Румен Радев: Не съм против F-16, самолетът трябва да има способности

Държа директорът на Военна информация да бъде военен

Радев: Държа директорът на
Източник: БГНЕС

Радев: Държа директорът на "Военна информация" да бъде военен

"Президентът на Република България не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има способности". Това каза президентът Румен Радев в изказването си пред българските дипломати в Централния военен клуб, където днес беше открита традиционната посланическа конференция.
 
"Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Но президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има способности. Има тук големи разлики”, посочи Румен Радев.
 
Той каза, че самолетът има всичко необходимо вътре в него, но на земята трябва да има един огромен пакет. Той посочи, че нещата са страшно много, когато едно от тях го няма или е в по-малко от разчетения минимален обем, това представлява заплаха за проекта и заплаха за неговите способности.
 
"Аз продължавам да твърдя, че тази цена, която ние в момента сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне сериозно, няма как да не набъбне”, заяви той.
 
Румен Радев обясни, че разбира правителството, защото то е притиснато. "Първо, цената отиде много над обявената първоначално финансова рамка и човек може да зададе въпроса защо се обяви тогава такава ниска рамка", посочи Радев. Второ, което изброи той, е психологически вече става доста голяма цената. Трето, "защото започваме да наближаваме прага за дефицит по маастриските критерии, в същото време ние искаме да атакуваме еврозоната".
 
Той подчерта, че държи да не се спекулира с отношенията ни със САЩ. "Проблемите са си чисто наши – вътре, амбиции, компетентност, реални резултати. И ако някой е имал да настоява за нещо, трябвало да се настоява, за да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха като обещание как ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, пълно въоръжение, нищо не остана от тях“, заяви президентът.
 
Военното дело е изключително сложна дейност затова и досега, както е по закон, ръководителят на служба "Военна информация" трябва да бъде човек с военно образование, с военна експертиза, с военен опит, с военно звание, подчерта Румен Радев относно подготвяните промени в Закона за военното разузнаване.
 
В Народното събрание има внесен законопроект за допълнение на Закона за военното разузнаване, с който се въвежда алтернатива да се даде възможност длъжността директор на служба "Военна информация" да се заема и от цивилен.
 
 
Президентът е категорично против. "Военното дело е изключително сложна дейност", смята Радев: "Ако сменят закона и я кръстят служба "Цивилна информация", тогава ще приема да бъде и цивилен. Аз държа да си бъде военен от кариерата", заяви той. 
 
Етикети: Румен Радев
00:16 | 17 Септември 2019 г.

Локо Пловдив - ЦСКА 1948 в сряда от 18:30 ч.

00:16 | 17 Септември 2019 г.
ЦСКА 1948 гостува на носителя на Купата на България Локомотив Пловдив за контрола тази сряда, съобщиха от софийския клуб. Двата тима се р...
22:57 | 16 Септември 2019 г.

Страшно е да се гледа: Жена загина на място на път...

22:57 | 16 Септември 2019 г.
Поредна тежка катастрофа с фатален край стана днес на пътя Русе - Бяла: загина жена при челен сблъсък между лек автомобил с русенска реги...
22:34 | 16 Септември 2019 г.

Брад Пит разби Джордж Клуни като космонавт - от Ко...

22:34 | 16 Септември 2019 г.
Брад Пит е най-добрият космонавт сред холивудските актьори, стана ясно по време на негов директен разговор от НАСА с астронавта Ник Хейг,...
21:57 | 16 Септември 2019 г.

В Ливърпул треперят: Клопо врънкан от жена му да с...

21:57 | 16 Септември 2019 г.
Контрактът на германския мениджър на Ливърпул Юрген Клоп е до 2022, като според Sky Sports временните лидери в Премиършип искат да предло...
21:25 | 16 Септември 2019 г.

Разследване: Три бебета родени с деформирани ръчич...

21:25 | 16 Септември 2019 г.
Властите в Германия започнаха разследване на случая с 3 бебета, родени в една и съща болница с деформации на едната ръка, съобщи CNN. В Г...
19:14 | 16 Септември 2019 г.

Съдът "отпуши" Турски поток през България - върна ...

19:14 | 16 Септември 2019 г.
Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) прекрати делото срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за ...

гледай на живо

17.09.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:00
  Социална мрежа
 • 07:00
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини