Депутатите гласуваха по 8 лв. партийна субсидия, предложена от БСП

Потвърди се прогнозата на Мустафа Карадайъ от преди обяд

пленарна зала, парламент
Източник: Канал 3

Депутатите решиха партийната субсидия за 2020 г. да бъде 8 лв. на действително получен глас, вместо 1 лв., както бе досега, предаде "Фокус". "За" гласуваха 182 народни представители, "против" - 1 и "въздържали се" - 1, с което предложението бе прието.

По предложение на Емил Димитров /"Обединени патриоти"/ депутатите се върнаха отново на гласуването на чл. 64, в който се определя размера на партийната субсидия, в законопроекта за държавния бюджет за 2020 г. и този път подкрепиха предложението на БСП за 8 лева субсидия на действително получен глас. 

Срещу връщането към този текст възразиха от ДПС, защото според тях е в нарушение на парламентарния правилник. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева обаче подложи на гласуване процедурното предложение на Емил Димитров с аргумента, че правилникът не изчерпва всички ситуации. Тя се позова и на практиката от минали гласувания в Народното събрание.

Преди гласуването се състоя спешна среща на финансовия министър Владислав Горанов, председателя на Здравна комисия и на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и Менда Стоянова с Валери Симеонов от Обединени патриоти.

По настояване на Обединени патриоти, ГЕРБ ще подкрепи предложението на БСП за 8 лева партийна субсидия, заяви след това пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Владислав Горанов.

Той посочи,че ГЕРБ уважава тяхната позиция. "За нас приоритет е следващата финансова година да има устойчив и предвидим бюджет. Те не са поставили въпроса, че няма да подкрепят бюджета, ако този текст не мине, но помолиха да се обединим върху подобно решение", допълни още финансовият министър.

"Колегите от "Обединени патриоти" отдавна защитават тезата, че решението по отношение на партийните субсидии не може да остане от това, което се случи след гласуването на изменението в Закона за държавния бюджет през 2020 г.

Днес в пленарна зала не успяхме да постигнем консенсус какъв е адекватният размер на финансирането на политическите партии и те помолиха да прекратим заседанието да изясним острата позиция", обясни Горанов.

Още парламентарни новини ще намерите тук

Той посочи, че ГЕРБ не са отричали необходимостта от адекватно финансиране на партиите, но не са искали да са заложници на популистки тези.

От ДПС не участваха в гласуването, тъй като напуснаха пленарна зала. Още преди обяд лидерът на движението Мустафа Карадайъ разкри пред журналисти, че предложението на БСП за 8 лв. на глас партийна субсидия ще бъде прието след договорка с ГЕРБ.

"Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав, за да мине предложението на БСП за 8 лв. партийна субсидия на глас", каза Мустафа Карадайъ още преди обяд.

"Предстои важно гласуване на промени в текста за партийните субсидии, внесен от БСП. Информацията, която имаме е, че Бойко Борисов и Корнелия Нинова са се договорили ГЕРБ да не са в пълен състав в залата, за да мине предложението на БСП", предупреди лидерът на ДПС и призова журналистите да следят внимателно какво става в залата.

Финансовият министър Владислав Горанов тогава отвърна, че не му е известна договорка между Бойко Борисов и Корнелия Нинова партийните субсидии да станат 8 лв., каквито подозрения изрази лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. 

"Нека да мине гласуването. Да видим дали тези подозрения на г-н Карадайъ ще се материализират. Нашата позиция остава непроменена, заявена още през лятото. Не мисля, че оттогава досега нещо се е променило, за да се налага промяна на тази позиция. Гласуването след малко в зала ще покаже, че позицията ни е непроменена", увери Горанов.
 
 

 

18:23 | 02 Април 2020 г.

Депутатите ще заседават извънредно в петък и в пон...

18:23 | 02 Април 2020 г.
Извънредни заседания ще проведат депутатите утре и в понеделник. Такова решение е взел председателският съвет, който се събра днес в Наро...
18:07 | 02 Април 2020 г.

Как да се защитим от коронавирус при излизане от к...

18:07 | 02 Април 2020 г.
По целия свят върлува пандемия от коронавирус. И сега всяко действие, което преди изглеждаше елементарно, повдига много въпроси. Дори ког...
17:55 | 02 Април 2020 г.

€60 глоба за нарушаване на карантината в Москва

17:55 | 02 Април 2020 г.
Кметът на Москва Сергей Собянин одобри решението на местния парламент за налагане на 5 000 рубли (€60) глоба за нарушителите на дома...
17:44 | 02 Април 2020 г.

Кривата на заболелите в Испания се стабилизира

17:44 | 02 Април 2020 г.
Лошите новини в Испания изглежда нямат край и в страната дори не смеят да се успокоят от факта, че новите случаи на заболели от новия кор...
17:35 | 02 Април 2020 г.

Приемът на силен алкохол увеличава риска от зараза...

17:35 | 02 Април 2020 г.
Приемът на силен алкохол не ви спасява от коронавирусна инфекция, дори увеличава този риск, каза за РИА Новости главният специалист по ин...
17:11 | 02 Април 2020 г.

Бюджетната комисия ще заседава в петък

17:11 | 02 Април 2020 г.
Бюджетната комисия ще заседава в петък 3 април от 10.30 ч.   Това стана ясно след проведения председателски съвет в Народнот...

гледай на живо

02.04.2020
 • в момента
  НОВИНИ - Централна емисия
 • 20:25
  Патарински LIVE
 • 21:00
  Новини
 • 21:25
  Спорт в обектива