Войната в Сирия и Ирак е световен проблем

Атаките в Париж са точно онова, от което експертите се опасяваха и очакваха

Войната в Сирия и Ирак е световен проблем
Източник: БГНЕС

Войната в Сирия и Ирак е световен проблем

Атентатите в Париж, които убиха 129 души и раниха повече от 350, показват, че войната в Сирия и Ирак не може да бъде ограничена само до тези две страни.

Фактът, че отговорността за атаките бе поета от групировката Ислямска държава, ще подтикне още по-силно западните държави да се опитат да намерят решение и да спрат конфликта. Но това неминуемо ще засили и политическите разногласия за начина за справяне с притока на бежанци, за съдбата на сирийския президент Башар Асад и целесъобразността от въоръжена намеса по суша.

Това не е просто война на идеи, смята Патрик Скинър, бивш офицер от ЦРУ, а сега консултант по въпросите на сигурността.

Първите данни от разследването показват, че атаките в Париж са точно онова, от което експертите се опасяваха и дори очакваха: радикализирани екстремисти в Сирия, които се връщат по родните си страни, за да извършват атентати.

Станалото не е изненада. Не може тази ситуация да съществува от години, без да се стигне до такива атаки, заяви Скинър за АФП. Неизбежно е и стана.

Франция по мнението на експерта разполага с първокачествени антитерористични ядра, но дори и тя не можа да разкрие групичката от половин дузина мъже, която извърши серията сложни нападения.

Салман Шаих, бивш директор на центъра Брукингс в Доха, който основа своя собствена консултантска компания, е разговарял с френските власти часове преди нападенията.

Франция, припомня той, отстояваше най-твърдата позиция сред западните страни относно Башар Асад, главната причина за хаоса в Сирия, застъпвайки принципа, че сирийският президент трябва да си ходи.

Но след петъчното кръвопролитие и след като ИД пое отговорност за атентатите, не е изключено Париж и Вашингтон да склонят на компромис и да признаят, че Асад може би е по-малката от двете злини.

Това може и да се получи, казва Шаих. Но не съм напълно сигурен, тъй като Франция има много твърда позиция по въпроса и не желае да последва Русия – главната съюзничка на Дамаск, която иска Асад да остане на поста и призовава за период на политически преход.

Сирийският конфликт не може да бъде ограничен, той трябва да се реши не само военно, но и политически, добавя експертът.

Атентатът срещу руския самолет в Египет и последните атентати в Бейрут и Анкара илюстрират как конфликтът в Сирия и Ирак е на път да се разшири.

Шаих се опасява, че групировката Ислямска държава не може да бъде победена, преди арабските сунитски държави - врагове на Асад – да се уморят от жестокостите на ИД и да се присъединят най-накрая към войната срещу джихадистите.

ИД няма да срещне трудности, преди групировките на сирийската опозиция да се обединят срещу нея, а за момента те по-скоро се опитват да оцелеят под руските бомбардировки, изтъква Шаих.

Случайност или не - атентатите бяха извършени точно преди съвещанието във Виена между 17-те страни, които ще се опитат да намерят политическо решение на конфликта.

Коалицията срещу ИД би могла да се похвали с няколко добри попадения – възможното ликвидиране на палача-джихадист Джон и на неговия началник в Либия Абу Набил, както и със завземането на иракския град Синджар от кюрдските сили.

Налага се обаче европейските страни да се справят с огромни проблеми в сигурността, опасявайки се от „вълци-единаци“ или от изолирани ядра, които може да ударят всеки момент.

Точно това желаеха терористите, те не искаха да се говори за Синджар или за смъртта на джихадиста Джон, отбелязва Скинър.

Борбата да се промени тази реалност неизбежно ще бъда много продължителна и още много трагедии ще има като тази в Париж, предсказва Антъни Кордесман от Центъра за международни стратегически изследвания в анализ, публикуван вчера.

Реална победа може да дойде едва след години реформи в ислямския свят и с външна помощ, за да се сформират правителства, които да управляват благодарение на успехите си, а не чрез репресии, добавя той.

Сега на европейските столици ще се наложи да се занимаят със сигурността и миграционните политики и ще бъдат принудени да извършат големи промени. Подобни принудителни решения не винаги са в добрата посока, ала заплахата е реална: Това не е екзистенциална заплаха, а много сериозна заплаха, казва в заключение Скинър.

Източник: БГНЕС

Мълния удари младеж в градинка в столичния квартал Люлин
23:16 | 17 Юни 2019 г.

Мълния удари младеж в столичния квартал Люлин

23:16 | 17 Юни 2019 г.
Мълния уби 20-годишен младеж в София тази вечер.  Инцидентът е станал между блоковете в ж.к. "Люлин". Младежът е разх...
Петър Александров
22:00 | 17 Юни 2019 г.

Петър Александров: На Хубчев ще му бъде изключител...

22:00 | 17 Юни 2019 г.
"Постът селекционер на националния отбор е бил мечта за Красимир Балъков отдавна". Tова разкри в интервю за Канал 3 един о...
Борисов разговаря по телефона с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш
21:36 | 17 Юни 2019 г.

Борисов разговаря по телефона с генералния секрета...

21:36 | 17 Юни 2019 г.
Премиерът Бойко Борисов изрази пълната си подкрепа за амбицията на генералния секретар на ООН Антонио Гутериш Европейският съюз...
Бившият президент на Египет Мохамед Морси почина по време на съдебно заседание
21:16 | 17 Юни 2019 г.

Бившият президент на Египет Мохамед Морси почина п...

21:16 | 17 Юни 2019 г.
Бившият президент на Египет Мохамед Морси почина в Кайро. Това се случи по време на съдебно заседание по дело за шпионаж, в което бившият...
Погледнете навън! Изгря ягодова Луна
21:09 | 17 Юни 2019 г.

Погледнете навън! Изгря ягодова Луна

21:09 | 17 Юни 2019 г.
Днес любителите на небесните гледки могат да се любуват на т.нар. "ягодова“ Луна. Сама по себе си ягодовата луна не е рядк...
Слънчево и топло, но с превалявания, ще е времето утре
21:00 | 17 Юни 2019 г.

Слънчево и топло, но с превалявания, ще е времето ...

21:00 | 17 Юни 2019 г.
През нощта ще бъде предимно ясно, в повечето райони и тихо, но до полунощ на отделни места все още ще има гръмотевична дейност и преваляв...

гледай на живо

18.06.2019
 • в момента
  Новини
 • 00:20
  Спорт в обектива
 • 01:00
  Повторения
 • 06:00
  Социална мрежа