Застраховка вместо здравна вноска за лечението на ранени при катастрофи

Травмата при ПТП не е болест, а увреда, НЗОК не е длъжна да плаща, твърдят лекари

Катастрофа при тунел
Източник: http://botevgrad.com

Катастрофа при тунел "Витиня" на АМ "Хемус"

Още по темата

Специална застраховка или фонд да разтовари Националната здравна каса от покриване на лечението на ранените при катастрофи за сметка на всички здравноосигурени в държавата.

Това поискаха шефовете на реанимационните отделения от пет големи болници в страната, сред които Военно-медицинска академия, "Пирогов" и лечебни заведения в Бургас, Пловдив и Плевен.

"Касата не е виновна за това, че някой е блъснат на пътя. Това не е заболяване, а увреда", заяви шефът на ВМА проф. Николай Петров. До седмица предложенията на асоциацията на анестезиолозите ще са готови и ще бъдат предложени на вниманието на Министерство на здравеопазването, уточни той. В противен случай болниците ще лекуват ранени при пътно-транспортни произшествия за своя сметка - лечението на една по-тежка травма от катастрофа излиза средно по 30 хил. лв., каза проф. Петров.

Болницата няма право да върне такъв пациент, от друга страна си трупа разходите по лечението му за своя сметка и влизаме в омагьосан кръг, даде пример шефът на ВМА. Следва намеса на държавата, която покрива дълговете на болниците за такива пациенти, тоест плащат всички граждани.

Близо 25 млн. лв. на година струва лечението на ранени от катастрофи. Според проф. Петров дори само с 10 лв. да се увеличи застраховката "Гражданска отговорност", това прави 30 млн. лв. на година, примерно, което решава изцяло проблемите на реанимационните отделения, лекуващи пострадали при катастрофи.

За да подкрепят с факти предложението си, шефовете на реанимациите извадиха стряскаща статистика за последните три години за пострадали при катастрофи и стойността на лечението им.

От приетите за лечение пострадали след ПТП-та 11% не оцеляват, 50 % остават инвалиди завинаги, а 47 % от ранените са с временна нетрудоспособност.

Една ортопедична травма на една анатомична област струва средно 4 400 лева, на повече от една област - 7 600 лева, а тежката политравма е по 1490 лева на ден без медицинските изделия, изчисли проф. Милан Миланов, началник на реанимацията на "Пирогов". У нас държавата дава 2300 лв. за подобно лечение за 15 дни в Интензивното, докато застрахователите на чужденци, които са пострадали, заплащат за тяхното лекуване по 48 хил. лв.

Шефът на Бургаската реанимация проф. Георги Матев очерта подобна тенденция със своята статистика и добави, че в неговата болница лечението на черепно-мозъчна травма е недофинансирано със 71,6%, а съчетаната травма - с 57,4%. Недофинансирането на фрактурата на крайници, таз и прешлени възлиза на 84%.

В пловдивската болница "Св. Георги" са изхарчили за своя сметка около 2 млн. лв. само до миналия месец, като недофинансирането на лекуван ранен възлиза на 30 хил. именно заради лечение на такива тежки травми лечебното заведение е натрупало 5 млн. лв. дългове през последните три години. По 12 хил. е разходът на такъв пациент в Плевен, като Здравната каса възстановява само 2284 лв. Само до октомври пък през ВМА пострадалите пациенти, преминали през Спешното отделение, вече са със 100 повече, обяви началникът на болницата проф. Петров.

19:05 | 25 Май 2018 г.

Оставиха в ареста турския тираджия, виновен за кат...

19:05 | 25 Май 2018 г.
Софийският районен съд остави в ареста тираджията от турски произход Гьокхан Кахриман, който е отговорен за катастрофата с автобус н...
18:04 | 25 Май 2018 г.

Манолова: Десетки български граждани са застрашени...

18:04 | 25 Май 2018 г.
Проблемът е ясен, десетки български граждани са застрашени от сериозни присъди в Гърция – затвор и стотици хиляди евро за...
Модерен петобой
17:47 | 25 Май 2018 г.

София приема Световната купа по модерен петобой

17:47 | 25 Май 2018 г.
Олимпийски и световни шампиони от 27 държави са в София за едно от най-важните състезания в модерния петобой  - Световната купа. Със...
17:40 | 25 Май 2018 г.

Нова версията за откритите пари и пистолет в касат...

17:40 | 25 Май 2018 г.
Пистолетът "Макаров", който е намерен в касата на шефа на КАТ Данаил Стоицов, е мой. Имам го от 20 години, а разрешителното ми ...
17:08 | 25 Май 2018 г.

Тръмп: Срещата с Ким Чен Ун може да се състои на 1...

17:08 | 25 Май 2018 г.
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че е все още възможно да проведе среща на 12 юни в Сингапур с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, ...

гледай на живо

25.05.2018
 • в момента
  Концерт на Мая Нешкова
 • 21:00
  Спорт в обектива
 • 22:00
  Новини
 • 22:30
  Без монтаж