България привлича рекордни инвестиции в технологиите

Предимство е близостта до Румъния и Сърбия, с които се образува технологичен триъгълник, който наричат "Силиконовата долина" на Югоизточна Европа

технологии
Източник: pixabay.com

Най-бедната страна в ЕС България се радва на огромен чуждестранен инвеститорски интерес в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ).
 
"Файненшъл Таймс" даде своя принос, откривайки през април т.г. технологичен център в София, в който работят 110 служители. Други неотдавнашни инвеститори са Фейсбук и Световната банка, като през тази година и двете компании отвориха офиси в българската столица, предоставящи ИКТ услуги.
 
 
През 2018 г. България получи рекордна сума от чуждестранни инвестиции в областта на софтуера и ИКТ. 16 проекта, осъществени предимно в София, бяха оценени на 240 млн. долара.
 
От 2015 г. насам чуждестранните инвестиции в сектора непрекъснато нарастват, което води до откриване на нови работни места.
 
Дългогодишната репутация на София като център за технически достижения, заедно с информацията за развитието на изкуствения интелект и превръщането ѝ в технологична столица на Балканите я превръщат в привлекателна дестинация.
 
Външните инвестиции в сектора на ИКТ в България преди 2015 г. са едва 5 проекта годишна. Оттогава страната се е превърнала в основна цел на чуждестранните инвеститори, като е привлякла 30 % от всички проекти за изминалата 2018 г.
 
България има дългогодишни традиция в секторите на ИКТ и електроника. През 2018 г. продажбите в сектора възлизат на 3,2 млрд. долара, което е увеличение с 45 % на годишна база. Според Софийската агенция за инвестиции, в сектора има повече от 12 000 компании, от които 90 % са в София и в тях работят 50 000 души. По данни на Министерството на търговията на САЩ, около 70 % от услугите на компаниите са предназначени само за износ.
 
Според Стивън Гарднър от британската компания за спортни данни Genius Sports Group, София има потенциала на технологичен център на световна класа. В българския офис на фирмата работят 320 служители. Съществува вероятност броят им да се удвои през следващите няколко години.
 
Глобалната софтуерна компания Acronis също разшири тази година своето представителство в София. В новия ѝ център за научноизследователска и развойна дейност работят 200 инженери, чийто брой през следващите години ще достигне до 1000. България се превръща в глобален център за развитие на киберзащитата, смятат от компанията.
 
Почти половината от всички чуждестранни инвестиции в България от 2018 г. са под формата на разширения на съществуващи съоръжения, особено в проекти с добавена стойност за научноизследователска и развойна дейност. Най-привлекателни за инвеститорите са наличието на квалифицирана работна ръка и растежът на вътрешния пазар.
 
България предлага широколентови интернет-услуги, които са сред най-бързите в ЕС, фиксирана данъчна ставка от 10 % върху корпоративните печалби и лични доходи, която е една от най-ниските ставки в ЕС, както и конкурентни разходи за труд и живот.
 
Страната се гордее с второто място по най-висок дял на жените, работещи в сектора на ИКТ и със законови облекчения при лицензиране на ИТ компании.
 
Повече от един на всеки 10 работници в София са заети в сектора на ИКТ. Повече от половината от всички наети офиси в града през третото тримесечие на тази година са заети от ИКТ фирми.
 
През 2019 г. София беше един от осемте градове в ЕС, избрани да бъдат домакини на първите европейски суперкомпютри – най-голямата инвестиция на ЕС в научната инфраструктура на България. Градът се нарежда на второ място в топ 10 на най-бързо развиващите се технологични центрове в Европа според състоянието на Европейския технически доклад за 2018 г.
 
По-голяма част от чуждестранните инвестиции в български технологии през последните две години идват от САЩ и ЕС.
 
Според Яков Милатович, регионален икономист от ЕБВР, културният афинитет на България към такива инвеститори е един от основните фактори, заедно с членството на страната в ЕС, високото качество на живот за по-ниска цена, политическата стабилност и средния годишен ръст на БВП от 4 % от 2016 г. насам.
 
Предимство е близостта до Румъния и Сърбия, с които заедно се образува технологичен триъгълник, който някои наричат "Силиконовата долина" на Югоизточна Европа. Чуждестранните инвестиции в технологичния сектор в Букурещ от 2015 г. насам също нарастват.
 
Въпреки това, в сравнение с някои държави-членки на ЕС, България има още да работи. През последните пет години страната е влошила около 25 параметри от листата на Световната банка за правене на бизнес, докато други държави правят подобрения.
 
Според експерта, по-нататъшната работа за борба с корупцията и подобряване на социалните политики, особено по отношение на грижите за семейството, като по-добра подкрепа за детските градини, ще бъде добър сигнал за развитие на частния сектор. /
 
21:54 | 28 Февруари 2020 г.

Неофициално: Тотото налива по 1 млн. лв. на месец ...

21:54 | 28 Февруари 2020 г.
Българският спортен тотализатор (БСТ) ще стане спонсор на футболния Левски, съобщи “24 часа” по информация на свои източници....
21:40 | 28 Февруари 2020 г.

Огън от бившите колонии: Запалиха гара в Париж зар...

21:40 | 28 Февруари 2020 г.
Лионската гара (Gare de Lyon) в Париж беше затворена заради пожар. Причината е концерт на певец от Демократична република Конго, бивша бе...
21:15 | 28 Февруари 2020 г.

Борисов се свърза по телефона с шефовете на Евроко...

21:15 | 28 Февруари 2020 г.
Премиерът Бойко Борисов проведе телефонни разговори с Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, и с белгиеца Шарл Мишел,...
20:03 | 28 Февруари 2020 г.

Младен Маринов от турската граница: Тревожно е при...

20:03 | 28 Февруари 2020 г.
Към момента няма опити за преминаване на нашата граница. Това заяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов от ГКПП Капитан Андрее...
19:18 | 28 Февруари 2020 г.

Ивайло Калфин: Новият вирус в България няма да е д...

19:18 | 28 Февруари 2020 г.
Няма да е чудно и няма да е драма, ако се появи новия вирус в България, смъртността му е доста по-ниска от нормалния грипен вирус. Не би ...
18:44 | 28 Февруари 2020 г.

Два рейса с деца заклещени от снега на Витоша, адс...

18:44 | 28 Февруари 2020 г.
Два автобуса с деца от ски училище са закъсали по пътя за хижа Алеко на Витоша, съобщиха от Столична община. В района вали силен сняг, им...

гледай на живо

29.02.2020
 • в момента
  Повторения
 • 07:00
  Парчета от реалността
 • 07:15
  Имате думата
 • 08:00
  Пулс