Лилия Стоянова: Цената на българската земя се покачва с бързи темпове (ВИДЕО)

Подпомагането трябва да се насочи към малките и средните стопанства, каза още тя

Лилия Стоянова
Източник: Канал 3

"Събираме няколко закона в един. Проектът обединява 4 закона. По този начин се стремим да преодолеем фрагментирането на законодателството. Между отделните закони не се получава добра стиковка, хората се объркват. Той подобрява и осъвременява стари и неактуални разпоредби. В момента е на обществено обсъждане. 
Предстои приключването на срока за обсъждане и предложения". С тези думи започна участието си в "Денят на живо с Наделина Анева" Лилия Стоянова, началник отдел "Поземлена собственост, поземлени отношения и комасация" в Министерството на земеделието.
 
"Публикуван е на портала за обществени консултации. Крайният срок за предоставяне на мнения и предложения е 5 декември. След това те отново ще бъдат обсъдени с всички заинтерсовани, защото до края на декември този проект трябва да бъде внесен в МС и през януари да се движи по съответния ред", заяви Стоянова.
 
"Забраната за покупка и придобиване на земеделски земи от чужденци не е от вчера. Те ще могат да придобиват собственост върху земеделски земи. Това е свързано със свободното движение на стоки, услуги и капитали. В сега действащия закон имат ограничения за придобиване на собственост, това е довело до нарушения от България", сподели тя.
 
 
"Чужденците могат да придобиват собственост върху земеделска земя само, ако са я наследили. Те могат да се включат само ако регистрират дружество с българин. Само фирми и лица с ратифициран договор със страната ще могат да придобиват земеделска земя в България.
В момента няма праг за площ за собственост на физически или юридически лица. Няма такава собственост, за каквато се говори", коментира Лилия Стоянова.
 
"Цената на българската земя се покачва с бързи темпове. Има такива, струващи 2000/3000 лв. на декар. Българските земеделци се стремят да разширяват стопанствата си. Земята не е безстопанствена, не чака някой отвън да дойде да я вземе. Това е актив,чиято цена расте най-бързо – както приемната, така и продажната", каза тя.
 
"Подпомагането трябва да се насочи към малките и средните стопанства. Големите стопанства трябва да си направят план дали да продължават да увеличават земята си или да направят по-интензивно земеделско производство, за да имат по-голяма печалба", коментира Стоянова.
 
"Реституционният закон беше променян над 14 пъти. Злоупотребяваше се със страховете на хората, че ще им вземат земите. Поземлените имоти се възстановиха на наследници. Това е пречка за поземлените отношения. Набляга се на 1-годишни договори, което е вредно, защото нямат година за година сигурност. Наследниците трудно се събират, за да се разделят, всеки от тях да стане реален, а не идеален собственик, за да може да управлява земята си. Земеделието е привлекателно, но трябва да бъдат облекчени административните стъпки", завърши Лилия Стоянова.

Учениците във Варна и Ямболско тръгват на училище - отменят грипната ваканция
08:39 | 21 Януари 2020 г.

Учениците в Карнобат излизат в 3-дневна грипна вак...

08:39 | 21 Януари 2020 г.
От днес учениците в община Карнобат са в грипна ваканция. Кметът Георги Димитров е издал заповед, че от вторник до четвъртък (включително...
08:31 | 21 Януари 2020 г.

Запорираха всички сметки на община Чепеларе

08:31 | 21 Януари 2020 г.
Запор на всички банкови сметки на община Чепеларе e наложен от частен съдебен изпълнител. Общото дължимо по три изпълнителни дела е над 8...
Администрацията в Перник с работно време до 14 часа
08:25 | 21 Януари 2020 г.

Общинският съвет в Перник се събира на извънредно ...

08:25 | 21 Януари 2020 г.
Спасителният план за Перник събира на извънредно заседание местния Общински съвет, предаде БНР. Сесията ще започне в 17 часа. Тя беше нас...
Хулиган мести пътни знаци из Велико Търновско, вкарва хора в капана на шосета в ремонт
08:10 | 21 Януари 2020 г.

Въвежда се временна организация на движението в Со...

08:10 | 21 Януари 2020 г.
Въвежда се временна организация на движението в София за изграждане на уличен водопровод по ул. "Иван Кралича" в кв. "Бенк...
08:05 | 21 Януари 2020 г.

НЗОК ще плаща онколекарствата по сегашния ред, док...

08:05 | 21 Януари 2020 г.
Здравната каса ще продължи да плаща за онколекарства по сегашния ред, до промяна в закона.Това стана ясно след края на заседание на Надзо...
Издирват две мними гадателки, вършеещи из Хасково! Побаяли над парите на жена, след което те изчезнали
07:55 | 21 Януари 2020 г.

Баба изгоря със злато за разваляне на магия

07:55 | 21 Януари 2020 г.
75-годишна жена от димитровградското с. Крепост изгоря по все повече набиращата скорост сред измамниците схема „разваляне на черна ...

гледай на живо

21.01.2020
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Пулс
 • 09:45
  Телемаркет