Михов скочи срещу Плевнелиев: Някой се опитва да партизира Военното разузнаване!

АБВ и ДПС категорично няма да подкрепят ветото на президента

Михо Михов
Източник: Канал 3

Михо Михов

АБВ и ДПС категорично няма да подкрепят ветото на президента срещу Закона за военното разузнаване.

Това стана ясно още в първите минути на извънредното заседание на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. Изключително остър беше в изказването си шефът на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на Генералния щаб ген. Михо Михов.

Той заяви, че не може да приеме мотивите на Росен Плевнелиев и предупреди, че се прави опит да партизира служба "Военна информация", която, като подчинена на министъра на отбраната и по закон наред с армията е отдавна деполитизирана.

"Тенденциозно се неглижира служба "Военна информация". Аз съм обезпокоен. Моето безпокойство е много сериозно, обезпокоен съм от мотивите на президента. Това е една нова стъпка за партизиране на службите", обвини ген. Михов.

Той допусна, че сега ще бъде неминуемо политизирането на службата, защото начело "във всички случаи ще бъде партийно лице".

Директорът на служба "Военна информация" не бива да се отъждествява нито с ДАНС, нито с цивилното разузнаване,

защото това са служби с по-висок ранг служби, докато Военното разузнаване е на подчинение на министъра и на началника на отбраната, опонира генералът на довода на реформатора Атанас Атанасов, че практиката била начело на службите да има цивилно лице. Михов напомни още, че не е вярно, че сме имали прецедент в служба "Военна информация", тъй като преди да я оглавяване е бил военен и цялата му кариера е минала там като офицер.

Шефът на комисията по отбрана отсече още, че дори мандатът от 5 г. на ръководителя на военните разузнавачи е несправедливо дълъг и е в пълен дисонанс с този на началника на отбраната, който пък е само 4 г.

"Виждам някаква тенденция, която много ме безпокои, не съм против личността, но целта е да се прекърши дългогодишната история в службата. Не се моля, предупреждавам най-отговорно на базата на дългогодишния ми опит, че това ще бъде голяма грешка, ако бъде прието", крайно критичен бе ген. Михов.

"В нашата държава е крайно време да не се избират по път и над път, а да се готвят йерархически", отсече депутатът от АБВ.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов изцяло подкрепи аргументите на ген. Михов и обяви, че неговата политическа сила категорично няма да подкрепи ветото.

"Ветото е изцяло за конкретната персона", каза по адрес на Йордан Бакалов депутатът от движението,

като подчерта, че няма нищо лично към ексдепутата от СДС. В същото време Костадинов подчерта, че не е сериозно

"един такъв закон да се прави опит да бъде прекроен, за да отговаря на персоналните квалификации на определена личност".

Костадинов бе категоричен, че е несериозно да се говори, че в една парламентарна комисия, която дефакто е общественият коректив, се придобивал професионален опит.

В защита на президентското вето и оставането на цивилния Йордан Бакалов се изказаха реформаторите и Методи Андреев от ГЕРБ.

Според Атанас Атанасов погрешно се персонализирал дебатът в една посока, не било вярно, че законът се прекроявал специално за Йордан Бакалов.

17:40 | 20 Август 2018 г.

13-годишен загина, след като бе прегазен от брат с...

17:40 | 20 Август 2018 г.
Момче на 13-години загина във врачанското с. Камено поле, прегазено от трактор. Машината пък била управлявана от 21-годишния му брат Дими...
17:25 | 20 Август 2018 г.

Тежка катастрофа затвори пътя Бургас - Поморие

17:25 | 20 Август 2018 г.
Тежка катастрофа в района до гробищата на Поморие затвори пътя Бургас-Поморие, съобщават от ОДМВР-Бургас. По първоначална информация ...
ДЕЦА СИ ИГРАХА С ОГЪН! Подпалиха училище във Видин
17:17 | 20 Август 2018 г.

Пожар изпепели физкултурния салон на училище в Паз...

17:17 | 20 Август 2018 г.
Пожар изпепели физкултурния салон на основно училище "Христо Смирненски" в село Ветрен дол (община Септември, област Пазарджик)...
17:07 | 20 Август 2018 г.

Полицията търси помощ, издирва 32-годишен мъж от Д...

17:07 | 20 Август 2018 г.
Мъж на 32 години от Дупница е обявен за издирване, съобщават от МВР. Той е в неизвестност от 8 август тази година. Когато е напуснал ...
16:50 | 20 Август 2018 г.

Вълна от тероризъм заля Русия - 4 атаки само за де...

16:50 | 20 Август 2018 г.
Вълна от тероризъм заля Чеченската република, като само за ден бяха извършени няколко нападения срещу полицаи в автономната руска област....
Христо Лемперов
16:41 | 20 Август 2018 г.

Дунав разтрогна със защитник

16:41 | 20 Август 2018 г.
ФК „Дунав“ и Христо Лемперов се разделиха днес по взаимно съгласие. Защитникът пристигна при „драконите“ в начало...

гледай на живо

20.08.2018
 • в момента
  Имате думата
 • 18:00
  Новини
 • 19:00
  „Патарински Live”- избрано
 • 19:30
  Новини