Румен Радев: Иновациите са ключов инструмент за устойчивото развитие

Румен Радев
Източник: БГНЕС

Иновациите са ключов инструмент за устойчивото развитие. Иновациите са отражение на националните амбиции за бъдещето и те най-вече са отражение на ефективността на взаимодействие между държавните институции, бизнес, наука и образование.

Това каза президентът Румен Радев по време на Петнадесетия национален иновационен форум „Иновации и икономически растеж”.

Държавният глава посочи, че форумът има своето особено място и дълбок смисъл, защото очертава и проблемите, дава и насоките.

"Днес иновационната дейност и в Европа, и в България е изправена пред редица предизвикателства", каза Румен Радев.

"Европа изостава от световните иновационни лидери – САЩ, Китай, Япония, Южна Корея, където иновациите са национална политика, където съревнованието на политическата арена, съревнованието за надмощие се реализира чрез иновациите. И там, където има такова разбиране, има една много добра симбиоза между бизнес, между държава, наука и образование. И това е един модел, който ние все повече не само трябва да анализираме, но трябва да се стремим към него", заяви Радев.

Друг проблем на Европа според Радев е нехармоничното развитие на отделните държави. „Специално за България нещата не стоят по най-добрия начин. Ето защо аз винаги, навсякъде където участвам на международни форуми, настоявам за равномерно разпределение на образователната и научна инфраструктура и програма, защото това е най-добрият начин за сближаване, за постигане на параметрите на устойчивото развитие”, каза той.

Радев допълни, че неслучайно при всички свои пътуванията в чужбина с бизнес делегации се стреми да присъстват фирми и организации, които залагат на иновациите, защото това е бъдещето.

Четете още актуални новини от България и света!

„Днес е време да отчетем и това, че ни остава една година до приключване на програмния период, но е видно, че иноваторите, хората с амбиции, с възможности срещат затруднение при достъп до финансиране, при реализацията на своите програми. Неслучайно, както виждате, ние сме далече от средния за Европа процент за научно-изследователска и развойна дейност. Ние сме все още далече от нашите собствени цели, които сме поставили за постигане поне на 1,5%. И най-показателно това е, че основният инвеститор в постигането на тази цел е българският бизнес и чужди организации, а не българската държава. Затова трябва да се бие камбаната, затова трябва да се алармира непрекъснато, защото светът върви от количествен към качествен скок и то точно в областта на иновации. Ние не можем с такъв дял на финансиране изобщо да стъпим на тази арена, където се води голямото съревнование”, подчерта държавният глава.

„България все още се води сред така наречените плахи иноватори в Европа, но ние сме смели хора, вие сте смелите хора тук днес в тази зала и аз мисля, че имаме достатъчно – и основа, и постижения, и амбиции, да развием много по-сериозна политика и да видим много скоро сериозни резултати в тази област“, заяви държавният глава в изказването си на форума.

Етикети: Румен Радев
00:59 | 29 Март 2020 г.

Преминаваме към лятно часово време

00:59 | 29 Март 2020 г.
В 3 ч. през нощта ще преместим стрелките на часовниците с 1 час напред, за да преминем към лятното часово време.   Безсъние ...
00:32 | 29 Март 2020 г.

Нов рекорд на случаите на COVID-19 в САЩ

00:32 | 29 Март 2020 г.
Броят на новите случаи на коронавирус в Съединените щати, който вече е най-голям в света, достигна нов рекорд в събота, според данните на...
00:14 | 29 Март 2020 г.

Северна Корея е изстреляла "неидентифициран снаряд...

00:14 | 29 Март 2020 г.
Сеул заяви, че Северна Корея е изстреляла "неидентифициран снаряд ", предаде АФП.   Северна Корея е изстреляла &qu...
23:56 | 28 Март 2020 г.

Първи случай на COBID-19 на Света гора

23:56 | 28 Март 2020 г.
Първият случай на коронавирус е потвърден при монах от Атон, пише РИА Новости. Той е хоспитализиран в болница в Солун, според местното из...
23:19 | 28 Март 2020 г.

В Гърция въвеждат мобилни рецепти

23:19 | 28 Март 2020 г.
Гражданите ще имат възможност от понеделник да купуват лекарства от аптеките чрез мобилните си телефони, без да се налага да представят р...
22:56 | 28 Март 2020 г.

Китай изпрати помощ на Венецуела в борбата с COVID...

22:56 | 28 Март 2020 г.
Няколко десетки тона помощ, включително респиратори и 5 милиона маски, пристигнаха в Каракас със самолет от Китай в събота, за да помогна...

гледай на живо

29.03.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Парламентът на фокус
 • 07:15
  "Имате думата" с Александър Владимиров - избрано
 • 08:00
  Пулс