Реформата в МВР е бедствие на националната и европейската сигурност, смята европолицейският синдикат

Призовават Европа да намери пари за българските полицаи

Протестът на полицаите в София бе подкрепен и от европейските им колеги
Източник: БГНЕС

Протестът на полицаите в София бе подкрепен и от европейските им колеги

Бедствие за националната сигурност на България и тази на Европа. Така Европейският полицейски съюз (ЕПС) определи планът на българското правителство за орязване на част от социалните придобивки в сектор "Сигурност".  

"Неразбираемо е, че Българското правителство предприема тези мерки за строги икономии, които представляват голяма заплаха за демокрацията и националната и Европейска сигурност", казва президентът на Европейския полицейски съюз Герит ван де Камп в позиция на организацията за протеста на полицаите у нас.

Според съюза в момента Европа се намира в изключително смутни времена и подобна мярка е неадекватна. Не само като потенциална цел на терористични атаки, но и изправена пред необходимостта да се справи с проблемите на много бежанци. Развръзка, за която Европа не е подготвена достатъчно. Развръзка, която повишава риска и заплахите за полицаите, които са в опасност. Това изисква много повече капацитет за разследване и наемане на физически и психически здрави полицейски служители.

Това, което липсва на Европейско политическо ниво по въпросите, свързани със сигурността, са ключови структурни реформи, които трябва да бъдат предприети и да са насочени към рисковете, на които са подложени служителите, без да споменаваме лошите условия на труд, които ги съпътстват, казват от съюза.

"Нашата професия натоварва психиката и изтощава физиката. Излагането на заплахи от насилие е директна атака върху здравето на нашите колеги в полицията. Виждаме, че все повече и повече полицаи са буквално болни от стрес и изтощение", пишат от ЕПС.

Ето защо, според тях, полицаите в Европа трябва най-малкото да бъдат способни да разчитат на Европейските институции, част от чийто дълг е да се грижат като добър работодател и са способни да предоставят необходимата лична грижа, докато се създава необходимата рамка за безопасност.

"Големият отлив на полицейски служители ще има катастрофални последици за сигурността и безопасността на България и Европа, а и за управлението бежанската криза", казва ван де Камп.

Като президент на Европейският полицейски синдикат, той настоя българското правителство и парламентът да не въвеждат никакви мерки за ограничения, които могат да застрашат сектор "Сигурност" на национално и европейско ниво. Той призова също така, Европейските институции да осигурят необходимите финансови ресурси за България, за да осигури справедливи условия на труд, доходи и лична защита за полицейските служители и заетите в сектор сигурност.

Президентът на ЕПС, Герит ван де Камп заявява, от името на членуващите полицейски синдикати от Холандия, Германия, Сърбия, Испания, Литва, Латвия, Украйна, Хърватия, Румъния, Австрия и Молдова,че подкрепят днешния протест на колегите си в София. "Изразяваме нашите големи притеснения за това развитие, начинът по който е взето това решение и негативните последици, които може да има за сигурността и безопасността в България и Европа", пише ван де Камп.

Етикети: протест , МВР , полиция
23:42 | 19 Юли 2019 г.

Горанов: Ако някой докаже, че е пряко потърпевш от...

23:42 | 19 Юли 2019 г.
В САЩ също изтекоха секретни и разузнавателни данни. Такива кризи има навсякъде по света. Не съм специалист по разузнаване, за да коменти...
Национален отбор по футбол
23:03 | 19 Юли 2019 г.

УЕФА наказа България за мача с Англия

23:03 | 19 Юли 2019 г.
Българският национален отбор по футбол бе наказан от УЕФА да изиграе следващите си две домакински евроквалификации при частично затворен ...
Царско село - Арда
22:47 | 19 Юли 2019 г.

Много битка, малко футбол и фрапантни пропуски меж...

22:47 | 19 Юли 2019 г.
Царско село и Арда (Кърджали) завършиха 0:0 в първи мач от втория кръг на родното първенство. Точката е историческа за домакините след ка...
21:52 | 19 Юли 2019 г.

Тежка катастрофа на пътя Разград - Русе: Има загин...

21:52 | 19 Юли 2019 г.
70-годишен мъж е починал при катастрофа на пътя Разград - Русе. Това съобщиха от пресцентъра на ОДМВР - Разград. Той е бил блъснат&n...
20:47 | 19 Юли 2019 г.

Отново опашки и натоварен трафик по границата с Ту...

20:47 | 19 Юли 2019 г.
Отново опашки и натоварен трафик по границата с Турция на ГКПП "Капитан Андреево". Пътуването на гастарбайтерите от Г...
20:02 | 19 Юли 2019 г.

Кристиян Бойков: Надявам се да се окаже, че това ц...

20:02 | 19 Юли 2019 г.
Не, на този етап за жалост нищо не можем да коментираме. Интересни факти, които са, как да кажа - тъпи, но на този етап нека видим какво ...

гледай на живо

20.07.2019
 • в момента
  Повторения
 • 06:15
  Интервю с Наделина Анева
 • 07:00
  Парчета от реалността
 • 07:15
  Имате думата