Михов скочи срещу Плевнелиев: Някой се опитва да партизира Военното разузнаване!

АБВ и ДПС категорично няма да подкрепят ветото на президента

Михо Михов
Източник: Канал 3

Михо Михов

АБВ и ДПС категорично няма да подкрепят ветото на президента срещу Закона за военното разузнаване.

Това стана ясно още в първите минути на извънредното заседание на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. Изключително остър беше в изказването си шефът на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на Генералния щаб ген. Михо Михов.

Той заяви, че не може да приеме мотивите на Росен Плевнелиев и предупреди, че се прави опит да партизира служба "Военна информация", която, като подчинена на министъра на отбраната и по закон наред с армията е отдавна деполитизирана.

"Тенденциозно се неглижира служба "Военна информация". Аз съм обезпокоен. Моето безпокойство е много сериозно, обезпокоен съм от мотивите на президента. Това е една нова стъпка за партизиране на службите", обвини ген. Михов.

Той допусна, че сега ще бъде неминуемо политизирането на службата, защото начело "във всички случаи ще бъде партийно лице".

Директорът на служба "Военна информация" не бива да се отъждествява нито с ДАНС, нито с цивилното разузнаване,

защото това са служби с по-висок ранг служби, докато Военното разузнаване е на подчинение на министъра и на началника на отбраната, опонира генералът на довода на реформатора Атанас Атанасов, че практиката била начело на службите да има цивилно лице. Михов напомни още, че не е вярно, че сме имали прецедент в служба "Военна информация", тъй като преди да я оглавяване е бил военен и цялата му кариера е минала там като офицер.

Шефът на комисията по отбрана отсече още, че дори мандатът от 5 г. на ръководителя на военните разузнавачи е несправедливо дълъг и е в пълен дисонанс с този на началника на отбраната, който пък е само 4 г.

"Виждам някаква тенденция, която много ме безпокои, не съм против личността, но целта е да се прекърши дългогодишната история в службата. Не се моля, предупреждавам най-отговорно на базата на дългогодишния ми опит, че това ще бъде голяма грешка, ако бъде прието", крайно критичен бе ген. Михов.

"В нашата държава е крайно време да не се избират по път и над път, а да се готвят йерархически", отсече депутатът от АБВ.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов изцяло подкрепи аргументите на ген. Михов и обяви, че неговата политическа сила категорично няма да подкрепи ветото.

"Ветото е изцяло за конкретната персона", каза по адрес на Йордан Бакалов депутатът от движението,

като подчерта, че няма нищо лично към ексдепутата от СДС. В същото време Костадинов подчерта, че не е сериозно

"един такъв закон да се прави опит да бъде прекроен, за да отговаря на персоналните квалификации на определена личност".

Костадинов бе категоричен, че е несериозно да се говори, че в една парламентарна комисия, която дефакто е общественият коректив, се придобивал професионален опит.

В защита на президентското вето и оставането на цивилния Йордан Бакалов се изказаха реформаторите и Методи Андреев от ГЕРБ.

Според Атанас Атанасов погрешно се персонализирал дебатът в една посока, не било вярно, че законът се прекроявал специално за Йордан Бакалов.

Ген. Константин Попов: Ще имаме нови самолети след 3-4 години
17:40 | 20 Януари 2019 г.

Ген. Константин Попов: Ще имаме нови самолети след...

17:40 | 20 Януари 2019 г.
Съдбата ни е свързала с Румен Радев, като президент няма да го коментирам, защото смятам, че позицията, която взима в момента не е правил...
Мария Габриел: Трябва да се инвестира в цифровите умения на хората
17:26 | 20 Януари 2019 г.

Мария Габриел: Трябва да се инвестира в цифровите ...

17:26 | 20 Януари 2019 г.
Не съм чакала дебатът за Истанбулската конвенция, за да се ангажирам с нея, работила съм по темата за насилието към жените, то няма място...
Въздухът в София се изчисти, праховите частици са в норма
16:08 | 20 Януари 2019 г.

Въздухът в София се изчисти, праховите частици са ...

16:08 | 20 Януари 2019 г.
Всички измервателни станции в София на Националната система за контрол на качеството на въздуха показват, че няма превишаване на нормите ...
Гостите в предаването \
16:04 | 20 Януари 2019 г.

Беновска: Г-н Златев „чист“ ли сте , за да заколит...

16:04 | 20 Януари 2019 г.
Днес е Петльов ден. На този ден се коли жертвен петел, за да се сложи граница между усвоените и неусвоените територии. Ритуалът се прави ...
Мария Габриел и Росен Желязков в Беновска пита тази неделя от 17:00 часа
15:58 | 20 Януари 2019 г.

Мария Габриел и Росен Желязков в Беновска пита таз...

15:58 | 20 Януари 2019 г.
Беновска отново ще пита в неделя, 20 януари 2019 г. , в 5 часа следобед: Кой и на какво основание Иска, но и и Може ли да управлява Бълга...
Мъж се самоуби, след като простреля кръчмаря в софийско село
15:40 | 20 Януари 2019 г.

Мъж се самоуби в Огняново, след като стреля по кръ...

15:40 | 20 Януари 2019 г.
70-годишен мъж се е самоубил, след като е прострелял собственик на заведение в село Огняново, съобщиха от пресцентъра на МВР. Д...

гледай на живо

20.01.2019
 • в момента
  Беновска пита
 • 19:00
  Новини
 • 19:45
  Парчета от реалността
 • 20:00
  Новини