Вит тутманик със сирене
Източник: Канал 3

Вит тутманик със сирене

Вит тутманик със сирене

20 Март 2017 г.
до 60 мин

1 пак. суха мая

200 мл. прясно мляко

1 с.л. захар

2 с.л. олио

4 с.л. кисело мляко

1 с.л. сол

2 бр. яйца

750 гр. брашно

250 гр. сирене

1 масло - 125 гр

Брашното се пресява и се смесва с маята. Прясното млякото се затопля до 35С и смесва със захар и сол. Разбърква се да се разтворят. Добавят се киселото мляко, олио и яйца. Разбъркват се. Постепенно се слагат при брашното и се омесва тесто. Оставя се да почине за 10 минути. Разделя се на четири. Всяка част тестото се разточва на кора, по-голяма от тавата за печене (30 см).

Първата кора се намазва с разтопено масло и се поръсва с 1/3 от ситно натрошеното сирене. Покрива се с втора кора и отново се намазва с масло и се ръси със сирене. Слага се трета кора, намазва се с масло и се поръсва с останалото сирене. Реденето приключва с последната кора.

Притискат се добре и се разделят на шест равни ленти. Всяка лента се усуква и след като е добре усукана се навива на охлюв. Слага се в намаслена тава. Така тутманикът се покрива с кърпа или фолио и се оставя да втаса за 1 час на топло или докато удвои обема си.

Втасалият тутманик се поставя в ниската част на предварително затоплена фурна до 180С и се пече около 35 минути. След като се извади, се намазва с масло (около 25гр) докато е горещ и е готов за консумация.

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

Пълнени патладжани с агнешко

25 Май 2017 г.
до 146 минути

Мусака с гъби

25 Май 2017 г.
до 85 минути

Шарени кюфтета

24 Май 2017 г.
до 20 мин

Фрикасе от гъби с яйца

23 Май 2017 г.
до 55 минути

Mраморен чийзкейк

23 Май 2017 г.
до 120 минути