Спасителите още в шок от операцията

Животът на 15 служители на ПСС също е бил в голяма опасност

Ден след като лавина затрупа трима млади българи, пъзелът вече е пълен с шокиращи, тъжни и поучителни моменти. 

В неделя около 15 ч лавина застигна Камен Чипев, на 38 г., Момчил Велчев, на 34 г., и Кристиян Велинов, на 29 г. И тримата не се върнаха от последното си екстремно изживяване.

Групата от 17 любители на силните усещания - скиори и сноубордисти от София, сред които и две жени, пристигнали в хижа "Яворов" в петък вечерта. Хижарят Радко Божинов разказва, че добре познава туристите, защото в последните години идвали почти всяка седмица. Карали и в събота, но тогава се върнали невредими. В събота срещу неделя паднал и най-големия сняг.

“Сутринта ги видях и ги предупредих, че има много нов сняг и е опасно. Но те са големи хора, а и имаха самочувствие, че познават добре планината. Идваха с добра екипировка, с радиостанции, подготвени за лавини. Но планината е по-силна от всичко", коментира Божинов.

Тръгвайки към улея, едно от момичетата в компанията се уплашва и се връща. Това спасява живота й. Още трима от групата се спасяват по чудо. Имали са дни! Озовават се в периферията на лавината, единият се хваща за клон. Снежната маса повлича останалите им трима другари и буквално ги смелва. Аутопсията по-късно ще установи, че двама от загиналите са умрели мигновено от тежки травми, а третият - от задушаване. 

Приятелите им започват да ги търсят, но в момента, в който ги откриват и тримата не дават признаци за живот. 

Скиорите се свързват с ПСС и екипите тръгват веднага към района. Пристигат до хижа "Яворов" към 17 часа. Пътят е затрупан с близо 2 метра сняг. На място се установява смъртта на Камен, Момчил и Кристиян. Спасителите обаче не разполагат с техника за пренасянето на трите тела, а и над планината пада мрак. Ръководителят на групата Любен Джолев решава да не рискува живота и на 15 свои колеги. 

"Стана опасно и за нас. Момчетата бяха мъртви. Успяхме да установим смъртта им, но трябваше да предпазим живите от още по-лош развой на събитията", разказва ръководителят на спасителите Джолев. "Над нас беше надвиснала още една лавина и щеще да е лудост да поемаме този риск. На следващата сутрин тръгнахме в 6 часа обратно към мястото. Вече разполагахме с необходимата техника, за да донесем телата".

Спасителите не разказват тази част от историята, но телата на тримата загинали са заровени под снега в планината. Това се прави, за да не бъдат нападнати през нощта от диви животни.

Загиналите млади мъже са ревностни любители на природата, екозащитници и запалени планинари. Камен Чипев е работил в няколко екологични фондации. Подробни сведения за останалите млади мъже все още няма, но и те със сигурност са хора с успешна кариера и семейство.

В този ден обаче тримата загубиха не само своя живот, но поставиха пред сериозен риск и този на още 15 здрави мъже, за които спасяването на хора не е работа, а призвание. 

Българин загина в катастрофа на пътя Букурещ-Русе
15:15 | 25 Юни 2019 г.

Българин загина в катастрофа на пътя Букурещ-Русе

15:15 | 25 Юни 2019 г.
Българин загина в жестока катастрофа с микробус на пътя Русе – Букурещ днес в 13.07 часа. Други шестима наши сънародници, сред коит...
15:14 | 25 Юни 2019 г.

Караянчева положи венец пред Незнайния воин в Алек...

15:14 | 25 Юни 2019 г.
С полагане на венец на гробницата на Незнайния воин в Александровската градина до стената на Кремъл започна официалното посещение в Москв...
Борисов от Брюксел: Ще отстоявам това, което сме казали – 1 лв. партийна субсидия
15:11 | 25 Юни 2019 г.

ГЕРБ първа върна надвзетите партийни субидии

15:11 | 25 Юни 2019 г.
Политическа партия ГЕРБ първа възстанови надвзетите средства от партийната си субсидия.   Това се случи днес след като бяха ...
Кличко и семейството му на косъм от смъртта след пожар на яхта
15:07 | 25 Юни 2019 г.

Кличко и семейството му на косъм от смъртта след п...

15:07 | 25 Юни 2019 г.
Бившият световен шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко и семейството му се разминали на косъм от голяма трагедия - пожар избу...
Ананиев: Болниците ще увеличат доходите на медицинския персонал от 1 юли
14:48 | 25 Юни 2019 г.

Ананиев: Болниците ще увеличат доходите на медицин...

14:48 | 25 Юни 2019 г.
Mежду 150 и 250 лв средно ще е увеличението на възнагражденията, което се предвижда в 9 областни болници от юли месец. Ръководството,...
14:34 | 25 Юни 2019 г.

55 мъже са задържани в рамките на тридневната поли...

14:34 | 25 Юни 2019 г.
Общо 55 мъже са били задържани в полицията в рамките на тридневна специализирана операция за гарантиране на обществения ред в село Р...

гледай на живо

25.06.2019
 • в момента
  Светски новини
 • 15:30
  Социална мрежа
 • 16:00
  Новини
 • 16:05
  Социална мрежа