Бусманци на протест: Искаме канализация

Наред с този проблем, жителите на селото се оплакват и от ниското налягане на водата, която през лятото не стига до вторите етажи на сградите

протест, Бусманци
Източник: БГНЕС

Жители на софийското село Бусманци блокираха разклона за селата Казичене, Кривина и Северната скоростна тангента в знак на протест.
 
Недоволството им е продиктувано от факта, че и тази година селото им не е включено в плановете на Столичната община за изграждане на канализация. Местните жители настояват още да бъде преработен проектът, на базата, на който се взима решение дали да бъдат включени в изготвяния Регионално прединвестиционно проучване (РПИП) и да могат да кандидатстват за европейско финансиране.
 
Протестиращите твърдят, че в проекта са допуснати сериозни пропуски.
 
 
"Поводът за протеста е, че Бусманци е изключен от ъгломерацията на Столичната община. Те не са взели предвид, че има бежански лагер тук. Той е с капацитет 500 настанени чужденци и 70 души персонал”, каза организаторът на протеста Милена Йончева и добави, че местната власт е обещала до две седмици да включи бежанския център в измерванията. Според нея, ако това се случи, Бусманци ще може да кандидатства за евросредства, които са над 25 млн. лева. Тя уточни, че по официални данни населението на селото е 1720 души и заедно с бежанския център те ще покрият критерия за численост на населението.
 
"Следващият критерий е, че трябва да има 250 м. от Абдовица до Бусманци, а те са го изчислили на 850 м. като не са взели род внимание, че в полето вече има построени два обекта. Те са с разрешение за строеж и така разстоянието между двете населени места намаляват", обясни още жената, която живее от рождението си в селото.
 
Йончева посочи като най-голям проблем дългогодишната липса на комуникация с район "Искър". Според нея липсата на развитие на Бусманци досега се дължи на факта, че кметът на кметството им е бил представител на опозицията и настоя селото им да не става заложник на политически пристрастия.
 
Христо Димитров разкри колко струва поддържането на септична яма и уточни, че във всеки двор има поне по две такива.
 
"Източването на една шахта до момента струваше 40 лв. Като се сметне, че имаме още една яма, стават 80 лв. Този разход е на месец-два. Сумата за почистването на година излиза 480 лв.", изчисли Димитров, но уточни, че при дъждовно време и с високо ниво на подпочвени води се налага да почистват шахтите по-често и тогава сумите могат да стигнат до 600 лв..
 
Мъжът поиска да се променят изискванията за кандидатстване, за да могат да отговорят на тях и тази дългоочаквана инвестиция в селото да стане факт.
 
Кметът на селото Калоян Стойнов подкрепи протеста на съседите си, защото самият той живее там от рождението си. "Всичко, което е за жителите го подкрепям, защото това са нормални неща", посочи Стойнов мотивът си да подкрепи съгражданите си. Той обясни, че в програмата има определени изисквания и те не изпълняват нито едно от тях.
 
"Условията са много – разстояние от голяма ъгломерация, брой на населението, гъстота, брой на жители. От финансова гледна точка има едно условие да не надвишаваме 2000 евро на жител. Ние сме 1720 души. Направете сметката дали го надвишаваме или не", уточни той и допълни, че комуникацията му с кмета на район "Искър" Ивайло Цеков е добра, но той е кмет от два месеца.
 
Стойнов не пожела да коментира в какво състояние е заварил кметството и дали е работено по темата с изграждането на канализацията, но обеща, че в бъдеще ще работи по темата.
 
Христо Дейчев каза, че се чувства излъган от управляващите, защото преди всички избори те обещавали, че ще бъде изградена канализация и улиците няма да плуват във вода в дъждовно време. "Преди всички избори винаги ни се обещава. Виждате пътя, по който сте дошли. Тук денонощно вървят коли и ТИР-ове, които минават през селото и на никой не му прави впечатление. А за канализация да не говорим. Има едни цистерни, които ние наричаме "златарки". Всеки месец отделяме по 200-300 лв. на месец за тях", посочва Валентин Дейчев.
 
Наред с този проблем, жителите на селото се оплакват и от ниското налягане на водата, която през лятото не стига до вторите етажи на сградите. Те се оплакват още от липса на добър път, пешеходни пътеки.
 
Ако исканията им да бъдат включени в програмата за изграждане на канализация не се случи, те ще излязат отново на протест.
20:16 | 01 Април 2020 г.

САЩ ще споделят с България ваксина срещу Covid-19,...

20:16 | 01 Април 2020 г.
  Министър-председателят Бойко Борисов проведе телефонен разговор с държавния секретар на САЩ Майк Помпео по повод разпространен...
19:52 | 01 Април 2020 г.

Десети починал с Covid-19: Спря сърцето на 40-годи...

19:52 | 01 Април 2020 г.
Днес в късния следобед 40-годишен мъж – пациент на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов“, чиято проба е била положителна за COVID-19, ...
19:38 | 01 Април 2020 г.

Милионерите на Ню Йорк бягат масово в луксозни лет...

19:38 | 01 Април 2020 г.
  Пабло Гимон, в. "Ел Паис", от Вашингтон   "Качвам семейството в колата. За 2 часа ще съм на магист...
18:59 | 01 Април 2020 г.

УЕФА отложи европейските клубни турнири и всички м...

18:59 | 01 Април 2020 г.
До второ нареждане няма да има международен футбол - европейски национални отбори, Шампионска лига и Лига Европа. Това потвърдиха от УЕФА...
18:21 | 01 Април 2020 г.

Борисов: Разбирам недоволството, но моля хората да...

18:21 | 01 Април 2020 г.
  Разбирам недоволството на хората, промяната в начина им на живот стана внезапно. Но ги моля да осъзнаят сериозността на ситуац...
Уимбълдън
18:06 | 01 Април 2020 г.

Официално! Без Уимбълдън тази година

18:06 | 01 Април 2020 г.
Пандемията с коронавируса провали тазгодишното издание на Уимбълдън. Организаторите потвърдиха новината, че турнирът на трева няма да се ...

гледай на живо

01.04.2020
 • в момента
  Новини
 • 21:25
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:25
  Без монтаж