Живот на гърба на френската държава

Вижте кой кого заплашва - разследване на Канал 3 за главния редактор на "Биволъ"

Атанас Чобанов, Биволь
Източник: Интернет

Атанас Чобанов, Биволь

Живот на гърба на френската държава води главният редактор на сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов. В момента срещу него се води и наказателно преследване в Париж, свързано с негови бизнес-отношения. Това установи разследване на Канал 3 във френската столица. Какво от нашите разкрития предизвика неподозираната агресия, клевети и неспирни медийни атаки от страна на собствениците на сайта „Биволъ”, разказват Снежана Петрова и оператора Тони Петров.

Атанас Чобанов е главен редактор на сайта „Биволъ“. От години той се занимава, според собствените му думи, с разследвания. След кратка проверка в интернет обаче откриваме десетки свидетелства от емигранти, негови бивши колеги и други журналисти, че Чобанов е придобил чрез измама права върху притурката „Парижки вести“, събирал е спонсорства и дарения, които е използвал за собствената си издръжка, а в момента употребява по същия начин и своя интернет-сайт Биволъ.

В Париж ни отвежда сигнал за Чобанов от наш емигрант в Париж, който твърди, че журналистът, който постоянно говори за висок морал, използва френската социална система.

По ирония на съдбата същият Чобанов бе яростен в атаките към министъра от кабинета Орешарски – Иван Данов, който също беше ползвал блага от френската държава.

И не само това. Атанас Чобанов е клиент на френската прокуратура, заради разделянето на общия бизнес с покойния му вече съдружник Александър Градинаров, когото завлякъл с пари и бизнес.

Името на Чобанов фигурира на два различни адреса. Посетихме първия, който се намира на улица Рю дю ла клеф №7.  

От 2002 година насам, това е адресът, който Атанас Чобанов  е посочил като свой за лична кореспонденция в Париж. Нашата проверка тук показа, че никой нито го е виждал, нито пък го познават, разказва Снежана Петрова.    

Съседи свидетелстват, че не са виждали никога българския журналист. 

След като ударихме на камък, потърсихме Чобанов на другия му адрес, с който фигурира в имотния регистър. Открихме апартамента в китното парижко предградие Плеси-Робинсон. Оказа се, че Чобанов живее на ул. Allee des Mouilleboeufs №10 от 2008 г. Жилището е собственост на Office public   departеmental d'habitation a loyer modere (Hauts-de-Seine Habitat) – обществено дружество, което строи и предоставя жилища на така наречените „социално предизвикани” хора. Това са лица с по-скромни доходи, нуждаещи се от подкрепата на френската държава. Важно е да отбележим, че адреса на социалното си жилище, Чобанов е посочил като свой за лична кореспонденция и за частния си бизнес, където е самонает консултант в сферата на информатиката. Позвънихме на входната врата и съпругата му ни отвори. 

Репортерът Снежана Петрова се качва до етажа на Чобанов и от съпругата му Мария разбира, че той не си е вкъщи, а е в Норвегия. 

След като обяснихме кои сме, съпругата му Мария се опита да се свърже с него безуспешно. Затова оставихме наш телефон за връзка. Когато я попитахме дали жилището, в което живее е социално, тя избяга от конкретен отговор. Ето какво казва Мария Онучко.   

"Това е наше жилище, което... нямам право да отговарям на този въпрос.  Но, вижте, знам, че Атанас се занимава със сериозна работа, нямам отношение към неговите дейности и не мога да ви съдействам", обясни съпругата Мария. 

Час и половина по-късно Атанас Чобанов се свърза с нас по-телефона. Въпреки че по-късно в сайта си и през отбрани говорители, той обяви, че е бил притискан, вижте всъщност кой кого заплашва.   

Вижте видеото!

 

 

Както самият Чобанов каза той получава 2800 евро заплата чисто. Това практически значи, че брутната му заплата е над 4000 евро. При това положение възнаграждението му надминава критичното ниво от 3000 евро, над което отново според собствените му твърдения трябва да си наеме жилище на пазарни цени. В тези средства не са включени и допълнителните доходи, които съпругата на Чобанов получава като журналист. Макар че в момента пише на парче, тя също внася пари в семейния бюджет.

Така Чобанов сам признава, че нарушава правилата и ползва нерегламентирано жилището в квартала Плеси Робинсон.

Оказа се обаче, че това не е единственото му провинение във Франция. Проверката ни в съдилищата в Париж показа, че името му фигурира в съдебната система на страната. Преди 2 години съдружникът му Александър Градинаров, с когото имат общ издателски бизнес, умира. Преди смъртта си обаче разгласява публично, че е бил изигран от доскорошния си партньор Чобанов, който „с измамни действия“ успява да му задигне притурката „Парижки вести“. Градинаров се оплаква също така, че „Биволът” е събирал зад гърба му спонсорства и дарения. Те обаче не отивали за изданието, а за лични нужди. Срещу Чобанов в момента се води и наказателно производство.

Въздухът в София се изчисти, праховите частици са в норма
16:08 | 20 Януари 2019 г.

Въздухът в София се изчисти, праховите частици са ...

16:08 | 20 Януари 2019 г.
Всички измервателни станции в София на Националната система за контрол на качеството на въздуха показват, че няма превишаване на нормите ...
Гостите в предаването \
16:04 | 20 Януари 2019 г.

Беновска: Г-н Златев „чист“ ли сте , за да заколит...

16:04 | 20 Януари 2019 г.
Днес е Петльов ден. На този ден се коли жертвен петел, за да се сложи граница между усвоените и неусвоените територии. Ритуалът се прави ...
Мария Габриел и Росен Желязков в Беновска пита тази неделя от 17:00 часа
15:58 | 20 Януари 2019 г.

Мария Габриел и Росен Желязков в Беновска пита таз...

15:58 | 20 Януари 2019 г.
Беновска отново ще пита в неделя, 20 януари 2019 г. , в 5 часа следобед: Кой и на какво основание Иска, но и и Може ли да управлява Бълга...
Мъж се самоуби, след като простреля кръчмаря в софийско село
15:40 | 20 Януари 2019 г.

Мъж се самоуби в Огняново, след като стреля по кръ...

15:40 | 20 Януари 2019 г.
70-годишен мъж се е самоубил, след като е прострелял собственик на заведение в село Огняново, съобщиха от пресцентъра на МВР. Д...
Изненада! Гръкът Стефанос Циципас детронира Роджер Федерер от Australian Open
15:21 | 20 Януари 2019 г.

Изненада! Гъркът Стефанос Циципас детронира Роджър...

15:21 | 20 Януари 2019 г.
Поставеният под №14 Стефанос Циципас поднесе голямата изненада до момента на "Аустрелиън Оупън", след като отстрани шампиона от...
14:47 | 20 Януари 2019 г.

Пиянски скандал завърши с жестоко убийство в циган...

14:47 | 20 Януари 2019 г.
Убийство в Козлодуй. Към 8:00 часа днес в полицията бил подаден сигнал за мъж в безпомощно състояние, забелязан на улица в дунавския град...

гледай на живо

20.01.2019
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  Новини
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини