Румен Радев: Не съм против F-16, самолетът трябва да има способности

Държа директорът на Военна информация да бъде военен

Радев: Държа директорът на
Източник: БГНЕС

Радев: Държа директорът на "Военна информация" да бъде военен

"Президентът на Република България не е против F-16, нека да сме наясно. Президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има способности". Това каза президентът Румен Радев в изказването си пред българските дипломати в Централния военен клуб, където днес беше открита традиционната посланическа конференция.
 
"Президентът досега не е коментирал самолети, въпреки, че съм летял и на трите. Но президентът е за това не просто да си купим самолет от нашия стратегически партньор, а този самолет да има способности. Има тук големи разлики”, посочи Румен Радев.
 
Той каза, че самолетът има всичко необходимо вътре в него, но на земята трябва да има един огромен пакет. Той посочи, че нещата са страшно много, когато едно от тях го няма или е в по-малко от разчетения минимален обем, това представлява заплаха за проекта и заплаха за неговите способности.
 
"Аз продължавам да твърдя, че тази цена, която ние в момента сме договорили, в съвсем близко време тя ще набъбне сериозно, няма как да не набъбне”, заяви той.
 
Румен Радев обясни, че разбира правителството, защото то е притиснато. "Първо, цената отиде много над обявената първоначално финансова рамка и човек може да зададе въпроса защо се обяви тогава такава ниска рамка", посочи Радев. Второ, което изброи той, е психологически вече става доста голяма цената. Трето, "защото започваме да наближаваме прага за дефицит по маастриските критерии, в същото време ние искаме да атакуваме еврозоната".
 
Той подчерта, че държи да не се спекулира с отношенията ни със САЩ. "Проблемите са си чисто наши – вътре, амбиции, компетентност, реални резултати. И ако някой е имал да настоява за нещо, трябвало да се настоява, за да се спази финансовата рамка. Всички тези ангажименти, които в началото се поеха като обещание как ще има разсрочено плащане, индустриално сътрудничество, пълен пакет, пълно въоръжение, нищо не остана от тях“, заяви президентът.
 
Военното дело е изключително сложна дейност затова и досега, както е по закон, ръководителят на служба "Военна информация" трябва да бъде човек с военно образование, с военна експертиза, с военен опит, с военно звание, подчерта Румен Радев относно подготвяните промени в Закона за военното разузнаване.
 
В Народното събрание има внесен законопроект за допълнение на Закона за военното разузнаване, с който се въвежда алтернатива да се даде възможност длъжността директор на служба "Военна информация" да се заема и от цивилен.
 
 
Президентът е категорично против. "Военното дело е изключително сложна дейност", смята Радев: "Ако сменят закона и я кръстят служба "Цивилна информация", тогава ще приема да бъде и цивилен. Аз държа да си бъде военен от кариерата", заяви той. 
 
Етикети: Румен Радев
06:53 | 27 Януари 2020 г.

Грипна епидемия в София, десетки училища затварят ...

06:53 | 27 Януари 2020 г.
Грипна епидемия от днес в София, областите Кърджали и Хасково и община Луковит. До второ нареждане се спират детските и женските консултации...
00:39 | 27 Януари 2020 г.

Резервите на Ливърпул са за трета дивизия! 2:2 с Ш...

00:39 | 27 Януари 2020 г.
  Ливърпул се изложи като гост срещу 16-тия в английската трета дивизия Шрузбъри Таун в 1/16-финален мач за Купата на Англия, за...
00:16 | 27 Януари 2020 г.

Неапол ликува: Юве на колене на “Сан Паоло“

00:16 | 27 Януари 2020 г.
Любимецът на тифозите на Наполи Лоренцо Инсиние закова победното 2:1 срещу Юве с изящно воле Неапол отново е горд със своя Наполи, ко...
22:20 | 26 Януари 2020 г.

Избиха 20 войници във военен лагер в Мали

22:20 | 26 Януари 2020 г.
Двайсет войници са били убити рано тази сутрин при нападение срещу лагер на армията в Мали, предаде Ройтерс, като се позова на правителст...
Кобе Брайънт
22:19 | 26 Януари 2020 г.

Трагедия! Кобе Брайънт загина в катастрофа с верто...

22:19 | 26 Януари 2020 г.
Огромна трагедия разтърси световния спорт. Легендата на баскетбола Кобе Брайънт е загинал в катастрофа с личния си хеликоптер твърди изда...
22:06 | 26 Януари 2020 г.

От Палестина изстреляха ракета към Израел, в отгов...

22:06 | 26 Януари 2020 г.
Палестински радикали от Ивицата Газа изстреляха ракета към израелската територия, съобщиха от пресслужбата на Израелската армия, като изр...

гледай на живо

27.01.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет