Вит тутманик със сирене
Източник: Канал 3

Вит тутманик със сирене

Вит тутманик със сирене

20 Март 2017 г.
до 60 мин

1 пак. суха мая

200 мл. прясно мляко

1 с.л. захар

2 с.л. олио

4 с.л. кисело мляко

1 с.л. сол

2 бр. яйца

750 гр. брашно

250 гр. сирене

1 масло - 125 гр

Брашното се пресява и се смесва с маята. Прясното млякото се затопля до 35С и смесва със захар и сол. Разбърква се да се разтворят. Добавят се киселото мляко, олио и яйца. Разбъркват се. Постепенно се слагат при брашното и се омесва тесто. Оставя се да почине за 10 минути. Разделя се на четири. Всяка част тестото се разточва на кора, по-голяма от тавата за печене (30 см).

Първата кора се намазва с разтопено масло и се поръсва с 1/3 от ситно натрошеното сирене. Покрива се с втора кора и отново се намазва с масло и се ръси със сирене. Слага се трета кора, намазва се с масло и се поръсва с останалото сирене. Реденето приключва с последната кора.

Притискат се добре и се разделят на шест равни ленти. Всяка лента се усуква и след като е добре усукана се навива на охлюв. Слага се в намаслена тава. Така тутманикът се покрива с кърпа или фолио и се оставя да втаса за 1 час на топло или докато удвои обема си.

Втасалият тутманик се поставя в ниската част на предварително затоплена фурна до 180С и се пече около 35 минути. След като се извади, се намазва с масло (около 25гр) докато е горещ и е готов за консумация.

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

Кавърма с воденички

23 Март 2017 г.
до 60 мин

Мекици

22 Март 2017 г.
до 45 минути

Вегетариански дюнер

21 Март 2017 г.
до 15 мин

Сом по камчийски

21 Март 2017 г.
до 50 мин

Пица Капричоза

20 Март 2017 г.
до 60 мин