Образователното министерство отпуска 70 млн. лв. за нови училища и детски градини

10 млн. лв. са планирани за национални програми в системата на висшето образование

Красимир Вълчев: Истерията в Сливен е атака срещу образователната система
Източник: Канал 3

Красимир Вълчев: Истерията в Сливен е атака срещу образователната система

70 млн. лева са заделени в проектобюджета за догодина за строеж на нови училища и детски градини. Това съобщи пред журналисти в Пловдив министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, който участва в конференция на тема "Компетентностно базирано образование и педагогиката на 21 век".
 
Финансирането, което се предполага, че ще бъде одобрено, е по тригодишна програма, предвиждаща да се отделят по 70 млн. лева всяка година за тази цел. "Най-голям проблем имаме в София, след това е проблемът в Пловдив, Варна и Бургас, както и в останалите места", каза още министър Вълчев. Той посочи, че в Сливенско, например, има села и градове с по над 500 деца, където сега няма детски градини и училища и затова ще бъдат насочени средства и към тях.
 
Красимир Вълчев увери, че ще има средства за строителство на поне едно ново училище и в Пловдив. Той уточни, че у нас има по-голям недостиг на училищна инфраструктура, а не на детски заведения, с изключение на някои места, където не достигат яслените групи.
 
Министър Вълчев също подчерта, че задължително трябва да се премине към едносменен режим на обучение в цялата страна.
 
Отделно 10 млн. лв. са планирани в проектобюджета на МОН за 2020 година за национални програми в системата на висшето образование. Предвидените средства са за практика на завършващите с педагогическа правоспособност и за т.нар. базови училища, както и за други програми. "Тяхната цел е да бъдат гъвкав инструмент, с който да накараме ВУЗ-овете да разработят конкретни политики или да ги насочат към конкретни дейности", каза министърът.
 
По думите му с тези национални програми ще бъдат стимулирани висшите училища да променят учебните програми, особено в професионалните направления. "Важно е как образованието прави прехода към на 21-ви век, тъй като това се случва във всички образователни системи.
 
"Този преход трябва да мине през промяна на учебните програми, компетентностния подход, както и през методите на преподаване“, каза Красимир Вълчев. Според него подходът на преподаване трябва да е по-интердисциплинарен, в по-голяма степен да провокира интереса на учениците, да минава през изпитните програми и материали.
 
 
"Цялата тази промяна я формулираме под думите компетентностен подход, но тя включва много повече от ключовите компетентности за училищното образование. Освен базовите компетентности на бъдещите учители, ще се добавят още предприемачески, граждански, обществени и дигитални умения, занапред ще трябва да залегнат и такива, свързани с взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект, разбиране на алгоритми и дигитална креативност", добави образователният министър.
 
Според него се предполага, че сегашните ученици ще са активни на пазара на труда през следващите 40-50 години и ще им се налага да работят с машини, затова те трябва да бъдат подготвени.
 
 
22:52 | 09 Април 2020 г.

Борис Джонсън изведен от интензивното

22:52 | 09 Април 2020 г.
  След 3 нощи в интензивното отделение на лондонската болница "Св. Томас“ с влошаване на състоянието му заради корона...
22:27 | 09 Април 2020 г.

ОПЕК+: Намаляваме производството на петрол с 23 пр...

22:27 | 09 Април 2020 г.
Организацията на страните износители на петрол (ОПЕК) и Русия си стиснаха ръцете, за да намалят производството на петрол с 23%, предаде Т...
Стойко Сакалиев
22:19 | 09 Април 2020 г.

Сакалиев се завръща във футбола, мечтае да води ЦС...

22:19 | 09 Април 2020 г.
Стойко Сакалиев ще става треньор. Това призна лично в ефира на Канал 3 бившият нападател на Нефтохимик, ЦСКА, Локомотив Пловдив и национа...
22:05 | 09 Април 2020 г.

Седем ранени след тежка катастрофа в кв. Красна по...

22:05 | 09 Април 2020 г.
Късно вечерта на 9 април три автомобила се сблъскаха във верижна катастрофа в столичния квартал “Красна поляна“, предаде репо...
21:46 | 09 Април 2020 г.

Карантината коства живота на все повече бременни ж...

21:46 | 09 Април 2020 г.
Пандемията от коронавирус сама по себе си струва живота на близо 90 000 души по света, но косвените жертви на заразата не бива да бъдат п...
21:36 | 09 Април 2020 г.

С един починал от COVID-19 Нова Зеландия се оказа ...

21:36 | 09 Април 2020 г.
Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн се оказа решителен и отговорен лидер в условията на пандемията   Нова Зеландия по...

гледай на живо

09.04.2020
  • в момента