Интервюта и коментари

Гостите на \

Явор Нотев: Какво ще прави надзорника на гл.прокурор когато няма повдигнати обвинения срещу него?

18:47 | 08 Декември 2019 г.
"Поводът да се оттегля от поста е свързан с оттеглянето ми от ОП. Аз в момента седя в последния ред на парламента, при независимите депутати, но влизам с вдигната глава и открито лице. Аз съм необвързан с парламентарна група, но обвързан с партия, която има представители в парламента". С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" екс заместник-председателят на 44 НС и депутат от  ПП"Атака" Явор Нотев.
 
"На изборите доста субекти участваха активно в политическия живот. Бях изненадан от спешните мерки на правителството по повод становището на Венецианската комисия. Не мога да си обясня с друго, освен с известно отстъпление, с вид на сговорчивост с неправителствените организации. Трябва да има много убедително съображение за внасянето му. Няма място такъв контрол, не се вижда края на подобно администриране, така се принизяват фигури, които трябва да представляват държавността", заяви той. 
 
 
"Нямам отговор на въпроса за кого се прави поста надзорник на главния прокурор. Не мога да си отговоря защо трябва да има такъв пост. Какво ще прави когато няма повдигнати обвинения срещу главния прокурор? Може би ще бъде в трепетно очакване той да допусне грешка, за да се изпълни със смисъл неговата длъжност", сподели Нотев. 
 
"Г-н Цацаров засега е кандидат на КПКОМПИ, поддържам тази кандидатура, внесъл съм я и я намирам за разумна. ВСС показа, че не е в състояние и няма силата да повлияе на скандални поводи, когато обществеността реагира. Със Сидеров се виждаме рядко, за съжаление. Не се срещаме на една и същата стартова линия. Парламентарната дейност означава да бъдеш с ръка на пулса, тук и партията губи от липсата на контакт", коментира Явор Нотев. 
 
Гостите на \

Нено Димов: Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място (ВИДЕО)

18:06 | 08 Декември 2019 г.
"Превишението на нивото фини прахови частици е свързано с отоплението, през нощта трафикът не е силен. Видин и Париж са по-замърсени от София, тя е след 20-то място. Това не трябва да ни успокоява, въпросът е че сме сред градовете, където има замърсяване с фини прахови частици". С тези думи започна участието си в предаването "Беновска пита" министъра на Околната среда и водите Нено Димов.
 
"Домашното отопление използва голямо количество въглища, има изпратена наредба за ограничение на сяра и пепел във въглищата. Тя въвежда изисквания в количеството им в употреба за бита. През миналата година сключихме със 7 общини договори за подмяна на инсталациите. Въглищата са много важен източник на енергия за България", сподели той.
 
 
"Икономическата част е безспорно важна, но трябва да обърнем внимание на околната среда. RDF не може да замени въглищата, те са много важни за нашата страна. Нивото на депониране трябва да падне под 10 %. Има разлика от 25 % която трябва да се използва чрез изгаряне. Хората очакват първо да бъде инвестирано, после да бъде разрешено използването на тези горива", заяви Димов.
 
"Зелените отпадъци могат да са внасят, но не за да се изгарят. Потокът, който минава през митницата, се публикува. За RDF фирмите трябва да получат разрешение от конкретната страна за внос, а и да се види къде може да бъдат изгорени", каза още той.
 
"Има прецедент в Сливен, това е един от градовете, който покри изискванията за фини прахови частици. Разширяването на топлопреносната система е най-добрия начин за качеството на въздуха, но при спазване на нормите от ТЕЦ-овете. Те могат да се контролират, за разлика от домакинствата. Министерството е краен етап за разрешение, трябват становища от регионалните инспекции, здравната инспекция.Даваме възможност тежките процедури да бъдат съвместени. Тогава се съкращава срока с повече от 6 месеца", обясни министърът.
 
"Водите се управляват от много институции. Ние следим 52 язовира, 12 са за питейно водоснабдяване. Някои от другите са към едно предприятие. Водата е много ценен ресурс. Всеки има нужди, важно е вода, която се използва за битово-питейни нужди, да не се използва за промишлени. На тях не им трябва толкова чиста вода. В Перник основният проблем са огромните течове. Там дебитът е малък. Имало е отклоняване. Водата се увеличи, но в последните дни пак намаля, сигурно защото водата е замръзнала. Дългосрочното решение е намаляване на течовете. Това е проблем за голям част от страната. За ВиК сектора се дават най-много пари. Подписали сме с ВиК оператори за над 800 млн. лева. Проблемът с Перник е въпрос на ВиК оператора", коментира министър Димов.
 
"През миналата седмица успяхме да парираме желанието на „зелените” комунисти. За тях парите са движеща сила, това е новият комунизъм. Можем да приемем магистрала "Струма" като екологичен проект в района", завърши Нено Димов.
 

 

 

Красимир Ципов: Има достатъчно добри прокурори, които ще могат да отговорят на изискванията за "независим прокурор" (ВИДЕО)

18:02 | 08 Декември 2019 г.

Последният доклад на ЕК ясно казва, че мониторинга може да бъде свален, и има реален шанс да бъде свален за България. По отношение на Румъния доклада казва, че става дума за отстъпление към доклада за корупция, докато при нас препоръките казват, че са изпълнени. Последното нещо, което трябва да направим е тези промени в съдебната власт и това е приоритет, който ние стриктно спазваме през последните 13 години. Това съобщи в предаването на Канал 3 "Беновска пита",  Красимир Ципов,  заместник-председател на парламентарната група на ГЕРБ. 

Той коментира решението от събота да се въведе фигурата на “независим прокурор”, който може да разследва главния прокурор, без да му докладва за хода на работата си на нито един етап. "Той ще завежда Инспектората на прокуратурата. Ще се избира с мнозинство от 2/3 от прокурорската колегия на ВСС, тоест, от подчинени на главния прокурор. Смятам, че има достатъчно добри прокурори, които ще могат да отговорят на изискванията за такава позиция. Нямам информация, вече да е определен такъв прокурор, но на на 1-во място трябва да се направят тези законови промени", констатира Ципов. 

"Първоначалния проект включваше и да могат да се повдигат обвинения на ръководителите на върховните съдилища. Получихме становището на Венецианската комисия, именно в това становище се споменава, че няма да може да се повдигат такива обвинения. Опасения от рода, че  "независимият прокурор" ще контролира под някаква форма главния прокурор не би трябвало да имаме, тъй като имаме достатъчно добри и стриктни правила, които ако се спазват, няма как това да се случи. Неговата функция ще бъде единствено и само да разследва главния прокурор и неговите заместници и ако има някакви нарушения да ги констатира, разследва и да повдига обвинения в съда", допълни той.

Четете още новини от България и света тук!

"Процедурата за избор на такъв орган е такава, че ще се чуят мненията на общността и неправителствения  сектор. Кандидатурата ще е внесена от трима магистрати на прокурорската колегия според Закона за съдебната власт. И към настоящия момент всички ръководители в съдебната власт се номинират от определен брой прокурори. Много е важно в този момент момент да покажем и на обществото и на ЕК, че завършваме този процес на законодателни промени така, че да завършим законността.Надявам се още тази седмица да бъде преразгледан този закон и към края й да вземем някакви решения", обясни Красимир Ципов.

 

Беновска: Г-н Борисов - Тръмп, Путин и ЕС - България ще побере ли в дланта си? (ВИДЕО)

12:55 | 08 Декември 2019 г.
"Земя като една човешка длан" беше нарекъл поет България.
 
Премиерът Борисов се опитва българската длан, независимо ,че е малка да е корава и да побере и "газовата пирожка" на Путин, и "Мак доналдса" на Тръмп - с "кюфте" от сигурност, "зеленчуци" от енергетика, "сос" от борба срещу корупцията, и венецианска "пица" - от контролиран главен прокурор и независими върховни съдии.
 
В дланта - българска БСП и ОП ни пуснаха да подрънкват и 8 железни левчета - субсидия на глас за партиите, шумолят 250 лева пенсия и10-15-18% процента увеличение ва заплатите.
 
 
На 19 декември, на показалеца, Ахмед Доган ще постави поредния си "пръстен с печат" – аналитичното му слово се очаква, както винаги, да подреди фактите и да изрече неизреченото.
 
На безименния пръст на българската длан си нанизахме и предпазен "напръстник"- независим върховен прокурор, който да контролира главния.
 
На ноктите на българската длан си инструктирахме и Валери Симеонов - зам на 44 НС и лика на Румен Радев – анализатор на избори.
 
Председателят на ВКС Лозан Панов и представителят на България в ЕСПЧ Йонко Грозев нанизаха на китката на българската длан поредната "гривна" дрънчаща на нападение в защита на олигарси, на грантаджийска политика, но не на правосъдие.
 
През пръстите на българската длан изтича и 70% от пернишката вода.
 
На дланта ни "кацат" и превъплъщаващите се в политици шоумени на Слави.
 
Ще успее ли тази българска длан да обърше и сълзите за почти столетната икона Стоянка Мутафова, но и да поднесе цветя на великата Лили Иванова?
 
Аз съм Беновска. И питам.

Гостите на Беновска на 17 ноември 2019 г.  58

Беновска отново ще пита в неделя в 5 ч. следобед, ето кой отговаря

12:00 | 08 Декември 2019 г.
Беновска пита в неделя, 8 декември 2019 г. от 5 часа след обед.: Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?  
 
 
Политиката, глупако!   
 
Отговарят:  
 
17.00- 17.05  Коментар на Илиана Беновска  
 
За: 13 години ГЕРБ – е ли законността, борба с корупцията и организираната престъпност приоритет?
 
17.05 - 17.30 Красимир Ципов, депутат в 44 НС
 
За: Ще дишаме ли, ще пием ли вода, ще добиваме ли въглища, ще построим ли магистрала „Струма“??
 
17.35 – 17.50 Нено Димов, министър на ОСВ
 
За: За ДПС , коалицията ГЕРБ - ОП и енергетиката?
 
17.55 - 18.15 Рамадан Аталай, ДПС
 
За: За коалицията ОП , законността, премиера, президента, опозицията?
 
18.20- 18.40 Явор Нотев, екс заместник-председател на 44 НС, Атака
 
За: За Борисов, Радев, Доган, Нинова, Тръмп, Путин, Ердоган, Макрон и България?
 
18.40 - 18.55 доц. Стойчо Стойчев, политолог
 
Повторението гледайте по Канал 3 и слушайте по Радио К2 в неделя вечер от 23.15 часа. Пишете на benovskapita@gmail.com 

Димитър Главчев: От всичко случило се в парламента стана ясно, че нямаме никаква договорки с БСП и ДПС (ВИДЕО)

21:13 | 07 Декември 2019 г.
От всичко, което се случи в парламента мисля, че стана ясно, че нямаме никакви договорки нито с БСП, нито с ДПС. Това съобщи Димитър Главчев депутат  от ГЕРБ в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.
 
"Ние от ГЕРБ бяхме изправени в ситуация да избираме от двете злини по-малката. Сигурно носим негативи от това, което сме направили, но ние не сме се отказали от нашата позиция. Ако не се приеме държавният бюджет, ще има много последствия. Ще се приеме една 12 част от стария бюджет, което означава, че няма да се увеличат заплатите в публичния сектор с 10%, няма да се увеличат заплатите в социалния сектор с 15%, няма да се увеличат заплатите на учителите със 17% и накрая няма да се увеличи пенсията на 250 лв.", обясни Главчев.
 
 
"Чух много интерпретации в медиите по въпроса с партийната субсидия. Ще ми се по този въпрос да представят такива, каквито бяха фактите, за да се стигне до това трето гласуване. Няма как ГЕРБ да има каквото и съглашателство с БСП, тъй като гласуването си вървеше съвсем нормално докато не стигнахме до 64 член от бюджета, който именно третира партийните субсидии. 
 

Лайфстайл

гледай на живо

08.12.2019
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини
 • 20:15
  Интервю с Наделина Анева