АБВ кани БСП на преговори за общ президент

Лявото удари дъното, трябва ни нов Лесидрен, зове Първанов

Георги Първанов
Източник: Канал 3

Георги Първанов

АБВ предлага нов Лесидрен - легендарна сбирка на левите лидери отпреди повече от 15 години, на чието ново издание да се обсъди отново единението и бъдещето на лявото, което ударило дъното. За целта партията на Първанов пак протяга ръка на БСП, конкретно и отсега за преговори за издигане на обща кандидатпрезидентска двойка, избрана на вътрешни избори между левите партии.

"Президентските избори чукат на вратата - това е необходимото, но недостатъчно основание да седнем да разговаряме още сега за единна кандидатпрезидентска двойка и един предварителен избор, максимално широко отворен. Ще предложим и механизъм, имаме и своите кандидатури", протегна ръкакъм Миков президентът Първанов.

Той апелира за незабавен диалог между левите партии във всякакви форми, двустранни разговори, между лидерите, ръководствата, но без поставяне на условия.

"Ако Израел и Палестина могат да преговарят без допълнителни условия, то няма как да се съглася, че ние тук ще преговаряме с предварителни условия", отсече Първанов.

Той натърти, че няма никакъв смисъл БСП и АБВ да си доказват взаимно кой е по-прав и кой е по-крив.

"Лявото е ударило дъното, разбира се, можем да продължим да копаем", преформулира известния виц президентът.

Първанов даде за пример нежеланието на социалистите да си партнират на местния вот с АБВ и разказа, че между балотажа лично се е обадил на областен кмет-социалист да му даде подкрепата си, но той го помолил самият Първанов да не се появява в града. Същевременно от АБВ се похвалиха, че едностранно са подкрепили БСП в 40 общини.

Който разполага с властови и финансов ресурс, и държавната машина, той вече печели избори, е другият извод на АБВ от този местен вот.

"Изборите отново бяха триумф на технологията. Отново се случи онова, което видяхме на предишните избори. тново бяха използвани лостовете на държавната машина и бяха хвърлени много пари", обобщи Първанов, като подчерта, че за разлика от другите, АБВ спечелило над 40 кметове без да разполагат с ресурс и дори с плакати.

"Очевидно ,че този, който владее държавната машина и бизнеса, може да подреди пъзела, както той намери за добре, и тук-таме млади формации успяваме да пробием в онези общини от среден тип.

Това ми коства много повече усилия от времето, когато съм бил на колене, в един много по-драматичен период, но много по-честен", спомни си Първанов за годините, когато оглавяваше БСП и партията не можеше да си плати сметката за ток в централата.

"Имаше доста нагласени мачове в тези избори. Едни такива дербита местни, в които се досещах за резултата", коментира лидерът на АБВ.

Той отбеляза, че купуването на гласове е било поощрявано от някои институции, които, ако не разпервали чадър, то наблюдавали снизходително какво става пред очите им. В контекста на признанието на лидера на ГЕРБ, че положил усилия да не спечели Плевен, шефът на предизборния щаб на АБВ Румен Петков намекна, че вероятно в тази посока Бъчварова е сменила седмица преди вота началника на полицията в града.

"Докато разбере къде е кв. Сторгозия, и те си напазариха мача", отсече Петков за търговията с гласове в Плевен по адрес на новия полицейски шеф.

Първанов също се включи с намек към управляващите, като подчерта, докато кметове на ГЕРБ като Фандъкова в София и Николов в Бургас, както и колегите им в Стара Загора и Велико Търново заслужено са спечелили вота, то не е сигурен "дали една друга кохорта бяха толкова безапелационни от гледна точка на качествата на участниците".

Първанов коментира, че се съмнява в необходимостта ратификацията на договора с Полша за ремонта на МиГ-овете да минава през парламента.

Ако все пак се наложи, АБВ ще инициира сериозен дебат.

"По-важно е да имаме договор, който гарантира, че ще имаме високо качество на изпълнението на ремонта", каза Първанов в отговор на Канал 3.

"Българо-руските отношения са в тежка криза, която е в резултат от бездействието или дейността на 6 поредни правителства,

но сега поведението на президента и няколко министри наистина създават много тежък климат в отношенията, което се отразява и на бизнеса", заключи лидерът на АБВ. Той предупреди, че тази криза ще има дългосрочни политически последици и загубата няма да се изразява само в загуба на туристи. Това налага спешни мерки за укрепване на доверието, призова правителството лидерът на АБВ.

11:41 | 20 Октомври 2018 г.

Мая Манолова: Изказването на Валери Симеонов е сра...

11:41 | 20 Октомври 2018 г.
Бяла книга на нерешените проблеми представи омбудсманът Мая Манолова по време на пресконференция, на която отчете три години от встъпване...
Вежди Рашидов. 1
11:29 | 20 Октомври 2018 г.

Вежди Рашидов: Парите за култура трябва да са поне...

11:29 | 20 Октомври 2018 г.
Държавата трябва да заделя поне 1 процент от брутния вътрешен продукт за култура. Това обяви в интервю за БНТ бившият министър на култура...
11:14 | 20 Октомври 2018 г.

Солиден ръст на китайски туристи в София, поискаха...

11:14 | 20 Октомври 2018 г.
Китайските туристи в България значително са се увеличили и конкретно за София те са на 13-о място. Това обяви столичният кмет Йорданка Фа...
Виктория Томова
11:11 | 20 Октомври 2018 г.

Контузия спря Томова на полуфиналите в Китай

11:11 | 20 Октомври 2018 г.
Виктория Томова не успя да се класира за финала на турнира в Сучжоу (Китай) с награден фонд от 100 хиляди долара. Първата ракета на Бълга...
Славиша Стоянович
11:06 | 20 Октомври 2018 г.

Медиите в Словения: Спас Русев иска да върне Левск...

11:06 | 20 Октомври 2018 г.
Медиите в Словения са изключително трогнати от представянето на треньора на Левски - Славиша Стоянович. Те коментираха предстоя...
Давиде Мариани
10:58 | 20 Октомври 2018 г.

Мариани: При Славиша Стоянович играем винаги атаку...

10:58 | 20 Октомври 2018 г.
Халфът на Левски Давиде Мариани говори пред швейцарска медия за професионалното си развитие като футболист в България.&nbs...

гледай на живо

20.10.2018
 • в момента
  „Холивуд” с Ивелина Кунчева
 • 12:45
  „Букмейкър – коментари и анализи”
 • 13:00
  Новини
 • 13:15
  Телемаркет