КАТ спира регистрацията на колата, ако си без книжка

Нова категория шофьори, сваляне на номерата и по-високи глоби ще са част от новите закони срещу безумието по пътищата

Кат, полиция, проверка
Източник: БГНЕС

Въвежда се нова категория водачи - "нови водачи" - това ще са шофьорите, които придобиват за първи път правоспособност за управление на МПС. Те ще имат по-малък брой точки, с които ще разполагат и през първите 24 месеца. 

Това обяви старши комисар Благородна Макева, зам.-директор на Главна дирекция ”Национална полиция” по време на брифинг, на който бяха оповестени предложенията за законодателни промени в Закона за движение по пътищата.

Предвижда се спиране на автомобила от движение на шофьори без книжки или употребили алкохол над нормата. Предвидени са промени спрямо неправоспособните водачи на МПС, управляващи след употреба на алкохол и друго упойващо вещество, както и водачите, които отказват да бъдат проверени с техническо средство или да дадат кръв за медицинско изследване. Същата мярка се предвижда да бъде наложена на собствениците, предоставящи МПС за управление от страна на неправоспособни водачи или на лица, употребили алкохол или друго упойващо средство.

Регламентират се две нови принудителни административни мерки. Едната е отнемане на регистрационната табела на колата от страна на контролните органи и втората е прекратяване служебно на регистрацията на регистрирано пътно превозно средство чрез отнемането на административното разрешение на автомобила да участва в движението за определен период, в зависимост от нарушението.

Прекратяването на регистрацията е предвидена за собственици, които управляват МПС, без да притежават съответното управление, както и за тези, които шофират след употребата на алкохол, с концентрация в кръвта над допустимата или при отказ да бъдат проверени с техническо средство или да дадат кръв за изследване. По същия начин е предвидено наказание за собственик, който е предоставил или допуснал управлението на МПС-то на лице, което не притежава свидетелство за управление или е употребил алкохол", уточни Макева.

Мерките, които ще бъдат представени на народните представители и на обществото, са разделени на 2 законопроекта - закон, който трябва да измени и допълни Закона за движение по пътищата и закон, свързан с изменение и допълнение към Наказателния кодекс.

Мерките могат да бъдат разделени на няколко основни категории - въвеждане забрани и задължения за участници в движение, които са насочени към повишаване на безопасността на самите участници в движението и са свързани с лицата, които извършват рязка промяна в посока на движението, забрани за движение, спиране в лента за принудително спиране на автомагистрала или неща, свързани с използването на светлинна сигнализация и използването на дневните светлини в тунел.

Вторите забрани и задължения са насочени към повишаване на безопасността на превозваните от водачите пътници и предвиждането на специално административно-наказателни норми за неспазването на тези правила.

”Имаме предвидено завишаване на глобите за водач, който е установен, че управлява МПС след употреба на алкохол и в същото време превозва пътници и има двойно завишение на нормите", обясни Макева. "Предвижда се санкция за водачите, които отказват тест за алкохол; има и специални мерки, насочени към използването на обезопасителните системи по отношение на децата, превозвани като пътници и е предвидено наказание не само за пътниците без обезопасителни колани, а и за водачите, които превозват пътници без обезопасителен колан", добави Макева

Предложенията за законодателни промени в Закона за Движение по пътищата и Наказателния кодекс ще бъдат представени пред народните представители утре или в другиден.

Предлагат се и промени по отношение превишаване на максимално разрешената скорост. Предложено е глобите да бъдат завишени двойно само за 3 категории – превишаване с над 30 до 40 км/ч, от 40 до 50 км/ч и над 50 км/ч, тъй като скоростта, която убива, е тази, която е над 30% над разрешената. Предвидена е възможност за гражданите да платят глобата с 50% намаление, ако я заплатят в 14-дневен срок. 

Има и промени, насочени към по-бързо налагане на наказание и достигането му до нарушителя чрез опростяване на процедурите по налагане на наказанията чрез съставяне на фиш за всички нарушения, установени от контролен орган. По този начин ще бъде избегнато многократното търсене на нарушителя за връчването му по усложнения ред на наказателното постановление и ще се съкрати срокът за налагане на наказанието, тъй като фишът ще се издава в негово присъствие и на момента. 

Ново предложение в промените на Закона за движение по пътищата е да се носи наказателна отговорност от 1 до 3 години при превишаване на разрешената за движение по пътищата с 60 км/ч. Това каза Петко Петков, зам.-министър на правосъдието.  "Предложението е всяка организация или участие в едно такова незаконно състезание, да попада под ударите на НК", заяви той. 

 

 

Лозан Панов се крие два месеца от данъчните
21:37 | 23 Март 2019 г.

Лозан Панов бута КТБ в ръцете на Цветан Василев

21:37 | 23 Март 2019 г.
Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отново намери начин да помогне на скандалните си състоятелни приятели. То...
21:02 | 23 Март 2019 г.

Румен Радев: Ян Енглерт е посланик на българската ...

21:02 | 23 Март 2019 г.
На церемония в Гербовата зала на "Дондуков“ 2 президентът Румен Радев удостои днес с почетен плакет "Св. св. Кирил и Мето...
20:41 | 23 Март 2019 г.

ТИР катастрофира на "свинския завой" на Е-79 в деф...

20:41 | 23 Март 2019 г.
ТИР "Волво", тип "гондола", превозващ фураж, катастрофира заради несъобразена скорост, разпиля фураж, изваден е от де...
19:45 | 23 Март 2019 г.

Проф. Антоанета Христова: Знае се, че скандалът с ...

19:45 | 23 Март 2019 г.
За съжаление съм сигурна, че скандалите отдавна са подготвени, отлежават и чакат момента да бъдат извадени. Знае се, че този скандал е би...
19:19 | 23 Март 2019 г.

Живко Георгиев: У нас пазарна икономика действа са...

19:19 | 23 Март 2019 г.
Аз лично не съм фен на президентска република в България, защото за нас този модел е още по-рисков от сегашния. За България, при нашата л...
19:05 | 23 Март 2019 г.

Етър продължава с победите (ВИДЕО)

19:05 | 23 Март 2019 г.
Етър победи лидера във Втора лига Царско село с 3:1 в контрола, играна в София. С приятелската среща между двата отбора болярите завъ...