Телешки винен кебап от Кухнята на Звездев
Източник: Канал 3

Телешки винен кебап от Кухнята на Звездев

Телешки винен кебап

04 Декември 2019 г.
до 90 мн.

600-700 гр телешко месо - плешка или бут

2 глави кромид лук

150-200 мл бяло полусухо вино

2 с.л. доматено пюре

5-6 с.л. олио

1-2 дафинови листа

1-2 зрънца бахар

1/4 ч.л. захар

2 ч.л. сладък червен пипер

черен пипер по желание

2 ч.л. сол


За запръжка:

20 г краве масло

1 с.л. пшеничено брашно

1/2 ч.л. червен пипер
 

Начин на приготвяне


Почистваме месото от ципите, нарязваме го на еднакви по големина парчета около 1-2 см.
Осоляваме го, поръсваме с черен пипер. Втриваме подправките много добре в месото.

Разбъркваме добре месото. По възможност овкусяваме още от предната вечер.

В тенджера загряваме олио, изпържваме за кратко нарязан на дребно кромид лук.
Слагаме месото, като първите 2-3 мин. не бъркаме, за да се запечатат късчетата. 

След като се разбъркат, месото се задушава на тих огън под капак за 15-20 минути или докато се изпари целия месен сок.

Посолява се и поръсва със сладък червен пипер, и черен пипер по желание.

Наливаме 150-200 мл бяло полусухо вино, разбъркваме. Поръсваме с останалите подправки - дафинови листа, зрънца бахар, доматено пюре и захар. Изчакваме 2-3 мин, за да се изпари част от течността. Наливаме гореща вода, колкото да се покрие месото - 500-600 мл. Затваряме тенджерата с капак  и варим на ниска температура  40-50  минути или докато месото омекне напълно. Ако  нужно се долива гореща вода за да не загори.

Приготвяме запръжка. Запържваме кравето масло с пшениченото брашно докато се оцвети до златисто. Поръсва се 1/2 ч.л. червен пипер.

Разбъркваме енергично, наливаме малко от горещия сос на телешкото за да се разбърка добре. Връщаме обратно в тенджерата, варим 1-2 мин, колкото да се уплътни соса.

Гарнираме с картофено пюре или ориз.

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

Пръжки със сирене

24 Януари 2020 г.
до 20 мин.

Копривена кайгана със сирене

23 Януари 2020 г.
до 30 мин.

Горещи крилца

22 Януари 2020 г.
до 50 мин.

Шоколадови пастички

21 Януари 2020 г.
до 40 мин

Мързелива пица

20 Януари 2020 г.
до 40 мин

Фрикасе от гъби с яйца

17 Януари 2020 г.
до 55 минути