Колко струва съвременното изкуство, за това ли се дават милиони

Кои са най-скъпите картини на съвременни художници сега

Цапаници или шедьоври?
Източник: fishki

Цапаници или шедьоври?

Какво представлява част от изкуството днес, може ли един нескопосан кръг на бяло платно или няколко линии върху кафяв или син фон да струват милиони? Да, може, зависи от ръката, която се подписва в ъгъла на картината и доколко има сноби, готови да се предоверят на един "авторитет". Марат Гелман, руски галерист и публицист, успява да даде най-точното определение за този съвременен феномен. Според него "на пазара на изкуството днес се продават не предмети, а имидж". С други думи казано - днес изкуство се купува не от ценители, защото го разбират, а от такива, които мечтаят да бъдат свързвани с култово име. 

"Без име", Сай Твомбли, цена $2,378 млн.
Картина
 
Хартия, латексова боя, и пастели. Ако ги дадете в ръцете на една маймуна, вероятно е накрая да получите нещо далеч по-интересно. Но ето един пример, в който един обикновен зрител би видял нещо посредствено, в крайна сметка струва майка си и баща си.
Всъщност, роденият в Лексинктън през 1971 година художник продава подобни произведения и то доста успешно и то за подобни цени. 
 
"Понятие за пространство, очакване", цена $ 12,8 млн.
картина
 
За да се направи такава картина на Едуард Ножиците би му отнело не повече от 2 секунди - замахва с ръце и воала! Не е ясно колко време е отнело на Лучо Фонтана да направи подобен шедьовър, но той струва цели 12,8 милиона долара. Такива картини той има десетки. Всъщност, това далеч не е най-скъпата му творба- Неотдавна негово платно във формата на яйце достигна сумата от 15,9 млн. паунда (24,7 млн. долара), поставяйки рекорд на търг за художника и поведе маратона на продажбите на Sotheby's.
 
"Зелено-белият", Елсуърт Кели, $1,6 млн.
картина
 
Е, не е същото! Спомням си в детската градина бяхме принудени да режем с ножици разни геометрични форми от цветна хартия и да ги лепим на бял картон. И днес малчуганите правят с малките си ръчички подобни неща, но само един човек може от подобно нещо да спечели 1,6 милиона долара и това е Елсуърт Кели.

 

"Кървавочервено огледало", $1,1 млн., Герхарт Рихтер

Рихтер

Герхарт Рихтер е един от най-влиятелните съвременни художници.  Негови картини са били изложени в най-големите музеи по света. Той създава творчество с поразяващо тематично и стилистично разнообразие. Той използва фотографии като основа за фигуративни платна. Абстрактните му работи варират от картини в цвят до монохромни полета и дигитално генерирани композиции.
 
"Без име", Блинк Палермо, $1,7
Палермо
 
Два цвята, това е по-сложно отколкото това да рисуваш само с един както в "Кървавочервеното огледало" на Рихгер. Всъщност не е точно така. 
 
"Без име" - Марк Ротко, $28 млн.
Марк ротко

Марк Ротко е роден през 1903 година в Русия с името Маркус Яковлевич Роткович. Произхожда от еврейско семейство и е един от най-ярките представители на Абстрактния експресионизъм. Всъщност това далеч не е най-скъпата му картина. През 2012 г. неговата "Оранжево, червено, жълто" бе продадена за 86,88 млн. долара. По същество нещата са сходни.

 

 
Етикети: цена , картина
17:25 | 20 Август 2018 г.

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас - Поморие

17:25 | 20 Август 2018 г.
Тежка катастрофа в района до гробищата на Поморие затвори пътя Бургас-Поморие, съобщават от ОДМВР-Бургас. По първоначална информация ...
ДЕЦА СИ ИГРАХА С ОГЪН! Подпалиха училище във Видин
17:17 | 20 Август 2018 г.

Пожар изпепели физкултурния салон на училище в Паз...

17:17 | 20 Август 2018 г.
Пожар изпепели физкултурния салон на основно училище "Христо Смирненски" в село Ветрен дол (община Септември, област Пазарджик)...
17:07 | 20 Август 2018 г.

Полицията търси помощ, издирва 32-годишен мъж от Д...

17:07 | 20 Август 2018 г.
Мъж на 32 години от Дупница е обявен за издирване, съобщават от МВР. Той е в неизвестност от 8 август тази година. Когато е напуснал ...
16:50 | 20 Август 2018 г.

Вълна от тероризъм заля Русия - 4 атаки само за де...

16:50 | 20 Август 2018 г.
Вълна от тероризъм заля Чеченската република, като само за ден бяха извършени няколко нападения срещу полицаи в автономната руска област....
Христо Лемперов
16:41 | 20 Август 2018 г.

Дунав разтрогна със защитник

16:41 | 20 Август 2018 г.
ФК „Дунав“ и Христо Лемперов се разделиха днес по взаимно съгласие. Защитникът пристигна при „драконите“ в начало...
16:24 | 20 Август 2018 г.

Захариева настоява за незабавна среща на български...

16:24 | 20 Август 2018 г.
След спешната среща, свикана днес от премиера Бойко Борисов по повод фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“, което ос...

гледай на живо

20.08.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 18:00
  Новини
 • 19:00
  „Патарински Live”- избрано
 • 19:30
  Новини