Живот на гърба на френската държава

Вижте кой кого заплашва - разследване на Канал 3 за главния редактор на "Биволъ"

Атанас Чобанов, Биволь
Източник: Интернет

Атанас Чобанов, Биволь

Живот на гърба на френската държава води главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов. В момента срещу него се води и наказателно преследване в Париж, свързано с негови бизнес-отношения. Това установи разследване на Канал 3 във френската столица. Какво от нашите разкрития предизвика неподозираната агресия, клевети и неспирни медийни атаки от страна на собствениците на сайта „Биволъ”, разказват Снежана Петрова и оператора Тони Петров.

Атанас Чобанов е главен редактор на сайта „Биволъ“. От години той се занимава, според собствените му думи, с разследвания. След кратка проверка в интернет обаче откриваме десетки свидетелства от емигранти, негови бивши колеги и други журналисти, че Чобанов е придобил чрез измама права върху притурката „Парижки вести“, събирал е спонсорства и дарения, които е използвал за собствената си издръжка, а в момента употребява по същия начин и своя интернет-сайт Биволъ.

В Париж ни отвежда сигнал за Чобанов от наш емигрант в Париж, който твърди, че журналистът, който постоянно говори за висок морал, използва френската социална система.

По ирония на съдбата същият Чобанов бе яростен в атаките към министъра от кабинета Орешарски – Иван Данов, който също беше ползвал блага от френската държава.

И не само това. Атанас Чобанов е клиент на френската прокуратура, заради разделянето на общия бизнес с покойния му вече съдружник Александър Градинаров, когото завлякъл с пари и бизнес.

Името на Чобанов фигурира на два различни адреса. Посетихме първия, който се намира на улица Рю дю ла клеф №7.  

От 2002 година насам, това е адресът, който Атанас Чобанов  е посочил като свой за лична кореспонденция в Париж. Нашата проверка тук показа, че никой нито го е виждал, нито пък го познават, разказва Снежана Петрова.    

Съседи свидетелстват, че не са виждали никога българския журналист. 

След като ударихме на камък, потърсихме Чобанов на другия му адрес, с който фигурира в имотния регистър. Открихме апартамента в китното парижко предградие Плеси-Робинсон. Оказа се, че Чобанов живее на ул. Allee des Mouilleboeufs №10 от 2008 г. Жилището е собственост на Office public   departеmental d'habitation a loyer modere (Hauts-de-Seine Habitat) – обществено дружество, което строи и предоставя жилища на така наречените „социално предизвикани” хора. Това са лица с по-скромни доходи, нуждаещи се от подкрепата на френската държава. Важно е да отбележим, че адреса на социалното си жилище, Чобанов е посочил като свой за лична кореспонденция и за частния си бизнес, където е самонает консултант в сферата на информатиката. Позвънихме на входната врата и съпругата му ни отвори. 

Репортерът Снежана Петрова се качва до етажа на Чобанов и от съпругата му Мария разбира, че той не си е вкъщи, а е в Норвегия. 

След като обяснихме кои сме, съпругата му Мария се опита да се свърже с него безуспешно. Затова оставихме наш телефон за връзка. Когато я попитахме дали жилището, в което живее е социално, тя избяга от конкретен отговор. Ето какво казва Мария Онучко.   

"Това е наше жилище, което... нямам право да отговарям на този въпрос.  Но, вижте, знам, че Атанас се занимава със сериозна работа, нямам отношение към неговите дейности и не мога да ви съдействам", обясни съпругата Мария. 

Час и половина по-късно Атанас Чобанов се свърза с нас по-телефона. Въпреки че по-късно в сайта си и през отбрани говорители, той обяви, че е бил притискан, вижте всъщност кой кого заплашва.   

Вижте видеото!

 

 

Както самият Чобанов каза той получава 2800 евро заплата чисто. Това практически значи, че брутната му заплата е над 4000 евро. При това положение възнаграждението му надминава критичното ниво от 3000 евро, над което отново според собствените му твърдения трябва да си наеме жилище на пазарни цени. В тези средства не са включени и допълнителните доходи, които съпругата на Чобанов получава като журналист. Макар че в момента пише на парче, тя също внася пари в семейния бюджет.

Така Чобанов сам признава, че нарушава правилата и ползва нерегламентирано жилището в квартала Плеси Робинсон.

Оказа се обаче, че това не е единственото му провинение във Франция. Проверката ни в съдилищата в Париж показа, че името му фигурира в съдебната система на страната. Преди 2 години съдружникът му Александър Градинаров, с когото имат общ издателски бизнес, умира. Преди смъртта си обаче разгласява публично, че е бил изигран от доскорошния си партньор Чобанов, който „с измамни действия“ успява да му задигне притурката „Парижки вести“. Градинаров се оплаква също така, че „Биволът” е събирал зад гърба му спонсорства и дарения. Те обаче не отивали за изданието, а за лични нужди. Срещу Чобанов в момента се води и наказателно производство.

17:25 | 20 Август 2018 г.

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас - Поморие

17:25 | 20 Август 2018 г.
Тежка катастрофа в района до гробищата на Поморие затвори пътя Бургас-Поморие, съобщават от ОДМВР-Бургас. По първоначална информация ...
ДЕЦА СИ ИГРАХА С ОГЪН! Подпалиха училище във Видин
17:17 | 20 Август 2018 г.

Пожар изпепели физкултурния салон на училище в Паз...

17:17 | 20 Август 2018 г.
Пожар изпепели физкултурния салон на основно училище "Христо Смирненски" в село Ветрен дол (община Септември, област Пазарджик)...
17:07 | 20 Август 2018 г.

Полицията търси помощ, издирва 32-годишен мъж от Д...

17:07 | 20 Август 2018 г.
Мъж на 32 години от Дупница е обявен за издирване, съобщават от МВР. Той е в неизвестност от 8 август тази година. Когато е напуснал ...
16:50 | 20 Август 2018 г.

Вълна от тероризъм заля Русия - 4 атаки само за де...

16:50 | 20 Август 2018 г.
Вълна от тероризъм заля Чеченската република, като само за ден бяха извършени няколко нападения срещу полицаи в автономната руска област....
Христо Лемперов
16:41 | 20 Август 2018 г.

Дунав разтрогна със защитник

16:41 | 20 Август 2018 г.
ФК „Дунав“ и Христо Лемперов се разделиха днес по взаимно съгласие. Защитникът пристигна при „драконите“ в начало...
16:24 | 20 Август 2018 г.

Захариева настоява за незабавна среща на български...

16:24 | 20 Август 2018 г.
След спешната среща, свикана днес от премиера Бойко Борисов по повод фалиралото застрахователно дружество „Олимпик“, което ос...

гледай на живо

20.08.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 18:00
  Новини
 • 19:00
  „Патарински Live”- избрано
 • 19:30
  Новини