Източник: Канал 3

Лозови сарми с ориз

23 Февруари 2018 г.
до 95 минути
25 броя лозови листа
1 малка глава лук
1 морков (100 гр.)
200 гр. ориз
1 чаша скълцани стерилизирани домати (200 гр.)
1 ч. л. сушен джоджен
1 ч. л. сушен копър
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
За застройка:
1 яйце
1 с. л. брашно
200 гр. кисело мляко
Лукът се наситнява, както и морковът.
В тиган се загрява олио и зеленчуците се запържват за половин минута.
Посоляват се и към тях се добавят домати.
На умерен огън се задушават, докато се изпари течността.
Оризът се измива много добре и се слага в тигана.
След половин минута запържване се залива с 200 мл топла вода.
На тих огън се оставя да се задуши.
След като оризът поеме водата, се подправя с копър, джоджен и червен пипер.
Хубаво се разбърква и оттегля от котлона.
Всеки лозов лист се слага с лъскавата част надолу върху дъска.
В средата се слагат по една-две чаеви лъжички от ориза. Завива се рулце към острата част на листа.
Подготвените сарми се слагат в тенджера и заливат с гореща вода, която да е един пръст над тях. 
Посоляват се с половин чаена лъжичка сол и поливат с две супени лъжци олио.
Върху тях се слага чиния, тенджерата се затваря с капак.
Слагат се на котлона и след като заври водата, силата на огъня се намалява на ниска степен.
Така сармите се задушават за 25-30 минути.
Прави се заливка. В купа се смесват кисело мляко с брашно и яйце.
Сместа се слага в тенджерка, наливат се два черпака от бульона на сармите и при непрекъснато разбъркване с тел сместа се оставя да заври.
Ако е нужно се посолява допълнително и с този сос сармите се поднасят.

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

Кюфтета с бял сос

18 Юни 2018 г.
до 90 минути

Огретен от карфиол

15 Юни 2018 г.
до 60 минути

Ягодови мъфини

12 Юни 2018 г.
до 65 минути