Застраховка вместо здравна вноска за лечението на ранени при катастрофи

Травмата при ПТП не е болест, а увреда, НЗОК не е длъжна да плаща, твърдят лекари

Катастрофа при тунел
Източник: http://botevgrad.com

Катастрофа при тунел "Витиня" на АМ "Хемус"

Още по темата

Специална застраховка или фонд да разтовари Националната здравна каса от покриване на лечението на ранените при катастрофи за сметка на всички здравноосигурени в държавата.

Това поискаха шефовете на реанимационните отделения от пет големи болници в страната, сред които Военно-медицинска академия, "Пирогов" и лечебни заведения в Бургас, Пловдив и Плевен.

"Касата не е виновна за това, че някой е блъснат на пътя. Това не е заболяване, а увреда", заяви шефът на ВМА проф. Николай Петров. До седмица предложенията на асоциацията на анестезиолозите ще са готови и ще бъдат предложени на вниманието на Министерство на здравеопазването, уточни той. В противен случай болниците ще лекуват ранени при пътно-транспортни произшествия за своя сметка - лечението на една по-тежка травма от катастрофа излиза средно по 30 хил. лв., каза проф. Петров.

Болницата няма право да върне такъв пациент, от друга страна си трупа разходите по лечението му за своя сметка и влизаме в омагьосан кръг, даде пример шефът на ВМА. Следва намеса на държавата, която покрива дълговете на болниците за такива пациенти, тоест плащат всички граждани.

Близо 25 млн. лв. на година струва лечението на ранени от катастрофи. Според проф. Петров дори само с 10 лв. да се увеличи застраховката "Гражданска отговорност", това прави 30 млн. лв. на година, примерно, което решава изцяло проблемите на реанимационните отделения, лекуващи пострадали при катастрофи.

За да подкрепят с факти предложението си, шефовете на реанимациите извадиха стряскаща статистика за последните три години за пострадали при катастрофи и стойността на лечението им.

От приетите за лечение пострадали след ПТП-та 11% не оцеляват, 50 % остават инвалиди завинаги, а 47 % от ранените са с временна нетрудоспособност.

Една ортопедична травма на една анатомична област струва средно 4 400 лева, на повече от една област - 7 600 лева, а тежката политравма е по 1490 лева на ден без медицинските изделия, изчисли проф. Милан Миланов, началник на реанимацията на "Пирогов". У нас държавата дава 2300 лв. за подобно лечение за 15 дни в Интензивното, докато застрахователите на чужденци, които са пострадали, заплащат за тяхното лекуване по 48 хил. лв.

Шефът на Бургаската реанимация проф. Георги Матев очерта подобна тенденция със своята статистика и добави, че в неговата болница лечението на черепно-мозъчна травма е недофинансирано със 71,6%, а съчетаната травма - с 57,4%. Недофинансирането на фрактурата на крайници, таз и прешлени възлиза на 84%.

В пловдивската болница "Св. Георги" са изхарчили за своя сметка около 2 млн. лв. само до миналия месец, като недофинансирането на лекуван ранен възлиза на 30 хил. именно заради лечение на такива тежки травми лечебното заведение е натрупало 5 млн. лв. дългове през последните три години. По 12 хил. е разходът на такъв пациент в Плевен, като Здравната каса възстановява само 2284 лв. Само до октомври пък през ВМА пострадалите пациенти, преминали през Спешното отделение, вече са със 100 повече, обяви началникът на болницата проф. Петров.

Радосвета Тенева
14:29 | 18 Октомври 2018 г.

Официално: Опитна волейболистка сложи край на кари...

14:29 | 18 Октомври 2018 г.
Една от най-големите волейболистки в историята на Марица (Пловдив) – Радосвета Тенева обяви официално края на своята дългогодишна к...
14:23 | 18 Октомври 2018 г.

Грипът идва този месец, обявиха кога се очаква бум...

14:23 | 18 Октомври 2018 г.
В момента няма грипни вируси в България, както е в Европа, успокои директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ...
Спас Гърневски
14:13 | 18 Октомври 2018 г.

ГЕРБ за Нинова: Където стъпи г-жа Импексова, трева...

14:13 | 18 Октомври 2018 г.
"Където стъпи г-жа Импексова, трева не никне", възкликна депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски в официално изявление пред медиите в ...
Александър Везенков
14:11 | 18 Октомври 2018 г.

Везенков с принос за успеха на Олимпиакос в Евроли...

14:11 | 18 Октомври 2018 г.
Александър Везенков реализира 4 точки, всички от които в последните три минути на мача срещу Баскония, за победата на "Олимпиакос&qu...
Лудогорец
13:54 | 18 Октомври 2018 г.

Лудогорец отвори луксозен ресторант за отбора на к...

13:54 | 18 Октомври 2018 г.
Лудогорец направи поредната си сериозна инвестиция, отваряйки луксозен ресторант за отбора на клубната база в Разград. Той разполага с на...
Каракачанов: Синята каска си изигра ролята, сега трябва да търсим друго средство
13:41 | 18 Октомври 2018 г.

Каракачанов: Синята каска си изигра ролята, сега т...

13:41 | 18 Октомври 2018 г.
Синята каска си изигра своята роля на онзи етап, сега трябва да търсим друго средство. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Кр...

гледай на живо

18.10.2018
 • в момента
  Новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа