Министерски съветник без образование се гласи да оглави мегаагенция

Васил Величков успява да фалира IT-фирма, но това не му пречи да има амбиции да управлява държавните милиони

Васил Величков няма образование, но това не му пречи да има амбиции да управлява държавните пари

Васил Величков няма образование, но това не му пречи да има амбиции да управлява държавните пари

Съветник на вицепремиера Румяна Бъчварова, който дори няма висше образование, се гласи за ръководител на новата мегаагенция “Електронно управление”, съобщава в свое разследване вестник "Труд". Всъщност схемата напомня напълно за "Калинката", която по време на първия мандат на Бойко Борисов предизвика скандал в Министерството на земеделието. 

Това е 41-годишният Васил Величков, който преди това беше в кабинета и на служебната вицепремиерка Илияна Цанова. 

Съвсем скоро Държавната агенция „Електронно управление“, която ще има водеща роля по въвеждането на електронното управление у нас, ще трябва да се сдобие с ръководител. За целта лобистки кръгове, които смятат, че интернет и комуникационните технологии са тяхна „запазена“ територия, вече готвят „правилния“ кандидат за поста, но не на ръководител, а на ментор в сянка.

Повече от година за поста загрява един „специалист по схеми“, който от дълго време усилено се лансира и протектира от кукловодите на кръга „Капитал“.

От август 2014 г. Васил Величков често може да бъде видян в коридорите на премиерския етаж в Министерския съвет на бул. „Дондуков“ 1, където са вицепремиерските кабинети на служебния заместник министър-председател Илияна Цанова и на заместник министър-председателя по електронното управление Румяна Бъчварова.

Макар и малко познато за широката общественост, името на Васил Величков е познато в IT сектора със скандалите около участието му във фирма, която преди повече от пет години е работила по регистрите в Агенцията по вписвания.

В средата на 90-те години Величков основава първата си фирма „Грамма“ заедно с Димитър Чохаджиев, който за 56 дни бе заместник-министър на икономиката в първия кабинет на Борисов. За близостта на Величков и Чохаджиев говори и статия във в. „Капитал“ от далечната 2001 г., в която развитието на фирмата им е сравнено с исторически подвиг.

Едва през 2008 г. Величков влиза в „голямата игра“ за достъп до публични средства, но с друга фирма - „Грамма системс“, в която е съдружник със Стайко Шиваров. Тогава той сключва договор за поддръжка на комуникационната и информационната структура на Агенцията по вписвания за период от 3 години на обща стойност 3,77 млн. лв. В края на 2008 г. се сключва нов договор на стойност 1,3 млн. лв. Общата стойност на двата договора е малко над 5 млн. лв.

Докато Величков сключва договори с Агенцията по вписванията, фирмата му се слива с друга компания от сектора - „Нет Ис“, и така се създава „Грамма Нет Ис“. През 2010 г. на компанията дори е отпуснат кредит от 2,7 млн. от Уникредит Булбанк. По същото време напуска един от съдружниците - Стайко Шиваров - и на практика Величков става едноличен собственик.

В началото на март 2011 г. Велислав Величков започва активна кампания срещу Агенцията по вписванията. Кампанията съвпада с изтичането на договора на „Грамма Нет Ис“ за поддръжка на системите на АВ. За целта в медиите от групата на Иво Прокопиев се появява лавина от публикации срещу ръководството на ведомството, което е на подчинение на министъра на правосъдието. 

След като губи достъпа до държавно финансиране, „големият специалист по схеми“ очевидно не успява да си намери достатъчно клиенти на свободния пазар.

В крайна сметка Величков набързо продава фирмата си, а година по-късно компанията вече е обявена в несъстоятелност заради невърнатия кредит към банката.

Величков обаче има участие и в друга фирма - ФАМС България, която е със същата адресна регистрация като тази на първата фирма на днешния съветник на двама вицепремиери. От март 2012 г. дружеството е със запор в полза на Уникредит Булбанк заради дълг от почти 1,7 млн. лв.

Последната фирма, в която има участие Величков, е „Сенсика текнолоджис“. Там той се представя като главен технически директор. А собственици на компанията се оказват офшорка, регистрирана в Хонконг, и един от любимите фондове на кръга „Капитал“ - „Илевън Фънд Кооператиф“, който пък е регистриран в Холандия.

На фона на тежкото финансово състояние на фирмите, в които Величков е имал участие, поне според легалните документи, изглежда повече от цинично, че през 2012 г. той се афишира като „бизнес ангел“ в непроработила инициатива за ментори, които инвестират собствени средства в стартиращи компании.

Фондът „Илевън“ обаче усилено развива идентична дейност, за което говорят и множеството рекламни и маркетингови материали, които изданията на Прокопиев публикуват в последните години.

Друг е въпросът как точно се финансира този „Илевън Фънд Кооператиф“ и не се ли използват за него средства от един точно определен пенсионен фонд, в който са спестяванията на стотици хиляди българи.

Фондът „Илевън“ ще има запазено място в бъдещия „София Тех Парк“. Високотехнологичният парк на практика ще осигурява безплатни офиси за компании на бивши съдружници и бивши служители на президента Росен Плевнелиев.

А офисите са безплатни, защото финансирането на „София Тех Парк“ е с европейски и бюджетни средства. Точно сериозните публични средства, които ще се разходват за „е-управление“ в следващите години, правят апетита на свикналите да усвояват чужди пари „успешни“ бизнесмени от кръга „Капитал“.

Пред Величков и най-вече пред неговите „политически и бизнес ангели“ обаче има една непреодолима пречка. „Специалистът по схеми“ няма как директно да заеме позицията на ръководител на мегаагенцията за електронно управление, която ще определя разходването на стотици милиони евро.

Величков има единствено средно образование, което е получил в Математическата гимназия. Самият той обича да се самоизтъква, че заради „липса на перспектива“ е прекратил следването си в УНСС. Този факт прави обаче невъзможно поемането на ръководен пост в държавна институция. Нищо че към момента излиза, че двама български вицепремиери са ползвали и ползват съветите от „специалист“, завършил едва 12-и клас.

 

07:54 | 25 Март 2019 г.

Фелдшери и медицински асистенти излизат на протест

07:54 | 25 Март 2019 г.
Навръх Благовещение фелдшерите и лекарските асистенти в България излизат на национален протест под прозорците на Министерството на здраве...
07:35 | 25 Март 2019 г.

Румен Радев на посещение в Египет

07:35 | 25 Март 2019 г.
Президентът Румен Радев заминава на официално посещение в Египет по покана на колегата си  Абдел Фатах Ас-Сиси. Целта е задълбочаван...
Между 20 и 25 градуса ще ударят термометрите утре
07:10 | 25 Март 2019 г.

Между 20 и 25 градуса ще ударят термометрите за ст...

07:10 | 25 Март 2019 г.
Днес ще е предимно слънчево със слаб вятър от запад-югозапад. Температурите още ще се повишат и максималните ще са между 20° и 25°...
Европейски парламент
07:08 | 25 Март 2019 г.

Сагата с пакета "Мобилност" отново на дневен ред

07:08 | 25 Март 2019 г.
Важна седмица за българските превозвачи. Днес трябва да стане ясно дали пакетът "Мобилност" ще влезе за обсъждане в зала на пос...
Петър Хубчев
20:35 | 24 Март 2019 г.

Хубчев: Имаме добър колектив, без грам лицемерие и...

20:35 | 24 Март 2019 г.
Селекционерът на националния отбор по футбол Петър Хубчев заяви, че подкрепата на отбора към контузения Ивайло Чочев показва, че колектив...
Николай Михайлов
20:29 | 24 Март 2019 г.

Михайлов: Трябва да се раздадем на макс срещу Косо...

20:29 | 24 Март 2019 г.
Вратарят на националния отбор Николай Михайлов е категоричен, че пълният стадион и страховитата атмосфера, която очаква националите в При...

гледай на живо

25.03.2019
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  "Холивуд" с Ивелина Кунчева
 • 09:45
  Телемаркет