Спасителите още в шок от операцията

Животът на 15 служители на ПСС също е бил в голяма опасност

Ден след като лавина затрупа трима млади българи, пъзелът вече е пълен с шокиращи, тъжни и поучителни моменти. 

В неделя около 15 ч лавина застигна Камен Чипев, на 38 г., Момчил Велчев, на 34 г., и Кристиян Велинов, на 29 г. И тримата не се върнаха от последното си екстремно изживяване.

Групата от 17 любители на силните усещания - скиори и сноубордисти от София, сред които и две жени, пристигнали в хижа "Яворов" в петък вечерта. Хижарят Радко Божинов разказва, че добре познава туристите, защото в последните години идвали почти всяка седмица. Карали и в събота, но тогава се върнали невредими. В събота срещу неделя паднал и най-големия сняг.

“Сутринта ги видях и ги предупредих, че има много нов сняг и е опасно. Но те са големи хора, а и имаха самочувствие, че познават добре планината. Идваха с добра екипировка, с радиостанции, подготвени за лавини. Но планината е по-силна от всичко", коментира Божинов.

Тръгвайки към улея, едно от момичетата в компанията се уплашва и се връща. Това спасява живота й. Още трима от групата се спасяват по чудо. Имали са дни! Озовават се в периферията на лавината, единият се хваща за клон. Снежната маса повлича останалите им трима другари и буквално ги смелва. Аутопсията по-късно ще установи, че двама от загиналите са умрели мигновено от тежки травми, а третият - от задушаване. 

Приятелите им започват да ги търсят, но в момента, в който ги откриват и тримата не дават признаци за живот. 

Скиорите се свързват с ПСС и екипите тръгват веднага към района. Пристигат до хижа "Яворов" към 17 часа. Пътят е затрупан с близо 2 метра сняг. На място се установява смъртта на Камен, Момчил и Кристиян. Спасителите обаче не разполагат с техника за пренасянето на трите тела, а и над планината пада мрак. Ръководителят на групата Любен Джолев решава да не рискува живота и на 15 свои колеги. 

"Стана опасно и за нас. Момчетата бяха мъртви. Успяхме да установим смъртта им, но трябваше да предпазим живите от още по-лош развой на събитията", разказва ръководителят на спасителите Джолев. "Над нас беше надвиснала още една лавина и щеще да е лудост да поемаме този риск. На следващата сутрин тръгнахме в 6 часа обратно към мястото. Вече разполагахме с необходимата техника, за да донесем телата".

Спасителите не разказват тази част от историята, но телата на тримата загинали са заровени под снега в планината. Това се прави, за да не бъдат нападнати през нощта от диви животни.

Загиналите млади мъже са ревностни любители на природата, екозащитници и запалени планинари. Камен Чипев е работил в няколко екологични фондации. Подробни сведения за останалите млади мъже все още няма, но и те със сигурност са хора с успешна кариера и семейство.

В този ден обаче тримата загубиха не само своя живот, но поставиха пред сериозен риск и този на още 15 здрави мъже, за които спасяването на хора не е работа, а призвание. 

09:34 | 19 Февруари 2019 г.

Дончев: Взетото решение за прага на преференциите ...

09:34 | 19 Февруари 2019 г.
Взетото решение в петък за прага на преференциите беше грешка - винаги се случват грешки, няма някой, който да не греши, призна вицепреми...
09:05 | 19 Февруари 2019 г.

25-годишна жена от Ирак е родила 7 бебета - момче ...

09:05 | 19 Февруари 2019 г.
25-годишна жена от Ирак е родила седем бебета, съобщи пресслужбата на Здравното министерство в провинция Дияла, цитирана от РИА Новости. ...
08:56 | 19 Февруари 2019 г.

Дела, дела и пак дела: 16 щата съдят администрация...

08:56 | 19 Февруари 2019 г.
Обединение от 16 американски щата, начело с Калифорния, съдят администрацията на президента Доналд Тръмп за решението му да обяви национа...
08:46 | 19 Февруари 2019 г.

Разчистиха тонове отровни боклуци край гара Яна, н...

08:46 | 19 Февруари 2019 г.
Вече са разчистени токсичните отпадъци, които бяха изхвърлени край гара Яна, на 21 км от центъра на София. 29 тона са премахнати и склади...
08:25 | 19 Февруари 2019 г.

Като в Дивия Запад: Спортна звезда застреляна в дв...

08:25 | 19 Февруари 2019 г.
Бивш играч от Националната футболна лига на Америка Антъни "Ти Джей" Кънингам загина прострелян няколко пъти при организиран дв...
08:09 | 19 Февруари 2019 г.

Борисов свиква спешна среща на коалицията за квору...

08:09 | 19 Февруари 2019 г.
Премиерът Бойко Борисов свиква спешна среща с коалиционните партньори от Обединени патриоти заради кворума в Народното събрание. Миналата...

гледай на живо

19.02.2019
 • в момента
  Телемаркет
 • 10:00
  Новини
 • 10:15
  Градът с Канал 3
 • 11:00
  Новини