Спасителите още в шок от операцията

Животът на 15 служители на ПСС също е бил в голяма опасност

Ден след като лавина затрупа трима млади българи, пъзелът вече е пълен с шокиращи, тъжни и поучителни моменти. 

В неделя около 15 ч лавина застигна Камен Чипев, на 38 г., Момчил Велчев, на 34 г., и Кристиян Велинов, на 29 г. И тримата не се върнаха от последното си екстремно изживяване.

Групата от 17 любители на силните усещания - скиори и сноубордисти от София, сред които и две жени, пристигнали в хижа "Яворов" в петък вечерта. Хижарят Радко Божинов разказва, че добре познава туристите, защото в последните години идвали почти всяка седмица. Карали и в събота, но тогава се върнали невредими. В събота срещу неделя паднал и най-големия сняг.

“Сутринта ги видях и ги предупредих, че има много нов сняг и е опасно. Но те са големи хора, а и имаха самочувствие, че познават добре планината. Идваха с добра екипировка, с радиостанции, подготвени за лавини. Но планината е по-силна от всичко", коментира Божинов.

Тръгвайки към улея, едно от момичетата в компанията се уплашва и се връща. Това спасява живота й. Още трима от групата се спасяват по чудо. Имали са дни! Озовават се в периферията на лавината, единият се хваща за клон. Снежната маса повлича останалите им трима другари и буквално ги смелва. Аутопсията по-късно ще установи, че двама от загиналите са умрели мигновено от тежки травми, а третият - от задушаване. 

Приятелите им започват да ги търсят, но в момента, в който ги откриват и тримата не дават признаци за живот. 

Скиорите се свързват с ПСС и екипите тръгват веднага към района. Пристигат до хижа "Яворов" към 17 часа. Пътят е затрупан с близо 2 метра сняг. На място се установява смъртта на Камен, Момчил и Кристиян. Спасителите обаче не разполагат с техника за пренасянето на трите тела, а и над планината пада мрак. Ръководителят на групата Любен Джолев решава да не рискува живота и на 15 свои колеги. 

"Стана опасно и за нас. Момчетата бяха мъртви. Успяхме да установим смъртта им, но трябваше да предпазим живите от още по-лош развой на събитията", разказва ръководителят на спасителите Джолев. "Над нас беше надвиснала още една лавина и щеще да е лудост да поемаме този риск. На следващата сутрин тръгнахме в 6 часа обратно към мястото. Вече разполагахме с необходимата техника, за да донесем телата".

Спасителите не разказват тази част от историята, но телата на тримата загинали са заровени под снега в планината. Това се прави, за да не бъдат нападнати през нощта от диви животни.

Загиналите млади мъже са ревностни любители на природата, екозащитници и запалени планинари. Камен Чипев е работил в няколко екологични фондации. Подробни сведения за останалите млади мъже все още няма, но и те със сигурност са хора с успешна кариера и семейство.

В този ден обаче тримата загубиха не само своя живот, но поставиха пред сериозен риск и този на още 15 здрави мъже, за които спасяването на хора не е работа, а призвание. 

09:49 | 11 Декември 2018 г.

Обявиха коя най-слушаната песен на 20-и век

09:49 | 11 Декември 2018 г.
"Бохемска рапсодия" на "Куин" е най-слушаната песен, издадена през 20-и век, на стрийминг устройства, съобщава Univer...
метро
09:35 | 11 Декември 2018 г.

Труп в метрото шокира софиянци

09:35 | 11 Декември 2018 г.
Труп на починал човек стресна гражданите на София на метростанция "Сердика 2" тази сутрин, съобщава Novini.bg.  Според...
09:22 | 11 Декември 2018 г.

Бруталният 18-годишен убиец от Търновско опитал да...

09:22 | 11 Декември 2018 г.
Бруталният 18-годишен убиец, изнасилил и удушил 70-годишна жена в Бяла черква, опитал да нахлуе и в други къщи преди да извърши жестокото...
Панаир на книгата 2018, 48
08:54 | 11 Декември 2018 г.

Започва Софийският международен панаир на книгата

08:54 | 11 Декември 2018 г.
За шеста поредна година Софийският международен панаир на книгата ще събере хиляди книжни заглавия на едно място. Фокусът на тазгодишното...
08:30 | 11 Декември 2018 г.

Турция прави нова военноморска база на Черно море

08:30 | 11 Декември 2018 г.
Турция създава нова военноморска база в Черно море, съобщава вестник "Милиет". Новият военен обект ще се намира в източната...
07:50 | 11 Декември 2018 г.

Откриха следи от вода на астероид

07:50 | 11 Декември 2018 г.
Американският космически апарат "Осирис-Рекс" намери следи от вода на астероида Бену, съобщават от НАСА.  Става дума з...

гледай на живо

11.12.2018
 • в момента
  Новини
 • 10:15
  „Беновска пита” - избрано
 • 11:00
  Новини
 • 11:15
  Пулс