Източник: Канал 3

Крем карамел с тиква

03 Ноември 2019 г.
до до 90 мин.

400 гр тиква 

600 мл прясно мляко 

4 яйца 

300 г захар 

1 ч.л. ванилова захар

1/2 ч. л. канела  

Тиквата се обелва, нарязва се и се сварява за 10 минути в леко подсладена вода.  В тиган се слага половината от захарта за да се карамелизира. Загрява се на висока степен и след като задими, внимателно с въртеливи движения на тигана се разбърква. Намалява се силата на котлона. Изчаква се няколко минути, като не се бърка енергично, докато се получи светъл карамел.

 

Купичките за крем се слагат за 5 минути в гореща фурна за да се загреят. Готовият карамел се разпределя по дъното на затоплените купички.

 

Сварената и охладена тиква се пасира много добре заедно със 200 мл прясно мляко и канела. Яйцата се разбиват с тел в купа с останалата захар за кратко. Налива се постепенно прясното мляко  и се разбърква за се разтвори захарта. Подправя се с ванилова захар. Добавя се пасираната тиква и разбърква добре.

 

Сместа се излива разпределя в купичките с карамел. Те се поставят в тава, в която се налива ледено студена вода, така че да достига до половината от стената на формичките. Кремът се пече в предварително загрята до температура 150 градуса фурна около 50 минути. По средата на печенето в тавата се слагат няколко кубчета лед.

След изпичане крема се остава да изтине напълно. Обръща се в чиния и сервира.

 

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

Орехови сладки

20 Ноември 2019 г.
до 65 минути

Фритата с тиквички

19 Ноември 2019 г.
до 40 мин.

Гъбен жулиен

18 Ноември 2019 г.
до 45 минути

Пица бухтичка

14 Ноември 2019 г.
до 45 минути

Катми по шуменски

13 Ноември 2019 г.
до 50 минути