Миков: Министрите - пернати, президентът - ястреб във външната политика

Соцлидерът хвали червените депутати, че живнали като опозиция

Михаил Миков
Източник: Канал 3

Михаил Миков

След определението на АБВ, че президентът Плевнелиев е "контузен пощенски гълъб", БСП добави своя избор за птица, на която наподобява държавният глава с изявите си на полето на външната политика За червените той се изявява като "ястреб", стана ясно от доклада на лидера на столетницата Михаил Миков пред пленума на БСП.

„Президентът се изживява като ястреб, правителството – също като някакъв вид пернати. При всички случаи няма воля за отстояване на националния интерес”, заяви Миков.

„Управляващите не спират да показват липса на балансирана външна политика”, заключи соцлидерът в анализа си на актуалната политическа обстановка в страната.
Лидерът на социалистите отбеляза продължаващите опити България да се вкара в риторика на квази-война с Русия и отсъствието на българска позиция по случващото се в Близкия Изток и Северна Африка.

„Какви са причините, довели до толкова лесното и бързо разпалване на конфликти в различни държави от Близкия Изток и Северна Африка? Кой е заинтересован и кой провежда истинската борба с тероризма? Какви са границите на допустимост на намеса на една държава във вътрешните работи на друга?”, попита лидерът на БСП.

Той напомни още, че до момента липсва ясна позиция на България относно Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции, изтъкна председателят на БСП, като припомни, че следващите преговори са през февруари, а ние не сме готови със становище.

Соцлидерът похвали изявите на левите депутати по бюджета и срещу ратификацията на споразумението за ремонта на изтребителите ни в Полша в петък, като обобщи, че дебатите "съживили парламентарната група".

Миков обаче смята, че тежестта в парламентарните битки не се разпределяла равномерно между отделните депутати, с което намекна, че едни са пасивни за сметка на други.

Председателят на партията дори обявил пред пленума, че всички ще получат справки за изявите на левите депутати.

В същото време Миков разкритикува соцпредставителите в местната власт. 

Той изрази недоволство, че "с листите на левицата общински съветници са предпочели по-лекия път – да се приобщят към групите на управляващите в местната община или други групи, които изразяват бизнес интереси”.

„Очевидно е, че подборът за листите е направен, без да се отчита политическата лоялност на хората, които са приели да защитават лявата политика в общинските съвети – в управление или в опозиция”, констатира председателят на БСП.

Бюджетът за следващата година застрашава вътрешния мир в страната, предупреди още в доклада си пред Националния съвет на БСП лидерът на левицата Михаил Миков.

„Бюджетът води още бедност, неравенства, социална дезинтеграция и в крайна сметка руши устройството на обществото и държавата. Той е израз на разбирания за управление, които застрашават и вътрешната сигурност, и етническия мир”, категоричен бе Миков.

Етикети: БСП , пленум
22:31 | 18 Февруари 2019 г.

Турски ТИР помете възрастен мъж край Хасково

22:31 | 18 Февруари 2019 г.
ТИР с турска регистрация блъсна и уби на място възрастен мъж. Инцидентът стана тази нощ около 20 часа в местността "Ходжова чещма&qu...
22:10 | 18 Февруари 2019 г.

Китай ще прави слънчева електроцентрала в Космоса

22:10 | 18 Февруари 2019 г.
Китайски учени разработват орбитална електроцентрала, която ще събира слънчева енергия директно в Космоса и ще я предава на Земята с помо...
21:36 | 18 Февруари 2019 г.

Слънчево и до 16 градуса във вторник

21:36 | 18 Февруари 2019 г.
През нощта ще е предимно ясно и почти тихо. Утре ще е предимно слънчево, на места, главно в Северна България и по Черноморието с временни...
21:07 | 18 Февруари 2019 г.

Тече акция на КАТ - стотици изгоряха с по 50 лева ...

21:07 | 18 Февруари 2019 г.
Над 200 шофьори отнесоха глоби от по 50 лева под формата на хартиени фишове за мръсни регистрационни номера, пише "Телеграф".&n...
21:00 | 18 Февруари 2019 г.

Николай Облаков: Основите на кризата между Франция...

21:00 | 18 Февруари 2019 г.
Проблемът между Италия и Франция не е между Конте и Ди Майо и Макрон. Те може би са представители на по-крайни крила, но основите на тази...
20:37 | 18 Февруари 2019 г.

Михаил Мирчев: Хората искат мажоритарен елемент в ...

20:37 | 18 Февруари 2019 г.
„Не беше изненада. Не беше трудно да се предвиди, че ГЕРБ не искат да си причинят масови протести”. Това обяви в предаването ...

гледай на живо

19.02.2019
 • в момента
  Всяка сутрин
 • 09:00
  Новини
 • 09:15
  Другото лице
 • 09:45
  Телемаркет