Царисти виждат Симеон като спецпосланик при кризи

Искат създаването на институция "Българска корона"

Искат царя обратно в политиката
Източник: БГНЕС

Искат царя обратно в политиката

Още по темата

Държавата да натовари Симеон Сакскобургготски със специални мисии от хуманитарен или друг кризисен характер в сфери, където официалната политика не постига успех. Такава кауза може да стане и влизането ни в Шенген, което към момента се е закучило. Зад тази идея застават петнайсетината инициатори, написали обръщението за завръщането му в България.  Идеята е да се даде възможност на Симеон официално да работи за държавата си без заплащане - нещо, което правел и в момента в неформални разговори, стана ясно от думите на един от инициаторите - бившият царски депутат Станимир Илчев.

"Виждам го с позицията на човек, който се нагърбва, ако парламентът и правителството го потърсят в рамките на специални мисии. Има места, където програмките на отделните ведомства не впечатляват стратегическите инвеститори, така, както появата на една личност, която за тези среди е символ на дореие. Има места, където декларация от правителствено естество може да остане без отговор, но един неформален разговор може да създаде мост, по който после правителствените отношения да минат", каза Илчев.

Самият Симеон не искал създаването на специален пост за себе си, но стана ясно, че

поддръжниците му имат намерение да лансират въпроса за създаването на институция "Българска корона" у нас.

Проф. Огнян Герджиков призна, че за това е нужна промяна в Конституцията, като подчерта, че той лично е "за". Темата ще бъде разисквана с участието на конституционалисти на кръгла маса до десетина дни.

Царят бе сравнен с Мерцедес, а с Лади и УАЗК-и всички останали от "имитаторите му", които се опитвали да откраднат идеята му за национално съгласие.

„Статистиката показва, че на един корпоративен служебен паркинг хората, които пристигат на работа с Лада са за съжаление най-ниско платените и с най-нисък социален статус. Ние, българите имаме в паркинга във Врана един Мерцедес. Вярно е, че Мерцедесът се оказа непригоден за калта на българското политическо безпътие. За това политическо безпътие се оказват по-пригодени Лади, УАЗ-ки и т.н. Ние нямаме нищо против тях, но ние, българите все повече ще се нуждаем от представителните коли, с които да спрем на европейския паркинг, за да бъдем поне с равен старт с останалите европейски народи", заяви бившият депутат от НДСВ.

Метафората лансира бившият шеф на вътрешната комисия Минчо Спасов.

Бившият земеделски министър при премиерстването на Сакскобургготски, Мехмед Дикме, пък заключи, че ако Симеон беше премиер, вече щяхме да сме в Шенген. 

Инициаторите твърдят, че Сакскобургготски е едва ли не единствената личност-институция у нас с днешна дата, а се направили опити инициативата им да бъде обвързана единствено с въпроса за царските имоти. 

"НДСВ изпълни своята мисия - когато я изпълниш, идва време да се прибереш вкъщи, ако не се натъкнеш на мини - ние се натъкнахме на цяло минно поле",
 
коментира съдбата на царската партия Илчев. Атаката минавала и през удара спрямо Сакскобургготски и сагата с царските имоти. "Няма сделка", отсече той на въпрос дали не се опитва Царят да се договори с кабинета срещу връщането на имотите му да работи за правителството. Време е Симеон да бъде защитен публично от грубото посегателство върху частната собственост на неговото семейство, категоричен е бившият жълт депутат.

Илчев призна, че едва в петък уведомили и самия Сакскобургготски за инициативата си. 113 души са се подписали в подписката, сред които Велислава Дърева, проф. Андрей Пантев, Анна Сендова, както и бивши депутати и политици от НДСВ, като Огнян Герджиков, Минчо Спасов и Олимпи Кътев. В списъка личат имена на спортисти, учени, журналисти, сред които Пламен Константинов, Петър Попангелов, кметовете на Мизия, Правец и Каварна, ректорът на Университета по информационни технологии проф. Стоян Денчев, вбившият конституционен съдия Димитър Гочев, богословът Иван Желев, бивш шеф на дирекцията по вероизповеданията, бившият пожарникар №1 Кирил Войнов, селекционерът на националния тим по бокс Михаил Таков, бившият регионален министър Костадин Паскалев, който беше и в кабинета Сакскобургогтски, както и бивши депутати от НДСВ и ДПС.

Подписката е отворена за присъединяване. Подтик да я подемат инициаторите получили от книгата на Симеон, който в момента си е в Двореца във Врана.

Бившите царисти заявиха, че не се подготвя нов политически проект, но пък нямало нищо лошо старото НДСВ да се събира, ако си реши. Категорично дадоха да се разбере, че Сакскобургготски не иска да става президент.

Етикети: Симеон Втори , НДСВ
15:40 | 21 Октомври 2018 г.

Елена Йончева: Трябва да свалим ГЕРБ от властта

15:40 | 21 Октомври 2018 г.
Левицата получава заслужени критики, но тя е единствената опозиционна партия в страната, която е способна да свали това, което наричаме Г...
Гриша Ганчев
15:21 | 21 Октомври 2018 г.

Ганчев: Хвърлихме 8 милиона в канала, Спас Русев и...

15:21 | 21 Октомври 2018 г.
Собственикът на ЦСКА Гриша Ганчев се изказа специално за предаването "Код Спорт" по ТВ+. - Здравейте, г...
15:19 | 21 Октомври 2018 г.

Борисов в ОАЕ: В интерес и на двете страни е изгра...

15:19 | 21 Октомври 2018 г.
В интерес на България и на Обединените арабски емирства е двете страни да изградят ефективно партньорство в стратегически важни области, ...
14:38 | 21 Октомври 2018 г.

Беновска отново ще пита днес: Кой и на какво основ...

14:38 | 21 Октомври 2018 г.
Беновска отново ще пита в неделя, 21 октомври , в 5 часа следобед: Кой и на какво основание иска и може ли да управля...
Десислава Атанасова
14:31 | 21 Октомври 2018 г.

Атанасова: Здравната вноска няма да се променя нит...

14:31 | 21 Октомври 2018 г.
Сектор здравеопазване е тежък ресор за взимане на радикални и крайни решения, каза в предаването „Неделя 150“Десислава А...
14:27 | 21 Октомври 2018 г.

ТИР се заби в табела на Околовръстното на София, ш...

14:27 | 21 Октомври 2018 г.
Пътен инцидент на Околовръстен път преди разклона за с. Казичене. Сигналът е подаден около 12 часа днес. Шофьорът на ТИР, постра...

гледай на живо

21.10.2018
 • в момента
  Новини
 • 16:15
  Седмицата с Канал 3
 • 17:00
  Беновска пита
 • 19:00
  Новини