Интервюта и коментари

Каракачанов: България не трябва да бъде "ястреб" по отношение на турската политика (ВИДЕО)

19:10 | 15 Октомври 2019 г.

Изводът относно ситуацията в Турция е, че България не трябва да бъде "ястреб" по отношение на турската политика. Не можем да одобрим политиката на влизане в територията на суверенна държава, каквато е Сирия. Това съобщи в предаването "Денят на живо" по Канал 3 вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

"За съжаление и този път големите сили мислят на първо място за своите интереси и след това всичко останало, само че ние плащаме сметката. За това България би трябвало да разчита не толкова някой друг да ни свърши работата, колкото да вземем всички необходими мерки, ако подобна игра се развие. Ако към нашата граница тръгнат хора, големи маси, ние трябва да сме готови да ги спрем и да не ги допускаме до територията на България. Има достатъчно средства, по които можем да ги възпрем и това не са бойни куршуми или снаряди"категоричен е той.

"Първо да си представим 100 хил. души на КПП, няма как да стане. Второ, границата между България и Турция е защитена с оградно съоражение. На него всички допълнителни инсталации, които се правеха са довършени – сензори, видеонаблюдение, камери за нощно виждане. Наблюдаваме ситуацията на турска територия. В момента, в който се забележат големи групи, да се групират на турска територия, още далеч преди нашата граница, ние ще го знаем." подчерта вицепремиерът. 

"Основната тежест за охрана на границата, пада на полицията, основно на Гранична полиция, но и армията ще бъде на разположение. Ние ще сме готови да реагираме твърдо, защото няма кой да ни помогне. Докато се намери едно общоевропейско решение, може да бъде късно, за това по-добре да си направим една силна защита на границите.", допълни Каракачанов. 

"Основното притеснение  е не толкова, че ще тръгнат кюрдските войски, защото те няма как да минат през кордона на турските войски, да стигнат до Турция и от там да тръгнат към България. Да, има 3 млн. сирийски бежанци, но аз смятам, че Ердоган ги използва като плашило, за да печели европейска подкрепа или най-малкото европейски неутралитет и да печели финансови средства.

Той казва открито, че е похарчил 32 милиарда, за да издържа нелегалните емигранти на своята територия , а е получил само 6 млрд. Това си е заявка - "дайте ми разликата от 26 млрд." Американската политика е малко рязка спрямо него, включително със заплахите на Доналд Тръмп, че ще унищожи турската икономика.", обясни той. 

"Има две големи опасности, една са тези над 150-200 хил. джихадисти и техните семейства, които кюрдите държат в свои лагери и ги охраняват. Едната опасност е тези хора да се изплъзнат от контрола, една част от тях да се смесят с емигрантите и да дойдат в Европа. Другата опасност е тези хора, като се видят на свобода, да се придвижват към онези райони, които се контролират от т.н. сирийска опозиция и самите те да започнат бойни действия срещу сирийската държава срещу която са воювали.  Това означава, че конфликтът може да се възроди от начало."

Четете още новини от България и света тук! 

"Наблюдаваме процеси, при които напрежението между Турция и Сирия нараства, не дай боже да прерасне във въоръжен конфликт. Ако Турция се опита да премине обявената от нея 30 км зона, и се опита да овладее други региони, това може да срещне съпротивата на сирийската армия.

Оттук е въпросително как ще реагират САЩ, но е ясно как ще реагират руснаците. Така че може да стане наистина "мътна" и "кървава" както се казва. За това, смятам, че предложението, което беше взето днес е справедливо, въпреки че смятам, че то няма да се случи, тъй като ЕС е доста по-мек от САЩ, не желае да загуби Турция като партньор, от друга страна се страхува, че Ердоган може да пусне нелегални мигранти. От трета страна европейците продължават да се изкушават от идеята, че Турция е голям пазар." каза още той.

Цялото интервю с Красимир Каракачанов в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Акад. Руменин: Колкото повече се занимавам с наука, толкова повече разбирам, че има Бог и той е вечен (ВИДЕО)

18:00 | 14 Октомври 2019 г.
Моето верую е следното: колкото повече се занимавам с наука, навлизам в технологичните тайности някъде там, встрани от утъпкания път, толкова повече ставам вярващ и разбирам, че го има Бог и той е вечен - това мога да ви го кажа със сигурност. Това заяви в "Денят на живо с Наделина Анева" академик Чавдар Руменин, дългогодишен директор, а сега заместник-директор на Института по роботика към БАН, за връзката човек-робот-Бог.
 
"Какво мога да кажа? Едно е, ако бях сред своите приятели, съмишленици, мога да центрирам този въпрос по различен начин, те с половин дума ме разбират и аз тях. Но тук ни гледат хиляди зрители - някои са атеисти, други дълбоко вярващи, няма как да им налагаме прекалено професионална гледна точка", посочи академик Руменин.
 
 
"Хората искат да живеят вечно - да, ние сме на прага това да се осъществи, натам вървят нещата. Относително скоро - след 20-50 г. или след по-дългичко, ще можем да имплантираме в компютър мозъка на един човек. Този компютър с този мозък, вграден в един робот, който не се влияе от ниски и високи температури, от ракови заболявания, от болести, при дигитализация на ума можем да постигнем един вечен живот. Това не е така примитивно, както си го представяме - това са компютърните връзки, но такъв един човек е съвсем друга логика, друго мислене, способен да прави прогнози за 100-200 г. напред. 
 
За пръв път човечеството може само да направи своята следваща еволюционна стъпка - преди това ставаше без него, а сега, с тази технология, с елементите за изкуствен интелект, можем сами да си проектираме еволюционните стъпки", поясни акад. Руменин.
 
За 150-годишнината от създаването на Българската академия на науките акад. Руменин каза: "На честването бе направен хубав анализ какво представлява науката, за приноса на великия Васил Левски и неговия брат - да, те дават едни малки пари (за нея), но с огромни последствия за нашата държава.
 
Науката се е разбирала още тогава и от такива велики умове като Марин Дринов, един от инициаторите за БАН, и в Браила става това чудо, няма да го нарека тайнство. Те го правят, за да може да я има България впоследствие. И когато тя вече се създава като самостоятелна държава, тя да има своята академия", припомни академикът, който заключи: "Едно мое лично становище мога да споделя: наистина БАН без България е невъзможна, но България без БАН няма да е същата. Това е моето дълбоко убеждение и го доказват резултатите".
 
Акад. Руменов с нескрита гордост припомни, че първите роботи у нас също са създадени в БАН, когато "бяхме шестата сила в света по роботизирани системи". Което, според него, показва нещо изключително важно за нашата страна: "Тези, които поставиха темелите на БАН, не са забравени, както и сегашните учени. Те вършат скромно своето дело, за да я има и БАН, и нашата страна. На кое място сме сега? Не зная да има такава класация, но на времето имаше и бе доказано. 
 
На този етап българската роботика не може да се сравнява с Франция, САЩ, Япония, Южна Корея - "там няма прекъсване на иновациите и изобретенията, докато в проблемите на прехода при нас се получи една пауза". "Но в последните години вече имаме самостоятелен Институт по роботика, с учени с интересни идеи както за националната индустрия, така и за европейските постижения."
 
На въпрос дали има млади учени в Института по роботика към БАН, ученият изрази желанието си младите да са повече от сегашните около 25-30%. "За мен не е добро число, ако бяха 45%, както е в Западна Европа, щеше да е по-добре.
 
Обикновено се говори, че младите искали пари и заради пари бягали в Западна Европа. Това не е така - безспорно че финансовият стимул е основен, но младите учени искат и човешко отношение - искат обич, да бъдат оценени, да се работи с тях, да бъдат стимулирани, духовно стимулирани. Ето тук разбираме мисията на БАН - и в другите институти, и в нашия искаме да стимулирламе нашите учени да останат тук. 
 
Макар че това, че ходят в Западна Европаи и в САЩ, това съвсем не е лошо - ние комуникираме с тях, те са по света, ние ги каним, курсове четат при нас. Вече нещата са на друга основа, а не, че те бягат от нас", посочи академикът.
 
Темата за роботите, роботизацията и изкуствения интелект неминуемо се свързва днес с опасенията, че работните места на милиони хора ще бъдат заети от роботите, но за академик Руменин има професии, които са вечни: на учителя, на лекаря. "Значи има вечни професии, както и професии, които са отмрели - обущарство, бозаджийство, вече ги няма в този им вид, както някога. Сега, обаче, ще има учител на роботи, който ще се занимава с етичните проблеми на роботите - ето една професия на бъдещето. Вечните професии са на лекаря, на учителя. Един учител не може да бъде заменен от робот, защото се иска човещина, такт, нещо, което робот няма да може да създаде", убеден е академик Руменин.
 
Същото се отнася, според него, и за лекаря: "Машинни диагнози има, но не са адекватни: окото, въображението на лекаря, това е едно особено състояние".
 
"Много от професиите ще изчезнат, например банковото дело. Там ще има роботи, които ще вършат това нещо. Което не означава, че хората, доскоро служители в една банка, ще са на улицата - те ще се преквалифицират. 
 
Да уточним този въпрос: всяко живо същество, всяко дете има своето място. Едни са по-силни в математиката, физиката, химията, технологиите; други имат златни ръце, могат да се справят с електродвигателите, с двигателите с вътрешно горене. Няма излишни хора, това трябва изрично да се знае. Всеки има своя потенциал. Но ако не сме работили с децата, ще става това, което е сега на улицата - това ще видим", предупреждава ученият.
 
Целият изключително интересен разговор с академик Руменин в "Денят на живо с Наделина Анева" - във видеото:

Асен Павлов от "Чинари": Изкуството е моят живот (ВИДЕО)

22:26 | 13 Октомври 2019 г.
"Завърших танцовото училище в края на 80-те години. Излизайки на свободния пазар – бях готов, но и не чак толкова за това, което се случваше на пазара. Моята адаптация беше с това, че започнах с много малък формат от артисти да работим и да поемаме ангажименти. Впоследствие това доведе до разширяване на дейността ни‘‘. Това съобщи в предаването "Другото лице" хореографът и директор на ансамбъл "Чинари" Асен Павлов.
 
"Изкуството е моят живот. Целият ми ден е подчинен на работата ми с хората от ансамбъла", признава той.
 
През 1993 години, когато стартира работата си с ансамбъла съставът е от две момичета, две момчета, четири музиканти и две певица. В момента наброява 24 танцьори, трио "Булгарина" и 10 музиканти от трио "Етнотикс".
 
Съпругата му Надя е част от ансамбъла още от самото му сформиране. Оказва се, че Асен ѝ е шеф. Но той приема това с усмивка.
 
"Ние с Нади се познаваме от 8-и клас, но от 12-и започнахме да имаме други взаимоотношения, които доведоха и до появата на нашия син Калоян".
 
 
Към днешна дата Калоян също е част от "Чинари" и е едно от остриетата на ансамбъла.
 
"Това е една добра конфигурация за работа, но не и за семейство, защото всички неща, които са в ансамбъла са и вкъщи, както и всичко, което е у дома е и в ансамбъла", обобщава Асен Павлов.
 

Александър Петров: Демокрацията по български на моменти е тягостна, трябват ни четка и сапун, а не дезодорант

Александър Петров: Демокрацията по български на моменти е тягостна, трябват ни четка и сапун, а не дезодорант (ВИДЕО)

18:50 | 13 Октомври 2019 г.

Интервю с поета Александър Петров, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13 октомври 2019 г.

Илиана Беновска:  И особена културна и човешка радост изпитвам, сега ще поканя следващия гост, това е поета на знаковите песни на промяната и на много други такива Александър Петров! Много ми е драго!

Александър Петров: Благодаря за поканата!

Илиана Беновска: Конкретният повод да те поканя е голямата новина, че на 15-ти октомври в 19 часа в зала 1 на НДК ще се състои голям концерт на песни, на които ти си автор на стиховете. Може ли да ни разкажеш повече за това?

Александър Петров: Историята тръгва оттам, че през миналата година излезе моята стихосбирка, първа, вероятно и последна ...

Илиана Беновска: Защо последна?

Александър Петров: Да ти кажа какво ми е наум, понякога си мисля, че ако има награда за дебют в трета възраст, би трябвало поне да съм номиниран.

Илиана Беновска: "Бъди какъвто си", това е част от една твоя едноименна песен.

Александър Петров: Знакова бих казал за цялото това поколение песен от група "Тангра" изпълнена. И всъщност концертът неслучайно е рок поезия, защото ще звучат бих казал емблематични песни в изпълнение на "Тангра", "Сигнал", Д2, БТР, Кирил Маричков, "Фактор", Боби Косатката, един уникален глас. Сигурно ще пропусна някой. Но този концерт така го обявявам, той няма да се повтори, защото е абсолютно невъзможно според мен да се съберат на едно място всички тези музиканти легендарни и с емблематични песни.

Илиана Беновска: Носиш ми дискове ли?

Александър Петров: Да, нося ти дискове.

Илиана Беновска: "Рок поезия", Александър Петров.

Александър Петров: Това е издадено в края на миналия век, така че нека зрителите да не ги търсят, да не си губят времето. Просто съм много щастлив, че всички тези песни все още звучат в ефир, това наистина ме прави много удовлетворен.

Илиана Беновска: Преди да вляза в студиото една колежка ме попита, на нея й предстои раждане, тя ме попита – ти като имаш толкова много деца, имаш ли си любимо? Аз й казвам – не, всяко си има своята хубост. Щях да те попитам и аз като нея – имаш ли си любима песен?

Александър Петров: Любима нямам, всяка си има своя чар, своята хубост, както казваш. По-скоро имам песни, които са ми свързани с някаква лична история и имам по-особено отношение към тях.

Илиана Беновска: Кажи нещо!

Александър Петров: Например песента за прочутата, легендарна хазайка с "каничка кафе и виенска кифла". Наистина следвах във Велико Търново, не ми стигна бала за СУ и ме приеха във Великотърновския, тогава живеех в една мансарда ...

Илиана Беновска: Как беше "Дали хазайката ще идва рано, с виенска кифла, с каничка кафе"!

Александър Петров: Ще помисля да направим песен с теб. Всъщност по-голямата част от песните, стиховете, които съм писал за песни, защото искам да отбележа, в тази стихосбирка и на този концерт ще звучат стихове, облечени в музика, а не обратното, затова аз смятам, че са стихове, а не текстове.

Илиана Беновска: Добре го казваш. Аз също употребих "стихове", ако обърна внимание, даже се дразня, когато чувам – "той пише текст за песен". Не, той пише стих!

Александър Петров: Много е смешно и може би само тук в България е някакъв феномен ...

Илиана Беновска: Даже "текстописец".

Александър Петров: Да, "текстописец", "текстописец храбър". Просто много примитивно звучи. Навсякъде по света има съвсем други определения за тази професия, защото това е професия.

Илиана Беновска: Аз съм много щастлива, че тази пролет успях да те запаля и заедно с "Тангра", Косьро Марков и целия екип на "Тангра", Боби Косатката солист, направихме една песен за дуалното и професионалното образование "На прага на живота".

Александър Петров: Беше голямо удоволствие! Беше голямо предизвикателство за мен, защото много ме запали идеята, благородството в идеята.

Илиана Беновска: Аз съм щастлива, че ти се запали и това стана наистина стих, а не текст.

Александър Петров: Да, не набор от думи в някаква кръстословица. Но това, което искам да кажа за тази песен "На прага", както я озаглавихме, искам да кажа, че винаги съм се стремял да направя песен или стих, която да остане във времето, която да носи някакво послание, която, макар и не веднага, ще се разбере и като влак ще тръгне бавно да набира скорост. Може би това е въпрос на начин на мислене. Не си падам по летните хитове, където просто един сезон "щракам си със пръсти" и т.н. Бих искал това, което правя, да остава във времето.

Илиана Беновска: Понеже ти написа и много песни за така наречената "промяна", казахме го с надежда и възторг, сега не че те провокирам да кажеш нещо обратно, а просто да си кажеш мнението – що е демокрация по български?

Александър Петров: Демокрацията по български е нещо доста тягостно в определени моменти, защото ние взимаме нещо от миналото и вместо да го променяме радикално, ние се мъчим да го запазим. Животът има нужда от четка и сапун, а не от дезодорант. Това е моето определение.

Илиана Беновска: Това прозвуча почти като "стрийт стих", "уличен стих". Пишеш ли нещо в момента?

Александър Петров: Не. Всъщност пиша, излъгах. Излъгах, защото в момента главата ми е на вълната на концерта. Направих две великолепни песни за Кирил Маричков, който сега ще издаде албум във връзка с неговия юбилей. Жоро Янакиев от "Сигнал", басиста, има много интересни музикални идеи. С "Тангра" имаме планове след успеха на песента "На прага", която все още е в националните класации.

Илиана Беновска: Да, тя върви по класациите.

Александър Петров: Да, на БНР. Като цяло имам работа и не се натискам много да работя, защото естетиката вече малко излезе встрани от моята естетика и както обича да казва дъщеря ми "не се ръцам" на всяка цена да участвам на картата.

Илиана Беновска: Разбирам какво искаш да кажеш, но пък и не бива интелектът да се отдръпва, залят от, не знам дали да го нарека "ню уейв", защото това има друго значение, от вълната на лесното изкуство, лесните думи, от лесните музикални схеми, защото говоря в момента за песни и за стихове!

Александър Петров: По-скоро, ако ми позволиш да кажа, по-скоро искам да срещам единомишленици в музикалната естетика, с които заедно да правим това, което ни харесва, защото човек, ако не си харесва работата, това не е добре. Аз съм много щастлив и с това свършвам – моята работа ми е хоби и за това ми плащат!

Илиана Беновска: Сашо, ще те помоля да свършим с друго, напомни още веднъж, концертът е на 15-ти, ти го кажи към камерата!

Александър Петров: Ето, виждате ме на живо, аз съм Александър Петров и искам да ви поканя на 15-ти октомври, вторник, в 20 часа в зала 11 на НДК, където ще чуете "Тангра", "Фактор", "Сигнал", БТР, Д2, Боби Косатката и големия Кирил Маричков.

Илиана Беновска: Желая ти успех и за успех ще ти подаря една тениска на "Беновска пита"! Дано успеем и в кампанията за дуалното и професионалното образование! Тамън ти е, успех ти желая! И една умна книга, в продължение на разговора ни що е демокрация по български, това е разговор с Ахмед Доган, който е от 1992 г., но с извинение е все още валиден. Ще ти чуя анализа.

Александър Петров: С интерес ще я прочета, защото съм жив свидетел на онези времена.

Илиана Беновска: Много ти благодаря! Успех ти желая!

Александър Петров: Благодаря!

Велислава Кръстева и кандидати на ДПС за ОС в Плевен: Програмата ни с 55 идеи за Плевен ще го превърне в уютен град, привлекателен за младите хора

Велислава Кръстева и кандидати на ДПС за ОС в Плевен: Програмата ни с 55 идеи за Плевен ще го превърне в уютен град, привлекателен за младите хора (ВИДЕО)

18:20 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с кандидатите за общински съветници в Плевен от листата на ДПС, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3"и "Радио К2"на 13 октомври 2019 г.
 
Илиана Беновска: Разхождаме се из Плевен на 7-ми октомври и забелязваме групата кандидати за общински съветници на ДПС и народния представител Велислава Кръстева, която е, водач на листата ли сте г-жо Кръстева?
 
Велислава Кръстева: Здравейте, г-жо Беновска, добре дошла в Плевен!
 
Илиана Беновска: Добре заварила!
 
Велислава Кръстева: Водач съм на листата на ДПС.
 
Илиана Беновска: И накъде ще ги изведете тези хора? Това ли ви е листата?
 
Велислава Кръстева: Ние в този екип, цялата наша листа, целия наш отбор искаме да върнем на Плевен онова, което е загубил през последните години, а именно град с добро качество на живот, уютен, приятен за живеене, привлекателен за младите хора, какъвто беше и какъвто вече отдавна не е.
 
Илиана Беновска: Знам, че Вие сте родена тук.
 
Весислава Кръстева: Да.
 
Илиана Беновска: И се връщате да внесете своя дух?
 
Велислава Кръстева: Аз съм народен представител и Плевен за мен наистина е специална кауза и най-вече защото е моето родно място, моят роден град.
 
Илиана Беновска: Защо не се кандидатирахте и за кмет?
 
Велислава Кръстева: Защото това, с което се заблуждават хората и което е изместило и акцента през последните години, е разликата между ролята на кмета и ролята на общинския съвет. Аз съм водач на листата за общински съветници именно защото ролята на общинския съвет е много по-важна от ролята на кмета, тъй като кметът изпълнява онези политики, които приеме общинският съвет.
 
Илиана Беновска: Добре, нека тогава да ги попитам тези хора, които са около Вас, виждам млади, средно поколение. Как се казваш ти?
 
Васил Петков: Здравейте, аз съм Васил! Първо да Ви почерпя една ябълка и да сте по-блага с нас! Специално от ДПС!
 
Илиана Беновска: Много остроумен подарък (смее се). Това ме предизвиква сега да му дам и нашите подаръци. Някой от екипа ще хване ли ябълката да му я хвърля, както я хвърлям на гостите. Благодаря! Аз обаче не знам с една ръка дали ще мога да хвана всичко. Заповядай една ябълка от името на предаването ни за цялата група. Може ли и тениски?
 
Васил Петков: Сега ли да ги обличаме?
 
Илиана Беновска: Може и да не я обличате сега, но ако спечелите изборите ще дойда в града и ще потичаме заедно.
 
Васил Петков: Няма проблем!
 
Илиана Беновска: Добре, ето и за другите. Ахмед Доган знаеш ли кой е?
 
Васил Петков: Да.
 
Илиана Беновска: Искам да прочетете тази книга.
 
Васил Петков: Аз да Ви дам, с автограф имам.
 
Илиана Беновска: Добре, Василе, защо искаш да станеш общински съветник?
 
Васил Петков: Искам да стана общински съветник, за да може не само аз, но и останалите от екипа да задържим младите в града и той отново да процъфти, а не да запада. Много важна цел за нас е образованието, защото искаме младите не да стоят по кафетата и дискотеките, а в читалищата, библиотеките и да се ограмотяват колкото се може повече.
 
Илиана Беновска: Ти тук ли живееш?
 
Васил Петков: Да.
 
Илиана Беновска: А работиш ли нещо, учиш ли?
 
Васил Петков: Да, аз съм студент по право в УНСС и работя като областен координатор на евродепутата Илхан Кючюк.
 
Илиана Беновска: Добре, пожелавам ти успех!
 
Васил Петков: Благодаря!
 
Илиана Беновска: А девойката, как се казваш?
 
Невин Исмаилова: Здравейте, Невин Исмаилова! От град Плевен съм, на 28 години.
 
Илиана Беновска: Ще станеш ли общински съветник?
 
Невин Исмаилова: Надявам се да. Мисля, че имам с какво да допринеса за нашия град. Нашата основна цел е да има повече работни места за квалифицирани кадри. Много голяма част, даже да не кажа повечето младежи заминават да учат в други градове и не се връщат, или остават там, или заминават извън България.
 
Илиана Беновска: Ти учиш ли нещо? Работиш ли?
 
Невин Исмаилова: Учила съм право в УНСС, в момента работя във фирма, която се занимава със земеделие.
 
Илиана Беновска: А какво мислиш за децата, трябва ли местната власт да поощрява младите семейства, да има пари в бюджета, когато решите вие младите да се ожените да може да ви подпомага?
 
Невин Исмаилова: Разбира се, че трябва. Аз имам дете на 3 години, доста е трудно в повечето аспекти, освен грижата за детето трябва да се ходи и на работа и няма абсолютно никаква помощ за това нещо. Една от целите ни е да има безплатни ясли и детски градини.
 
Илиана Беновска: Това е централна теза на ДПС изобщо като партия.
 
Невин Исмаилова: Да, така че мисля, че трябва и има начин да се помогне.
 
Илиана Беновска: Добре, извинявай, че ти говоря на "ти“, но си младо момиче. На Вас ще Ви говоря на "Вие“, здравейте!
 
Енгин Кючуков: Здравейте, казвам се Енгин и съм кандидат за общински съветник от листата на ДПС. Искам да стана общински съветник, защото съм убеден и знам, че с този екип можем да превърнем Плевен в привлекателен инвестиционен център на Северна България чрез намаляване на административната тежест и ред други мерки, които можем да предприемем и които и колегите по-късно ще кажат.
 
Илиана Беновска: Добре, обаче четох, че плевенската община е с най-високата задлъжнялост, как ще я преодолеете?
 
Енгин Кючуков: Никой от нас тук досега не е бил общински съветник, по-скоро към общинарите след като станем общински съветници и се запознаем с фактическото и реално състояние на общината, тогава ще можем да отговорим на този въпрос. Но ние можем и знаем как този спортен град с традиции от десетилетия, с десетки национални състезатели, които е дал по баскетбол и футбол, ако се обърне камерата и види този 30 годишен паметник на безхаберието в града и никой не предприема никакви действия. Плевен заслужава една модерна многофункционална спортна зала.
 
Илиана Беновска: Плавен има един много хубав център, фонтаните, цветя!
 
Енгин Кючуков: Освен фонтаните, ако влезем с камерата в кварталите, ще видите, че те въобще нямат нищо общо с красивите цветя и пеещите и светещи нощем фонтани. Също така Плевен е и футболен град, за нас е меко казано срамно отборът на Спартак Плевен да играе срещите си в Ловеч!
 
Илиана Беновска: Добре, да видим и другия кандидат, Вие с какво се занимавате и как се казвате?
 
Добрин Асенов: Здравейте, казвам се Добрин Асенов, на 35 години съм, в момента се занимавам в сферата на строителството, кандидат съм за кмет на село Пелишат.
 
Илиана Беновска: Ще спечелите ли?
 
Добрин Асенов: Разбира се!
 
Илиана Беновска: Колко души живеят в това село?
 
Добрин Асенов: Около 700, а бяхме много повече.
 
Илиана Беновска: Смесен ли е регионът?
 
Добрин Асенов: Да, смесен е.
 
Илиана Беновска: Какъв е процентът?
 
Добри Асенов: Вече се изравняваме, 50:50, хората си живеят доста добре, задружно, но няма кой да им помага за развитие.
 
Илиана Беновска: А каква е средната възраст?
 
Добрин Асенов: Доста е позастаряло населението.
 
Илиана Беновска: Деца има ли, има ли детски градини, училища?
 
Добрин Асенов: Има училище, но е на ръба, детската градина вече е закрита, няма я от доста време.
 
Илиана Беновска: Колко са младите семейства и колко са децата?
 
Добрин Асенов: Децата са не повече от двайсетина, което е малко. Младите семейства и те са доста малко.
 
Илиана Беновска: На колко километра е това от Плевен?
 
Добрин Асенов: На 15 километра.
 
Илиана Беновска: Тоест те прехождат тук да работят, да учат?
 
Добрин Асенов: Не само тук, те напускат изцяло и държавата.
 
Илиана Беновска: А как стои въпросът с престъпността, знаете, че обезлюдяват малките населени места, остават само възрастни хора, които са беззащитни, лесно ги нападат, за 2 лева, за 3 лева, стават плячка?
 
Добрин Асенов: Да, престъпността е доста голям проблем навсякъде, но в моето село специално аз и мои приятели, които живеем в това село, спомагаме това нещо да не се случва.
 
Илиана Беновска: Как, патрулирате нощно време ли?
 
Добрин Асенов: Да, правим го, не много често, но когато имаме свободно време и се съберем, това го правим. И сме раздали телефоните си всички ние, които сме млади и можем да реагираме, хората когато чуят нещо, има проблеми, да реагираме.
 
Илиана Беновска: Добре, каква е Вашата теза тогава, като кандидат-кмет?
 
Добрин Асенов: Тезата ми е да подпомогнем развитието на селото, да доведем инвестиции, да отворим работни места, да оправим пътищата.
 
Илиана Беновска: Всички щедро говорят за инвестиции на тези избори, но за да има инвестиции, трябва да има инфраструктура, трябва да има квалифицирана работна ръка, трябва да има, ако привлечете външна работна ръка, места за живеене. Това не е приказка.
 
Добрин Асенов: Да, вижте, ние работим, има програми, по които може всичко това да се случи. Не е невъзможно, все пак отнякъде трябва да се започне. А никой досега не е поел инициатива да направи нещо. Програми постоянно има, но при нас нищо не се случва.
 
Илиана Беновска: Добре, пожелавам Ви успех, благодаря Ви!
 
Добрин Асенов: Благодаря!
 
Илиана Беновска: Ще Ви прескоча Вас, г-жо Кръстева, ще продължа нататък и ще се върна при Вас. Кой си ти?
 
Бисер Велиев: Здравейте, казвам се Бисер Велиев, студен по специалност Право във Великотърновския университет.
 
Илиана Беновска: Вие все юристи сте се събрали тук!
 
Бисер Велиев: Да, събрали сме се. Искам да стана общински съветник, за да мога да подкрепя развитието на младежките дейности в нашата община, младежите да получават подкрепа в наше лице.
 
Илиана Беновска: На колко си години?
 
Бисер Велиев: На 20.
 
Илиана Беновска: Добре, много малко хора на тази възраст се интересуват от политика, ти как така, потомствено, от вкъщи ли?
 
Бисер Велиев: Не, не е потомствено, аз съм първият човек в нашето семейство, който се занимава с това. От 5 години насам се занимавам с младежки дейности.
 
Илиана Беновска: Член ли си на младежкото ДПС?
 
Бисер Велиев: Не, в момента не, но съм бъдещ член.
 
Велислава Кръстева: Гражданска квота.
 
Илиана Беновска: Гражданска квота, допуснали сте този млад човек?
 
Велислава Кръстева: Разбира се!
 
Бисер Велиев: Занимаваме се с младежки дейности на територията на община Плевен и се сблъсках с проблемите, които виждат и останалите младежи в нашия град. Искам в лицето на ДПС те да виждат подкрепа като част от общинския съвет.
 
Илиана Беновска: Добре, мъжки отговор! А Вие сте?
 
Ерол Юсеинов: Ерол Юсеинов, имам собствен бизнес.
 
Илиана Беновска: Какъв?
 
Ерол Юсеинов: Кафе, заведение.
 
Илиана Беновска: Ще ни поканите ли?
 
Ерол Юсеинов: Да, заповядайте!
 
Илиана Беновска: Колко е голямо вашето заведение?
 
Ерол Юсеинов: 300 квадратни метра. И е на стратегическо място, пред общината, под областта, срещу съда.
 
Илиана Беновска: Забелязал ли сте, че българите май много не ходят на работа, а повече висят по кафенетата, тук го каза един ваш бъдещ колега, общински съветник.
 
Ерол Юсеинов: Българите не, но плевенчаните най-вече!
 
Илиана Беновска: Това сигурно е добре за бизнеса с кафе?
 
Ерол Юсеинов: За бизнеса с кафе е добре, но по принцип за стандарта на живот в Плевен не е добре това нещо, защото за да седнеш на кафе трябва да разполагаш с някакви пари, апък те сядаш, за да позират, да гледат кой минава, клюкарска работа!
 
Илиана Беновска: Вашият бранш има различни видове проблеми, даже някои от законодателите, г-жо Кръстева, ги създават, примерно се сещам за Закона за авторските и сродните права, вие нямате право да пускате лицензирана музика, ако пускате такава, трябва да платите на съответните дружества такса.
 
Ерол Юсеинов: Да, затова пускаме само радио и предполагам, че от радиото музиката е лицензирана.
 
Илиана Беновска: Да, точно така, ние си плащаме, а вие пък не ни плащате на нас.
 
Велислава Кръстева: Има ли К2 в Плевен и ако няма, защо няма?
 
Илиана Беновска: К2 в Плевен няма, интернет мрежата вече е доста широка, така че господинът може и по интернет да го излъчва, само че то е силно политическо радио, не знам клиентите на вашето кафе дали се интересуват от политика.
 
Ерол Юсеинов: По принцип щом съм близо до общината, до областта, значи се интересуват от политика.
 
Илиана Беновска: Каква би била Вашата мисия в общината?
 
Ерол Юсеинов: Моята мисия би била, досега говорихме за инфраструктура, че центърът ни е много добре направен, има каскада, цветя по градинките, но в крайните квартали е ужас. Аз например съм живял в 2 квартала, където е много зле. В единия например преди 30-35 години.
 
Илиана Беновска: Запознат ли сте с бюджета, какво перо се отделя за инфраструктурата?
 
Ерол Юсеинов: Не съм запознат какво перо се отделя, но общинските съветници от ДПС като влезем повече хора, идеята ни е да направим 5 общински съветника, да застъпим точно тези неща. Общинските съветници налагат на кмета какво да прави.
 
Илиана Беновска: Пожелавам Ви успех! И едно младо момиче, как се казваш?
 
Ивет Деветашка: Казвам се Ивет Деветашка, на 27 години съм от град Плевен.
 
Илиана Беновска: Изглеждаш по-малка.
 
Ивет Деветашка: Благодаря!
 
Илиана Беновска: Какво търси една българка в ДПС?
 
Ивет Деветашка: Смятам, че има българи в ДПС.
 
Илиана Беновска: И не малко!
 
Ивет Деветашка: Партията е много отворена към това. Не мисля, че има нещо странно, даже обратното. Не мисля, че трябва да се залага на разделението, да делим хората по етноси, по цвят на кожата или каквото и да било. Напротив, трябва да сме обединени, всички живеем в България, всички сме заедно и това е хубавото на тази партия, че отваря вратите си за всички хора, да ги делим по това какво те могат да свършат, с какво да допринесат, а не по други признаци.
 
Илиана Беновска: Чудесно го казваш! Дано да успяваме да го правим, това все повече е политика, която се налага от страна на ДПС. С какво се занимаваш?
 
Ивет Деветашка: Завършила съм международни икономически отношения, икономист съм, в момента работя като експерт "връзки с обществеността"в плевенско предприятие.
 
Илиана Беновска: Каква ще бъде твоята задача, ако станеш общински съветник?
 
Ивет Деветашка: Ако стана общински съветник искам да се боря за по-добър живот в град Плевен, за по-чист въздух, за по-чисти улици. Имам желание общината да помага на хората по много начини, за преминаване към алтернативни начини на отопление за хората, които имат нужда. Също така за младите хора, като един такъв човек смятам, че трябва да има общински центрове с професионална насоченост за по-голяма квалификация на кадрите. И темата за реда и сигурността, да се намали битовата престъпност, особено по селата, ако има възможност за видеонаблюдение, също така за постоянно присъствие, тъй като смятам, че МВР няма достатъчен кадрови потенциал.
 
Илиана Беновска: Добре! А Вие сте?
 
Тамер Куртанов: Здравейте, казвам се Тамер Куртанов, заместник-областен председател съм на ДПС. С тези млади хора мисля, че ще успеем, с този екип. Ще успеем да прокараме нашите промени в този общински съвет, промени за нормален живот. Сутрин да станем – стари, млади, деца, баби – да станем от сън и да знаем, че нормално, спокойно можем да излезем в града без да ни хапят кучетата.
 
Илиана Беновска: Пожелавам Ви го!
 
Тамер Куртанов: Благодаря!
 
Илиана Беновска: Г-жо Кръстева!
 
Велислава Кръстева: Кажете, г-жо Беновска!
 
Илиана Беновска: Тъй като разбрахме, че няма да ставате кмет, няма да се кандидатирате, как ще работят вашите общински съветници, защото пропорцията явно ще е, как да кажа, няма да сте мнозинство? С коя партия, която тук би била представена?
 
Велислава Кръстева: Ние сме готови да работим с всеки, който е готов да изпълни нашата програма за 55 идеи за Плевен. В нашата програма, която е по силите на всеки общински съвет, тоест изцяло по силите на местната власт, са заложени идеи, които първо са осъществими, второ са толкова важни за ежедневния живот на всички в общината, че не мога да си представя, че има политик, общинар или какъвто ще да е, който да се изправи срещу нас и да каже да речем – аз не съм съгласен да има безплатни детски градини. Кой не би подкрепил това и с какъв аргумент? И по-важното е как би се обърнал към гражданите на Плевен и да каже – аз няма да подкрепя ДПС, защото не искам да бъдат безплатни детските градини. Затова вярвам, че ние ще бъдем подкрепени от всички, с нашите 55 идеи за Плевен, с номер 55!
 
Илиана Беновска: Много благодаря на всички за това интервю!

 

Галин Григоров: Русе има нужда от загърбване на противоборствата и край на деленето на „наши“ и „ваши“

Галин Григоров: Русе има нужда от загърбване на противоборствата и край на деленето на "наши" и "ваши" (ВИДЕО)

18:03 | 13 Октомври 2019 г.
Интервю с кандидата за кмет на Русе от ВМРО-НФСБ Галин Григоров, излъчено в предаването "Беновска пита" по "Канал 3" и "Радио К2" на 13 октомври 2019 г.
 
Илиана Беновска: Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява Русе? С този въпрос се обръщам към Галин Григоров, заповядайте!
 
Галин Григоров: Добър ден на Вас и на зрителите на "Канал 3"!
 
Илиана Беноска: И слушателите на "Радио К2". Вие сте кандидат за кмет от ВМРО-НФСБ?
 
Галин Григоров: Точно така.
 
Илиана Беновска: Какво ново, различно от досегашния кмет ще направите, надградите или промените? Моля да бъдете конкретен!
 
Галин Григоров: Русе има нужда от една наистина сериозна промяна, от добро отношение към хората и от това да бъдат загърбени най-сетне всички противоборства и разделянето на жителите на Русе на "наши" и "ваши"! Това е основното, оттам следват и всички проблеми на Русе към настоящия момент, свързани със сериозните текущи проблеми в града. На всички е ясно, смятам и другите кандидати трябва категорично да наблегнат на позициите, които са проблемни.
 
Илиана Беновска: Изреждайте ги, моля Ви!
 
Галин Григоров: Както проблемите с бизнеса, които са свързани с доходите на хората, проблемите с инфраструктурата, проблемите на възрастните хора, на младите хора. Чистотата на въздуха е съществен проблем за нашия град. Крайните квартали и малките населени места имат много съществени проблеми, най-вече в инфраструктурно отношение.
 
Илиана Беновска: Аз бих казала, че крайните квартали, извинявайте, че Ви прекъсвам, може би имат и проблем с населението, което е с по-нисък социален и културен статус, част от него може би е и ромско повече, и генерира и престъпност. Имахте изключително ярък случай. Насилието и убийството на журналиста Вероника Маринова.
 
Галин Григоров: Това наистина е ужасно престъпление, което не трябва да остане безнаказано. Факт е, че нашето законодателство към настоящия момент не позволява справедливата присъда да стане факт и в тази посока мисля, че тези дни ще се вземе справедливото решение.
 
Илиана Беновска: Такова решение се взе в сряда в парламента в правна комисия да отпадне съкратеното производство при такива тежки престъпления. Но не толкова по закона исках да Ви питам, колкото ме интересува, Живко Тодоров например, кандидат за още един кметски мандат от ГЕРБ в Стара Загора, е много силен радетел за общинската полиция. ВМРО също застъпва позицията, че гражданското общество трябва да е силно, а не само на органите на реда да се разчита. Имате ли някакви възгледи в тази посока?
 
Галин Григоров: Имам виждания разбира се. Аз лично не смятам, че общинската полиция трябва да бъде основен фактор, защото се застъпват дейности с националната полиция. По-скоро за мен е важно правомощията, които могат да бъдат вменени чрез промяна в законодателството на общинските служители да имат нужните функции да съставят актове, да осъществяват нужния контрол, тогава би могъл да се постигне по-добър ред и по-добро взаимодействие с органите на реда. Към настоящия момент институцията община няма възможностите да действа адекватно при ситуации, в които се нарушава обществения ред.
 
Илиана Беновска: Имам един любопитен въпрос. Кой Ви е опонент? Вие сте коалиционни партньори във формата ВМРО-НФСБ с ГЕРБ. Кой Ви е основният опонент сега? Бойко Борисов настоя за издигането на нова кандидатура на ГЕРБ.
 
Галин Григоров: Към настоящия момент има трима основни кандидата, това са кандидатите на ГЕРБ, на БСП и аз. Да, в национален мащаб ние сме коалиционни партньори, но на местно ниво може би вече повече от 10 години станаха, взаимодействието между ГЕРБ и БСП е много сериозно и единствените, които сме отстоявали гражданската си позиция в защита на интересите на гражданите на Русе, това сме представителите на ВМРО в общинския съвет. Единствено през последната година и половина, подготвяйки се за предстоящите избори, БСП се показа като опозиционна сила и заеха в някои от случаите конкретни позиции против управлението на ГЕРБ.
 
Илиана Беновска: Сега, като Ви слушам, ми хрумва нещо парадоксално, евентуално ако Вие спечелите или всъщност извинявам се за израза, ако Вие спечелите, желая Ви го, казахте в началото на разговора, че трябва да се тушират противоречията, да се постави на първо място интереса на града и на гражданите, на избирателите. Дали бихте поканили да работят с Вас и претендентите на ГЕРБ и на БСП, ако Вие станете кмет и да вземете хубавите неща от тяхната програма?
 
Галин Григоров: През годините назад аз многократно съм го доказвал, предполагам сте се запознали с визитката ми, знаете, че 30-те ми години трудов път към момента са свързани с много дейности. Тръгнал съм от обикновен работник, през служител, администратор, управител на търговски дружества и туристически мениджър, през общинския съвет, два мандата съм бил председател на Комисия по земеделие, екология, заместник-председател съм бил на бюджет и финанси, член на комисията по младежки дейности и спорт и сега като областен управител. През всичкото това време аз съм работил с хора както от ГЕРБ, така и от БСП, така и от други политически сили и никога не съм делил хората на "сини", "червени" или "зелени", за мен те са били такива, които могат да работят и хора, които са готови по най-добрия начин да се раздадат за каузата си, за дейността си, за службата си, там, където са в дадения момент. И аз категорично съм убеден, че не са лоши хората, проблемът не е в политическата им принадлежност. За мен е важно ръководителят на дадена структура да може да ги обедини и да ги накара да работят заедно за доброто на общината в случая. Това се знае много добре и в областна администрация в момента, където има хора от всички политически партии и работят много добре с мен.
 
Илиана Беновска: Нещо ми се измъкнахте от конкретния отговор, персоните, които кандидатстват сега от БСП и от ГЕРБ за кметове, ако Вие спечелите, бихте ли ги привлякъл?
 
Галин Григоров: Аз смятам, че те не биха дошли в моя екип. От една страна кандидатът на БСП е народен представител и при една загуба той ще се върне в Народното събрание, а няма да стане заместник-кмет в мое управление. Г-жа Иванова, кандидатът на ГЕРБ, е дългогодишен директор на русенско училище, тя е силна в тази област и смятам, че по най-подходящия начин ще продължи да се справя в попрището, където е сега. Тя е била член на мои областни съвети и смятам, че тя е точно на мястото си и наистина си е намерила попрището и продължава в правилната посока.
 
Илиана Беновска: Добри думи, това е един добър показател за уважение и за това, че като подкрепен от ВМРО и НФСБ Вие изразявате тезата за една не кална и мръсна, а почтена кампания. Думи за финал, с какво да Ви запомнят русенци, за да гласуват за Галин Григоров!
 
Галин Григоров: Аз не искам да ме запомнят в този момент, аз искам след 4 години да кажат – да, този мандат беше проведен от човек, който наистина се погрижи за здравето на русенци, за инфраструктурата, за малките населени места и остави едно добро чувство във всички и общината стана едно наистина уютно място за всички русенци!
 
Илиана Беновска: Чудесен финал, за късмет Ви подарявам тениската на "Беновска пита"!
 
Галин Григоров: Сърдечно благодаря, намерили сте и моя номер, поласкан съм!
 
Илиана Беновска: И да Ви кажа, уговорили сме се и с други кандидати, ако спечелите, ще дойдем в града и ще потичаме с тениските.
 
Галин Григоров: Чудесно, благодаря, пазя си я тогава за финала. Аз искам да си позволя да подаря две книги на един прекрасен русенски автор Боян Драганов. Това е страхотен изследовател и най-добрия краевед в Русе. Тук в снимки и в картинки са показани много от първите неща в България, които са осъществени. Тук са неговите изследвания за известни лица в културата и политиката на България.
 
Илиана Беновска: Благодаря Ви, аз също ще Ви подаря една книга, макар че ще прозвучи може би малко предизвикателно, но мислял, че това е едно четиво, разговор с Ахмед Доган, културният политик би намерил не противоборството, а философията. Ще ми бъде любопитно да ми кажете, като я прочетете.
 
Галин Григоров: Благодаря!
 
Илиана Беновска: И традиционният символичен подарък, т. нар. лакмус дали Вашето управление, Вашето присъствие в политиката, в случая местната власт, е било качествено – да Ви остане здрава и неизгниваща здравата българска червена ябълка! Заповядайте!
 
Галин Григоров: Благодаря, всичко хубаво!

Лайфстайл

гледай на живо

16.10.2019
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Икономика и бизнес
 • 09:45
  Телемаркет