Копривена франзелка
Източник: Канал 3

Копривена франзелка

Копривена франзелка

05 Ноември 2018 г.
до 60 мин

500 г пшенично брашно тип 500

2 с.л. олио

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

1/2 кубче мая

3 с.л. сухо мляко

За плънка:

10-15 листенца коприва

30 гр. орехови ядки

50 гр сирене

1 скилидка чесън

6 с.л. зехтин

сол на вкус

30 г кашкавал за настъргване 

В купичка се слага 1 с.л. брашно, мая и 1 с.л. захар. Рамесват се и се налива 3 с.л. вода. Рабърква се да се разтвори маята. Пресява се брашното и в него се слагат сол, сухо мляко, мая и олио.

Налива се 220 мл хладка вода и се омесва меко тесто. Покрива се и оставя за 15 минути на топло.

Приготвя се плънка като в хайван се стрива коприва със сол и орехи. Слага се сирене и се налива зехтин. Хубаво се смачква, за да стане на пюре.

Тестото се разделя на 6 части. Всяка се разточва на кръг, след което се покрива с коприва. Навива се руло. Разрязва се по дължина повърхността, за да се разтвори и се усуква внимателно, за да се получат спирали.

Франзелите се оставят да втасат за един час. Покриват се със ситно настърган кашкавал и изпичат за 20-25 минути в предварително загрята фурна на 190 ℃ в ниската част.

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

Тракийски милинки

30 Октомври 2018 г.
до 60 мин

Супа от тиква

23 Октомври 2018 г.
до 55 минути

Гулаш

18 Октомври 2018 г.
до 40 мин.

Постни сърми с гъби

02 Октомври 2018 г.
до 90 минути