Михов скочи срещу Плевнелиев: Някой се опитва да партизира Военното разузнаване!

АБВ и ДПС категорично няма да подкрепят ветото на президента

Михо Михов
Източник: Канал 3

Михо Михов

АБВ и ДПС категорично няма да подкрепят ветото на президента срещу Закона за военното разузнаване.

Това стана ясно още в първите минути на извънредното заседание на парламентарната комисия за контрол над спецслужбите. Изключително остър беше в изказването си шефът на комисията по отбрана в Народното събрание и бивш началник на Генералния щаб ген. Михо Михов.

Той заяви, че не може да приеме мотивите на Росен Плевнелиев и предупреди, че се прави опит да партизира служба "Военна информация", която, като подчинена на министъра на отбраната и по закон наред с армията е отдавна деполитизирана.

"Тенденциозно се неглижира служба "Военна информация". Аз съм обезпокоен. Моето безпокойство е много сериозно, обезпокоен съм от мотивите на президента. Това е една нова стъпка за партизиране на службите", обвини ген. Михов.

Той допусна, че сега ще бъде неминуемо политизирането на службата, защото начело "във всички случаи ще бъде партийно лице".

Директорът на служба "Военна информация" не бива да се отъждествява нито с ДАНС, нито с цивилното разузнаване,

защото това са служби с по-висок ранг служби, докато Военното разузнаване е на подчинение на министъра и на началника на отбраната, опонира генералът на довода на реформатора Атанас Атанасов, че практиката била начело на службите да има цивилно лице. Михов напомни още, че не е вярно, че сме имали прецедент в служба "Военна информация", тъй като преди да я оглавяване е бил военен и цялата му кариера е минала там като офицер.

Шефът на комисията по отбрана отсече още, че дори мандатът от 5 г. на ръководителя на военните разузнавачи е несправедливо дълъг и е в пълен дисонанс с този на началника на отбраната, който пък е само 4 г.

"Виждам някаква тенденция, която много ме безпокои, не съм против личността, но целта е да се прекърши дългогодишната история в службата. Не се моля, предупреждавам най-отговорно на базата на дългогодишния ми опит, че това ще бъде голяма грешка, ако бъде прието", крайно критичен бе ген. Михов.

"В нашата държава е крайно време да не се избират по път и над път, а да се готвят йерархически", отсече депутатът от АБВ.

Депутатът от ДПС Камен Костадинов изцяло подкрепи аргументите на ген. Михов и обяви, че неговата политическа сила категорично няма да подкрепи ветото.

"Ветото е изцяло за конкретната персона", каза по адрес на Йордан Бакалов депутатът от движението,

като подчерта, че няма нищо лично към ексдепутата от СДС. В същото време Костадинов подчерта, че не е сериозно

"един такъв закон да се прави опит да бъде прекроен, за да отговаря на персоналните квалификации на определена личност".

Костадинов бе категоричен, че е несериозно да се говори, че в една парламентарна комисия, която дефакто е общественият коректив, се придобивал професионален опит.

В защита на президентското вето и оставането на цивилния Йордан Бакалов се изказаха реформаторите и Методи Андреев от ГЕРБ.

Според Атанас Атанасов погрешно се персонализирал дебатът в една посока, не било вярно, че законът се прекроявал специално за Йордан Бакалов.

00:49 | 20 Октомври 2018 г.

Туитър изригна срещу "психопата“ Тръмп за скандалн...

00:49 | 20 Октомври 2018 г.
Психопат с много последователи, така бе наречен президента на САЩ Тръмп в Туитър след поредното му скандално изказване, този път в подкре...
22:39 | 19 Октомври 2018 г.

САЩ обвиниха рускиня за намеса в изборите през ное...

22:39 | 19 Октомври 2018 г.
Американското министерство на правосъдието обвини руска гражданка в намеса в предстоящите през ноември междинни избори. Още новини от...
22:27 | 19 Октомври 2018 г.

CBS: Саудитски милиардери са спасявали Тръмп в най...

22:27 | 19 Октомври 2018 г.
Коментар на CBS News   Той е запазвал хотелски стаи и зали за тях, продал е цял един етаж в една от сградите си на тях, и, в...
Петко Петков
22:04 | 19 Октомври 2018 г.

Петко Петков: Лудогорец има по-голям шанс да побед...

22:04 | 19 Октомври 2018 г.
Лудогорец има по-голям шанс да победи Левски в дербито между двата отбора утре. Това заяви бившият треньор в школата на „сините&rdq...
22:02 | 19 Октомври 2018 г.

Метрото пак тръгна през окървавената метростанция ...

22:02 | 19 Октомври 2018 г.
Възстановява се редовното движение на метрото през метростанция “Васил Левски”, съобщиха от пресцентъра на Столична общи...
Букмейкър
22:00 | 19 Октомври 2018 г.

Букмейкър - анализи и прогнози за най-интересните ...

22:00 | 19 Октомври 2018 г.
Специалната ни рубрика за анализи и прогнози - "Букмейкър" на предаването "Спорт в обектива" по Канал 3 продължава да...

гледай на живо

20.10.2018
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Интервю с Наделина Анева
 • 07:00
  Имате думата
 • 08:00
  "Денят на живо" - избрано