Интервюта и коментари

Томислав Дончев: Безлихвените кредити от 1500лв. няма да са еднократни, част от мерките ще работят и след извънредното положение (ВИДЕО)

20:35 | 28 Март 2020 г.

"Преди правителството да предприеме икономически мерки, много преди това  предприе мерки за справяне с последиците от заразата, ограничаването й. Те са свързани със закупуване на материали, облекла,  маски, допълнително подпомагане на медицинския персонал , на тези, които са на първа линия и се борят с разпространението на заразата. Това са първите мерки, които трябва да се справят със ситуацията такава, каквато изглежда в момента. Консенсус в международен план е, че няма консенсус  какво следва от тук нататък". Това съобщи за предаването на Канал 3 „Офанзива с Любо Огнянов“ вицепремиерът Томислав Дончев.  

"На база дисперсия на риска, предполагаме, че 5 души, на които им се наложи да разсрочат кредите, за 1,2,3 месеца, колкото е необходимо . Ние на базата гаранциите, които сме издали, даваме спокойствие на банката тя да може да бъде много-гъвкава. Тя да не иска възстановяване на вноските веднага, а след като отмине кризисната ситуация. На база дисперсия на риска, се предолага, че от 5 подобни кредитора, те и 5-мата няма да се държат незаконосъобразно и никои няма да не си плаща кредита изобщо. Реалният ефект, който ще се усети на пазара е в размер на близо 2, 5 милярда", каза вицепремиерът.

"Кредитите в размер на 1500 лв, които са за хора в неплатен отпуск, предвиждаме да бъдат с изключително семпла процедура и за тях да не се изискват гаранции", допълни той. 

"Не изключваме, работейки с банковия сектор да се разработят кредити, които да са с много скромно и лесно обезпечаване. Нашият стремеж е, всяка от тези процедури да е с максимално достъпна, дори ако е възможно част от справките да се водят по служебен път, да не се налага да се носят документи. Без обезпечаване, всяко лице, което е в подобно положение, обмисляме дори този кръг да се разшири. За свободните професии например, да могат да се възползват от тази мярка. Нагласата ни е, тази сума от 1500лв. да може да се тегли за всеки от месеците, в които лицето е в неплатен отпуск. За да бъде покрита и гарантирана тази мярка, ние имаме допълнително заделени 200 млн.лв., които ще бъдат на разположение на банките, за да могат да задействат без рискове за отпускането на кредитите."

Четете още новини от България и света тук!

"Част от тези мерки може и да работят и след извънредното положение", подчерта Дончев.

Румен Гечев: Това, което трябва да направим в този момент е да повишим производството на българските стоки

19:23 | 28 Март 2020 г.

Най-добре е да се види какво правят държавите членки от Европейския съюз  и съответно какво прави България в борбата с коронавируса. Първата похвала е, че правителството отделя допълнително средства за хората, които са на първа линия в борбата с COVID-19, медицинския персонал, полицаите и т.н.. Това съобщи в ефира на предаването на Канал 3 "Офанзива", Румен Гечев от БСП.

"Относно мярката 60 към 40 , смятам, че държавата трябва да поеме 75 процента от възнагражденията на служителите на фирмите. Смятам също така, че държавата няма конкретни критерии, по които ще се определят фирмите, които да се възползват от тази мярка.", допълни той.

Четете още новини от България и света тук!

"Франция възнамерява Макрон да национализира фирмите, които правят предпазните облекла и маски. Англичаните национализираха железниците, това което ние трябва да направим е да се повиши делът на българските стоки, както хранителни,така и делът на предпазните облекла и маските.", каза Гечев. 

 

Проф. Александър Маринов: Странно ми е защо никой в България не задейства Закона за защита при бедствия

18:19 | 28 Март 2020 г.
Освен некадърно предложени текстове имаше и некадърно гласуване на закона за извънредното положение. Това съобщи в ефира на предаването на Канал 3 "Офанзива с Любо Огнянов" проф. Александър Маринов, политолог. 
 
"Странно ми е защо никой в България не задейства Закона за защита при бедствия. Тези действия трябваше да бъдат предприети, можеха да бъдат предприети. Аз подчертавам, че те трябваше да бъдат предприети, защото Законът за защита при бедствия е действащ закон – той е задължителен за изпълнение“, подчерта политологът. 

"Нужно е прецизиране на термина невярна информация. Фалшивите новини, това е метафора. Когато се вкара в закон, трябва да се прецезира какво е невярна информация", каза Маринов. 

Четете още новини от България и света тук!

"Това да се въведе военно положение е глупост, какво военно има в този момент, за да се обяви такова положение.Няма как да се въведе военно положение, защото Конституцията не го позволява", подчерта той.

"Мерките които се предприемат в България, се предприемат навсякъде по света, дали са добри не мога да кажа", коментира политологът.

 

Пламен Димитров: Мярката 60/40 може да изглежда единствена, но сама по себе си, тя има голям обхват (ВИДЕО)

17:31 | 28 Март 2020 г.

Националния съвет за тристранно сътрудничество приключи преди минути. Това съобщи в ефира на "Офанзива с Любо Огнянов", президентът на КНСБ Пламен Димитров. 

На него беше обсъден актуализиран вариант на проекта на Постановление на МС относно компенсиране на работодатели, засегнати от кризата с коронавирус. Представителите на работодателските и синдикалните организации принципно са подкрепили новия вариант на постановлението.

В новия вариант на постановлението се предвижда компенсацията от страна на държавата в размер на 60% върху брутното трудово възнаграждение на работниците и служителите да имат право да ползват работодатели от всички сектори на икономиката, чиито приходи от продажби са намалели с най-малко 25%.

"Мярката 60-40 може да изглежда единствена, но сама по себе си, тя има голям обхват. Картината е по-различна от вчера. Тогава достъпът на фирмите, които могат да се възползват от нея беше много ограничен, имаше списък кой може и кой не да се възползва.  Сега това отпадна и всички фирми, които са пострадали от кризисната ситуация и извънредното положение могат да кандидатстват. Те трябва да представят  отчети за една година назад, документи с всички причини за това как бизнесът им е пострадал.", обясни Димитров. 

"Сигурно, ще има процент на хората които ще злоупотребят, но масово това няма да е така, 90 процента от фирмите ще спазят правилата.", уточни той. 

Четете още новини от България и света тук!

"Има едно изключение, списъкът на Ананиев, всички фирми, които са пострадали от заповедта на здравния министър Ананиев за затваряне на заведения и т.н., те няма да се налага да представят документи, а ще могат директно да се възползват от мярката.:, каза президентът на КНСБ.

Марешки: БСП и президентът не могат да си намерят ролята в тази кризисна ситуация (ВИДЕО)

16:39 | 28 Март 2020 г.

БСП и президентът не могат да си намерят ролята в тази кризисна ситуация, в която се намираме и не могат да си намерят мястото, не знам колко от колегите са заразени с коронавирус и ще разнасят. Диктатура знаем много добре в какво се ирзразява, в среднощни арести и т.н., така че не знам за каква диктатура говорят колегите от БСП. Това съобщи в предаването на Канал 3 "Офанзива с Любо Огнянов", лидерът на "Воля" Веселин Марешки.

"Аз мога да кажа, че донякъде съм щастлив, че не трябва аз да взимам решенията в този момент, че не съм на мястото на правителството. Защото от една страна, ако оставиш хората на улиците и работните им места, могат да загинат хиляди, от друга, с мерките които се взеха, а според мен те са правилни, икономиката ще пострада.", допълни той. 

"Като човек, който се занимава с аптеки, в бизнеса си работя само във вътрешния пазар, внасям и предлагам на нашия пазар продукти. Спекула сигурно е имало, но тя не идва от аптеките. Производителите виждат, че даден артукил има голямо търсене и вдигат цените.", каза Марешки. 

Четете още новини от България и света тук!

"Може и да има леко покачване на цените на лекарствата, но никой не говори за спекулата с горивата", запита се той.

Аз лично пия само витамин C и от две седмици започнах да пия кислородна вода, по няколко капки на ден, за да се предпазя от заразата, сподели лидерът на "Воля". 

 

Любо Огнянов: Какво ли би казал дядо Добри на папа Франциск?

Любо Огнянов: ПИ(А)Р по време на пандемия (ВИДЕО)

13:13 | 28 Март 2020 г.

От близо един месец наблюдаваме една много любопитна тенденция. Десетки хиляди български граждани решиха да се завърнат отново в родината си. Няма нищо изненадващо – Италия от три седмици е блокирана, а зловещите кадри с умиращи жертви на коронавируса карат и най-големите скептици и фенове на конспиративни теории, че такова нещо като вирус няма, да замлъкнат.

В Испания и Германия започнаха тепърва да предприемат мерките, които са в сила в България още преди две седмици. Дори твърдоглавието на британския премиер Борис Джонсън и самоубийствената идея за т.нар. групов имунитет взе да се пропуква.

Пъбовете затвориха врати, а британците бяха призовани да си седят вкъщи за следващите три седмици под угрозата на солени глоби, които ще бъдат налагани директно от полицаите, на които бяха вменени нови по-големи правомощия. И така, десетки хиляди емигранти прозряха, че въпреки прекрасния живот в Западна Европа, по-хубаво и по-сигурно от дома няма. Въпреки, че допреди няколко седмици с неописуема злоба някои от тях се отнасяха към родината си. И наричаха глупаци всички, които са останали в България, да живеят в (както те я наричат) мизерната ни държава.

За щастие, това не са огромната част от емигрантите, за които България остава тяхната родина. Говоря за онези национални нихилисти, готови да оплюят всичко. Някои от тях искаха да предизвикват революция у нас през чалга клубовете си на Острова.

Още коментари ще намерите тук

Част от техните щракащи с пръсти на ориенталските ритми фенове, стигаха по-далеч с призивите си да излезем от Европейския съюз. Това е върховен признак на малоумие – хем работиш на Запад, хем искаш да се махнеш от него и да се присъединиш към някакъв Евразийски съюз. Как обаче да накараш подобни малоумници да се замислят, че ако излезем от Евросъюза, те вече няма да имат право да работят навън. И гръцкото море за тях ще си остане химера и отново ще трябва да ходят на плаж на близкия язовир или в Мичурин.

Същите тези нихилисти не спират да обясняват колко гаден бил живота в България, докато се натискат да живеят по петима в една стая в някое предградие в чужбина. Там, където на тях гледат като на пришълци. Същите тези нихилисти плюят по българските лекари, обясняват как здравната ни система била пропаднала, как нямало нищо общо с тези в Италия, Испания или Великобритания.

Само че същите тези нихилисти не пропускат да дойдат да се прегледат именно в България. Защото тук за специалист се чака не повече от 30 минути. А във Великобритания се чака с месеци. При това ако имаш късмет. Не пропускат да дойдат на зъболекар в България, защото тук е по-евтино, а материалите са същите. Но това не пречи на Ганьо Нихилиста да плюе по страната си, да плюе по лекарите си, да плюе дори по сънародниците си, които са останали тук да се борят да променят държавата към по-добро.

Сега същите тези нихилисти са нарамили дисагите и на тълпи се връщат от прекрасната чужбина в родните си домове. За всички тях днес ще кажа: Добре дошли у дома. България е за всеки български гражданин. Спазвайте карантината, след като се завърнете, а не като онази жена, която се върна от Италия и събра родата на джумбаре.

А след това дори кларинетиста им влезе в болница с коронавирус.

Мили емигранти, това че сте у дома не ви прави безсмъртни. Именно част от вас донесоха вируса тук и заразиха с него собствените си роднини. Сега спазвайте правилата така, както ви принудиха с глоби във Великобритания, Италия, Испания или Германия. Не мислете, че след като сте се върнали, всичко ви е позволено. Всички трябва да спазваме дисциплина докато вирусът си тръгне.

Апропо – като си тръгне вируса и вие ли ще си тръгнете? В България е сигурно, спокойно и докато отмине бурята е хубаво да сте у дома нали? Замислете се за собствения си морал, когато грабнете отново дисагите, дали си струва пак да плюете по страната си, по лекарите си, които ви лекуват, без голяма част от вас да сте си плащали осигуровките и сега да се редите на опашките пред бюрата по труда.

И нека всички се надяваме, че никога няма да видим военни камиони като онези в Бергамо, които да изнасят ковчезите на нашите близки.

Това ми напомня и за изказването на президента Румен Радев в края на миналата седмица. Тогава президентът се почувства игнориран, затова, че вменявали на военните роля, която според него била извън конституционна. Шокиращо изказване, особено от бивш генерал, който се е клел да защитава родината си.

Армията трябва да бъде в помощ на нацията във всеки един момент, в който се налага да бъде подпомогнато осигуряването на охраната и реда. Нима всички не сме съгласни с това? В Италия армията е по улиците, но там никой не си позволява да прави намеци, че това е пълзяща диктатура. Що за морал е това?

Да се опитваш да използваш заразата за политически дивиденти е нечистоплътно, чудя се дали да използвам думата ПИР или ПИАР по време на пандемия.

Наслушахме се на опитите да се намери оправдание за нелепото изказване, че коронавирусът е манипулация, да не говорим за пораженческото мълчание, когато стана ясно, че вирусът тропа на вратата. Тогава обаче патетични наизустени и издекламирани изявления нямаше.

Но така е в живота – той ни поднася изпитания, в които се показва кой е дорасъл да бъде истински национален лидер. Коронавирусът се оказа този, който ще ни покаже кой може да носи корона от доверие и кой е обикновен вирус.

А от вирусите при липса на лекарство спасението е едно – изолация и дезинфекция.

 

Лайфстайл

гледай на живо

28.03.2020
  • в момента
    Новини
  • 23:15
    Офанзива с Любо Огнянов