Спасителите още в шок от операцията

Животът на 15 служители на ПСС също е бил в голяма опасност

Ден след като лавина затрупа трима млади българи, пъзелът вече е пълен с шокиращи, тъжни и поучителни моменти. 

В неделя около 15 ч лавина застигна Камен Чипев, на 38 г., Момчил Велчев, на 34 г., и Кристиян Велинов, на 29 г. И тримата не се върнаха от последното си екстремно изживяване.

Групата от 17 любители на силните усещания - скиори и сноубордисти от София, сред които и две жени, пристигнали в хижа "Яворов" в петък вечерта. Хижарят Радко Божинов разказва, че добре познава туристите, защото в последните години идвали почти всяка седмица. Карали и в събота, но тогава се върнали невредими. В събота срещу неделя паднал и най-големия сняг.

“Сутринта ги видях и ги предупредих, че има много нов сняг и е опасно. Но те са големи хора, а и имаха самочувствие, че познават добре планината. Идваха с добра екипировка, с радиостанции, подготвени за лавини. Но планината е по-силна от всичко", коментира Божинов.

Тръгвайки към улея, едно от момичетата в компанията се уплашва и се връща. Това спасява живота й. Още трима от групата се спасяват по чудо. Имали са дни! Озовават се в периферията на лавината, единият се хваща за клон. Снежната маса повлича останалите им трима другари и буквално ги смелва. Аутопсията по-късно ще установи, че двама от загиналите са умрели мигновено от тежки травми, а третият - от задушаване. 

Приятелите им започват да ги търсят, но в момента, в който ги откриват и тримата не дават признаци за живот. 

Скиорите се свързват с ПСС и екипите тръгват веднага към района. Пристигат до хижа "Яворов" към 17 часа. Пътят е затрупан с близо 2 метра сняг. На място се установява смъртта на Камен, Момчил и Кристиян. Спасителите обаче не разполагат с техника за пренасянето на трите тела, а и над планината пада мрак. Ръководителят на групата Любен Джолев решава да не рискува живота и на 15 свои колеги. 

"Стана опасно и за нас. Момчетата бяха мъртви. Успяхме да установим смъртта им, но трябваше да предпазим живите от още по-лош развой на събитията", разказва ръководителят на спасителите Джолев. "Над нас беше надвиснала още една лавина и щеще да е лудост да поемаме този риск. На следващата сутрин тръгнахме в 6 часа обратно към мястото. Вече разполагахме с необходимата техника, за да донесем телата".

Спасителите не разказват тази част от историята, но телата на тримата загинали са заровени под снега в планината. Това се прави, за да не бъдат нападнати през нощта от диви животни.

Загиналите млади мъже са ревностни любители на природата, екозащитници и запалени планинари. Камен Чипев е работил в няколко екологични фондации. Подробни сведения за останалите млади мъже все още няма, но и те със сигурност са хора с успешна кариера и семейство.

В този ден обаче тримата загубиха не само своя живот, но поставиха пред сериозен риск и този на още 15 здрави мъже, за които спасяването на хора не е работа, а призвание. 

08:55 | 16 Октомври 2018 г.

Почина съоснователят на Microsoft Пол Алън

08:55 | 16 Октомври 2018 г.
Милиардерът Пол Алън, който през 1970 г. основа софтуерния гигант Microsoft заедно с Бил Гейтс, почина в понеделник на възраст от 65 г. с...
08:33 | 16 Октомври 2018 г.

Цацаров: Политически рейтинг не се прави върху тру...

08:33 | 16 Октомври 2018 г.
Главният прокурор Сотир Цацаров издаде подробности около разкриването на убиеца на журналистката Виктория Маринова. В интервю по Нова тв....
08:09 | 16 Октомври 2018 г.

Разпитват в съда в Бургас граничарите ни, митинг в...

08:09 | 16 Октомври 2018 г.
Районният съд в Бургас ще призове четиримата наши граничари, разследвани в Турция за смъртта на бракониер през пролетта на 2008 г. Заседа...
07:53 | 16 Октомври 2018 г.

Времето ни глези и днес с топло слънце, от утре об...

07:53 | 16 Октомври 2018 г.
И днес времето остава предимно слънчево, като сутринта на места в низините и около водните басейни ще се образува мъгла или ниска слоеста...
Цацаров даде указания на прокурорите за бърза реакция при случаи на домашно насилие
07:36 | 16 Октомври 2018 г.

Цацаров: Свързано с "Джи Пи Груп" лице се разследв...

07:36 | 16 Октомври 2018 г.
Освен за злоупотреби с евросредства, прокуратурата разследва физическо лице, свързано със строителната компания "Джи Пи Груп", ...
07:22 | 16 Октомври 2018 г.

Гордост: Ню Йорк без престрелки през уикенда за пр...

07:22 | 16 Октомври 2018 г.
Ню Йорк отбеляза първият си уикенд без стрелби от 25 години, отчетоха от полицията на града в понеделник. "Ние преминахме през п...

гледай на живо

16.10.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 09:45
  Телемаркет
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  „Беновска пита” - избрано