Огнян Герджиков: Симеон Сакскобурготски и председателят на БАН са достойни за президент

Партиите не искат да се справят с купуването на гласове, смята бившият депутат

Симеон Втори
Източник: Канал 3

Симеон Втори

Партиите нямат намерение да се борят с купуването на гласове, иначе щяха да премахнат номерата в бюлетините. Това казва пред в. „24 часа” проф. Огнян Герджиков, юрист и политик, председател на 39-то Народно събрание (2001–2005 г.).

Според Герджиков трябва да има образователен ценз и за тези, които гласуват, и за тези, които избираме - не може неграмотни да определят как да се управлява държавата, както и такива да ни управляват.

„Винаги съм бил привърженик на образователния ценз, защото не искам неграмотни хора да определят как да се управлява държавата ни. Защо не спазва основното си конституционно задължение да учи до 16 г. и да получи поне основна грамотност. И той, и държавата обаче не зачитат конституцията, все едно е lex imperfecta (несъвършена правна норма) и я заобикалят и нарушават непрекъснато. Не мога да се примиря с това - в ХХI век държавата ни да допуска да имаме стотици хиляди неграмотни и още толкова полуграмотни”, казва проф. Герджиков.

На въпроса защо в листите влизат хора с присъди, които дори бият заради неудобни въпроси, Герджиков отговаря така: „Това е също слабост на законодателя ни, който е изключително либерален. Ние се засилихме от едната крайност - като тоталитарно общество, в другата - като решихме, че демокрацията е някакъв особен вид свободия и правата на всички граждани трябва да бъдат спазвани до такава степен, че независимо дали си престъпник или не, трябва да имаш същите права като съвестен гражданин. Какво е това ограничение - само ако си под запрещение (поради слабоумие или душевна болест) или изтърпяваш наказание лишаване от свобода, само тогава не можеш да се кандидатираш било за депутат, било за общински съветник или кмет. Ами тези, които са осъдени на пробация? Те могат?! Ами тези, които са рецидивисти и са изтърпели множество присъди? И те могат! Излезли са на свобода и са се превъзпитали, така ли? Много моля, не искам тези хора да ме управляват и да определят бъдещето ми”.

Според проф. Герджиков образованието е сведено до най-ниските равнища от Освобождението насам, системата е станала порочна и дълбоко сбъркана.

„Даскалът, попът и кметът са били най-тачените в селото. Сега даскалът е на дъното на социалната таблица. Как учениците да го имат за авторитет, след като самото общество не му дава на нужното признание?”, пита Огнян Герджиков.

По повод внесения проект за промяна на Конституцията той коментира, че това е мимикрия - не са същинските, необходими промени.

„Много шум се вдигна за тази съдебна реформа, а се оказа, че внесоха по-скоро козметични текстове, отколкото нещо сериозно”, смята проф. Герджиков. Според него истинска реформа може да се направи само от Велико народно събрание, а не от този парламент.

Що се отнася до президентските избори, според Герджиков има 2 варианта за това кой да бъде следващия държавен глава – Симеон Сакскобургготски или акад. Стефан Воденичаров. „Ако България има нужда от слаб президент - аз съм насреща”, казва още Герджиков.

В заключение той добавя, че за съжаление, само чудо може да върне Шумахер и НДСВ към нормален живот.

Бокс
15:15 | 18 Октомври 2018 г.

Срещнаха младите боксьори с „Българи, юнаци!“

15:15 | 18 Октомври 2018 г.
Младите български боксьори бяха посрещнати с „Българи, юнаци!“ при завръщането си от Европейското първенство за юноши в Анапа...
Борисов от Брюксел: Няма решение за Brexit
15:04 | 18 Октомври 2018 г.

Борисов от Брюксел: Няма решение за Brexit

15:04 | 18 Октомври 2018 г.
Правилно сме взели решение, Мишел Барние да преговаря от името на всички за Брекзит. Заяви Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел. &...
Радосвета Тенева
14:29 | 18 Октомври 2018 г.

Официално: Опитна волейболистка сложи край на кари...

14:29 | 18 Октомври 2018 г.
Една от най-големите волейболистки в историята на Марица (Пловдив) – Радосвета Тенева обяви официално края на своята дългогодишна к...
14:23 | 18 Октомври 2018 г.

Грипът идва този месец, обявиха кога се очаква бум...

14:23 | 18 Октомври 2018 г.
В момента няма грипни вируси в България, както е в Европа, успокои директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ...
Спас Гърневски
14:13 | 18 Октомври 2018 г.

ГЕРБ за Нинова: Където стъпи г-жа Импексова, трева...

14:13 | 18 Октомври 2018 г.
"Където стъпи г-жа Импексова, трева не никне", възкликна депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски в официално изявление пред медиите в ...
Александър Везенков
14:11 | 18 Октомври 2018 г.

Везенков с принос за успеха на Олимпиакос в Евроли...

14:11 | 18 Октомври 2018 г.
Александър Везенков реализира 4 точки, всички от които в последните три минути на мача срещу Баскония, за победата на "Олимпиакос&qu...

гледай на живо

18.10.2018
 • в момента
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:10
  Социална мрежа
 • 17:00
  Новини