Живот на гърба на френската държава

Вижте кой кого заплашва - разследване на Канал 3 за главния редактор на "Биволъ"

Атанас Чобанов, Биволь
Източник: Интернет

Атанас Чобанов, Биволь

Живот на гърба на френската държава води главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов. В момента срещу него се води и наказателно преследване в Париж, свързано с негови бизнес-отношения. Това установи разследване на Канал 3 във френската столица. Какво от нашите разкрития предизвика неподозираната агресия, клевети и неспирни медийни атаки от страна на собствениците на сайта „Биволъ”, разказват Снежана Петрова и оператора Тони Петров.

Атанас Чобанов е главен редактор на сайта „Биволъ“. От години той се занимава, според собствените му думи, с разследвания. След кратка проверка в интернет обаче откриваме десетки свидетелства от емигранти, негови бивши колеги и други журналисти, че Чобанов е придобил чрез измама права върху притурката „Парижки вести“, събирал е спонсорства и дарения, които е използвал за собствената си издръжка, а в момента употребява по същия начин и своя интернет-сайт Биволъ.

В Париж ни отвежда сигнал за Чобанов от наш емигрант в Париж, който твърди, че журналистът, който постоянно говори за висок морал, използва френската социална система.

По ирония на съдбата същият Чобанов бе яростен в атаките към министъра от кабинета Орешарски – Иван Данов, който също беше ползвал блага от френската държава.

И не само това. Атанас Чобанов е клиент на френската прокуратура, заради разделянето на общия бизнес с покойния му вече съдружник Александър Градинаров, когото завлякъл с пари и бизнес.

Името на Чобанов фигурира на два различни адреса. Посетихме първия, който се намира на улица Рю дю ла клеф №7.  

От 2002 година насам, това е адресът, който Атанас Чобанов  е посочил като свой за лична кореспонденция в Париж. Нашата проверка тук показа, че никой нито го е виждал, нито пък го познават, разказва Снежана Петрова.    

Съседи свидетелстват, че не са виждали никога българския журналист. 

След като ударихме на камък, потърсихме Чобанов на другия му адрес, с който фигурира в имотния регистър. Открихме апартамента в китното парижко предградие Плеси-Робинсон. Оказа се, че Чобанов живее на ул. Allee des Mouilleboeufs №10 от 2008 г. Жилището е собственост на Office public   departеmental d'habitation a loyer modere (Hauts-de-Seine Habitat) – обществено дружество, което строи и предоставя жилища на така наречените „социално предизвикани” хора. Това са лица с по-скромни доходи, нуждаещи се от подкрепата на френската държава. Важно е да отбележим, че адреса на социалното си жилище, Чобанов е посочил като свой за лична кореспонденция и за частния си бизнес, където е самонает консултант в сферата на информатиката. Позвънихме на входната врата и съпругата му ни отвори. 

Репортерът Снежана Петрова се качва до етажа на Чобанов и от съпругата му Мария разбира, че той не си е вкъщи, а е в Норвегия. 

След като обяснихме кои сме, съпругата му Мария се опита да се свърже с него безуспешно. Затова оставихме наш телефон за връзка. Когато я попитахме дали жилището, в което живее е социално, тя избяга от конкретен отговор. Ето какво казва Мария Онучко.   

"Това е наше жилище, което... нямам право да отговарям на този въпрос.  Но, вижте, знам, че Атанас се занимава със сериозна работа, нямам отношение към неговите дейности и не мога да ви съдействам", обясни съпругата Мария. 

Час и половина по-късно Атанас Чобанов се свърза с нас по-телефона. Въпреки че по-късно в сайта си и през отбрани говорители, той обяви, че е бил притискан, вижте всъщност кой кого заплашва.   

Вижте видеото!

 

 

Както самият Чобанов каза той получава 2800 евро заплата чисто. Това практически значи, че брутната му заплата е над 4000 евро. При това положение възнаграждението му надминава критичното ниво от 3000 евро, над което отново според собствените му твърдения трябва да си наеме жилище на пазарни цени. В тези средства не са включени и допълнителните доходи, които съпругата на Чобанов получава като журналист. Макар че в момента пише на парче, тя също внася пари в семейния бюджет.

Така Чобанов сам признава, че нарушава правилата и ползва нерегламентирано жилището в квартала Плеси Робинсон.

Оказа се обаче, че това не е единственото му провинение във Франция. Проверката ни в съдилищата в Париж показа, че името му фигурира в съдебната система на страната. Преди 2 години съдружникът му Александър Градинаров, с когото имат общ издателски бизнес, умира. Преди смъртта си обаче разгласява публично, че е бил изигран от доскорошния си партньор Чобанов, който „с измамни действия“ успява да му задигне притурката „Парижки вести“. Градинаров се оплаква също така, че „Биволът” е събирал зад гърба му спонсорства и дарения. Те обаче не отивали за изданието, а за лични нужди. Срещу Чобанов в момента се води и наказателно производство.

Дебати по вота на недоверие във вторник
09:17 | 21 Юни 2018 г.

Дебати по вота на недоверие във вторник

09:17 | 21 Юни 2018 г.
Народното събрание ще проведе извънредно заседание на 26 юни от 13.00 часа за разискванията на внесения от БСП вот на недоверие към кабин...
Бургаска батка бутна на заден ход момиче в Созопол, плю и удря с юмруци него и майка му
09:09 | 21 Юни 2018 г.

Мъж бутна на заден ход с колата си момиче в Созопо...

09:09 | 21 Юни 2018 г.
Вчера около 11.45 ч., в Районно управление на МВР - Созопол е получен сигнал за инцидент пред хотел на улица "Ропотамо" в Созоп...
Джон Сноу мечтае за къса подстрижка след края на \
08:56 | 21 Юни 2018 г.

Джон Сноу мечтае за къса подстрижка след края на "...

08:56 | 21 Юни 2018 г.
Британският актьор Кит Харингтън планира да се подстриже веднага след като снимките на "Игра на тронове" (Game of Thr...
Дъщерята на Наско Сираков и Илиана Раева: Повръща ми се от майките на децата с увреждания
08:30 | 21 Юни 2018 г.

Дъщерята на Наско Сираков и Илиана Раева: Повръща ...

08:30 | 21 Юни 2018 г.
Дъщерята на Наско Сираков и Илиана Раева -Славея атакува във фейсбук майките на деца с увреждания. Според нея искания им от последните дн...
Оставаме без прогноза за времето - метеоролозите на протест
08:22 | 21 Юни 2018 г.

Оставаме без прогноза за времето - метеоролозите н...

08:22 | 21 Юни 2018 г.
Служителите от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН излизат на предупредителен протест - митинг. Те настояв...
Петима ранени след снощната тежка катастрофа в София
08:04 | 21 Юни 2018 г.

Петима ранени след снощната тежка катастрофа в Соф...

08:04 | 21 Юни 2018 г.
Петима души пострадаха при катастрофата снощи между такси и друг лек автомобил в района на булевардите „България“ и &bdq...

гледай на живо

21.06.2018
 • в момента
  Парламентът на живо
 • 11:45
  Топ шоп
 • 12:00
  Новини
 • 12:15
  Телемаркет