Минчо Спасов: Връщане на Царя в политиката е грешка в превода

Инициаторите на държавен статут за Симеон ще се срещнат с Борисов, ако прояви интерес

Източник: БГНЕС

113 популярни лица от обществения живот и политиката застанаха зад обръщение за връщането на Царя в родната политика. Един от тях е бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, който бе и председател на вътрешната комисия, а след отпадането на партията от парламента, се отдаде на адвокатската си професия. В интервю за Канал 3 царистът разкрива плана - Сакскобургготски да помага във външен план на страната, но като пратеник на държавата, а не в лично качество. Подобно на румънския крал зад него да стои българският флаг. На този етап Симеон може да бъде полезен на страната си минимум за три критични теми - влизането ни в Шенген, Еврозоната и кризата в Близкия изток, категоричен е царистът.
 
- Г-н Спасов, извън общите приказки за авторитета на Симеон Сакскобургготски, каква е крайната цел на инициативата за завръщането му в политиката у нас?
 
- Връщане в политиката е грешка в превода. Ние не целим връщането му в калната политическа безпътица на българската политика. Ние целим използване на ресурсите на Симеон Втори в международен план, които са съхранени и които могат да работят за България и за нашите деца. Искаме, когато нашите деца отидат в Европа, те да се гордеят и да стартират поне от нивото на техните колеги европейци. Цар Симеон е този, който може да ни даде това ниво. Разбира се, след това от нас се очаква и труд. Но поне ние имаме право на същото европейско ниво, от което започват и те.
 
- Той не помага ли и в момента на България, или искате да кажете, че българските управляващи не използват неговите възможности и авторитет достатъчно?
 
- Българските управляващи, може би, избивайки някакви собствени комплекси, не само че не използват неговия авторитет и ресурс, но понякога затвърждават своето лично самочувствие чрез гаври с него и неговата личност, което за мен е недопустимо.
 
- Кой се гаври със Симеон Сакскобургготски?
 
- Погледнете какво се случи още при Искра Фидосова - например, този мораториум за имотите, за който няма юрист, който да е завършил дори Монтанския университет, и да каже, че това е нещо законно спрямо български гражданин. Това е гавра в подчинение на идеите на Яне Янев и в контрапункт на Живко Сталев, който беше председател на Конституционния съд.
 
- Но има решение на съда за имотите, който постанови, че не са негови и на сестра му, а на държавата.
 
- Моето обяснение съдът да приеме тезата на Яне Янев, вместо тезата на Живко Сталев, е единствено натиск върху него - политически натиск, като основание за това ми дава дори и личността на адвоката на държавата, който води тези дела - това е адвокатът, който защитава и Филип Златанов за тефтерчето.
 
- Как точно си представяте завръщането му в полза на държавата? Как го виждате институционализиран? Какъв пост ще му даде правото да преговаря при кризи от името на българската държава?
 
- Ще използваме натрупания вече опит в Румъния и ще надграждаме. Там на краля е даден специален статут и той се изпраща на специфични мисии от името на държавата, а не от лично свое име, както в момента Симеон го прави.
 
- Какви стъпки чисто прагматично ще предприемете, за да го осъществите, налага ли се те да бъдат и законодателни?
 
- Първото, което сме набелязали, е обсъждане на този въпрос с бивши и настоящи президенти, защото и те имат мястото в този механизъм на лобиране и въздействие, тъй като и те са хора, които са натрупали авторитет и опит.
 
- Ще се срещнете с Плевнелиев, Първанов и Стоянов?
 
- Да.
 
- А с премиера Бойко Борисов? 
 
- Ако той прояви интерес - защо не!
 
-  Все пак изпълнителната власт има пряко отношение към осъществяването на такива мисии от Царя, ако той ще бъде специален пратеник, нали така? 
 
- Ще разделя въпроса на две - механизъм на въздействието и съдържание на въздействието. Съдържанието ще зависи от задачите, които се поставят пред България, а те са поне три - предстои ни Шенген, предстои ни Еврозона, предстоят кризи в Близкия изток. Това са три сфери, в които е нужен огромен авторитет и лобиране. Механизмът, по който това ще се случи - ще надградим румънския опит. Засега мога да ви кажа това.
 
- Налага ли парламентът да гласува подобен специален статут? 
 
- Стига българската общественост и българските политици да подходят държавнически, има няколко механизма, по които това може да бъде реализирано, но аз не съм в позиция да подсказвам. 
 
- Самият Симеон Сакскобургготски как гледа на вашия план?
 
- Аз мога само да предполагам. Той, разбира се, че би подкрепил една помощ от държавата, за да може при сегашното си лобиране в нейна полза да бъде легитимирано и с подкрепа от нея. Защото в момента той също го прави, но го прави в лично качество. Съгласете се, че тежестта, когато ти действаш със знамето зад гърба ти, е съвсем друга, отколкото когато действаш като бивш министър-председател. 
 
- У нас невинаги хората разбират за това му лобиране в лично качество.
 
- Българите разбраха, че имаме председател на ЮНЕСКО. Това е достатъчно. Симеон е религиозен човек и той знае, че когато правиш с едната ръка нещо, не бива да се хвалиш и другата ръка не бива да знае какво е дала първата.
 
- Тоест, вие сте категорични, че не става въпрос за нов политически проект?
 
- Абсурд! Грешка в превода. Няма политически амбиции зад този проект.
Бивш кмет в Свищовско удря, рита и троши в кметството, вече е в ареста
16:10 | 25 Март 2019 г.

Постоянен арест за двама, набили и ограбили лекар ...

16:10 | 25 Март 2019 г.
Районният съд в Елхово задържа под стража Георги С. и Румен Д., обвинени в извършване на грабеж над лекар в село Бояново, община Елх...
16:04 | 25 Март 2019 г.

Десислава Ахладова е временен правосъден министър

16:04 | 25 Март 2019 г.
Десислава Ахладова е назначена за временен правосъден министър на мястото на подалата оставка и излязла в отпуска Цецка Цачева, съобщи &q...
Бебе почина от изгаряния в Габрово
15:33 | 25 Март 2019 г.

Нелегално обрязване уби бебе

15:33 | 25 Март 2019 г.
Петмесечно бебе почина в Италия след обрязване, извършено от неговите родители в домашни условия, предаде Би Би Си. Момченцето получи...
15:23 | 25 Март 2019 г.

Младен Маринов за бежанските центрове: Добре е пол...

15:23 | 25 Март 2019 г.
Площадките в Елхово, Любимец и Малко Търново се изграждат за евентуална мигрантска криза. Ние имаме ангажимент да изградим такива кризисн...
Румен Радев
15:05 | 25 Март 2019 г.

Радев: Не съм дошъл в Египет, за да коментирам апа...

15:05 | 25 Март 2019 г.
Египет има ключова роля в региона в борбата срещу тероризма, организираната престъпност, радикалния ислям и нелегалната миграция. Затова ...
14:52 | 25 Март 2019 г.

Двама млади мъже берат душа, след като се забиха с...

14:52 | 25 Март 2019 г.
Двама млади мъже са с опасност за живота след катастрофа насред един от главните булеварди на Варна. Инцидентът е станал снощи, на бул. &...

гледай на живо

25.03.2019
 • в момента
  Социална мрежа
 • 17:00
  Новини
 • 17:15
  "Всичко коз" – политическо токшоу
 • 18:00
  НОВИНИ - Централна емисия