Минчо Спасов: Връщане на Царя в политиката е грешка в превода

Инициаторите на държавен статут за Симеон ще се срещнат с Борисов, ако прояви интерес

Източник: БГНЕС

113 популярни лица от обществения живот и политиката застанаха зад обръщение за връщането на Царя в родната политика. Един от тях е бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, който бе и председател на вътрешната комисия, а след отпадането на партията от парламента, се отдаде на адвокатската си професия. В интервю за Канал 3 царистът разкрива плана - Сакскобургготски да помага във външен план на страната, но като пратеник на държавата, а не в лично качество. Подобно на румънския крал зад него да стои българският флаг. На този етап Симеон може да бъде полезен на страната си минимум за три критични теми - влизането ни в Шенген, Еврозоната и кризата в Близкия изток, категоричен е царистът.
 
- Г-н Спасов, извън общите приказки за авторитета на Симеон Сакскобургготски, каква е крайната цел на инициативата за завръщането му в политиката у нас?
 
- Връщане в политиката е грешка в превода. Ние не целим връщането му в калната политическа безпътица на българската политика. Ние целим използване на ресурсите на Симеон Втори в международен план, които са съхранени и които могат да работят за България и за нашите деца. Искаме, когато нашите деца отидат в Европа, те да се гордеят и да стартират поне от нивото на техните колеги европейци. Цар Симеон е този, който може да ни даде това ниво. Разбира се, след това от нас се очаква и труд. Но поне ние имаме право на същото европейско ниво, от което започват и те.
 
- Той не помага ли и в момента на България, или искате да кажете, че българските управляващи не използват неговите възможности и авторитет достатъчно?
 
- Българските управляващи, може би, избивайки някакви собствени комплекси, не само че не използват неговия авторитет и ресурс, но понякога затвърждават своето лично самочувствие чрез гаври с него и неговата личност, което за мен е недопустимо.
 
- Кой се гаври със Симеон Сакскобургготски?
 
- Погледнете какво се случи още при Искра Фидосова - например, този мораториум за имотите, за който няма юрист, който да е завършил дори Монтанския университет, и да каже, че това е нещо законно спрямо български гражданин. Това е гавра в подчинение на идеите на Яне Янев и в контрапункт на Живко Сталев, който беше председател на Конституционния съд.
 
- Но има решение на съда за имотите, който постанови, че не са негови и на сестра му, а на държавата.
 
- Моето обяснение съдът да приеме тезата на Яне Янев, вместо тезата на Живко Сталев, е единствено натиск върху него - политически натиск, като основание за това ми дава дори и личността на адвоката на държавата, който води тези дела - това е адвокатът, който защитава и Филип Златанов за тефтерчето.
 
- Как точно си представяте завръщането му в полза на държавата? Как го виждате институционализиран? Какъв пост ще му даде правото да преговаря при кризи от името на българската държава?
 
- Ще използваме натрупания вече опит в Румъния и ще надграждаме. Там на краля е даден специален статут и той се изпраща на специфични мисии от името на държавата, а не от лично свое име, както в момента Симеон го прави.
 
- Какви стъпки чисто прагматично ще предприемете, за да го осъществите, налага ли се те да бъдат и законодателни?
 
- Първото, което сме набелязали, е обсъждане на този въпрос с бивши и настоящи президенти, защото и те имат мястото в този механизъм на лобиране и въздействие, тъй като и те са хора, които са натрупали авторитет и опит.
 
- Ще се срещнете с Плевнелиев, Първанов и Стоянов?
 
- Да.
 
- А с премиера Бойко Борисов? 
 
- Ако той прояви интерес - защо не!
 
-  Все пак изпълнителната власт има пряко отношение към осъществяването на такива мисии от Царя, ако той ще бъде специален пратеник, нали така? 
 
- Ще разделя въпроса на две - механизъм на въздействието и съдържание на въздействието. Съдържанието ще зависи от задачите, които се поставят пред България, а те са поне три - предстои ни Шенген, предстои ни Еврозона, предстоят кризи в Близкия изток. Това са три сфери, в които е нужен огромен авторитет и лобиране. Механизмът, по който това ще се случи - ще надградим румънския опит. Засега мога да ви кажа това.
 
- Налага ли парламентът да гласува подобен специален статут? 
 
- Стига българската общественост и българските политици да подходят държавнически, има няколко механизма, по които това може да бъде реализирано, но аз не съм в позиция да подсказвам. 
 
- Самият Симеон Сакскобургготски как гледа на вашия план?
 
- Аз мога само да предполагам. Той, разбира се, че би подкрепил една помощ от държавата, за да може при сегашното си лобиране в нейна полза да бъде легитимирано и с подкрепа от нея. Защото в момента той също го прави, но го прави в лично качество. Съгласете се, че тежестта, когато ти действаш със знамето зад гърба ти, е съвсем друга, отколкото когато действаш като бивш министър-председател. 
 
- У нас невинаги хората разбират за това му лобиране в лично качество.
 
- Българите разбраха, че имаме председател на ЮНЕСКО. Това е достатъчно. Симеон е религиозен човек и той знае, че когато правиш с едната ръка нещо, не бива да се хвалиш и другата ръка не бива да знае какво е дала първата.
 
- Тоест, вие сте категорични, че не става въпрос за нов политически проект?
 
- Абсурд! Грешка в превода. Няма политически амбиции зад този проект.
13:46 | 19 Декември 2018 г.

Убиецът от хотел "Рила" влезе в съда (СНИМКИ)

13:46 | 19 Декември 2018 г.
Служители на Съдебна охрана доведоха в Софийски градски съд 37-годишният Димитър Ръжев, който уби по изключително жесток начин в понеделн...
13:37 | 19 Декември 2018 г.

Тъжно! Откриха трупа на бебето от Кърджали в река ...

13:37 | 19 Декември 2018 г.
Преди минути откриха трупа на бебето във Водното огледало на река Арда в Кърджали. Пожарникари и полицаи са открили мъртвото нов...
13:33 | 19 Декември 2018 г.

Утре пускат трамваите по "Графа"

13:33 | 19 Декември 2018 г.
От утре трамваите с номера 10,12 и 18 отново ще се движат по столичната улица "Граф Игнатиев". Това съобщи кметът на София Йорд...
Фортуна
13:26 | 19 Декември 2018 г.

Борусия Дортмунд с първа загуба в Бундеслигата

13:26 | 19 Декември 2018 г.
Борусия Дортмунд допусна първа загуба за сезона в Бундеслигата. "Жълто-черните" паднаха с 1:2 при гостуването си на Фортуна Дюс...
Взривът се размина на косъм! Нафта се лее на околовръстния път на Казанлък (Снимки)
13:16 | 19 Декември 2018 г.

Взривът се размина на косъм! Нафта се лее на около...

13:16 | 19 Декември 2018 г.
Цистерна с близо 30 тона дизелово гориво се преобърна на околовръстния път на Казанлък. Горивото изтича от няколко места и трудно може да...
13:03 | 19 Декември 2018 г.

Нено Димов: От Марк Жирардели научих, че е собстве...

13:03 | 19 Декември 2018 г.
Решение на правителството е да ме упълномощи да провеждам разговори и търсене на международен и независим консултант, който да направи ан...

гледай на живо

19.12.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 14:00
  Новини
 • 14:30
  Топ шоп
 • 15:00
  Новини