Източник: Канал 3

Лозови сарми с ориз

23 Февруари 2018 г.
до 95 минути
25 броя лозови листа
1 малка глава лук
1 морков (100 гр.)
200 гр. ориз
1 чаша скълцани стерилизирани домати (200 гр.)
1 ч. л. сушен джоджен
1 ч. л. сушен копър
1 ч. л. червен пипер
1 ч. л. сол
За застройка:
1 яйце
1 с. л. брашно
200 гр. кисело мляко
Лукът се наситнява, както и морковът.
В тиган се загрява олио и зеленчуците се запържват за половин минута.
Посоляват се и към тях се добавят домати.
На умерен огън се задушават, докато се изпари течността.
Оризът се измива много добре и се слага в тигана.
След половин минута запържване се залива с 200 мл топла вода.
На тих огън се оставя да се задуши.
След като оризът поеме водата, се подправя с копър, джоджен и червен пипер.
Хубаво се разбърква и оттегля от котлона.
Всеки лозов лист се слага с лъскавата част надолу върху дъска.
В средата се слагат по една-две чаеви лъжички от ориза. Завива се рулце към острата част на листа.
Подготвените сарми се слагат в тенджера и заливат с гореща вода, която да е един пръст над тях. 
Посоляват се с половин чаена лъжичка сол и поливат с две супени лъжци олио.
Върху тях се слага чиния, тенджерата се затваря с капак.
Слагат се на котлона и след като заври водата, силата на огъня се намалява на ниска степен.
Така сармите се задушават за 25-30 минути.
Прави се заливка. В купа се смесват кисело мляко с брашно и яйце.
Сместа се слага в тенджерка, наливат се два черпака от бульона на сармите и при непрекъснато разбъркване с тел сместа се оставя да заври.
Ако е нужно се посолява допълнително и с този сос сармите се поднасят.

вашият коментар


Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите. Призоваваме Ви за толерантност и запазване на добрия тон.

Лаврак в сол

05 Декември 2018 г.
до 60 мин

Никулденски шаран

27 Ноември 2018 г.
до 90 мин

Копривена франзелка

05 Ноември 2018 г.
до 60 мин

Тракийски милинки

30 Октомври 2018 г.
до 60 мин

Супа от тиква

23 Октомври 2018 г.
до 55 минути