несигурността при вземането на тези решения, коментира Чолаков междуособиците в съдебната власт.

Във Великобритания са решили проблема с независимостта на съдебната система като са създали независим орган, който включва едновременно съдии и хора, които са юристи и редови граждани, които нямат юридическо образование. Този колективен орган от 15 души отговаря за избора и назначението на съдиите във Великобритания с изключение на Върховния съд, който се съветва и с правителството. По този начин имаме гражданско участие в целия съдебен процес, защото идеята на съдебното производство е, че хората трябва да възприемат честността и  прозрачността, даде пример той.

Случаят с Иванчева е сложен, защото от една страна има ясни доказателства и ясни предпоставки. Съдът се е произнесъл, има присъда. От друга страна проблемът при нея е може би начинът, по който беше започнато производството срещу нея. Другият проблем, който е политически, е защо тя е единственият такъв човек. Политизирането на една съдебна присъда обаче може да доведе до обратния ефект, защото ако започнем да правим политическа кампания в интерес на човек, който в крайна сметка е виновен, къде е съдебният процес? Много е важно да има обективен съдебен процес, който да не е политически, за да стигнем дотам трябва обаче да минем и по политически път. Това гражданите да участват в назначаването на целия съдебен процес, той трябва да бъде изяснен на хората, каза още Чолаков.