Златоградска баклава с локум и орехи
Източник: Канал 3

Златоградска баклава с локум и орехи

Златоградска баклава с локум и орехи

26 Март 2020 г.
до 75 минути
1 пакет готови точени кори (400 гр.)
 
1 кутия локум (250 гр.)
 
500 гр. захар
 
250 гр. смлени орехови ядки
 
125 гр. масло
 
125 мл олио
Маслото се разтопява и се смесва с олиото.
Ореховите ядки се мелят на дребно с една лъжица захар.
Корите се слагат на масата. Взимат се два листа и се прегъват на две.
Намазват се с мазнина, поръсват се обилно с орехови ядки.
В единия край на кората се слага редичка от нарязания на малки парчета локум. Навива се руло.
По този начин се приготвят и останалите кори.
Рулата се подреждат плътно едно до друго в намазнена тава.
Баклавата се пече 15-20 минути в умерено загрята фурна при температура 150 градуса или докато добие светлокафяв цвят.
Приготвя се сироп, като захарта се изсипва в малка тенджера и се залива с 1/2 литър студена вода.
Слага се на котлона и се кипва, като се разбърква.
Горещата изпечена баклава се залива с изстиналия захарен сироп (или обратното - изстиналата баклава се залива с горещ сироп).
След това се завива с кухненска кърпа, оставя се да се напои добре и се поднася.
 

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

Кюфтета по трънски

03 Април 2020 г.
до 30 минути

Kимбап - корейско суши

03 Април 2020 г.
до 90 минути

Кюфтета в доматен сос

03 Април 2020 г.
до 45 мин